Xpeng P5: Kinesisk utmanare med en hel del brister
Xpeng P5 kopierar en hel del från Tesla, men när den kostar nästan lika mycket som originalet, samtidigt som den har tydliga brister, då blir vi inte imponerade.
Xpeng P5 kopierar det mesta från Tesla samtidigt som den brister på flera viktiga punkter. Även om buggarna i MMI:t skulle gå att åtgärda saknar vi möjligheten att snabbladda på långresan, samtidigt som både sensorer och värmepump sänker helhetsintrycket. Bästa elbil: Stort test av senaste modellerna
Hypen kring kinesiska Xpeng var stor. I Sverige var det den mellanstora modellen P5 som var planerad först ut, men sedan blev den pausad. Vi har testat bilen under en vecka och intrycken är minst sagt blandade. Det går inte att ta miste på vilka kineserna försökt kopiera. Till och med fjärrnyckeln är en direkt kopia av Teslas. Utvändigt är P5 riktigt snygg, framför allt gillar vi den sportiga fronten och det svarta taket, som gör att bilen skiljer sig från mängden. Från sidan och bakifrån är den dock rätt anonym.
Vi märker direkt att bilen saknar keyless-funktion för dörrarna, vilket är aningen märkligt. Kan det vara så att det är på grund av inbrottsrisken? Njae, vi gissar på att det är av besparingsskäl. Detta förstärks när vi låser upp bilen och handtagen (Tesla-kopia förstås) fälls ut med ett klonkandeljud.Förarmiljön är ren och inbjudande, även om en del material känns plastiga. Väl inne i bilen möts vi av en fräsh interiör av blandad skinn och plastiga träfärgade lister. Stolarna är bekväma och ställs in elektroniskt. Dock saknas ställbart svankstöd, vilket känns snålt. Bilen är aningen större än konkurrenterna (Tesla Model 3 och Polestar 2) i yttermåtten, vilket främst märks i baksätet. Bagageutrymmet är ungefär i samma storlek som andra motsvarande sedanbilar, med ett utrymme undertill för laddkablar med mera. Frunk (utrymme under motorhuven) saknas dock i testbilen, vilket är synd, här sitter istället en plastkåpa.Om du hade tänkt förvara matkassarna under motorhuven får du tänka om. Xpeng P5 är framhjulsdriven med en motor på 155 kW (211 hk). Styrningen är lätt och det är riktigt behagligt att ratta bilen. Förutom att vi störs av det konstgjorda rymdskeppsljudet, som hörs tydligt i låga hastigheter. Visst är det bra att fotgängare hör när du glider fram, men vi hade gärna sett att det gått att stänga av detta eller i alla fall ändra ljudet. Truddelutterna som spelas när du kliver in i bilen går som tur är att stänga av.
Kupén är relativt välsiolerad och det är behagligt att glida runt på såväl motorväg som kurviga landsvägar. Prestandan räcker till för vardagskörning och du kan ställa in hur snabbt du vill att gaspedalen ska fungera (“chill”-mode i en Tesla). Här finns en hel del inställningar kring körningen, och du kan framför allt anpassa säkerhetssystemen väldigt detaljerat. Problemet är bara att sensorerna är för känsliga.
Till en början blev det ständiga varningar när Xpeng ansåg att vi körde för nära filmarkeringar. Varningar i form av höga pip och ett gäng fysiska ryck i bältet. Japp, du läste rätt. Fine om detta funkat bra, men när det rycks i bältet var 10:e sekund på vissa vägavsnitt när vi ligger perfekt mitt i filen blir vi bara förbannade! Som tur är hittade vi inställningen där du kan inaktivera bältesrycket. Men ibland ignorerar bilen helt att vi närmar oss och till och med passerar tydliga filmarkeringar. Märkligt! Baksätet i Xpeng P5 är riktigt rymligt. Bilen har en gigantisk tiltad skärm i mittkonsolen, vilket vi gillar, då du kan knappa på den utan att släppa armbågen från mittstödet. Men – här finns andra saker att klaga på…
Det är tydligt att Xpeng kopierat det mesta från Tesla. Problemet är bara att många saker inte funkar som de ska. Systemet i testbilen är bara på engelska än så länge. Vi gillar att du i navigatorn kan välja vilka laddleverantörer du vill kunna visa (när du letar närmaste laddstation). Den integrerade Spotify-appen är väldigt märklig. Sökresultaten är inte alls desamma som när vi söker i mobilappen. Gränssnittet är dessutom otydligt och buggigt. När du söker på en artist och får upp namnet börjar en låt spelas helt random från artistens innehåll. Appen går helt enkelt inte att använda och vi undrar på allvar om det är Spotify original i bilen eller om det är en fulkopia.Bilen har gott om kameror och sensorer på utsidan. Att koppla upp mobilen var inga problem första gången. Telefonen sitter bra i det lutade stället under mittenskärmen. Här laddas den också trådlöst utan problem, trots att den Iphone vi använde hade ett tjockt skal. Senare upptäcker vi dock att telefonen måste omauktoriseras för att vi ska kunna komma åt den och starta samtal. Därefter dyker samtalshistoriken upp men favoritlistan kommer du inte åt. Vi lyckas ej heller aktivera Apple Carplay, varken trådlöst eller när vi ansluter via usb.
Xpengs system för delvis autonom körning kallas Xpilot (i praktiken adaptiv farthållare och lane assist). När vi startar funktionen (yes, du gissade rätt – genom att göra som på en Tesla) möts vi av en röst som informerar oss om vad vi behöver tänka på. Inte en gång. Varje gång du på nytt startar bilen. Du kan välja kortversionen, annars får du höra 30 sekunders varning på engelska. Och en kortare version, även när du inaktiverar funktionen. Detta är de största nackdelarna med bilen, men här finns även mängder av smådetaljer som påverkar intrycket negativt. Som att bilens strålkastare ibland står och blinkar när vi stannat på en parkering i p-läge. Eller att gummitskyddet till laddkontakten lossnade efter typ två dagar. Eller att skyltavläsningen är sämre än i många andra bilar. Eller att du inte kan justera lane assist (byta mellan varning och assistans) förrän du satt bilen i p-läge och dessutom väntat en stund. Samtidigt är det inga problem att i full fart aktivera kameravyn på den stora mittskärmen, med en lättåtkomlig knapp på ratten. Något de flesta biltillverkare spärrar av säkerhetsskäl.
Röststyrningen i bilen fungerar dock imponerande bra. Denär på engelska och det är oklart om och när den kan implementeras på svenska.
Det finns dock en del bra saker med bilen, en sådan är räckvidden. Trots att batteriet endast är på 66 kWh når du förvånansvärt långt på en laddning. Wltp-specen på 46,5 mil stämmer visserligen inte med verkligheten, men 35-40 mil fungerar om du kör snålt. Bilen snittar på strax under 1,4-1,6 kW/mil i förbrukning, beroende på hur mycket motorväg vi kör. Som med andra elbilar drar det iväg ordentligt vid högre hastigheter. Röststyrningen i bilen fungerar imponerande bra. Här kan du till exempel ställa in värmen eller hissa ned rutorna med enkla och logiska kommandon. Dessa är dock på engelska.
När du laddar hemma kan du nyttja 11 kW-laddning (AC) om ditt elskåp tillåter. Vi lyckades dock aldrig komma i närheten av den hastigheten när vi testade med två olika laddstolpar, som enligt specarna ska leverera ut 11 kW, men det är svårt att veta om detta faktiskt är bilens fel. Värre är det om du ska ladda längsmed vägen. Här är P5:ans akilleshäl, den klarar bara 70 kW-laddning som mest med dc-laddare. Här bör du ställa högre krav om du köper ny elbil 2022. Plus i kanten dock för att du ska kunna välja till en V2L-adapter för att plocka ut 230 volt från bilen när du står parkerad.Bilen laddar som mest i 70 kW DC. En viktig sak att testa i en elbil är värmen. Xpeng P5 har på pappret en värmepump, vilket är bra. Men, när vi testar värmefunktionen blir vi förvånade. Med fem grader utomhus en morgon och värmen i kupén ställd på max (32 grader) tar det väldigt lång tid innan vi får någon värme att tala om. Efter 30-40 minuter sitter vi fortfarande (i kortärmat) och fryser. När vi frågar Xpeng får vi svaret “utan förvärme prioriterar bilen själv att värma upp batteriet för en längre räckvidd innan kupen, den kan därför upplevas som kall utan förvärmning via appen”. Det märkliga är att den sista dagen med blen fungerade värmen bra, trots ungefär samma förutsättningar.
Appen är inte klar än, så den har vi inte haft möjlighet att testa. Men du ska inte behöva förvärma bilen en sval morgon i mitten av maj för att få upp värmen efter en halvtimme. Vi är med andra ord skeptiska till hur den här bilen ska klara av en svensk vinter.
Så till den kanske viktigaste biten. Priset. Hade bilen kostat 350-400 000 kronor hade den varit intressant. Nu börjar den på 550 000 kronor, vilket gör att den bara är 50 000 kronor billigare än en Tesla Model 3 RWD. Och i stort sett i samma liga som Kia EV6 och Ionic 5. Då ser vi helt enkelt ingen anledning att köpa en Xpeng P5. Förutom de brister och märkligheter vi stött på under testet har du även andra saker att väga in om du satsar på en helt ny aktör på marknaden, som till exempel serviceorganisation. Och vi har ännu inte sett hur den presterar i krocktester.
I skrivande stund har tillverkaren valt att pausa försäljningen av Xpeng P5 så vi får se om du kommer att kunna köpa den framöver.
Fakta Xpeng P5
Tillverkare: Xpeng Pris: från 550 000 kronor (innan miljöpremie) Motor: 155 kW (211 hk) Batteri: 66 kWh Ombordladdare (AC): 11 kW Snabbladdning DC: Upp till 70 kW Räckvidd (WLTP): 46,5 mil Prestanda: 0-100 km/h på 7,5 sekunder CO2-utsläpp: 0 g/km Fordonsskatt: 360 kr/år
Mitt jobb som chefredaktör är att se till att innehållet vi producerar håller högsta möjliga kvalitet. Kontakta mig om du har frågor eller synpunkter på det vi publicerar!