Evess Firenze: Elmoped i mellanprisklassen med retroformer
Med sin böljande design och bekväma sadel är Firenze ett intressant alternativ för de som är ute efter en glidarhoj med anknytning till en svunnen tid. Nu har vi testat den senaste versionen.
Av Andreas Bergsman
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Komfortabel fjädring
Snabb acceleration
Nackdelar
Skrymmande och tung
Snålt med förvaringsutrymmen
Omdöme
Komfortmässigt finns det i stort sett inget att anmärka på. Evess har lyckats eliminera skramlandet, som vi, med förra generationen Firenze, upplevde på ojämnt underlag. Motorn känns pigg och svarar med en snabb acceleration medan krafttappet vid stigningar har reducerats märkbart. Firenze uppträder tryggt och trivs bäst på landsvägen, snarare än i tät stadstrafik. Stort test av elmopeder
Vi noterar en rad förbättringar i den uppdaterade versionen av Evess Firenze. Elmopeden med de yviga och kurviga formerna har numera ännu bättre fjädring, komfort, kraftfullare batteri, två körlägen samt inbyggt larm. Men flirten med 40-talets svulstiga formspråk, med glansig lack, kromade detaljer och vita däcksidor är densamma.
Skrymmande och svårhanterlig när den inte körs
De böljande formerna är desamma som tidigare, men huruvida designen är lika uppseendeväckande som när vi testade Firenze för två år sedan låter vi vara osagt. Börjar inte den här retrotrenden kännas lite förlegad eller är det bara vi som tröttnat? I jämförelse med nya heta modeller, som exempelvis Ubco 2×2 ADV, Cake Makka eller Velocifero Beach Mad, ter sig Firenze onekligen omsprungen.
Men okej, är det retro du är ute efter är Firenze ett val gott som något. Även om de svulstiga formerna må vara trevliga att beskåda innebär det även att modellen är relativt skrymmande och något svår att hantera i trängre utrymmen. Ekipaget är med andra ord inget du vare sig tar med sig in i hissen eller förvarar i lägenheten, utan den får helt enkelt finna sig i att stå på gatan eller, om möjlighet finns, i ett garage. Körstilen är upprätt och sadeln, som ledigt rymmer två personer, är riktigt behaglig att sitta på, även under längre turer. Under sitsen finns ett mindre utrymme vigt för batteriet och laddaren (alternativt ytterligare ett batteri). Mycket mer än så ryms tyvärr inte, men på utsidan av höger bakskärm finns ytterligare ett litet låsbart förvaringsutrymme med plats för en extra tröja eller liknande.Plats för ett eller två batterierEtt extra förvaringsutrymme på höger bakskärm.
Användarvänlig och lättkörd
Rent funktionsmässigt är Firenze befriande enkel. Reglagen är få, här finns endast de mest väsentliga och nödvändiga funktionerna såsom blinkers, hel/halvljus-väljare, avstängningsknapp och signalhorn. Det är bara att vrida om nyckeln och köra iväg utan vidare funderingar. Vidare finns det numera två körlägen mot tidigare ett. Den bakgrundsbelysta displayen i mitten har ersatts av en bättre och mer överskådlig variant, även om den fortfarande erbjuder sparsamt med information i form av hastighetsmätare, en enklare trippmätare samt information om utetemperatur, körläge samt återstående batteri i stapelform. Den borstlösa motorn har en effekt på 2 000 watt och svarar fint. Maxhastigheten ligger på nästan exakt 45 km/h (med en förare som väger 80 kilo), som nås inom ett par sekunder. Vid stigningar, även oansenliga sådana, känns den emellertid något orkeslös och hastigheten sjunker snabbt ned till runt 40 km/h.
Godkänd räckvidd
Trots sin otympliga design är den relativt lätthanterlig. Inte så att den med lätthet dansar mellan bilarna i tät stadstrafik, men den klarar ändå av kvicka undanmanövrar och tvära kast. Så visst, Firenze tar sig behjälpligt från plats A till B även i innerstan, men det är i ytterstadsområden och på landsvägar den trivs som allra bäst. De uppdaterade stötdämparna gör underverk när vi far fram över ojämnheter i underlaget och skramlandet vi upplevde i den tidigare versionen är som bortblåst.
Batteriet (72 V, 26 Ah Lithium) kan laddas på plats eller tas med för att laddas i hemmet eller på kontoret. Enligt specifikationerna räcker ett fulladdat batteri till ungefär 60 kilometers körning, mycket givetvis beroende på körstil och belastning, vilket visar sig överensstämma med verkligheten – vi kom knappt fem mil utan att köra snålt.
Vidare levereras Firenze med ett förinstallerat larm som reagerar så fort elmopeden förflyttas om den inte är upplåst. Den har också keyless go-nyckel, det vill säga du inte behöver vrida om nyckeln i tändningslåset för att starta mopeden. Nytt är även usb-kontakten i sidofacket, som med fördel kan användas för att ladda upp mobilen under färden.
Specifikationer
Modell: Firenze Testad: Juli 2022 Mer info: Evess Typ: Elmoped klass 1 Motor: Elektrisk, borstlös Effekt: 2000 kW nominell effekt (2500 W maximal) Räckvidd (enligt tillverkaren): cirka 60 km Batteri: 72 V, 26 Ah Lithium Laddtid: 5-6 timmar Laddcykler: Ingen uppgift Antal körlägen: 2 Maxhastighet: 45 km/h Hjul: 10 tum Broms bak:/fram: Skivbroms (Hydraulisk) Fordonsvikt: 70 kilo Batterivikt: 8,4 kilo Garantier: moped 2 år, batteri 1 år Pris: Från 26 000 kronor hos Evess