Aktuella priser uppdaterade 2023-01-27
Läs även: Årets bästa 4k-tv – toppmodellerna i test
Hur mycket är du beredd att betala för din teknik? Vissa vill bestämt ha senaste Samsung- eller Iphone-mobilen, en maxad dator för gaming och produktivitet, lyxigaste lurarna – och en stor, vräkig oled-tv kosta vad det kosta vill. Men för de flesta är det inte en rimlig möjlighet, och det blir till att göra smarta kompromisser. Speciellt som priserna glider uppåt av både inflations- och distributionsskäl.
Tv-apparater i detta test
- Panasonic TX-50JX800E
- Philips The One 8807
- Samsung QE55QN85A
- Sharp 50EQ4EA
- Sony Bravia KD55X89J
- TCL 55C735
Det här är nog sista året vi kan testa tv för 10 000 kronor i rätt storlek, runt 50 till 55 tum, och förvänta oss en hög snittnivå på kvalitet. Redan när vi gjorde det förra året var det en utmaning att leta reda på de rätta guldkornen, och det fanns en och annan modell som inte heller levde upp till förväntningarna. I år var det ännu tuffare att få ihop ett bra startfält.
Flera tillverkare har hållit igen på lanseringstempot och har i skrivande stund inte börjat skeppa sina 2022 års modeller i de lägre prisklasserna. Även 2021 års tv-modeller kom i flera fall under andra halvan av det året, en trend som alltså står i sig. Det gör att de fortfarande rekommenderar att vi testar 2021-modeller, som i flera fall har gått ner i pris sedan säljstart. Det blir här en mix av 2021- och 2022-lanserade tv, varav två vi är bekanta med sedan tidigare.
Tänk efter före och spara mycket
Många saker kan avgöra ditt tv-val när det ska göras på en budget. Här är några viktiga saker att tänka på:
Hur stor tv behöver du… egentligen? Den som bestämt vill ha en jätte-tv får räkna med att antingen punga ut mer pengar, eller kompromissa med bildkvaliteten. Priset växer med storleken, och du kan spara mycket på att välja en tv som är 50 eller 55 tum istället för 65 till 75 tum på diagonalen. Har du en fast budget kan du då istället få en mindre tv som är bättre på andra viktiga punkter som bra bildhantering, högre ljusstyrka och rätt funktioner och anslutningar.
Har den rätta anslutningarna? Hdmi-kontakten är kung i tv-världen, men alla är inte lika. Hdmi 2.1 kan vara viktigt om du har en Xbox eller Playstation i senaste generationen, med många funktioner som gör bildfrekvensen från dem högre och jämnare. En annan funktion att hålla koll på är arc och earc, vilket en eller ett par hdmi-portar i din tv ofta har. Det innebär vidareskickning av ljud från din tv till en soundbar eller hemmabiosystem via hdmi-porten. Här är earc det senaste och bästa, men arc är fortfarande vanligt.
Se också till att din tv har tillräckligt många bildingångar så att du inte behöver plugga in och ur bildkällor. Har du ett par spelkonsoler, en Chromecast/Apple TV, tv-box och en separat bluray-spelare är det lätt att de tar slut.
Hur bra skalar den upp? Mer och mer innehåll strömmas i äkta 4k med hdr-kodning, men det finns fortfarande många videotjänster där det kostar extra eller inte är lika bra. Och tablå-tv via antennkabeln är fortfarande mestadels i 720p eller ibland inte ens i hd alls. Därför är en tv med en modern bildprocessor och bra uppskalningsmöjligheter ett stort plus.
Uppskalning handlar inte bara om att öka upplösning. Det kan också handla om att öka dynamiken så att du kan få en viss hdr-upplevelse i tv och filmer du tittar på, även om de inte sänds med hdr-kvalitet. Det blir givetvis aldrig så bra som riktig hdr, men blir ändå ofta ett lyft. Det finns andra smarta bildbehandlingsrutiner som höjer upplevelsen, som rörelseutjämning i vissa typer av program. Kanske inte i en film, men för sådant som sportsändningar hjälper det dig hålla kopp på bollen på skärmen.
Läs också: Qled eller oled? Så väljer du rätt tv
Hur bra låter det? Kan du spara ytterligare en slant på att slippa köpa en separat soundbar så är det pengar du kan lägga på annat. En del prispressade tv-apparaters inbyggda högtalare och ljudhantering kommer du fortfarande långt med, medan andra inte alls imponerar. Och det är inte helt uppenbart bara genom att läsa specifikationer. Två tv-apparater med 10 Watts stereohögtalare kan låta olika bra. Det här beror givetvis också på hur kräsen du är som tv-, film- och spelkonsument. Det vet du bäst själv.
Bjuds det på något extra? Inte bara tv:n kostar pengar, innehållet är inte gratis, och du kan behöva abonnera på ett helt gäng videotjänster för att inte missa en favorit. Den som bara vill strötitta och inte är noga med på vad, kan glädja sig åt ett relativt nytt initiativ i form av strömmande gratistjänster som flera av tillverkarna inkluderar.
Samsung och TCL har till exempel egna appar med både live tv-kanaler, serier och filmer, och Sony har en egen tjänst i en del av sina tv där ett urval av Sony Pictures backkatalog finns tillgänglig och nya titlar går att köpa med hdr-optimering. Andra tillverkare inkluderar appar som Rakuten TV och Pluto TV som gör samma sak, men de kan du också ladda hem själv på vilken Android-tv som helst.
I en prispressad tv kommer du inte få perfektion på alla dessa punkter, och varje val innebär kompromisser. Så tänk noga efter vad som är mest viktigt för dig.
Panasonic TX-50JX800E: Fin bild, men vissa begränsningar
Panasonics Android-tv i mellanprisklass ger dig bra grundkvalitet i bilden, men det finns saker att förbättra.

Omdöme
Positivt
- Bra bild för pengarna
- Enkel, elegant design
- Förbättrad navigering
Negativt
- Inte bästa rörelsehanteringen
- Ligger efter som spel-tv
Testad: September 2021, uppdaterad september 2022
Tillverkare: Panasonic
Paneltyp: Va-lcd
Storlek: 50 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 60 Hz
Rek pris: 9 990 kr
Pris: Från 6 990 kronor via Prisjakt
…
Läs hela testet av Panasonic TX-50JX800E
Philips The One 8807: Fokuserar på det som är viktigt
Med återgång till mer traditionell design drar inte årets The One blickarna till sig. Men det borde den, för då landar de på en tv med utmärkt bildkvalitet.

Omdöme
Positivt
- Utmärkt bildkvalitet i prisklassen
- Nu med 120 Hz-skärm
- Många bra egenskaper för spel
- Ambilight alltid ett plus
Negativt
- Svagt ljud från högtalarna
- Bitvis bökigt att göra inställningar
- Högre pris eller mindre storlek
Testad: September 2022
Tillverkare: Philips
Paneltyp: Va-lcd
Storlek: 50 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 120 Hz
Rek pris: Ingen uppgift
Pris: 9 490 kronor hos MediaMarkt
…
Läs hela testet av Philips The One 8807
Samsung QE55QN85A: Prissänkt mini-led ger lysande upplevelse
Med prislapp precis under 10 000 kronor är det här en svårslagen 55-tummare.

Omdöme
Positivt
- Ljusstark mini-led
- Lysande dynamik för film
- Mycket ljud
- Elegant slimmad design
Negativt
- Halvdan rörelsehantering
- Ingen Dolby Vision
- Begränsade inställningsmöjligheter
Testad: September 2022
Tillverkare: Samsung
Paneltyp: Ips-ads
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 120 Hz
Rek pris: 9 990 kr
Pris vid testtillfälle (september 2022) Från 9 790 kronor via Prisjakt
Aktuellt pris (oktober):10 990 kronor via Prisjakt
…
Läs hela testet av Samsung QE55QN85A
Sharp 50EQ4EA: Prisvärd tv med allt du behöver
Sharps nya tv bockar av många bra egenskaper till ett lockande pris, om än inte något extra.

Omdöme
Positivt
- Elegant design
- Färgstark och skarp bild
- Behagligt ljud
- Extra pressat pris
Negativt
- Visst problem med betraktningsvinklar
- 60 Hz-skärm
- Aningen låg ljusstyrka
Testad: September 2022
Tillverkare: Sharp
Paneltyp: Va-lcd
Storlek: 50 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 60 Hz
Rek pris: 7 990 kr
Pris: Kostar 7 990 kronor hos MediaMarkt
…
Läs hela testet av Sharp 50EQ4EA
Sony Bravia KD55X89J: Bra bildbehandling i prisvärd 55-tummare
Denna 55-tummare övertygar på vissa punkter men halkar efter på andra mot nyare konkurrenter. Ett sänkt pris håller omdömet uppe.

Omdöme
Positivt
- Hög kvalitet på panelen
- Bra bildbehandling
- Snabba svarstider för spel
Negativt
- Vissa problem vid snäv vinkel
- Kan behöva extra ljud
- Måttlig ljusstyrka
Testad: September 2021
Tillverkare: Sony
Paneltyp: Va-lcd
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 120 Hz
Rek pris: 10 990 kronor
Aktuellt pris, september 2022: Från 7 986 kronor via Prisjakt
…
Läs hela testet av Sony Bravia KD55X89J
TCL 55C735: Välutrustad och mångsidig tv till bra pris

Omdöme
Positivt
- Snygga färger och god kontrast
- Rätta hdr-stödet
- Solid uppskalning och rörelsehantering
- Godkänt ljudkvalitet
Negativt
- För tjock för snygg väggmontering.
- Onödig extra registrering
- Aningen låg ljusstyrka
Testad: September 2022
Tillverkare: TCL
Paneltyp: Va-lcd
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 144 Hz
Rek pris: 9 990 kr
Pris: Kostar 9 990 kronor hos Webhallen
…
Läs hela testet av TCL 55C735
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi kontaktade samtliga stora leverantörer i Sverige och bad dem ställa upp med sin bästa smarta 4k-tv på mellan 50 och 55 tum med pris i butik på under 10 000 kronor. Av nio tillfrågade leverantörer var det tre, LG, Xiaomi och Nokia, som valde att inte delta. LG och Nokia hade inte rätta modellerna tillgängliga för utlåning i tid till testet, och Xiaomi skulle inom kort ersätta nuvarande sortimentet med helt nytt.
Tv-apparaterna testades en och en, fabriksnya eller återställda, i antingen redaktionens testlabb, eller hemma hos testaren. I bägge fallen har tv anslutits med dvb-c och nätverk via wifi. Som externa bildkällor har en Playstation 5, en Nintendo Switch samt en Windows-laptop använts. Bild- och ljudkvalitet har bedömts manuellt med en blandad samling strömmade testvideor samt med konsolspel.