Med nya Edge-mobilerna tar Motorola ett medvetet steg bakåt. Årets toppmodell Edge 20 Pro är en mer konservativ mobil än förra årets lyxiga toppmodell. Men också billigare.
Goda prestanda, bra men bångstyrig kamera, snygg skärm och pressat pris är de största fördelarna med Edge 20 Pro. Men det vill till att du blir vän med det stora formatet och kan förlåta en del små irritationsmoment. Nya Ready For-systemet är en kul bonus, men inte en avgörande fördel. Jämfört med förra årets Edge Plus känns det här avslaget, och det finns vassare konkurrenter till samma pris. Bästa smartphone just nu – vi testar mobilerna i toppsegmentet
Medan Motorola konsekvent levererat bra och prisvärda mobiler i budget– och mellanklass har det varit mer förvirrat när det gäller verkliga premium-modeller. För några år sedan hade vi Moto Z-serien med sina utbytbara moduler på baksidan, en innovativ satsning som kämpade på i ett par år och sedan slutade säljas i Sverige 2018.
Sedan var det tyst till förra årets nykomlingar Edge och Edge Plus, lyxiga mobiler som stack ut med extra mycket böj i skärmen, men som till skillnad från de flesta lyckades hantera böjen riktigt bra med smart mjukvara. Nu är det dags för en ny omgång Edge, av någon anledning döpt till Edge 20 istället för bara Edge 2. De är tre till antalet, Edge 20 Lite, Edge 20 och toppmodellen Edge 20 Pro. Vi börjar med att testa Pro-modellen.
Tydligen blev inte första Edge den succé som Motorola hoppats på, för det är inte mycket som är sig likt från föregångaren. Egentligen bara namnet, och det faktum att det är en dyrare mobil än Motorolas Moto G-serie. Uppenbart innan vi ens tittar på själva mobilen är att nya Edge-mobilerna riktar in sig på en annan prispunkt. Edge 20 Pro kostar 6 990 kronor medan föregångaren Edge Plus kostade 11 990 kronor vid lansering.
För att nå dit kompromissar Motorola med en del saker. För det första är det inte absoluta topp-prestanda, utan Edge 20 Pro har utrustats med Snapdragon 870 istället för snabbaste Snapdragon 888. Det är samma som i Motorola Moto G100, och den levererar fortfarande rejält med datorkraft. Den ligger bara mellan 10 och 20 procent bakom, vilket i de allra flesta situationer är något som inte märks av. Att det är generöst med ram-minne, 12 gigabyte, gör också sitt till.
Segare men svalare
Där Snapdragon 870 mest tappar fart är i grafiken. Den är inte dålig för spel, men det är en påtaglig skillnad mot de allra bästa mobila kretsarna. Det gör att du kan uppleva enskilda tapp i bildfrekvens i de mesta krävande spelen. Är det inget som är viktigt för dig så missar du inte mycket. Stor telefon med platt, bred skärm. När den också har ett par millimeters skärmkant på sidorna blir den en av de bedaste mobilerna just nu att hålla i. En fördel med den beskedligare prestandan är att Snapdragon 870 ser ut att generera betydligt mindre överskottsvärme. Det tar lång tid av hård belastning innan Edge 20 Pro blir mer än ljummen i skalet, och den blir aldrig direkt obekväm att hålla i.
Funktionsmässigt har en del saker också bantats bort. Trådlös laddning får du klara dig utan, fingeravtrycksläsaren har flyttat från skärmen till sidan av telefonen, och Edge 20 Pro stödjer inte extra snabb millimetervågsteknik för 5g, vilket Edge Plus gör. Det sista är dock inte så viktigt, eftersom det inte finns någon 5g-operatör som erbjuder det.
Konservativ stil
Designen på Edge 20 Pro är också en helt annan än hos föregångaren. Från utstickande stil med extra böjd skärm och kompakt form till en stor, bred och relativt tunn mobil med extra stor skärm och mycket avskalat och traditionellt formspråk. Böjda skärmkanter har den inte alls, utan den är helt plan på framsidan, vilket gör att namnet Edge nu känns mindre passande.
Baksidan har ett svag böj mot långsidorna och telefonen hålls ihop av en blankpolerad aluminiumram. På en punkt vågar Motorola fortfarande sig på utstickande design. Du kan få baksidan antingen i matt böjt glas i mörkblå ton med ett snyggt subtilt mönster i ytan, eller så finns det en version i blått syntetisk ”veganläder”.
Hur den ser ut på nära håll eller känns att hålla i har vi inte haft möjlighet att testa, vårt exemplar har glasyta. Förutom att Edge 20 Pro är en ovanligt bred mobil, med extra stor skärm och utan särskilt slimmade skärmkanter, är den solitt byggd och bekväm att greppa, så länge storleken inte är ett problem.
Motorola Edge 20 Pro i vegan-läder.Vi stör oss dock på den ovanligt och opraktiskt höga placeringen av volym och på-knapp på ena sidan och en Google Assistent-knapp på den andra. De sitter nästan högst upp på vardera sida och det blir till att sträcka sig rejält för att nå upp, eller till och med ta till två händer. Det blir ett extra problem eftersom på-knappen också är telefonens fingeravtrycksläsare.
Stor och snabb skärm
Skärmen är en av få saker som är en uppgradering. Den har gått från 90 Hz bildfrekvens till hela 144 Hz. I standardläge står den dock inställd på ett ai-assisterat autoläge som anpassar bildfrekvensen utifrån användning. Där är maximal frekvens 120 Hz. Mer än så tycker vi inte behövs. Vill du ändå köra 144 Hz får du aktivera det manuellt, men räkna med att det drar lite extra batteri.
Skärmen har annars utmärkta bildegenskaper, med dci p3-matchning av färgomfånget, hög färgkorrekthet, stöd för hdr10+, och till synes ett lyft i maximal ljusstyrka. I Edge Plus hade vi vissa problem med svårläst skärm i starkt dagsljus. Det upplever vi inte här.
Detsamma kan tyvärr inte sägas om ljudet. Här får du bara en monohögtalare i botten som varken har särskilt fylligt eller detaljerat ljud. Det låter godkänt, men i övre mellanklass eller bättre förväntar vi oss mer. När Motorolas egna Moto G50 som går att hitta i butik för under 2 000 kronor låter snäppet bättre, är det inget bra betyg för Edge 20 Pro. Skärmen är ljusstark nog för att klara sig bra utomhus.
Många pixlar och mycket zoom
Kamerorna i Edge 20 Pro är ambitiösa. De är tre till antalet på baksidan, en rejäl 108 megapixelsensor som huvudkamera, en vidvinkelkamera med 16 megapixels upplösning och en teleskopzoom med 5x optisk förstoring och 8-megapixelsensor bakom. I standardläge slår huvudkameran ihop nio pixlar till en och producerar 12-megapixelfoton med extra ljuskänslighet.
Den producerar bilder med jämna, neutrala färger, bra nyansering i mörka partier av bilder och snabb och problemfri autofokus. I alla fall så länge det är fullt dagsljus när vi fotar. Det är lätt att ta både snygga porträtt, landskapsbilder och fånga rörliga motiv. Motorola får också plus i kanten för ett gäng smarta verktyg, som ett vattenpass du kan slå på i sökaren och hjälp med guidad bildkomposition.
Tyvärr tappar den i skärpa och både fokus och exponering tar längre tid så fort det skymmer på. I mörka partier av bilder syns också ett påtagligt brus. I gengäld håller den dynamiken uppe och vi ser ovanligt mycket detaljer även när det är mörkt. Huvudkameran har också lite svårt med att få rätta skärpan i kvällsljus, rörliga motiv kan då bli en klar utmaning.
Du kan filma i 4k med 60 bilder per sekund eller upp till 8k med 24 bilder per sekund, men då helt utan bildstabilisering. Även med stabilisering behöver du vara försiktig med ryckiga rörelser, och autofokus är allt annat än följsam. Slutligen har telefonen en riktigt bra 32 megapixels selfiekamera på framsidan, som både fotar och filmar med övertygande kvalitet. Google Assistent-knapp på ena långsidan. Det är ett plus att den finns, men ett minus att den, liksom volymkontrollen på motsatta sidan, sitter ovanligt högt upp på telefonen.
Ta jättefoton, med tålamod
Det går också att producera foton i full 108 megapixel-upplösning. I dagsljus blir de väldigt skarpa, så länge du inte går ner på absolut pixelnivå. Att fota med full upplösning kräver en stadig hand då kameran inte har optisk bildstabilisering och det stänger av digital stabilisering, samtidigt som exponeringstiden blir längre. Därför blir det mest brukbart vid enstaka tillfällen.
Zoomkameran tar övertygande skarpa bilder i sitt fasta 5x-läge, men tappar snabbt i kvalitet när vi försöker zooma in ytterligare digitalt. Det är enda delen av kameran som har optisk bildstabilisator, och den verkar också digitalt assisterad. Den är bitvis frustrerande att använda på grund av fördröjning mellan vad som syns i sökaren och var du pekar, men med tålamod och lite övning går det att ta riktigt snygga foton med den.
Vidvinkelkameran är även den godkänd, men den levererar lite murrigare bild än de andra två kamerorna och färgpaletten är varmare. För det mesta föredrar vi att fota med huvudkameran, framför allt på kvällen då vidvinkeln inte alls klarar av dunklare ljus. Med vidvinkelkameran går det också att ta makrofoton av riktigt hög kvalitet, så det blir det vi använder den till mest.
Väl godkänd batteritid
Edge 20 Pro har ett 4 500 milliamperetimmar batteri. Det är en minskning jämfört med Edge Plus, och den stora, ljusstarka skärmen kan dra en hel del energi. Den räcker för det mesta problemfritt från tidig morgon till sen kväll, och ett par dygn om du använder den sparsamt. Kameran verkar extra energislukande, speciellt vid filmning, men annars är batteritiden väl godkänd. Du laddar inte hela batteriet blixtsnabbt, men dess medföljande 30 watts är bra på att snabbt fylla på upp till knappt hälften för åtta till nio timmar extra driftstid. Ett som alltid rent Android, med några tillägg. Allt som är Mororola-specifikt hittas och är tydligt presenterat i en separat app. Motorola kör som vanligt ett mycket avskalat Android-gränssnitt där de inte gör något avsevärt för att ändra på Googles original-upplevelse för Android 11. Det är lättnavigerat och snabbt, och de tillägg som gränssnittet har kommer inte i vägen om du inte är intresserad av dem. Bland dessa hittar vi extra geststyrning och sätt att använda volymknapparna, samt en funktion som gör att den kan placera ut vissa ikoner automatiskt åt dig.
Edge 20 Pro ska få uppdatering till Android 12 tids nog, men att den får fler, eller mer än två års säkerhetsuppdateringar, är inte lovat. Det här är en punkt som vi tycker att flera tillverkare behöver lyfta sig på. När Samsung och Oneplus och Nokia erbjuder två eller tre års systemuppdateringar och ännu längre för säkerhetsuppdateringar på de flesta av sina bättre telefoner blir det en faktor att räkna med.
Gör mer med mobilen
Den stora nyheten i årets Edge-mobiler, och som introducerades redan med Moto G100 i våras, samt går att få till Moto Edge Plus med systemuppdatering, är Ready For. Det är ett extra gränssnitt som ger telefonen storbildsformat. Du kan ansluta den till en tv eller datorskärm och få nya sätt att använda mobilen.
Antingen ett skrivbordsliknande gränssnitt med mus och tangentbordsstyrning och appar i fönster, så som vi sett tidigare hos främst Samsung med sitt Dex-system. Eller så kan du växla till tv-anpassad mediaspelare, spelkonsol-liknande gränssnitt eller ett läge för videosamtal. Alla dessa kräver lite jobb att sätta upp, köpa och ansluta bluetooth-tillbehör, ställa upp mobilen som webbkamera för din tv, och så vidare. Väl på plats är de behändiga att använda, även om nyttan med dem kan diskuteras.
Just skrivbordsgränssnittet känns underutvecklat. Här skulle Motorola behöva göra som Samsung och säkra upp att det finns mus-anpassade appar att tillgå. Nu blir det ofta lite knepigt att använda då det mesta utöver själva fönsterhanteringen är pekskärmsappar. En bra funktion är dock att du kan ansluta telefonen till en dator och få upp samma skrivbord som ett virtuellt fönster på datorn. Då kan du smidigt föra över filer mellan enheterna. Skrivbordsgränssnittet i Ready For-läge är klart Windows-inspirerat. Allt det här går att göra med strömning via nätverk till datorn eller Miracast-anslutning till kompatibla tv-apparater och skärmar. Men kvaliteten på det kan bli ett problem. Vi testade att ansluta trådlöst och fick direkt bildkvalitetsproblem. Edge 20 Pro har dock även stöd för skärmanslutning via usb-porten i botten, och det medföljer en speciell Ready For-kabel som med hdmi i andra änden. Med den får vi en jämn och laggfri upplevelse, men kabeln hade behövt vara längre för att bli praktisk.
Inte toppnivå, men intressant ändå
Man brukar prata om flaggskepp, tillverkares absolut bästa och lyxigaste premium-produkter. I Edge Plus hade Motorola ett verkligt sådant år 2020, men i jämförelse med den faller Edge 20 Pro platt. Den har inte den exklusiva designen, inte toppade prestanda, och saknar också en del funktioner som vi förväntar oss av toppsegmentet av mobiler.
Å andra sidan är den fortfarande snabbare, har uppgraderad skärm och kamera, och är flera tusen kronor billigare. Så visst har den chans att tilltala användare. Ett annat begrepp branschen slänger sig med är flaggskeppsdödare, mobilerna som erbjuder det mesta som är viktigt funktionsmässigt, tillräckliga prestanda och premiumkänsla i konstruktionen till ett mindre hutlöst pris. Det är där Edge 20 Pro hör hemma, och där är den tillräckligt bra för att bli intressant.
Det är dock en kategori med tung konkurrens, och Edge 20 Pro är inte helt utan problem. Oneplus 9 och Xiaomi Mi 11i är två exempel på riktigt bra utmanare som dessutom ger dig nästa växel i prestanda. Och behöver du inte bestämt den stora kameran och lyxiga byggmaterial är Motorolas egna Moto G100 ett prisvärt alternativ.
Specifikationer
Produktnamn: Edge 20 Pro Testad: Augusti 2021 Tillverkare: Motorola Systemkrets: Snapdragon 870 Processor: Kryo 585 3,2 GHz + 3st Kryo 585 2,42 GHz + 4st Kryo 585 1,8 GHz Grafik: Adreno 650 Minne: 12 GB Lagring: 256 GB Bildskärm: 6,7 tum oled, 1080 x 2400 bildpunkter (20:9), 144 Hz Kameror: 108 megapixel + 16 megapixel vidvinkel + 8 megapixel 5x telefoto med led bak, 32 megapixel fram Anslutningar: Usb 3 typ c med displayport Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.1, a-gps, Galileo, nfc Operativsystem: Android 11 Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig Batteri: 4 500 mAh, 19h 30min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 19h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 31h samtal Storlek: 16,3 x 7,6 x 0,8-1 cm Vikt: 185 gram Rek. pris: 6 990 kr Pris: Från 4 990 kronor via Prisjakt (12/256)