Samsung Galaxy A54: Ny trevande uppgradering från Samsung
Det bästa med Galaxy A54 är skärmen och högtalarna, som var bra redan i föregångaren. Annars är det försiktiga förbättringar och vissa mindre försämringar.
Mindre än halva priset jämfört med en Galaxy S23 Plus, samma storlek och stil, samma utmärkta mjukvarupolicy och en nästan lika snygg skärm. Men också halva prestandan och en nedbantad kamera. Dessutom kortare batteritid än väntat. Vill du absolut ha en stor Samsung utan att betala fantasipriser är Galaxy A54 ett gångbart alternativ. Men det finns fler bra val om du vågar byta tillverkare.
Det är inte bara dyra lyxmobiler som är populära. En av förra årets bäst säljande modeller var Samsungs mellanmobil Galaxy A53. Den imponerande inte på mig utan kändes som en trygg, men oinspirerad uppgradering. Men ett tryggt val kanske är vad som går hem i stugorna. Nu är uppföljaren Galaxy A54 här. Fortsätter Samsung i samma försiktiga fotspår? Det verkar så.
Om möjligt är den till och med ännu mer konservativ än Galaxy A53, som åtminstone hade en egen design, med sitt sluttande och upphöjda kamerahus på baksidan. Galaxy A54 är mer lik toppmobilerna i Galaxy S23-serien än Galaxy A53 var lik Galaxy S22. Borde inte Samsung ta och synka namnen på sina mobiler förresten, så det är lättare att komma ihåg vad som är det nya? Nu slutar årets högpresterande S-serie på ”3” och billigare A-serien på ”4”.
Billigare, men inte billig
Galaxy A54 finns med antingen 128 gigabyte eller 256 gigabyte lagring och kostar 5 790 respektive 6 390 kronor. Den billigare av de två har sex gigabyte ramminne och den dyrare åtta. Det är samma alternativ som för Galaxy A53, men en höjning av priset med en knapp tusenlapp.
Här är designen direkt lånad från Galaxy S23 Plus, som ligger närmast av toppmodellerna i mått och vikt. En platt fram- och baksida, tre individuellt utstickande kameror på baksidan och en bred, aningen välvd ram. Det är marginell skillnad på dem i tjocklek, bredd och vikt. En klar skillnad på årets modell är att baksidan är i glas istället för plast. Förutom att ramen är matt istället för blank är det svårt att se skillnad på en Galaxy A54 och en Galaxy S23 Plus.
Tålig, men inte bekväm
Det är Gorilla Glass 5 både fram och bak. Inte det senaste och bästa skyddet, men godkänt tryggt. Precis som Galaxy A53 är Galaxy A54 ip67-klassad och klarar att sänkas ned till 1,5 meter djup i 30 minuter. Det är ovanligt i annat än dyra toppmobiler och ett klart plus Trots glasbaksidan känns inte mobilen särskilt lyxig, och hade jag inte läst innantill att baksidan var av glas hade jag gissat på samma plast som i Galaxy A53. Jag hade föredragit det, då den var matt vilket gjorde mobilen mer bekväma att hålla.
När jag testade S22 Plus blev jag aldrig riktigt vän med formatet, och jag har samma problem här. Kanterna på sidan är vassa och eftersom telefonen är bred skär de in i handen och gör den mindre bekväm att hålla än vad den kunde varit. Bara en liten halvmillimeters avfasning av kanterna hade gjort susen.
Samsung får även tummen upp för att de ger köparen många färgalternativ. Du kan få din A54 i svart eller vitt, eller i två mer pastellfärgade varianter. I samtliga fall matchar den matta ytan i ramen den blanka baksidan i färgton. Det är inte säkert att alla butiker och operatörer säljer alla varianter, men du kan alltid beställa en direkt från Samsung. Galaxy A54 i sina fyra färger. Alla är lätta att få tag på.
Trimning av redan bra skärm
Skärmen är mycket lik föregångaren, vilket inte är fel, då det var en ypperlig amoled-skärm med 1080p-upplösning, som hade fina färger, upp till 120 Hz bildfrekvens och hög ljusstyrka. Skärmen är dock mindre, utan att själva telefonen är det. Ytterligare ett minus för Galaxy A54 jämfört med Galaxy A53.
Allt är sig likt för övrigt, förutom maxljusstyrkan, som blivit ännu högre. Nu skiner den med upp till 1 000 cd/m2 i punktljusstyrka. Det ger marginaler och bättre läsbarhet om du använder den i solsken eller om du spelar upp hdr-film eller spelar spel. Då är också bra ljud viktigt, och det får du absolut. Rent, fylligt och detaljerat med bra stereospridning.
Medan årets toppmobil från Samsung har gett upp att använda deras egna Exynos-systemkrets och gått över till Snapdragon finns Exynos kvar i lägre prestandaklass. Galaxy A54 har nya Exynos 1380, som ger den ett märkbart prestandalyft från föregångaren. Det mesta jag försöker göra på mobilen, från att surfa tunga sidor till att fota och filma, går smidigt. Utomhus gör väl balanserad automatisk ljusstyrka att skärmen alltid är lagom upplyst och tydlig. Nästan alltid i alla fall. Grafikprestandan i Samsungs krets är inte imponerande, men nöjer du dig med bildfrekvens runt 30 fps i spel som Pubg Mobile eller Genshin Impact kan du få det om du tar det lugnt med grafikinställningarna. Spelar du inte den typen av mobilspel räcker den utan problem till allt annat. Det finns långsammare, men också många klart snabbare mobiler i prisklassen, både för spel och annat. Så är det mest kraft för pengarna du är ute efter är det inte mobilen för dig.
Kvalitet i kameran
Galaxy A54:s kamera har en 50-megapixel huvudsensor som ersätter föregångarens 64-megapixlare. Det är inte en nedgradering bara för att pixenlantalet minskat. Några av de bästa mobilkamerasensorerna just nu är på just 50 megapixel, dessutom är bildytan en viktigare kvalitetsindikator. Hur stor den är här har jag dock inga uppgifter om. Den fotar i alla fall det mesta riktigt bra.
I dagsljus får jag detaljerade bilder med naturtrogna färger och övertygande dynamik, där mörka parter får vara mörka, men ändå har korrekta nyanser. Möjligen blir ljusa ytor något utfrätta ibland, men då är jag petig. Den tar också övertygande bilder på kvällen, både utomhus och inomhus, med bra färgbalans och inget brus.
Den djupsensor som föregångaren hade är bortplockad, tydligen ska det inte behövas för bra bokeh-effekt om du till exempel tar porträttbilder. Och det kan jag hålla med om, Galaxy A54 sköter kantdetektering relativt bra ändå, utan extra sensor. I alla fall så länge det är ljust nog. Kantdetektering fallerar vid enstaka tillfällen i dunkel belysning. Övriga två linser är en poänglös makrokamera och en stabil, men inte direkt märkvärdig, vidvinkelkamera. Usb c för laddning, och inte särskilt snabb sådan.
Ett steg bakåt
Batteriet på 5 000 milliamperetimmar räcker ungefär så länge som väntat. Utan dynamisk bildfrekvens i skärmen får den inte lika bra batteritid som de bästa mobilerna just nu, men den lär räcka en hel dag utan problem. Du måste verkligen snåla med hur du använder mobilen för att nå de två dagars batteritid som Samsung själva pratar om. Det är ett steg tillbaka jämfört med Galaxy A53, som var överraskande energieffektiv.
Du får ha tålamod med batteriet, Samsung lägger inte någon vikt på det här med snabbladdning. Maxeffekt på 25 watt över usb ger laddtid på över en timme, och den stödjer inte trådlös laddning. Du får inte heller med någon laddare eller ens en usb-kabel.
Galaxy A54 levereras med Android 13. Samsung har just nu den bästa uppdateringspolicyn av alla Android-tillverkare. Du får fyra generationer Android-uppdateringar och fem år med säkerhetspatchar. Det är bättre än många toppmobiler och mycket bättre än konkurrenterna i mellanklass. Det här är en mobil du kan köpa nu och borde kunna använda bekymmerfritt i flera år.
Då kanske inte det relativt höga priset gör så mycket. I alla fall om du inte bryr dig om att den bara har halvbra prestanda. Du behöver för det mesta mycket mindre av den vara än du tror. Å andra sidan, det är stentuff konkurrens med många bra alternativ, och det finns många saker Galaxy A54 kunde gjort bättre. Designen är mer stil än komfort, prestanda är, trots en klar ökning, fortfarande bara halvbra, och kameran har gått från att vara ganska bra, till att fortfarande vara…ganska bra, medan batteritiden tar ett litet steg i fel riktning.
Specifikationer
Produktnamn: Galaxy A54 SM-A546B Testad: Mars 2023 Tillverkare: Samsung Systemkrets: Samsung Exynos 1380 Processor: 4 st Cortex-A78 2,4 GHz, 4st Cortex-A55 2 GHz Grafik: Mali-G68 MP5 Minne: 6/8 GB Lagring: 128/256 GB, plats för mikro sd Skärm: 6,4 tum amoled, 1080×2220 bildpunkter, 120 Hz Kameror: 50 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 5 megapixel makro med led, 32 megapixel fram Anslutningar: Usb 2 typ c Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.3, gps, galileo, nfc Operativsystem: Android 13 med One UI 5.1, 4 år systemuppdateringar Övrigt: Dubbla sim, esim, fingeravtrycksläsare i skärm, vattentålig (ip67) Batteri: 5 000 mAh, ca 18 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 17 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 32 tim samtal Batteriladdning: 25 W usb (qc3), laddare ingår ej Storlek: 15,8 x 7,7 x 0,8 cm Vikt: 202 gram Rek. pris: 5 790 kr (6/128 GB), 6 390 kr (8/256 GB) Pris: Från 5 790 kronor hos Samsung
Prestanda
Geekbench uppdaterade i februari från version 5 till version 6. Poängen mellan versionerna är inte 100% jämförbara. Därför redovisar jag under en övergångsperiod både Geekbench 5 och Geekbench 6-poäng, så att du lättare kan jämföra med tidigare testade mobiler som bara gjordes Geekbench 5-mätningar på.