Bästa inverter-elverk 2022: reservkraft för jobb, nöd och äventyr
Är du ute efter ett litet och smidigt inverter-elverk till sommarens campingäventyr, eller som reservkraft hemma eller till torpet? M3 har testat tre olika portabla modeller.
Av Niclas Hallin och Mikael Lindkvist
M3
En power station i all ära, när du verkligen behöver mycket el över längre tid, då är det ett riktigt elverk som gäller. Till exempel om du vill kunna driva en såg eller en vedklyv en hel dag, eller om du får ett längre strömavbrott hemma och inte vill kura ihop dig under en hög filtar medan du väntar på att problemet blir åtgärdat. Samtidigt är det oerhört smidigt med en lösning som du kan bära med dig utan att knäcka ryggen.
Vi kontaktade de största tillverkarna och bad om portabla elverk som klarar att leverera omkring 2 000 watt. Elverken ska även kunna driva känslig utrustning, så vi valde att fokusera på inverter-modeller, det vill säga kapabla att leverera ren sinuskurva. De tre modellerna vi har testat är alla jämförbara när det gäller effekt och format, även om de skiljer sig en del på andra punkter.
Så testade vi
Vi mätte upp vilken last elverken klarade att leverera innan överbelastningsskydden löste ut, samt ljudnivån utan respektive med maximal last (en och fem meters avstånd från fronten). Vi kontrollerade frekvensen och mätte upp spänningen vid olika belastning för att se eventuella avvikelser. Därutöver har vi tittat på faktorer som vikt/mått, ip-klassning, driftstid, funktioner och kvalitetskänsla överlag. Till sist bedömde vi hur enkla elverken var att hantera samt givetvis vägt detta mot prislappen.
Briggs & Stratton P2400
Elverket från Briggs & Stratton är störst och tyngst i testet, men det skiljer inte mycket från de övriga. Torrt väger P2400 22,7 kilo, det är inga problem att släpa det med sig till och från bilen. Lite märkligt bara att bärhandtaget inte är centrerat, vilket gör att det känns onödigt bökigt att kånka runt på det.
Liksom Champion har Briggs & Stratton satt på klisterlappar som visar steg för steg hur du förbereder och startar elverket, vilket är föredömligt enkelt. Här krävs inga verktyg för att komma åt oljetråget, däremot saknas sticka, istället ska du fylla olja “upp till kanten”. Räkna med lite spill helt enkelt. Bränsletanken rymmer 3,8 liter bensin och här finns integrerat påfyllnadsfilter. P2400 startar direkt på första försöket när choken är aktiverad, efter det går elverket stabilt och fint. Vi förknippar främst den amerikanska tillverkaren med motorer till gräsklippare, ett område där företaget enligt dem själva är världsledande. I det här elverket sitter en 4-takts ohv-motor som ska klara av att leverera stabil effekt på 1 800 watt med ren sinuskurva. Vi testar att belasta elverket upp till maxgränsen och vid 2 000 watt forsätter P2400 att leverera, men med en tydlig varning. Elverket ska klara starteffekt på 2 400 watt (därav namnet antar vi) och det är inga som helst problem. När vi går över 2 000 watt slår dock automatsäkringen av direkt (utan spänningsbortfall). Frekvensen ligger hela tiden stabilt på 50Hz så elverket levererar utan tvekan vad som utlovas.
Låter mest av de tre
När det gäller ljudnivån väsnas P2400 mer än de andra elverken vi testat. Utan last mäter vi upp 77,6 dB en meter från framsidan och 64,6 dB fem meter därifrån. Med maximal last mäter vi upp hela 72,5 dB på fem meters avstånd. Inte jättestörande, men ändå sämst i startfältet. Briggs & Strattons elverk är billigast av de tre vi testar samtidigt som det ändå har en del fördelar gentemot konkurrenterna. Här finns inbyggd koloxidsensor som automatiskt stänger av elverket om nivån blir för hög (livsfarligt). Och i fronten finns, förutom två stycken ac-kontakter, dubbla usb-portar och en 12 volts dc-kontakt. Lite synd att den senare bara levererar ut fem ampere som max. Om du vet med dig att du inte har behov av gasoldrift utan istället uppskattar de extra uttagen och lägre pris, då är P2400 absolut ett bra köp.
Omdöme
Testets billigaste elverk levererar vad som utlovas samtidigt som det bjuder på fler anslutningar än konkurrenternas modeller. Det är inte lättast och det väsnas mer än de andra två modellerna vi har testat, men det är ändå prisvärt i våra ögon. Gott om anslutningar Möjlighet att parallellkoppla flera elverk Inbyggt koloxid-sensor Lite hög ljudnivå Förhållandevis tungt och stort Bara 5 ampere ut från dc-uttaget
Betyg 4 av 5
Fakta Briggs & Stratton P2400
Modell: P2400 EU, modellnr 030800 Tillverkare: Briggs & Stratton Pris: 9 619 kronor hos Amazon Sverige Köreffekt: 1 800W Starteffekt: 2 400W Körtid (25% belastning): 8h Tankvolym: 3,8 liter Anslutningar: 2 st 230V ac, 12V dc (5A), 2 st usb (2A/1A), parallellkoppling Uppmätt ljudnivå utan last (1 m/5 m): 77,6 dB/64,6 dB Uppmätt ljudnivå max last (1 m/5 m): 85 dB/72,5 dB Mått (LxBxH): 510 x 310 x 440 mm Vikt (torr): 22,7 kg Garanti: 3 år (begränsad) Övrigt: Inbyggd koloxid-sensor
Champion 2200W Dual Fuel The Mighty Atom
Amerikanska Champion är stora på elverk, de erbjuder modeller i alla storlekar. Modellen vi har testat är helt ny på marknaden och skiljer sig från de andra två testade elverken då det även går att driva på gasol. Mer om det senare.
“The Mighty Atom” är utan tvekan ett mäktigt produktnamn och enligt tillverkaren är detta världens lättaste 2200 watt-modell. På sidan finns en klisterlapp som förklarar steg för steg hur du förbereder elverket för användning. Vi fyller upp med bensin och medföljande olja, det senare kräver att du öppnar ett sidolock med två skruvar. Locket där du fyller på olja har en sticka, så att du kan hålla koll på nivån, men elverket slår av automatiskt om nivån blir för låg. Champion 2200W Dual Fuel går igång direkt efter två drag i snöret och det tuffar på förvånansvärt tyst utan last. Vi mäter upp 70 dB direkt vid maskinens front och 53,3 dB 5 meter ifrån elverket. När vi kopplar in vårt konvektorelement på 1 800 watt ökar varvtalet markant och då är Hondas elverk tystare. Här finns också ett eco-läge, med detta aktiverat brummar motorn riktigt diskret (men klarar då inte samma belastning).
Elverket har en 230 voltskontakt i fronten bakom en ip44-klassad skyddskåpa. I övrigt finns bara ett 12 volts dc-uttag (8 ampere) tillgängligt. I fronten sitter därutöver ett vred, där du väljer mellan gasol eller bensin, samt om du vill aktivera choke eller stänga av elverket. Här finns även anslutningar för att parallellkoppla elverket till ett likadant för att öka effekten. För ac-uttaget har du även en 16 amperes kretsbrytare som återställer elverket om det blivit överbelastat.
Stabila 2 000 watt
Champions elverk har inga problem med att driva den last den är specificerad för, och lite till. 2 000 watt är ingen match och det klarade även korta spikar upp till 2 500 watt. Till skillnad från de andra elverken fick vi dock ett spänningsfall (ned till 180 volt) precis innan överbelastningsskyddet slog till. Men så länge vi inte belastade elverket utanför specarna gick det stabilt och frekvensen höll sig dock hela tiden på prick 50 Hertz.
I paketet medföljer en gasolregulator och slangar, men tyvärr behövde vi klippa snabbkopplingen då den som sitter på inte passar att skruva på gasolflaskan du köper på macken. Väl igång noterar vi direkt (det krävs en del drag för att få fram gas till maskinen) att motorn går riktigt rent och fint. Det finns flera fördelar med gasoldrift, förutom renare gång blir även driftskostnaden lägre. Sedan kan du själv välja storlek på flaskan och på så sätt uttöka driftstiden, samt att du slipper hålla på med illaluktande bensin. Nackdelen är att effekten blir aningen lägre och att du måste ta med dig en separat tank.
Om du vill ha så mycket elverk som möjligt för pengarna är det här ett riktigt bra köp. Kvalitetskänslan på lock och plastdetaljer i fronten når inte upp till Honda-klass och visst hade det varit trevligt med fler utgångar. Den låga ljudnivån, möjligheten att köra även på gasol samt den låga vikten gör att det här elverket slutar som vinnare.
Omdöme
Champion 2200W dual fuel presterar riktigt bra och vi gillar flexibiliteten med att kunna driva elverket på gasol.
Går på både bensin och gasol Möjlighet att parallellkoppla flera elverk Går förhållandevis tyst Låg vikt och smidigt format
Snålt med anslutningar Kräver skruvmejsel för att komma åt oljestickan
Betyg 4,5 av 5
Fakta Champion 2200W DF The Mighty Atom
Modell: 92001i-DF-EU-SC Tillverkare: Champion Pris: 10 995 kronor hos Maskinklippet Köreffekt: 1 900W Maxeffekt: 2 200W Körtid (25% belastning): 10,5h (bensin) Tankvolym: 4 liter Anslutningar: 1 st 230V ac, 12V dc (8,3A), parallellkoppling Uppmätt ljudnivå utan last (1 m/5 m): 70 dB/53,3 dB Uppmätt ljudnivå max last (1 m/5 m): 85,3 dB/68,6 dB Mått (LxBxH): 440 x 290 x 450 mm Vikt (torr): 17,6 kg Garanti: 3 år Övrigt: Går även på gasol (regulator medföljer)
Honda EU22i
Hondas elverk är extremt välrenommerade, du har säkert som vi sett flera riktigt slitna välanvända röda små elverk som tuffar på oförtrutet, trots att de har många år på nacken. Tillverkaren var först ut med invertertekniken i elverk redan 1987, så de har hållt på med det här ett tag.
Modellen vi har fått låna in för test är ett litet och smidigt elverk som väger strax över 21 kilo, innan vi fyller på med bränsle och olja. På själva elverket sitter inga klisterlappar med instruktioner, men det är superenkelt att komma igång. Efter att vi lossat en skruv kan vi fylla på med olja (sticka sitter i locket) och bensintanken har ett integrerat filter. Efter att vi slagit på choken startar Hondan i första rycket och går sedan stabilt och fint.
Både med och utan last hamnar Hondan mitt emellan elverket från Champion och Briggs & Stratton ljudmässigt. 62,3 dB på fem meters avstånd med maxlast är helt okej. Och även den här maskinen har ett eco-läge som sänker varvtalet (och maximal effekt). Hondas elverk låter inte störande, men om lägsta möjliga ljudnivå är högsta prioritet är Champions modell ett bättre val.
Hondas elverk har två inbyggda ac-uttag med separata 16-ampere säkringar. Frontluckorna är ip54-klassade, vilket innebär att de har högre damm/pet-skyddsklass än de två andra elverken och det känns också tydligt att alla plastdetaljer på Hondas modell håller högre kvalitet än på konkurrenternas elverk. Här finns även ett 12 volts dc-uttag (8,3 ampere) men denna är av specialtyp som kräver tillvalsadapter. Du kan även parallellkoppa två Honda-elverk för att dubbla effekten.
Stabil frekvens och 1,8 stadiga kW
EU22i har inga problem med att kontinuerligt leverera 1 800 watt som den är specad för, men när vi pressar elverket närmare maxeffekten 2 200 watt slår överbelastningsskyddet snabbt ifrån (utan antydan till spänningsbortfall). Precis som de andra två elverken levererar Hondas maskin ren sinuskurva och stabila 50 Hz. Vi är lite kluvna till Hondas elverk då det kostar rejält mycket mer än konkurrenternas alternativ. Kommer det här elverket att tuffa på stabilt om 20 år när andra lagt av för länge sedan? Det är naturligtvis svårt att testa, men det går inte att komma ifrån att Honda har ett riktigt bra rykte i branschen. Det vi konstaterar är att det känns mer påkostat än de andra två testade modellerna, men att det är tyngre, låter mer och levererar aningen lägre effekt än Champions elverk, samtidigt som det kostar avsevärt mer. Men, om vi skulle köpa en modell att ha som backup för att kyla ned en liten kärnkraftsreaktor (här tänker vi aningen fiktivt…), då skulle valet ändå falla på Honda.
Omdöme
Hondas EU22i är utan tvekan ett elverk som håller riktigt hög kvalitet och som levererar stabil ström helt enligt specarna. Utifrån vad du får för pengarna är det dock svårt att motivera den högre prislappen.
Gediget och smidigt Dubbla ac-uttag med separata säkringar Möjlighet att parallellkoppla flera elverk
Dyrt
Betyg 3,5 av 5
Fakta Honda EU22i
Modell: 92001i-DF-EU-SC Tillverkare: Honda Pris: Kostar 18 490 kronor hos Marin & Fritid Köreffekt: 1 800W Maxeffekt: 2 200W Körtid (25% belastning): 3h 30 min Tankvolym: 3,6 liter Anslutningar: 1 st 230V ac, 12V dc (8,3A), parallellkoppling Uppmätt ljudnivå utan last (1 m/5 m): 76,4 dB/58,8 dB Uppmätt ljudnivå max last (1 m/5 m): 78,8 dB/62,3 dB Mått (LxBxH): 512 x 290 x 425 mm Vikt (torr): 21,1 kg Garanti: 2 år