Fitbit Charge 5: Fin (men bökig) färgskärm och grym batteritid
Fitbits senaste aktivitetsarmband, Charge 5, har fått ny design med lyxig färgskärm. Batteritiden gör oss glada, liksom all detaljerad statistik kring hälsa och träning.
Fitbit Charge 5 är ett av de bästa aktivitetsarmbanden på marknaden. Det resulterar i en rätt hög prislapp och gör att det känns som en “nästan-smartklocka” i flera avseenden. Färgskärmen är förvisso fin att titta på, men känns tyvärr ganska omständig att använda i praktiken.
Den Google-ägda prylmakaren Fitbit ligger inte på latsidan när det kommer till att lansera nya produkter. Nu för tiden erbjuder företaget såväl smartklockor som aktivitetsamband inom ett brett prisspektrum som gör att de flesta har ett rimligt alternativ att välja.
Fitbits allra senaste produkt är aktivitetsarmbandet Charge 5, som med sina drygt 1 800 kronor definitivt hör till “överklassen” rent prismässigt. Men här finns också rikligt med funktioner, definitivt i nivå med en bättre smartklocka om vi bortser från gängse apputbud och dylikt.
Fin – men meckig – färgskärm
Den kanske största nyheten med Fitbit Charge 5 är den fina amoled-färgskärmen som också fått en inställning för “alltid på”-läge. En finess som naturligtvis påverkar batteritiden negativt och som undertecknad ibland kan ha svårt att förstå den stora tjusningen med. När allt du behöver göra för att “väcka” klockan är att vrida på handleden känns det som en tveksam kompromiss med batteriförlusten.
Skärmen må vara snygg och därtill väldigt skarp, men den känns också i minsta laget. Den exakta storleken är 14,7 x 21,9 millimeter. Nästan hälften av glasfronten utgörs av svarta sorgkanter i ovan- och nederkant vilket gör den aktiva och läsbara ytan väldigt futtig. Svårnavigerat blir det också eftersom vi får förlita oss på svep och duttningar i avsaknad av fysiska knappar. Det är heller inte så responsivt som vi hade önskat. Vattenlåset är så jobbigt att aktivera att det känns smidigare att ta av sig Charge 5 när det är dags för en dusch. Fitbit Charge 5 är fullpackad med sensorer. Det här är problem vi klagade på redan i Fitbit Luxe, ska tilläggas, och det är synd att inga direkta förbättringar skett till denna förhållandevis viktiga lansering. Vyn blir dock inte lika långsmal som i vissa andra aktivitetsarmband. Notifikationer från exempelvis e-post får ändå breda ut sig hyfsat och det är överlag väldigt lätt att läsa information från skärmen. Ljusstark är den också, och ska nå ungefär dubbelt maximum som sin föregångare.
Det lilla vi kan fippla med på själva armbandet fungerar rappt och responsivt. En annan hårdvaruaspekt som imponerar är batteritiden, som vid blandad användning sträcker sig uppemot en vecka. Det är riktigt bra för ett aktivitetsarmband i den här klassen och gör att vi inte behöver sträcka oss efter den magnetiska laddaren speciellt ofta.
Med hälsan i fokus
Fitbit Charge 5 är utrustad med en så kallad EDA-sensor, som känner av pyttesmå responser från huden på våra fingertoppar. Sensorn ska ge en slags sammanfattad bild av hur stressad du är, och mätningen görs genom att du placerar tummen och pekfingret på sensorytorna på armbandets långsidor. Sedan är det dags att varva ned och vara lite “mindful” samtidigt som Charge 5 får mäta hur många förändringar i huden som inträffar under ett visst tidsintervall. De kroppsnära prylarnas ökade fokus på stress och välmående är välkommet och tidstypiskt, och EDA-mätningarna i Fitbits senaste prylar är inget undantag. Förutom matnyttig information blir de små sessionerna även en anledning att stanna upp någon gång mitt under dagen, ta ett par djupa andetag och reflektera över hur vi mår. I Fitbits mobilapp finns mängder av information och vidareläsning kring hur du ska tolka dina data och få rutin på självreflekterandet.
En annan aspekt av välmåendet är givetvis sömnmätningen, som Fitbit länge varit riktigt bra på. Charge 5 är inget undantag; armbandet loggar plikttroget vår sömn utan att vi har speciellt mycket att invända mot statistiken morgonen därpå. Den är snarare väldigt detaljerad, väl förklarad på svenska och lätt att hitta mönster i som säkerligen underlättar för den som verkligen vill förbättra sin sömn. Förutom tider för insomnande och uppvaknande, rem-stadier, sömncykler och så vidare så får vi även information om puls, syrevariation, rörelser och mycket annat. Rubbet, helt enkelt, och det är svårt att önska sig mer. Fitbits sömnmätning hör definitivt till de bästa på marknaden och bara det kan vara värt för vissa individer att hosta upp det begärda priset för.
Spring för livet
Fitbit har aldrig gjort sig känt för att samarbeta med andra träningsappar. Tur då att företagets egen träningsdel är så pass välutbyggd- och -fungerande att vi med nöje stannar i deras ekosystem. Du kan logga en mängd olika aktivitetstyper, varav ett halvdussin kan konfigureras för snabbstart via Charge 5. Det är måhända aningen snålt och knappast en passande lösning för multisportaren, men blygsamt aktiva personer kommer säkert inte att behöva fler snabbgenvägar än så.
Löpning, crosstrainer, raska promenader och cykling loggas utan problem, och gps-funktionaliteten är riktigt god. Charge 5 hittar snabbt vår position och vid en efterkontroll visar den rätt i stort sett hela vägen. Detaljerad information om pulszoner, när vi börjar förbränna kroppsfett och så vidare informeras det om direkt på handleden, och vi gillar detaljnivån i redovisningen som går att ta del av i appen efteråt. Den automatiska detekteringen av exempelvis cykel- och löpturer fungerar också klanderfritt. Förutom att stegräknaren ballade ur fullständigt en gång och räknade hem 28 000 steg under en dag som främst tillbringades vid skrivbordet har vi inte mycket negativt att säga om Fitbit Charge 5 som träningspartner. Däremot är det en besvikelse att det inte finns något vettigt sätt att styra musikuppspelning via Spotify via armbandet. Detta gick rentav att göra i Charge 4 och vi förstår inte riktigt varför funktionen tagits bort. Höjdmätaren verkar också ha försvunnit helt, vilket så klart är synd.
Under en löptur på lunchen hade vi Fitbit Charge 5 och en Apple Watch SE på vardera arm. De hade gps aktiverat och visade snarlika resultat över hela brädet, även om Fitbits aktivitetsarmband placerade sig några bpm lägre i snittpuls. Mer påtagligt är att Apples klocka visar mycket mer information under träningspasset och att det på Charge 5 känns jämförelsevis jobbigt att svepa sig till rätt vy. I Fitbit-appen kan vi se våra pulszoner efter en rask promenad. En funktion som ska komma “senare” och som vi gärna hade sett fanns med redan nu är Daily Readiness Score, som varje morgon informerar om hur mycket du borde anstränga dig baserat på sömn och annan inhämtad statistik. Detta kommer att ingå i Fitbits Premium-tjänst, som i sin tur ingår ett halvår när du köper Charge 5.
Det är också i Premium som den detaljerade informationen om hälsa och sömn ingår, varför abonnemanget definitivt börjar kännas rätt så relevant. Det finns en hel del annat också, som väldigt amerikanska hälso- och kostguider samt tips och råd från skådespelaren Will Smith. Mycket är skrivet på engelska och vi känner verkligen inte att det är någonting för oss.
Fitbit Charge 5 är klart bättre än många andra aktivitetsarmband därute. Här finns funktioner i överflöd, bra batteritid och i stort sett allt man kan önska sig. Det är också ett av de dyrare alternativen på marknaden, vilket gör att det hamnar i en lite olustig nisch mellan aktivitetsamband och smartklocka. Klarar du dig utan appar och annat som vanligtvis finns i en smartklocka, och snarare prioriterar slimmad design kan Charge 5 mycket väl vara produkten för dig.
Specifikationer
Produkttyp: Aktivitetsarmband Anslutningar: Wifi, bluetooth, nfc (med Fitbit Pay) Skärm: 14.7 x 21.9 mm amoled-färgskärm Batteritid: Upp till 7 dagar enligt tillverkaren. Varierar kraftigt beroende på användning Funktioner: Accelerometer, optisk pulsmätare, relativ SpO2-sensor (vid sömnmötning), gps, EDA-sensor, ekg-mätning i kommande uppdatering. Vattentätt: Ja Pris:Ca 1 322 kronor hos Amazon Sverige