Segway Ninebot F25E II: Behaglig – och nästan laglig
Segways nya F25E II är en förhållandevis smidig elspark som är både gedigen och bekväm att köra. Räcker det för att ge Xiaomi en match i mellanklassen?
Segways nya elspark F25E II är gedigen och skön att köra, och prislappen är helt rätt. Batteriet är dock för klent och det är synd att du inte kan köra i standardläge på max 20 km/h. Stort test av elsparkcyklar – hetaste modellerna
Liksom Xiaomi erbjuder Segway ett stort antal olika elsparkar med modellnamn som gör det väldigt svårt att hitta rätt utan att i detalj jämföra specifikationer. Den nya F25E II-modellen jag testar är ganska lätt med sina 15,3 kg och jag antar att modellbeteckningen har någonting med maxhastigheten 25 km/h att göra. Eller kanske att motorn är på 250 watt.
Konstruktionen är gedigen och väldigt lik Xiaomis när det gäller hur du fäller ut och ihop maskinen. Bärfästet är stadigt så du behöver inte oroa dig för att slå av smalbenet när du bär omkring den. Däcken (pneumatiska med slang) är på 10 tum och elsparken går ganska mjukt och behagligt när jag testar den på grusfyllda asfaltsytor en solig vårdag. Bromsarna biter bra och trots att motorn “bara” är på 250 watt klarar den uppförslut helt okej. Inte som Mi Electric Scooter Pro 2, eller någon annan modell som är specad för 20 procent lutning.
I skrivande stund får en elspark i Sverige inte ha kraftfullare motor än 250 watt samt inte gå att köra över 20 km/h för att få klassas som cykel och därmed få köras utanför inhägnat område (då den inte är typgodkänd som moped), vilket gör att den här maskinen alltså inte är tillåten på offentlig väg. Trots att motorstyrkan är godkänd. Här finns nämligen tre körlägen, varav två (standard och sport) båda toppar på 25 km/h. I Eco-läget är det 15 km/h som gäller. FE25E II är smidig att bära med sig tack vare låg vikt och stabilt lås. Förhoppningsvis kommer Sveriges regelverk inom kort att moderniseras och anpassas till våra nordiska grannländer, men jag har svårt att se att detta kommer gå igenom innan den här elskotersäsongen är över.
F25E II har även ett fotgängarläge men detta måste du aktivera i appen. Onödigt omständligt helt enkelt. Annars är det enkelt att para ihop elcykeln med bluetooth om du vill hålla koll på batteriet och dina turer. Räckvidden på 25 kilometer är låg i jämförelse med andra modeller, och det blir tydligt att det är på batteriet tillverkaren sparat (vikt och pris). 7,65 Ah är i snålaste laget och när du jämför med alternativen är det viktigt att du tar med den här parametern för att det ska bli rättvist. Även om du kommer närmare den teoretiska maxdistansen när elsparken är ny, och om du kört varsamt, bör du räkna med avsevärt kortare räckvidd när det är kallare ute och sparken har några månader och laddcykler på nacken.
F25E II är IPX5-klassad vilket betyder att den ska motstå “vattensprut”. I manualen står det dock tydligt att du inte ska köra ute med den när det regnar, eller genom vattenpölar. Luftfyllda däck och skivbromsar bidrar till säker och behaglig körning.
Specifikationer
Modell: Segway Ninebot F25E II Testad: April 2023 Mer info: Segway Motor: 250 W Batteri: 275 Wh/7,65 Ah Däck fram/bak: Luftfyllda Räckvidd fulladdad: Upp till 25 km Maxhastighet: 25 km/h Klättringsvinkel: 10 % Stötdämpare fram/bak: Nej Bromsar: Elektronisk + skivbroms bak Laddningstid: 5 tim Belysning: Fram och bak Hopfällbar: Ja Vikt: 15,3 kg Maxvikt förare: 100 kg Lägst pris:
Mitt jobb som chefredaktör är att se till att innehållet vi producerar håller högsta möjliga kvalitet. Kontakta mig om du har frågor eller synpunkter på det vi publicerar!