På vissa punkter imponerar Suunto 7. Den har stil, är bekväm trots sin storlek och erbjuder mångsidig träning med bra aktivitetsloggning. Men hårdvaran och sensoruppsättnigen är bara godkänd, mer automatik hade varit bra och den korta batteritiden irriterar. Stort test: Här är de bästa smartklockorna du kan köpa just nu
Finska Suunto gör avancerade dykklockor och sportklockor med olika inriktning, som kombinerar bra träningsfunktioner med dito batteritid. Suunto 7 är deras första och hittills enda klocka med bredare smartklockefunktioner. Den kör Google Wear OS med full funktionalitet och är byggd på Snapdragon Wear-hårdvara.
Det gör att den på vissa sätt skiljer sig från andra Suunto-klockor. Det är en mer generell smart- och träningsklocka än många av deras andra modeller, både en bra digital assistent på armleden och komplement till din smartphone. Den har stöd för allt viktigt i Wear, som Google Fit, kontaktlösa betalningar med Google Pay, röststyrd Google Assistent och stort utbud av tredjepartsappar och urtavlor i Play Butik.
Just Google Assistent är stympad eftersom Suunto 7 inte har högtalare. Du kan ställa frågor och ge kommandon tack vare inbyggd mikrofon, men får bara enkla svar i textform. Klockan har en enklare inbyggd högtalare, men den kan bara ge ifrån sig larmljud. Men för övrigt är den så komplett som en Google-baserad klocka kan bli.
Samtidigt är det en mer mångsidig träningsklocka än de flesta andra Wear-klockor. Du får tillgång till samma Suunto-app som till Suuntos andra klockor med ett snyggt och lättöverskådligt gränssnitt med en stor variation träningspass att välja mellan. Den har aktivitetsloggning på kort och lång sikt, ett 70-tal olika inbyggda träningsprogram som passar både en vardagsmotionär och för mer ambitiös träning, det är dessutom enkelt att sätta och uppdatera egna träningsmål. Suunto 7 är tjock för att vara en smartklocka anno 2021. Trots det är den bekväm att ha på handleden.
Bra positionslogg, brister för navigering
Du kan skapa egna träningsrutter och ladda upp dessa till klockan. Dock inte med komplett navigeringshjälp, men du får dem utprickade på kartan på handleden. Och du kan även ladda hem offline-kartor, så att du slipper ha med dig telefonen. Klockans inbyggda gps är exakt, vilket märks när vi i efterhand tittar på loggade träningspass. Men den uppdaterar inte din position på kartan i appen lika snabbt. Vill du ha en snabb koll på var du är så får du ibland stanna och hämta andan i en halv minut för att appen ska uppdateras.
Klockan i sig gör inget tekniskt märkvärdigt, men är välbyggd och väldesignad. Den har en boett som är hela fem centimeter i diameter och drygt en och en halv centimeter tjock. Det kan göra den för bastant för en del handleder, men passar det dig får du en klocka som trots sin storlek är behagligt lätt.
Skärmen är en skarp och ljusstark amoled-panel på 1,39 tum, med maxljusstyrka på 1 000 cd/m2 och välbalanserad automatisk ljusstyrka, som gör den läsbar i alla situationer. Du kan aktivera ett alltid på-läge, men då rekommenderar vi att du håller dig från Suuntos egna utravlor, då de är ljusare än många andra i dämpat alltid på-läge Automatisk ljusstyrka ger dig precis vad som behövs för läsbarhet utomhus, men inte mer.
Rolig specialkarta
De fem urtavlor som du får är dessutom inte exceptionellt snygga, inte eller har de några extra intressanta funktioner. Undantaget är urtavlan Värmeskala. På Engelska heter den Heat Map, vilket bättre beskriver var det handlar om. Den visar var andra Sunnto-användare är som mest aktiva. Vi ser direkt lokala motionsspår och parker upplysta efter populäritet.
I klockans träningsapp kan du också få samma typ av karta, dessutom med filter för olika aktiviteter, en för löpning, en för cykling och så vidare. Kopplar du klockan till ett konto hos Suunto är du sedan med och bidrar till databasen.
Huvuddelen av klockan är gjort av glasfiberförstärkt polyamid, något som gör den hållbar utan att bli tung. Runt skärmen sitter en snygg ring av rostfritt stål. I vår testade modell är den kopparfärgad, vilket blir väldigt snyggt tillsammans med en gråmatt boett.
Men det finns ett helt gäng att välja mellan. Vissa av dem har en ring av titan istället för stål och kostar extra. Ett matchande och bekvämt silikonarmband med samma kopparfärg i spännet sitter på vid leverans, men det är lätt att byta mot ett eget om så önskas. Wear OS känns igen. Det enda Suunto lägger till utöver det är sin egen träningsapp och fem urtavlor.
Hantera utan pek, delvis
Klockan har ovanligt många knappar på sidorna. Fyra, där Android-klockor vanligen har tre eller ibland bara en. Du navigerar mestadels fortfarande med pekskärm, men med två extra knappar får du möjlighet att använda just Suuntos egna träningsapp utan pekskärm. Det kan vara smart om du till exempel simmar eller dyker, eller om du har handskar på dig. Då går det fortfarande att starta och stoppa ett träningspass, få fram relevant information och så vidare.
I sensorväg bjuds vi inte på några överraskningar. De viktigaste finns här; gyro, accelerometer, gps, barometer för höjddata och pulsmätare som går att köra i kontinuerligt 24-timmarsläge. Men ingen blodsyremätning, kardiografi, falldetektering eller annat avancerat som en del av konkurrenterna har.
Med Suuntos app i mobilen och i klockan kan du aktivera sömn- och stressanalys, logga återhämtningstid och få mycket detaljerad information om loggad aktivitet. Men på andra punkter kommer systemet till korta. Vi kan till exempel inte se att den automatiskt detekterar aktivitet, varje motionspass måste således letas upp och startas manuellt.
Du kan köra både Suuntos app och Google Fit parallellt och du kan även via Suunto exportera data till andra ekosystem för träning och fitnessappar. Det går också att koppla in andra tillbehör i appen, som bättre kroppsmonterad pulsmätare, som Suunto också säljer. Här finns över 70 träningsprogram, alla med bra anpassad loggning, intervaller och funktion. I den handfull vi har testat håller samtliga hög klass.
Batteritiden brister
Slutligen får du, som med alla mer generella smartklockor, inte alls samma batteritid som med specialklockor, som fokuserar på bara träning och har slutna system. Prestanda för mångsidiga appar, konstant kommunikationen med mobilen eller wifi för internetuppkoppling, en mikrofon som lyssnar efter Google Assistent-kommandon och aktiv användning av en snygg ljusstark skärm tar ut sin rätt.
Med aktiva inställningar, automatisk ljusstyrka och användning, alltid på-skärm och 24 timmars pulsmätning, räcker Suunto 7 i ett till två dygn beroende på hur mycket gps:n används. Det går att banta strömförbrukningen med ett strömsparläge som ska kunna ge upp till upp till 40 dagars användning. Men då med mestadels släckt skärm och enbart klocka samt stegmätare igång.
Suunto 7 är ett trevligt tillskott till floran av Wear OS-klockor, men den lyckas inte riktigt leva upp till våra högt ställda förväntningar. Mer komplett funktionalitet och intelligens i det egna systemet och appar hade varit välkommet. Den gör dock enskilda saker väldigt bra, framförallt har den utmärkta aktiva träningspass. I Suuntos app får vi bra överblick över tidigare aktivitetspass. Det rekommenderade priset för Suunto 7 är över 5 000 kronor, vilket är orimligt högt med tanke på vad du får i funktionsväg. Men den ser ut att säljas för betydligt mindre i verkligheten. Får du en bra deal på den och kan ha överseende med kort batteritid kan den bli intressant.
Specifikationer
Produktnamn: Suunto 7 Testad: Maj 2021 Tillverkare: Suunto Processor: Snapdragon Wear 3100 Lagring: 8 GB (4,5 GB ledigt) Bildskärm: 1,39 tum rund amoled, 454×454 bildpunkter Kontroll: 4 knappar, pekskärm Kommunikation: Bluetooth, wifi, gnss, nfc, mikrofon Operativsystem: Google Wear OS Mått, boett: 50 x 50 x 15,3 mm. Vikt, inkl armband: 71 gram. Systemkrav: Smartphone med IOS, Android. Batteritid: 1,5 dygn (normalläge), upp till 12 h med gps. Övrig: Vattentät (5 ATM), mikrofon Rek. pris: 5 100 kronor Pris: Cirka 4 455 kronor hos Amazon Sverige