Sony Xperia 5 III: Sonys kompakta lyxmobil räcker länge
Mer behändig, bättre batteritid, lägre pris, och ändå lika bra som Sonys stora toppmobil på det mesta. Det finns flera orsaker att gilla Xperia 5 III. Men den är inte längre lika unik som förr.
Sony gör mobiler som inte liknar andra, med unik design, unikt upplägg för kameror och intressant mediafokus. För det mesta med lyckat resultat. Det som har gjort tidigare generationer av Sony Xperia 5 extra intressanta har dock mist sin lyster. Inte för att Sony blivit sämre, utan för att konkurrerande kompakta mobiler har blivit bättre. Bästa smartphone just nu – vi testar mobilerna i toppsegmentet
Sony var en gång kungen av kompakta men kompromisslösa mobiler, med Xperia Z Compact-serien. När den för ett par år sedan ersattes av Xperia 5, fortfarande smal men i gengäld extra avlång, tappade den lite av vad som var unikt. Men det har fortfarande varit en mobil som går mot strömmen, medan skärmar och format i andra toppmobiler bara växt. Nu är läget annorlunda. Med senaste nygamla designen på Iphone, inte minst Mini-modellen, nerskalad Samsung Galaxy-minsting som inte gör avkall på prestandan, och uppstickaren Asus Zenfone 8, sticker inte Xperia 5 III ut lika mycket som föregångarna gjorde.
I grunden är det samma mobil som Xperia 1 III fast i ett mindre format, samt med ett par skillnader i konfigurationen, och ett lite lägre pris. Om än inte direkt lågt. Xperia 5 III har ett rekommenderat pris på 9 490 kronor, jämfört med Xperia 1 III som ligger på saftiga 12 990 kronor. Skillnaden mellan dem går att räkna på ena handens fingrar. Mindre mått och vikt, mindre bildskärm, mindre minne och lagring, och en funktion mindre i kameran.
Det här är fortfarande premiumklass, med elegant design i ett lyxigt, vattentätt kvalitetsbygge, snabba Snapdragon 888 för höga prestanda, högklassig oled-skärm, avancerad trippelkamera, snabb uppkoppling med 5g och wifi 6. Du får 8 GB ram-minne istället för 12 GB, och 128 GB lagring istället för 256 GB.
Går varm, men mest på insidan
Det är inte den snabbaste mobilen i klassen, då Sony inte satsar inte extra på värmeavledning från systemkretsen. Det gör att den visserligen aldrig blir mer än ljummen att hålla i, men sådant som tunga spel tappar i hastighet efter ett tag. Det går aldrig underkänt segt, men är det prestandamaxning du är ute efter finns det bättre alternativ. Bara en usb-port i nederkant. Högtalarna är framåtriktade, och hörlursport sitter på ovansidan. Samtidigt har Xperia 5 III andra goda spelegenskaper. Appen Spelförbättraren går automatiskt igång när du kör spel, och här finns funktioner som optimerat ljud för extra tydlighet i 3d-miljöer, stöd för Playstation-kontroller, möjlighet att pausa batteriladdning så att det inte ytterligare överhettar mobilen, mer mera. Du kan också aktivera kontinuerlig 30 sekunders inspelningsbuffert så att du kan spara undan dina spel-höjdpunkter som videofiler.
Utöver det har Xperia 5 III de flesta funktioner du kan begära av en toppmobil. Enda undantaget ser ut att vara trådlös laddning, något som Xperia 1 III har men som Xperia 5 III får klara sig utan. Orsaken till det är antagligen att det tar upp extra plats, och Sony har här prioriterat stort batteri framför den funktionen.
Det är faktiskt lika stort som i storesyskonet, 4 500 milliamperetimmar, och med mindre bildskärm att lysa upp och färre pixlar att uppdatera övertygar driftstiden. Med en medföljande 30 watts laddare kan du fylla på det godkänt snabbt.
Fin skärmupplevelse
Skärmen är precis så bra som en oled i en toppmobil ska vara. Upplösningen är 1080p istället för vansinniga 4k i Xperia 1 III. Det är inte pixlar som vi saknar, för i detta format blir det fortfarande knivskarpt. Du får upp till 120 Hz bildfrekvens och 240 Hz avläsningsfrekvens för pek för en direkt och jämn upplevelse, som förstärks ytterligare av Sonys utmärkta haptiska vibrationsmotor. 120 Hz-läge får du dock slå på manuellt, skärmen står i 60 Hz-läge som standard. Förutom den dovt gröna modell vi testat finns Xperia 5 III även i helsvart. I begge fallen är baksidan dock nästan spegelblank, vilket inte riktigt framgår av denna bild. Ljusstyrkan är god, men inte i absoluta toppnivå. En solig dag kan du behöva skugga skärmen för att den ska bli acceptabelt användbar. Färgerna är intensiva, rena och klara, och du får bra hdr-stöd. Med Sonys egna visningslägen och bildförbättring hämtad från tillverkarens tv-apparater hör den till de bästa för en bra bioupplevelse på liten skärm.
Du får också svarta kanter på sidorna för det mesta i filmväg du kan hitta och strömma, tack vare det avlånga formatet. Även om skärmen här kanske i ärlighetens namn är för liten. Likaså blir de behändiga multitasking-verktyg för delad skärm som Sony har i sitt Android-gränssnitt inte lika roliga att använda här.
Långsmalt och lyxigt
Det kanske man kan leva med. Det är för formatets mer fysiska fördelar man väljer en Xperia 5, inte funktioner och pris. Och även om formatet inte längre är unikt kompakt och det finns fler intressanta alternativ än på länge, så är det en greppvänlig och bekväm mobil. Den ligger bra i handen, och är behändig att slinka ner i fickan. Baksidan är i blankt Gorilla Glass, vilket vi inte gillar lika mycket som den matta baksidan på Xperia 1 III, men det är en smaksak. Sonys hantering av delad skärm är smartare än Googles egna. Årets Xperia 5 är marginellt tjockare än förra årets modell och en millimeter kortare på längden. Då Sony som en av få tillverkare vägrat kompromissa skärmen med flärpar eller kamerahål, sitter selfiekamera monterad ovanför skärmen vilket bidrar till den avlånga formen. Men då Xperia 5 III hade varit avlång i vilket fall som helst med sin 21:9-skärm, tycker vi det bara är bra.
Den avlånga formen har också en extra fördel, det blir extra bra stereospridning på ljudet från de inbyggda högtalarna. De, liksom hårdvaran internt och mjukvaran för ljudhantering, hör till marknadens bästa i en smartphone, med kraftfullt, fylligt och detaljerat ljud.
Du har Dolby Atmos-stöd, men det är av någon anledning precis som 120 Hz-skärmen avslaget som standard. Det är som om Sony inte vill att vi ska höra och se hur bra den kan se ut och låta. Till hörlurar kan du ansluta både med bluetooth med hög kvalitet, och med 3,5-millimeters analog plugg. Det har nästan alla andra toppmobiler övergett, så därför är det extra kul att se det hos Sony.
Fotoglädje med unik kamera
Kamerorna är nästan de samma som i Xperia 1 III, tre 12-megapixel Exmor RS-sensorer valda fär att de är snabba att jobba med istället för att vara extra högupplösta. Den mest intressanta av dessa är telefotokameran som har två fasta optiska brännvidder, 2,9x eller 70mm samt 4,4x eller 105 mm. Riktigt hur Sony byggt det är oklart, men det hörs ett tydligt mekaniskt ljud inifrån kamerahuset när vi växlar mellan dem. Och kvaliteten går inte att förneka. Vi får fin skärpa i bägge lägena, med det blir sedan påtagligt tapp i kvalitet om vi försöker kombinera det med ytterligare digital zoom.
Sonys kameror kan stoltsera med mer snabbhet och precision i autofokus än konkurrenterna, något som blir extra påtagligt om vi fotar eller filmar snabbt rörliga objekt. Xperia 5 III saknar dock den tof-kamera som Xperia 1 III har, vilket gör att vi tappar mycket av den snabbheten i mörkare miljöer. Med rätt tålamod går det dock fortfarande att ta utmärkta bilder där. Årets Sony-mobiler har förbättrat sig mycket på den punkten. Inte längre minst. Sony har fått utmanare i det lilla formatet. Här ser vi den tillsammans med Asus Zenfone 8, som är minsta Androidmobil med topp-prestanda just nu. Åter igen är 5:an det smartare valet om du vill ha en Sony-mobil i toppklass. Du får samma höga prestanda, och vi hittar väldigt få situationer där vi saknar extra ram-minnet som Xperia 1 III. Däremot hade vi uppskattat mer lagring, speciellt för den som vill utnyttja kamerans goda filmegenskaper i separata Cinema Pro-appen. Du får inte trådlös laddning, men i gengäld betydligt bättre batteritid, och det behändigare formatet tilltalar.
Telefonen kommer också överladdad med tredjepartsappar vi inte bett om. Många av dem kan väljas bort vid första konfiguration om du är alert, men inte alla. En del funktioner är också lite påträngande i sin iver om att påminna dig om att de finns, med ett överflöd av notifikationer och till och med enstaka popuper. Kan Sony banta bort det ur gränssnittet vore det tacksamt. Nu får du göra det själv.
Det finns också en annan orsak att det blir svårt att ge den en full pott i betyg. Där de en gång i tiden var enda vettiga valet, har nya alternativ dykt upp. Det är givetvis inte Sonys fel, men faktum är att epitetet “minst i klassen” tidigare gav den plus i kanten som den inte längre kan få.
Specifikationer
Produktnamn: Xperia 5 III XQ-BQ52 Testad: September 2021 Tillverkare: Sony Systemkrets: Snapdragon 888 Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz Grafik: Adreno 660 Minne: 8 GB Lagring: 128 GB, plats för mikro sd Skärm: 6,1 tum oled, 1080 x 2540 bildpunkter (21:9), 120 Hz Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 12 megapixel 2,9/4,4x telefoto med led bak, 8 megapixel fram Anslutningar: Usb 3 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc Operativsystem: Android 11 med Xperia UI Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, vattentålig (IP68) Batteri: 4 500 mAh, 17 tim 10 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 16 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35 tim samtal Storlek: 15,7 x 6,8 x 0,82-1 cm Vikt: 168 g Pris: 9 390 kronor hos Webhallen