Expertbetyg
Fördelar
- Mycket kraftfull
- Utmärkt skärm och ljud
- Förbättrad videofilmning
- Bra batteritid
Nackdelar
- Stor och tung
- Dyr
Omdöme
Med en mångsidig funktionalitet som ingen annan mobil kan matcha, vässade prestanda och toppkvalitet på det mesta, är Galaxy S23 Ultra en värdig Android-utmanare till Iphone 14 Pro Max om mobilernas tungviktstitel. Tyvärr också när det gäller priset.
Bästa smartphone just nu – test av mobiler i toppsegmentet
Pris vid testtillfället
From $1,199
Bästa pris idag: Samsung Galaxy S23 Ultra
Testad produkt: Galaxy S23 Ultra
Pris:Från 14 533 kronor via Prisjakt (8/265 GB) eller 15 596 kronor via Prisjakt (12/512 GB)
Det tar för det mesta tre till fem dagar att testa en ny mobil. En dag för prestanda- och batteritester, och några dagar för att bekanta sig med gränssnitt, skärm, ljud, spelegenskaper, den allt viktigare kameran och systemet i allmänhet. Trots att jag fick Samsungs nya topptelefon Galaxy S23 Ultra redan förra veckan, kunde jag inte göra det denna gång. Det hade inte varit något problem att ha klar en recension redan till lanseringen i onsdags. Om inte Samsung varit extremt restriktiva med vad jag fick göra med mobilen.
För att få låna en testmobil fick jag skriva under ett nda (non disclosure agreement). Det är fullt normalt i branschen, och innebär vanligen att jag inte får publicera specifikationer, testresultat, bilder med mera innan en viss tid. Men med Samsungs avtal fick jag inte ens på allvar testa den, förrän efter lanseringen. Ingen online-uppkoppling, vare sig med sim eller wifi tilläts och därmed ingen möjlighet att ladda hem appar, surfa, strömma video eller göra relevanta mätningar.
Då är det ganska poänglöst med att ha tillgång till en testprodukt. Det enda jag egentligen kunde utvärdera på allvar var kameran. Och den är ju visserligen intressant, men bara en del av helheten. Nåväl, med ett par dagars försening har jag nu gått igenom allt jag inte kunde göra i förväg, och kan lämna ett riktigt omdöme.
Läs också: Samsung Galaxy S23 Plus: Bra, men åter igen anonym
Maffig prishöjning
Det går inte att börja den här recensionen utan att först nämna elefanten i rummet. Det här är den dyraste ”vanliga” Android-mobilen någonsin, efter att hela serien fått en tung prishöjning från förra året. Rekommenderat pris är 16 990 kronor för grundmodellen med 256 gigabyte lagring och upp till 21 490 kronor för toppmodellen med en terabyte. Den är bara aningen mindre än Samsungs egna vikmobil Galaxy Z Fold 4 kostade vid lansering. Under förbeställningsperioden fram till leveransstart i mitten av februari verkar det också vara introduktionspris, så är du snabb kan du spara en liten slant.

Någon 128-gigabytesmodell finns inte längre. Och då 256-gigabytesmodelen av Galaxy S23 Ultra har mindre ram-minne, 8 istället för 12, så det finns orsak att gå upp i pris. Mycket minne gör en hel del för bland annat multitaskingförmågan. Mellanmodellen med 12 gigabyte ram och 512 gigabyte lagring går på 18 990 kronor.
Kanske är det inget som bekymrar den som köper en Ultra. Kan du utan bekymmer lägga upp 17 tusenlappar kan du kanske lika gärna gå all in och lägga upp över 20. Gigabyte för gigabyte är inte heller Samsung allra värst. En Iphone 14 Pro Max är dyrare med samma minnesmängd. Men Apple har i alla fall en 128 gigabytes modell till lite humanare pris.
Det kan ju också vara så att du som köper en påkostad mobil räknar med att behålla den längre, än en slit-och-släng-mobil i budgetklass. Med Samsung får du god livslängd i form av fyra års Android-uppdateringar och fem års säkerhetsuppdateringar. Å andra sidan, det får du med en del billigare mobiler också.
Design utan stora nyheter
Det första intrycket av Galaxy S23 Ultra var annars att jag undrade om jag fått fel mobil, en Galaxy S22 Ultra istället en ny generation. Samsung brukar vara framfusiga med att våga sig på nya koncept och ny design år efter år. Men årets Ultra är nästan identisk med föregångaren, med bara subtila skillnader. Mått, skärmformat och vikt är i stort sett samma som förr. Det är samma platt avfasade kortsidor, samma matta baksida med fem fristående kameralinser i ena hörnet. Eller okej, en av de fem är inte en kameralins utan rymmer en laser för autofokusen.

Det är dock ett par små skillnader. Nu synkar Samsung färgvalen mellan alla tre Galaxy S23-modellerna. Det innebär att den svarta och den vita modellen finns kvar, den gröna från förra året har blivit lite mörkare i tonen, och den Burgundy-design som du kunde få till S22 Ultra har ersatts av en lavendelfärgad. Det är lite trist, då den gav S22 Ultra skönt vräkiga lyxvibbar som lite utgår i årets modell. I Samsungs egna webbshop finns fler färgval, men de är ännu mer pastellfärgade.
Taktila känslan är däremot i toppklass, den plattare skärmen innebär också plattare långsidor, vilket både ger en bredare stadig aluminiumram, sidoknappar som är lättare att komma åt, och ett utseende som tilltalar åtminstone mig. Det gör inte heller mobilen mindre bekväm att greppa än förr.
Inte platt, men nästan
Det är fortfarande, tekniskt sett, böjda skärmkanter, men det är så subtilt att det mer känns som en typiskt 2,5d-upphöjning av glasytan än som en riktig skärmböj. Samsung, som en gång i tiden var först ut med böj i sina Edge-modeller verkar alltså nu helt vara på väg att fasa ut det. De två mindre modellerna var ju redan i fjol helt plana och är det även i år.
En anledning till det uppges vara att för mycket böj gjorde det svårare att använda pekpennan S-pen. Den har det inte skett några stora nyheter med, utan den sitter på samma plats som förr och dras ut med ett klick på undersidan av mobilen. Och är det några nyheter i funktionalitet så är de knappt värda att nämna. Å andra sidan var den ju bra redan innan, med kompetent teckentolk, fin precision, inbyggd rörelsesensor för gestkontroll i luften, och så bra grepp du kan få i den lilla pinnen.
Trots infälld penna så är konstruktionen vattentät med ip68-klassning, och Samsung blir också först med nya Gorilla Glass Victus 2. Enligt tillverkaren Corning ska Victus 2 framförallt ge telefonen bättre skydd mot om glasytan landar hårt på en grov yta, som ett betonggolv.

Snapdragon tar över, med besked
En av de största nyheterna i Galaxy S23-serien är nya systemkretsen, som sitter i samtliga tre modeller. Datorkraften levereras nu inte av Samsungs egna Exynos-krets utan av Qualcomms Snapdragon 8 gen 2. Tidigare har det funnits två versioner av Samsungs toppmobiler, med Snapdragon i vissa länder, bland annat USA, och Exynos för oss andra. Varför har alltid varit ett mysterium.
Men nu är det samma hårdvara globalt, och Samsung har dessutom ett extra nära samarbete med Qualcomm, vilket resulterat i en ”for Galaxy”-version av kretsen, med trimmad klockfrekvens på en av processorkärnorna och grafikkretsen. Det borde i teorin göra Galaxy S23 Ultra till den snabbaste Android-mobilen hittills. Men det är mycket som kan påverka prestanda, inte minst kylningen. Samsung pratar här om att de fått in en större så kallad vapor chamber för bättre kylning.
Gör det susen? Ja, snabbt går det onekligen, men det finns inte så många andra mobiler att jämföra den med att för att kunna säga säkert om specialversionen av systemkretsen är ett trumfkort. De benchmark-poäng som börjat cirkulera på Oneplus 11 indikerar att de drar nästan jämnt, fast med lite fördel för Samsung-versionen. Oneplus 11 har alltså en standard-version av Snapdragon 8 gen 2.
Apples A16 Bionic som sitter i Iphone 14 Pro Max har fortfarande ett övertag på de bägge, men det är inte med samma hästlängder som i de senaste två årens generationer. 20 procent snabbare på en kärna men bara 7 procent för multitrådade operationer i mina Geekbench-mätningar. Skillnad, visst. Men inte en skillnad som omedelbart märks. Allt jag gör på Ultran går blixtrande snabbt, från webb-appar till kamerahanteringen. Just för foton finns det i vissa fall en liten fördröjning, men den verkar ha med Samsung app att göra mer än råstyrkan.

Snabb för spel, men varm
På grafiksidan är mätresultaten tvetydliga, och vilken plattform som tar täten verkar bero på vilken api som används. Det ser ut som om Apple leder i ren beräkningskraft med ett klart övertag i till exempel Geekbench compute-mätning, men Qualcomm har ändå har ett litet övertag just för spelgrafik. I alla fall med denna Samsung-specialare. Det sker dock inte gratis, långvarig tung belastning av grafiken kan göra telefonen väldigt varm utmed kanterna, på gränsen till smärtsam att greppa. Skaffa ett skal om du vill spela, så ska det dock inte vara något problem.
Det här är också första mobilen inne för test med snabba ufs 4.0 för lagring. Det innebär att hastigheten för att skriva och läsa flash-minnet har höjts rejält. Nu visar mätningarna på mellan tre och tre och en halv gigabyte i sekunden, jämfört med som bäst två gigabyte i mobiler med ufs 3.1. De gör appar och tunga filer kännbart mer snabbladdade.
Vad gör du då med all denna fart? Med just Ultra-modellens stora skärm och ett gränssnitt som gör multitasking smidig, dess krävande kamera med ny högupplöst sensor, och en uppsjö av produktivitetsfunktioner kanske den är mest lämpad av alla mobiler att svara på det. Anslut till exempel en skärm och slå på Samsungs numera utmärkta Dex-gränssnitt för full skrivbordsdator-upplevelse. Den har en nästan laggfri upplevelse, som kan mäta sig med vilken mindre laptop som helst, i alla fall för vanlig surf och kontorsjobb.

Fler pixlar och stabilare bild
Det Samsung själva verkar hajpa mest som största nyhet är kameran. Och visst har det hänt saker, framförallt har S23 Ultra en ny huvudsensor på 200 megapixlar istället för 108 megapixlar i Galaxy S22 Ultra. Det var mycket redan det, men det är helt klart ett misstag att stirra sig blind på sådana siffror. Totala ytan per sådan pixel, kamerans optik, mjukvara och signalprocessor gör mer för kvaliteten på foton och film. Vanligen slår kameran ihop pixlar med så kallad pixelbinning till en upplösning på 12 megapixel.
Av de tre 200-megapixelkameror jag hittills sett är Samsungs den bästa, med snabbare hantering, jämnare färger på pixelnivå och högre detaljskärpa. Men att ta fulla 200-megapixelbilder är mest en gimmick, uppförstorat så mycket att du har nytta av så många pixlar är kvaliteten fortfarande inte bättre än förra årets 108-megapixlare, eller en bra kamera runt 50 megapixel, som Google Pixel 7 Pro eller Iphone 14 Pro Max.
En viktigare uppdatering är en förbättrad optisk bildstabilisator med större rörelseutrymme, som gör kameran mindre känslig för skakningar, och framförallt ny bildprocessor och mjukvara, med uppdaterad ai och vässad hdr. Med all automatik på tar S23 Ultra mer färgneutrala foton än tidigare Galaxy-mobiler, där framförallt fotografering i svagt ljus kunde få övermättad färg och till och med rödstick. Kvällsfoto ger fortfarande relativt varma färger, men mindre än i tidigare modeller.

Filmar bättre i mörker
Förra året introducerade Samsung vad de kallar Nightography. Det är egentligen inget unikt, utan en samling av hdr, bildstabilisering och ai-funktioner som ska göra det lättare att både filma och fota i mörka miljöer. Att Samsung sätter ett eget namn på det är mest en fråga om branding, men det innebär inte att det ska avfärdas. S22 Ultra var en mycket bra mobil att fota med i mörka miljöer, och till S23 Ultra har Samsung trimmat kameran ytterligare.
Framförallt gillar jag dynamiken i mörka foton, när de får fortsätta vara mörka. Långexponering går automatiskt igång om det är mörkt och kan då lyfta fram mycket detaljer, och till och med få ett nedsläckt rum att kännas upplyst, men jag föredrar faktiskt att slå av det. Då får foton rätta känslan känsla av mörker i mörka delar, men fortfarenade med nyanser i toningen som många andra mobilkameror tappar bort.
Det största lyftet jämfört med S22 Ultra är dock för video. Både standardläge och proffsläge har fått bättre och mer följsam fokus, och drar mycket nytta av både den förbättrade dynamiken och optiska bildstabilisatorn. Det finns dock en del småsaker som kan komma i vägen för en lyckad filmning. Till exempel ett extra stadigt bildstabiliseringsläge som ger extremt flimrig bild om du har otur med belysningen. Undvik den om du inte har dagsljus att filma i. I alla fall tills vidare, sådant kan ju fixas och uppdateras i framtiden.

Intelligentare superzoom
De andra tre kamerorna är samma som förr. Vidvinkel på tolv megapixel och dubbla telezoom-kameror med 10-megapixelsensorer, en med 3x och en med 10x optisk zoom. De har inte riktigt samma bra egenskaper för mörkerfoto, men har även de förbättrats på den punkten, framförallt vidvinkeln.
Sedan kan du precis som i förra årets Ultra hybrid-zooma ända upp till 100x, även om detaljåtergivningen då är allt annat än perfekt. Det går precis som i fjol att ta en hyfsat bra bild på till exempel månen. Men en klar skillnad nu är att jag lyckades göra det inte bara på natten när den skiner med hög kontrast, utan även under dagtid.
Som mediamobil håller Galaxy S23 Ultra högsta klass. Den ser ut att ha samma egenskaper som skärmen i S22 Ultra, samma storlek på 6,8 tum, samma 1440p-upplösning, samma dynamiska frekvens upp till 120 Hz och samma höga punktljusstyrka på hela 1 750 cd/m2. Att bildkvalitet är på topp i en Samsung amoled i en Samsung-mobil är ingen överraskning. Det vore snarare illa om den hade brister.

Delvis Dolby
Det enda som ligger Samsung i fatet är att den inte stödjer Dolby Vision, vilket kan göra att vissa videotjänster inte levererar bästa möjliga hdr. Men det har inte Samsung någonstans, inte heller i sina tv, utan de satsar allt på hdr10+. Däremot är det Dolby Atmos-stöd i telefonens välljudande högtalare, som ger både utmärkt dynamik och klarhet för både musik, spel och filmer. Maxvolymen är något låg jämfört med många andra mobiler, men å andra sidan kan du dra upp volymen i topp utan att kompromissa med kvaliteten.
Vid mätning av batteritiden får jag både sämre och bättre resultat än med föregångaren. S23 Ultra har sammastorlek på batteri, 5 000 milliamperetimmar, och med samma skärm är det upp till systemkretsen och systemet att stå för eventuell skillnad. Och skillnad är det; batteriet håller längre när jag strömmar video, nu i över ett dygn för en full hd-ström från Youtube, trots hög ljusstyrka. I gengäld ser nya Snapdragon ut att dra lite mer ström vid surf och annan app-användning, även om den fortfarande räcker rätt sp länge
Det blir fortfarande tummen upp för driftstiden. Och fortfarande tummen ner för relativt mesig snabbladdning. Det är en sak att flera tillverkare som Samsung, Apple, och Sony numera inte inkluderar en laddare till mobilen. Men då tycker jag att det ska vara lättare att hitta en som är optimal för telefonen. 45 Watt ska den klara, med ”Samsung-godkänd” laddare. Förutom den som säljs i Samsungs webbshop är det oklart vilken det skulle vara. Laddporten har stöd för Quick Charge 3.0, men det har en maxeffekt på 36 Watt.

Samsung sätter stort hopp till Galaxy S23 Ultra och chefen för Samsungs Mobile Experience Business-division, TM Roh, säger i ett uttalande att de räknar med att den kommer bli en toppsäljare. Kanske vet han något som inte vi andra vet, men för mig känns Galaxy S23 Ultra inte som en telefon för massorna, utan med sitt format, sin penna, sin extra-allt-attityd och sitt svidande pris är det en rätt så nischad produkt. En väldigt bra nischad produkt, men dock.
Specifikationer
Produktnamn: Galaxy S23 Ultra SM-S918B
Testad: Februari 2023
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2 for Galaxy
Processor: Kryo Prime 3,36 GHz, 4 st Kryo Gold 2,8 GHz, 3st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 740, 719 MHz
Minne: 8 GB/12 GB
Lagring: 256 GB/512 GB/1 TB
Skärm: 6,8 tum amoled, 1440×3088 bildpunkter, 120 Hz dynamisk frekvens
Kameror: 200 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 10 megapixel 3x telezoom + 10 megapixel 10x periskopzoom med led och laser bak, 12 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.2 typ c med video ut
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc, uwb
Operativsystem: Android 13 med One UI 5.1
Övrigt: Dubbla sim, esim, fingeravtrycksläsare i skärm, vattentålig (ip68)
Batteri: 5 000 mAh, ca 25 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 19 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 39 tim samtal
Batteriladdning: 45 W usb (qc3, afc), 10 W trådlös (qi, pma), laddare ingår ej
Storlek: 16,5 x 7,8 x 0,9 cm
Vikt: 234 gram
Pris: Från 14 533 kronor via Prisjakt (8/265 GB) eller 15 596 kronor via Prisjakt (12/512 GB)
Prestanda
Antutu Benchmark*: 1 245 030 poäng
Geekbench 5: 4 793 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 567 poäng
Geekbench 5 compute: 9 795 poäng
3dmark Wild Life: Utmaxat
3dmark Wild Life Unlimited: 14 395 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 3 818 poäng
Lagring, läsning: 3 491,1 MB/s
Lagring, skrivning: 2 901,5 MB/s
*Endast jämförbart med andra Android-mobiler, inte Iphone