Segway Kickscooter P65E: Pigg och påkostad elspark
Nya Kickscooter P65E både kostar och väger en hel del, men den accelererar snabbt och är riktigt underhållande att köra.
Av Martin Krall
M3
Segway-Ninebot har många elsparksmodeller i sitt sortiment. I ”premium”-segmentet har de dock bara en handfull, och nya P65E är en av dem. Den kostar 15 000 kronor, vilket är mer än dubbelt så mycket som de vanligast förekommande elsparkarna från till exempel Xiaomi. Så vad får du för pengarna?
Betyg 4 av 5
Omdöme
Segway Kickscooter P65E är snygg, robust och kraftfull. Den är dessutom riktigt skön och rolig att köra. Men priset är högt och den är alldeles för tung att bära med sig. Och ska du köra den lagligt i trafiken får du välja ett annat land än Sverige.
Du får till att börja med en påkostad design. Kickscooter P65E är en elspark som drar blickarna till sig. Förutom färgklickar i designen har den starka lampor fram och bak, och även ett ljusspel på sidan som pulserar i olika färger. Vilka färger kan du själv ställa in i appen.
Väger som två elsparkar
Elsparken är stor och hög, med ett bekvämt och rejält tilltaget styre. Och den väger nästan 27 kilo, vilket är dubbelt så mycket som Xiaomis kompakta modeller. Den klarar också förare med en vikt upp till 120 kilo. Det här är alltså inte en modell för dig som vill kunna fälla ihop den och ta den med dig. På sin höjd orkar du lyfta in den i bilen och ta med den till sommarstugan.Elsparken går att fälla ihop, men är för tung för att bäras några längre sträckor. Men den känns mycket mer som ett riktigt fordon än de mer portabla och kompakta modellerna, och troligen är risken för olyckor mindre. Lamporna är starka och den har gula blinkers både fram och bak, så att du kan signalera till andra trafikanter att du ska svänga. Du aktiverar dem med en liten knapp på styret och de stänger av sig själva.
Ska tåla nordiskt klimat
Det robusta bygget borgar för en stabil körupplevelse, och det känns inte skakigt någon gång, delvis tack vare de ovanligt breda 10,5 tums-däcken. De ska vara framtagna för att bättre klara året runt väderlek. Vattenpölar och snömodd var inga problem, men du ska nog inte köra på ren is med så här små hjul.
Accelerationen är fantastiskt bra, det känns som jag får hålla hårt i handtaget när den sticker iväg. Den är betydligt roligare att köra än de flesta mer eller mindre lagliga elsparkar med motorer runt 250–300 watt. Till och med i utmanande uppförsbackar, där andra elsparkar tappar fart och kämpar sig upp i 8–10 km/h, gasar den sig igenom utan problem i 25 km/h. Det är så här en elspark ska bete sig! På sidorna kan du ha ett pulserande ljusspel igång. Den här modellen har en motor på 500 watt och når 25 km/h, så den är inte laglig att framföra i svensk trafik. Det är tyvärr inhägnat område som gäller. Det är synd, för den hade varit perfekt att ta sig fram i stan med eller pendla till och från jobbet. Särskilt med den fina räckvidden, angiven till 65 kilometer.
P65E har en syskonmodell, P65I, som är spärrad till 20 km/h, men den är ändå inte laglig eftersom motorn är för kraftfull. I många andra europeiska länder är P65I däremot laglig, där ser man bara till maxhastigheten. Vi får se om det kommer någon liknande lagstiftning i Sverige framöver, som tillåter kraftigare motorer men med maxhastigheten 20 km/h.
Tuta och kör
P65E har ingen ringklocka, men däremot en tuta som låter som en brandvarnare, med ett genomträngande, irriterande pip. Samma ljud uppstår om du stänger av sparken, fäller ihop den, bär den med dig eller stöter i något. Då aktiveras ett stöldlarm som även innebär att alla lampor blinkar – och att alla tittar argt på dig. Kanske kan det avbryta en spontan stöld, men om tjuvarna bestämt sig åker den nog in i skåpbilen ändå. I appen kan du bland annat se på en karta hur du har åkt. För att låsa upp sparken använder du appen eller en av de medföljande nfc-taggarna. Värt att tänka på är att du måste låsa upp sparken med en nfc-tagg för att appen ska kunna ansluta via bluetooth vid första parkopplingen, det tog ett tag att komma på. Annars går det snabbt att komma igång. Du ansluter en sladd, skruvar på styret med sex skruvar, laddar ned appen, parkopplar och sedan är det klart. Laddtiden är på fyra timmar och du ansluter en rejäl elkabel direkt i sparken. Statusen på laddningen syns via en stor, pulserande led-belysning på elsparken, en snygg detalj.
Displayen är rejält tilltagen och tydlig. Här ser du bland annat vilket av de tre körlägena du använder – 18, 20 eller 25 km/h. Det finns också ett läge för assistans när du promenerar med sparken. På plussidan finns även en usb-c-port så att du kan ladda din mobil under färden.
En rolig funktion i appen är att du kan se på en karta var du har kört, och även se en repris av åkturen i efterhand där du kan se hur hastigheten ändras. Styret har lagom bredd för en bekväm ställning, och huserar en stor display.Specifikationer
Modell: Segway Kickscooter P65E Testad: Mars 2023 Mer info: Segway-Ninebot Motor: 500 W Batteri: 12 000 mAh 561 Wh Däck fram/bak: Luftfyllda (med gel-lager) Räckvidd fulladdad: Upp till 65 km Maxhastighet: 25 km/h Klättringsvinkel: 22 % Stötdämpare fram/bak: Nej Bromsar: Elektronisk bak + skivbroms fram Laddningstid: 4 tim Belysning: Fram och bak Hopfällbar: Ja Dimensioner hopfälld: 1190 x 634 x 567 mm Dimensioner öppen: 1190 x 634 x 1214 mm Vikt: 27 kg Maxvikt förare: 120 kg Vattentålighet: IPX5 Övrigt: Nfc-lås, blinkers, usb-port Lägst pris:14 999 kronor hos Proshop