Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra – städrobot som tömmer sig själv
Xiaomis senaste robotdammsugare, Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra + Auto-empty Station, är kraftfull och smart på många sätt, men ibland fastnar den i inte alltför utmanande situationer.
Av Martin Krall
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Städar bra
Bra sugkraft
Funktionsrik app
Nackdelar
Många avbrott i städningen
Moppningsenheten ej oscillerande
Omdöme
Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra är en lättanvänd robot som städar bra – tömningsstationen är en bonus. Men det är 2022 nu och vi hade hoppats på en robot som kan städa en vanlig lägenhet eller villa, med vanliga trösklar och möbler och några skor i hallen – utan att behöva hjälp. Och där har Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra en bit kvar. Läs vårt test av robotdammsugare
Många robot-tillverkare har lanserat en modell med en automatisk tömningsstation och nu har turen kommit till Xiaomi. Paketet heter Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra + Auto-empty Station och blir ditt för 6 990 kronor. Eller 5 490 kronor för bara roboten. Det är ett par tusenlappar mer än Xiaomis enklare modeller, och här får du sådant som bättre sugkraft (hela 4 000 Pa), högre batterikapacitet och smartare navigering.
Robotdammsugare med bekant look
Till det yttre är det en stor svart puck som ser ut som de flesta runda robotdammsugare. När vi laddat upp den är det dags för installation. Det går snabbt och enkelt, det är bara att lägga till den i Xiaomis Home-app och följa instruktionerna. När vi sedan startar roboten ritar den upp en karta över hemmet. Varje rum får en egen färg, och vi kan sedan namnge rummen. I appen kan vi sedan lägga till virtuella väggar och no-go-zoner, vilket är enkelt gjort. Kartan som ritas upp är inte vacker, men den gör jobbet.
Roboten tar sig fram försiktigt och undviker att dåna in i möbler. Sidoborsten gör sitt bästa för att vispa in damm, men den får ändå problem att fånga upp smuts i inåtgående hörn. Roboten gör ett bra jobb med att veta var den befinner sig i förhållande till väggar och möbler.
Kämpar med trösklar
Vi körde Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra parallellt med Dreame D9 som ingår i Xiaomis ekosystem och använder samma app. Det vi kan konstatera är att Dreame D9 som kostar hälften så mycket gör ett bättre jobb med att hantera trösklar och andra hinder.
Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra får direkt problem med en tröskel som Dreame D9 klättrar över. Visserligen anger Xiaomi att den ska klara trösklar upp till 2 cm, och den här är strax över. Men den försöker gång på gång ta sig över tröskeln och ger inte upp. Den kan hålla på 5–10 minuter med att försöka ta sig över samma tröskel. Och när den väl tar sig över – då vänder den och ska tillbaka!
Ibland ger den upp och istället för att rengöra rummet den befinner sig larmar den om att den har kört fast. Det hade alltså varit bättre om den hade betraktat tröskeln som en vägg och fortsatt städa. Lösningen blir att sätta upp virtuella väggar runt tröskeln i appen, vilket tack och lov är lätt gjort. Sedan får vi manuellt bära roboten till det intilliggande rummet.
Vid ett annat tillfälle fastnar den under en vanlig pinnstol, trots att den rent fysiskt har plats att ta sig ut. Den navigerar inte heller särskilt smart runt till exempel strumpor utan kör rakt på. Vissa större leksaker kan den dock identifiera och undviker på ett snyggt sätt.
Mycket kraft
Roboten gör ett bra jobb med att fånga upp damm och lättare smuts, och den har som sagt en sugkraft på hela 4 000 Pa. Det finns fyra städ-lägen, Silent, Standard, Strong och Turbo. Vi kör den i Turbo-läget för att ge den chansen att fånga så mycket damm som möjligt. I Turbo-läget är den dock som mest högljudd och drar mest batteri. I Standard-läget ska en laddning av batteriet räcka till att städa 240 kvadratmeter.
Förutom att dammsuga har du också möjlighet att koppla på en enhet för våtmoppning. Det är en vattenbehållare med en städduk på, du ska inte förvänta dig något mirakulöst resultat av en sådan lösning. Intorkade fläckar har den inte en chans mot, och det är i ärlighetens namn inte värt besväret att hålla på och meka med det. Här behövs teknik för att gnugga duken mot golvet, vilket en del konkurrenter erbjuder.
Robotdammsugare som tömmer sig själv
Visst känns det imponerande rent tekniskt när roboten hittar hem till sin tömningsstation och sedan automatiskt tömmer sitt innehåll. Men frågan är hur stort värde det har. Det är inte så bökigt att tömma dammbehållaren i soppåsen, och du måste ändå rengöra filter, behållare och borstar varje vecka. En städrobot är slimmad och kan gömmas under en bokhylla eller tv-bänk. En stor tömningsstation kan du däremot inte gömma undan, vilket gör att du får ha en stor svart klump i hemmet som är allt annat än diskret.
På det stora hela och sett till konkurrensen gör Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra ett godkänt jobb. Vi uppskattar att ha en städkompis som pratar med oss och redogör vad den håller på med, när den byter aktivitet eller får problem. Du kan också själv prata med roboten via Google Assistent och Alexa.
Specifikationer
Modell: Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra + Auto-empty Station Testad: Mars 2022 Tillverkare:Xiaomi Körtid: Ej angett, ska klara 240 m2 på en laddning Uppladdningstid: 6,5 tim Dammbehållare: 4 liter (tömningsstation) Kartläggning: Laser, ToF-sensor Kommunikation: Wifi Tillhörande app: Ja Kartfunktion: Ja Med rumsindelning: Ja Mått, robot: 353 x 350 x 98,8 mm Mått, tömningsstation: 130 × 126 × 93 mm Övrigt: No go-zoner, moppsystem Rek. pris vid testtillfälle: 6 990 kronor Pris: Från 6 990 kronor via Prisjakt