Realme GT 2 ger oss det mesta vi letar efter i en mellanklassmobil. Det finns en del kompromisser jämfört med premiummobiler, men Realme väljer mest bort finesser, som de flesta klarar sig utan och öser på med sin vanliga egensinniga och charmiga design, både utanpå och i gränssnitet. Det gillar vi. Stort test: Bästa smartphone under 6 000 kronor
När vi testade GT 2 Pro, uppstickaren Realmes utmanare till dyra mobiler från tillverkare som Samsung, Apple, Xiaomi och Oneplus, fick vi, för under 8 000 kronor, det mesta av det du får betala långt över 10 000 kronor för hos konkurrenterna. Nu har vi också testat den enklare versionen, Realme GT2. Den gör samma sak, ger mycket prestanda och kvalitet till ett lågt pris. Denna gång precis under 6 000-kronorsstrecket. GT2 har ett yttre som är mycket likt GT2 Pro. En snygg och bekvämt mönstrad baksida i plast, en mattgrå ram med avfasade kortsidor och en skärm av Gorilla Glass 2,5d-typ. Här är det dock Gorilla Glass 5 istället för Gorilla Glass Victus. Det är en mobil med rejäla mått. Mindre skärmyta än GT2 Pro, drygt 6,6 tum mot 6,7. Men med tjockare skärmkanter blir den en millimeter bredare. Den är också aningen tjockare och relativt tung, med en vikt precis under 200 gram.
GT2 finns i tre konfigurationer varav två går att hitta i svenska butiker, en med åtta gigabyte ram och 128 gigabyte lagring och en med 12 respektive 256 gigabyte. För övrigt är de identiska. Den mindre modellen går att köpa för under 6000 kronor medan den större kostar några humdralappar till.
Telefonen rymmer många intressanta saker trots sitt pressade pris. I den här prisklassen förväntar vi oss inte toppprestanda, men Realme är trots allt nära genom att använda förra årets topp-processor, Snapdragon 888. Med gott om minne och snabb lagring håller den jämna steg med de bästa mobilerna från förra året. Realme är aldrig oblyga med designen. Här har till och med formgivaren satt sin signatur på baksidan. Vi surfar, strömmar, kör tunga bild- och videoappar, mobilt Office och spelar alla de mest krävande spelen utan påtaglig hackighet eller seghet. Under långa spelsessioner kan vissa grafiktunga spel uppleva försämrad prestanda, vilket vi gissar beror på att värmen inte har lika lätt att avledas genom plastchassit som de som har ett yttre i metall eller glas. I gengäld gör det att telefonen aldrig blir mer än ljummen att hålla i.
Skärm med nästan allt
Du får snabb trådlös uppkoppling med wifi 6 och 5g. Vi upplever bägge anslutningarna som snabba och problemfria. En annan sak som bidrar till en snabb känsla är skärmen med sin 120 Hz bildfrekvens och sin snabba avläsningsfrekvens för pekskärmen. Den håller också precis den höga klass vi förväntar oss av en modern amoled: färgomfång i dci-p3-klass, hög färgkorrekthet, klockren kontrast och hög toppljusstyrka.
I normalläge får vi upp till ungefär 750 cd/m2, vilket är bra nog för de flesta situationer, förutom möjligen i solljus. Skärmen ska enligt Realme ha en maxljusstyrka på hela 1 300 cd/m2, men det verkar endast gå att aktivera i ett hdr-läge. Den stödjer hdr 10+, och när vi spelar upp film får vi mycket riktigt en gnistrande hdr-upplevelse. Då tuggar den dock väldigt mycket batteri. Även utomhus en solig dag räcker skärmen till. Det finns andra mindre energislukande sätt som Realmes telefoner kan förbättra videoupplevelsen. Du kan öka skärpan i lågupplöst video, liksom ge en viss hdr-upplevelse till blekare sdr-video, samt interpolera bildrutor för rörelseutjämning. Alla dessa funktioner drar även de mer ström, men resultatet blir ungefär lika bra som i en enklare smart-tv med viss uppskalning och videoförbättring.
Välljudande stereo
Du får också stereohögtalare med Dolby Atmos-stöd. Balansen mellan höger och vänster är inte perfekt, med mer mellanregister på ena sidan och mer diskant på den andra, men kan du ha överseende med det är ljudet både kraftfullt och detaljerat. Atmos är permanent påslaget för högtalarna, men går att stänga av om du ansluter hörlurar, antingen via usb c eller Bluetooth.
Du får en del andra premium-funktioner i telefonen, som en snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare placerad under skärmen och ett stort batteri som kan snabbladdas med hög effekt. Men du får klara dig utan trådlös laddning och ip-klassning för vattentålighet. Du får förutom en stor och kraftfull laddare också med ett skyddande skal i lådan.
Det stora batteriet på 5 000 milliamperetimmar ger övertygande driftstid. Nästan ett dygn av videoströmning på hög ljusstyrka, eller 19 timmar i vår webbsurftest med mer dämpat ljus. Det är utan Realmes videoförbättringseffekter påslagna och med automatisk skärmbildfrekvens, vilket innebär 60 Hz för video och 120 Hz för webb. Skämkanterna är tjockare än i Pro-modellen. Det gör telefonen bredare, trots snäppet mindre skärm. Skärmen har inte, såvitt vi kan se, lpto-teknik. Frekvensen skalar inte dynamiskt som på GT 2 Pro. Därför är inte batteritiden lika bra, men det är fortfarande bra. För att ladda batteriet ansluter vi den medföljande 65-wattsladdaren med Realmes egna Superdart-teknik. Det tar på ett ungefär en halvtimme att gå från noll till fullt batteri.
Plus och minus i kameran
Kameran har tre linser, med samma huvudkamera som i Realme GT 2 Pro. En 50-megapixel sensor från Sony, med utmärkt skärpa och dynamik i dagsljus, men vi får vissa problem med brus i mörka miljöer och på natten, dock med välbalanserad ljuskompensering och färghantering. Den blir också något långsam i autofokusen när det skymmer på.
GT 2 Pro hade två udda extrakameror, en extrem 150 graders vidvinkel med stor sensor på 50-megapixel och en extremt närgången mikroskopkamera istället för en makro, har GT 2 en mer traditionell enkel 8-megapixels vidvinkel på 119 grader och en blygsam 2-megapixels makro. Vidvinkelkameran tar livfulla landskapsbilder i dagsljus, om än med överdriven kontrast och i mörka miljöer tappar den mycket färgmättnad och detaljer. Makro-kameran gör att godkänt jobb, så länge du är stadig på handen och hittar det fasta fokusavståndet.
Telefonen kör givetvis Android 12, och Realme har sitt egna gränssnitt RealmeUI ovanpå, som ger det både ett distinkt eget utseende och ett knippe extrafunktioner. Vi har redan nämnt videoeffekterna, men det finns mer. GT-läget ska ge bättre spelprestanda, men det är inget som vi omedelbart märker av.
Mycket att utforska
Du har även en sidomeny för snabb tillgång till utvalda appar, du kan välja ut funktioner och appar som du kan starta från låsskärmen, du kan aktivera barnsäkra profiler eller ett läge med större ikoner och högre systemljud, och du kan till och med använda fingeravtrycksläsaren som pulsmätare. Allt det här finns som alternativ, men kan också inaktiveras, om du bara vill ha ett rent och avskalat gränssnitt.
Alla funktionerna kan bli röriga att navigera sig fram till. Vore det inte för att Realme stoppar in en handfull tredjeparts bloatware i telefonen hade det fortfarande varit ett plus. Ett stort plus är att Realme utlovar tre år av Android-uppdateringar och fyra år av säkerhetsuppdateringar, vilket helt klart får anses vara bra. Det är samma som Google gör för senaste Pixel-mobilerna.
Realme fortsätter kort och gott att leverera vad de är bra på. Inte fulländade, men aldrig dåliga mobiler, med unik still och mycket av det viktigaste till ett bra pris. I alla fall om det viktigaste är höga prestanda, hög ljud- och bildkvalitet, bra uppkoppling och lång batteritid. Och det är det nog för de allra flesta.
Specifikationer
Produktnamn: Realme GT2 Testad: Maj 2022 Kontakt: Realme Systemkrets: Snapdragon 888 5G Processor: 1st Kryo 680 2,84 GHz, 2st Kryo 680 2,42 GHz, 4st Kryo 680 1,8 GHz Grafik: Adreno 660 Minne: 8/12 GB Lagring: 128/256 GB Skärm: 6,62 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter, 120 Hz Kameror: 50 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro med led bak, 16 megapixel fram Anslutningar: Usb 2.0 typ c Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc Operativsystem: Android 12 med RealmeUI 3.0 Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare Batteri: 5 000 mAh, 22 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 19 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 38 tim samtal Batteriladdning: 65 W usb (Superdart) Storlek: 16,3 x 7,6 x 0,86 cm Vikt: 195 gram Pris: Från 4 769 kronor hos Prisjakt (8/128)