Guide: Så här får du bästa ljudet i ditt högtalarsystem
Med ett multiroom-system får du en flexibel uppsättning högtalare som kan fylla ditt hem med musik och hemmabioljud. Här är sakerna du måste tänka på för att få systemet att fungera så bra som möjligt.
Av Mats Stålbröst
M3
För 15 år sedan var multiroom-system förknippade med omständlig kabeldragning och kostnader som verkade avskräckande för de allra flesta. Dessutom fanns inte möjligheten att strömma musik från nättjänster som Spotify och Tidal. Endast lokal lagring av musikbiblioteket gällde.
Idag erbjuder tillverkare som Sonos ett system där varje högtalare innehåller hård- och mjukvara för att trådlöst strömma musik direkt från dina favorittjänster på nätet eller en dator i ditt nätverk. Du använder mobilen, en surfplatta eller en dator för att välja musik och styra uppspelningen. Bäst av allt är att du har total flexibilitet för att utforma ett högtalarsystem som är perfekt anpassat för din lägenhet eller hus.
Det är dessutom enkelt att bygga ut systemet. Du kan börja med en enda högtalare och bygga ut ditt system successivt när du känner för det, alternativt när plånboken tillåter det. När du väljer att expandera systemet med fler högtalare kan du koppla ihop dem som stereopar eller komplettera med soundbar-högtalare (se ordlistan nedan) och subbas-högtalare.
I den här guiden utgår vi från den populära tillverkaren Sonos produkter, men många av tipsen går att applicera på produkter från andra tillverkare. För det är allt fler spännande högtalare som dyker upp på marknaden. Tillverkare att hålla koll på är till exempel Audio Pro, JBL, Harman Kardon och Denon.
Vad ska du tänka på innan du investerar i ett högtalarsystem?
Innan du beställer en uppsättning högtalare är det en god idé att fundera över hur du vill använda högtalarna och i vilka rum du oftast lyssnar på musik.
Tillverkare som Sonos erbjuder idag en bred uppsättning högtalare som fyller olika funktioner för olika slags rum. Om du vill ha en högtalare i en fuktig och utsatt miljö som ett badrum bör du således välja en modell som är försedd med ett tättslutande hölje och därmed anpassad för denna typ av miljö. Detsamma gäller givetvis för användning utomhus.
Grundregeln är att ett större rum kräver större högtalare. Moderna multiroom-högtalare är visserligen tekniska underverk med integrerade förstärkare och ett flertal olika högtalarelement som ger en fantastiskt stor och bred ljudbild, men fysikens lagar innebär att små högtalare och ett stort rum inte är en lyckad kombination. I ett mindre rum kan du få ett tillräckligt bra stereoljud med endast en högtalare, men om det handlar om ett större rum bör du ta till vara på möjligheten att länka samman två högtalare av samma modell till ett stereopar, det är först då som ditt multiroom-system verkligen lyfter.
Du vill kanske integrera din hemmabio i multiroom-systemet? Då gör du rätt i att satsa på en så kallad soundbar och koppla ihop den med en subbas-högtalare och ett par satelliter för att skapa ett surroundsystem.
Om du redan har befintlig hifi-utrustning, kanske en vinylspelare, som du vill fortsätta att använda tillsammans med ditt multiroom-system måste du i vissa fall komplettera med en speciell enhet som fungerar som en brygga mellan gammal utrustning och ditt moderna multiroom-system.
Värt att notera är dock att Sonos större modeller, som Play 5, har en inbyggd linjeingång som låter dig ansluta olika typer av ljudkällor och spela upp ljudet från dessa i valfri del av ditt högtalarsystem.
Fundera också på vilka musiktjänster du vill använda dig av och kontrollera att tillverkaren erbjuder stöd för dessa på den svenska marknaden. Med Sonos är detta oftast inget problem eftersom tillverkaren stöder alla streamingtjänster du känner till och några till.
Hur många högtalare går det att samla i ett och samma system?
Det finns faktiskt en övre gräns för hur många högtalare du kan koppla ihop – i Sonos fall är det 32 stycken högtalare. Det är med andra ord ingen större risk att du slår i taket innan du har tömt ditt bankkonto.
Vilka olika typer av högtalare finns det?
Den vanligaste typen av multiroom-högtalare kan spela upp ljud i stereo om den står för sig själv, men kan även länkas samman med en identisk högtalare för att bilda ett stereopar. Den är konstruerad för att återge hela frekvensspektrat på ett övertygande sätt, något som många modeller idag gör förvånansvärt bra. Här finns olika modeller som är anpassade för olika miljöer, exempelvis för användning utomhus eller i ett fuktigt badrum.
Om du vill ha mer tryck i basregistret är det läge att köpa en separat subbas-högtalare. Särskilt i större rum kan en sådan här högtalare göra stor skillnad för hur du upplever ljudet.
Soundbar-högtalaren är som ovan nämnd anpassad för användning i hemmabiosammanhang, men kan även återge musik på ett mycket njutbart sätt om så önskas.
Behöver jag en subbas-högtalare?
Om du lyssnar på musik i ett mindre rum, upp till 8-10 kvadratmeter, kan det räcka med en enda högtalare för att få en bra ljudbild, men om du kopplar ihop två högtalare som ett stereopar kan en kompletterande subbas-högtalare göra stor skillnad för helhetsintrycket.
Om du vill använda systemet som en hemmabioanläggning bör du definitivt investera i en subbas-högtalare. Många ljudeffekter i filmer kräver återgivning av de riktigt låga basfrekvenserna för att verkligen komma till sin rätt.
Hur ska högtalarna placeras i rummet?
Börja med att fundera kring var du brukar sitta eller stå när du lyssnar på musik. Även om de flesta multiroom-högtalare är byggda för att sprida ljudet så effektivt som möjligt gäller fortfarande den gamla regeln att du helst ska befinna dig på en position med samma avstånd till både vänster och höger högtalare i en stereokonfiguration. Tänk dig en triangel med högtalarna och din egen placering i hörnen – målet är att avstånden mellan punkterna ska vara lika stora. Optimal placering av högtalarna och din lyssningsposition.
Placeringen av en högtalare i ett rum kan ha stor inverkan på ljudet, särskilt om du placerar den i ett hörn eller mycket nära en vägg. En del högtalarmodeller har en så kallad basreflexport på baksidan som spelar upp en del ljudinformation och om ljudet då studsar i väggen kan det påverka din ljudupplevelse och förstärka vissa frekvenser.
En del högtalarmodeller har fysiska omkopplare på baksidan som låter dig justera återgivningen av vissa frekvenser, något som är extra viktigt om de placeras nära en vägg. Här han det vara bra att noggrant läsa igenom tillverkarens bruksanvisning.
En del högtalare kan placeras antingen horisontellt eller vertikalt, något som också kan påverka ljudbilden avsevärt. Om du har en Sonos-högtalare, till exempel modellen Play 3, bör du också vara medveten om att en fristående högtalare som placeras vertikalt per automatik inte spelar upp ljud i stereo, utan endast mono. Här är tanken att du ska ställa in två vertikalt placerade högtalare så att de tillsammans bildar ett stereopar, något du enkelt ställer in i Sonos app.
Eftersom musiken överförs trådlöst behöver du inte placera högtalarna i närheten av ett nätverksuttag, det enda du måste tänka på är att ha ett eluttag i närheten. Många högtalare, bland annat de från Sonos, levereras dock med en lång strömkabel, något som gör placeringen enklare.
Placera högtalarna på en stabil yta som inte börjar vibrera av ljudvågorna. I värsta fall uppstår så kallad resonans som får glasrutor och andra material att komma i självsvängning, vilket ger upphov till oljud som stör din musikupplevelse.
Vill du väggmontera högtalarna ska du i första hand använda tillverkarens produkter för ändamålet, de är anpassade för produktens vikt och för att säkerställa att inte ljudåtergivningen påverkas.
Rummets inverkan på ljudet
Hur rummet är uppbyggt och vilka slags möbler som står i det kan ha avgörande betydelse för hur en högtalare låter. Akustikbehandling av rum är en vetenskap i sig, men grundregeln är att kala, hårda väggar ger upphov till reflektioner av ljudet som kan störa ljudupplevelsen. Se gärna till att placera en stor soffa och diverse textilier eller en rejäl bokhylla i din lyssningsmiljö. Dessa fungerar då som så kallade absorbenter.
Här spelar också funktionerna för automatisk kalibrering av ljudet en viktig roll (se nedan om inställningar som du kan göra). Genom att köra Sonos program för inställning av ljudet, som endast tar några minuter i anspråk, säkerställer du att högtalarna låter så bra som möjligt i just din lyssningsmiljö.
Hur lång räckvidd har systemet?
De flesta multiroom-system arbetar på samma frekvensband som trådlösa nätverk (wifi). Det innebär att räckvidden är ungefär densamma som du är van vid från trådlösa datorer och surfplattor, som kommunicerar trådlöst med din router. Men det innebär också att det finns risk för frekvenskrockar. Därför ger inställningarna för en del multiroom-system möjligheten att växla mellan olika frekvensband om du upplever problem med störningar i överföringen. Sonos låter dig välja manuellt mellan olika frekvenser om du stöter på problem med ljudöverföringen.
När det gäller Sonos har du möjligheten att bestämma om högtalarna ska kommunicera med hjälp av ditt befintliga trådlösa nätverk, eller om de ska skapa ett eget, separat nätverk som endast används av Sonos-utrustningen, ett så kallat “Sonosnet”.
För att aktivera Sonosnet måste en av högtalarna i systemet anslutas med en kabel till din nätverksrouter. Som en följd av detta kommer varje högtalare som ansluts till ditt system att fungera som ytterligare en nod, som ökar räckvidden i ditt hem.
Om du ändå har problem med överföringen i nätverket erbjuder Sonos en produkt som heter Boost. Den ansluts direkt till bredbandsroutern och har som enda uppgift att förstärka den trådlösa signalen och kommunicera med alla komponenter i systemet.
Det är också en god idé att inte placera högtalarna alltför nära andra trådlösa enheter, som en sladdlös telefon, en övervakningskamera eller en babyvakt. Sonos tipsar också om att vissa material kan påverka wifi-signalen negativt och att man därför inte ska placera högtalaren på ytor av betong, metall, tegel eller marmor.
Vilka inställningar kan jag använda för att påverka ljudkvaliteten?
Tänk på att välja en musiktjänst som håller högsta möjliga ljudkvalitet. Som du säkert känner till erbjuder betalversionen av Spotify högre ljudkvalitet än den reklamfinansierade gratisversionen.
Om du är villig att betala mer erbjuder Tidal en streamingtjänst med högre ljudkvalitet än Spotify, där de använder sig av ljudformatet flac, som inte är komprimerat. Som alltid när det gäller ljudkvalitet är det inte säkert att alla personer hör någon skillnad, men om du är nyfiken är det enkelt att gjort att testa under kort period.
Om du spelar upp musik från ett bibliotek i din dator är det även här viktigt att musiken håller hög kvalitet. Om musiken är importerad från din egen gamla cd-samling är det värt att kontrollera att ljudkvaliteten är satt till högsta möjliga.
Givetvis finns en equalizer (eq) tillgänglig i Sonos-appen. Här kan du enkelt experimentera om du inte riktigt känner dig nöjd med ljudbilden. Sonos eq-funktion är av enklare typ men är ändå värd att utforska om du vill finjustera ljudbilden.
Om du har en subbas-högtalare, som återger de allra lägsta basfrekvenserna, har du i regel möjlighet att ställa in styrkan på denna, så att du hittar bra balans i förhållande till de övriga högtalarna. Man brukar säga att en subbas-högtalare till skillnad från en vanlig fullfrekvenshögtalare kan placeras i princip var som helst i rummet. Förklaringen är att det mänskliga örat inte är lika bra på att avgöra riktningen för basfrekvenser. Om subbas-högtalaren låter alltför dominant kan det vara läge att justera balansen mellan den och de vanliga högtalarna. Tänk på att ditt högtalarsystem kan bete sig på olika sätt beroende på vilken typ av musik som spelas. En stillsam jazzballad och den senaste klubbmusiken har ett helt annat frekvensinnehåll. Provlyssna därför med olika musikgenrer när du installerar ditt system.
Om du har Spotify-konto kan du strömma musiken på två olika sätt till ditt Sonos-system: antingen direkt i Sonos egen app eller med hjälp av Spotify Connect. Med Sonos-appen ställs ljudkvaliteten i Spotify automatiskt till högsta möjliga, men om du använder Spotify Connect bör du kontrollera inställningarna för önskad ljudkvalitet.
Slutligen erbjuder Sonos en funktion för automatisk kalibrering av högtalarna som heter Trueplay. Den kräver att du har en IOS-enhet och använder mikrofonen i denna för att analysera hur rummet påverkar ljudbilden. Starta funktionen direkt i din Sonos-app och följ anvisningarna. Tänk sedan på att du bör göra om proceduren om du möblerar om i rummet eller flyttar på högtalarna.
Ordlista
Eq: Equalizer är en funktion som låter dig finjustera ljudnivåerna i olika register, från bas upp till diskant, så att ljudet ska passa din personliga smak och den inverkan rummet har på det ljud som spelas upp i högtalarna.
Multiroom: Ett högtalarsystem som låter dig installera högtalare i så många rum som du önskar och sedan spela upp valfri musik i delar av, eller hela systemet. Systemet synkroniserar automatiskt uppspelningen av ljudet så att du kan förflytta dig mellan rummen utan att musikupplevelsen störs.
Soundbar: En avlång högtalare som rymmer ett flertal olika, små högtalare och som oftast placeras i anslutning till din hemmabioutrustning, gärna strax under tv:n eller projektorduken. Tack vare att enheten rymmer flera, separata högtalarelement kan den återge stereo- och surroundljud i hög kvalitet.
Subbas: De allra lägsta frekvenserna i basregistret återges ofta med hjälp av en dedikerad sub-bashögtalare. Det är ofta en stor, tung konstruktion som inte är lika känslig för placeringen i rummet. Den kan till och med placeras liggande under en soffa.
Surround-ljud: En lyssningsupplevelse där ljudet upplevs komma från olika riktningar, framifrån såväl som bakifrån. Antingen har du flera olika högtalare i rummet eller så simuleras surroundupplevelsen i högtalare eller hörlurar.