Med rätt bildkälla kan QNED99 se helt magisk ut, men den ligger lite efter de bästa konkurrenterna i uppskalning och bildbehandling. LG får pluspoäng för ljud som är bra nog att många kan klara sig utan soundbar. Den hanterar täta bakbelysningen bra men ingen gör det felfritt, inte heller LG. Läs vårt test av tv-apparater med mini-led
LG är en av de tillverkare som satsar stort på mini led-tv i år. Till skillnad mot Samsung och TCL så har de också ett stort sortiment oled-tv, och det är dessutom LG som tillverkar alla oled-paneler åt andra tillverkare. Så deras nya mini led-modeller, som har fått namnet Qned, konkurrerar inte bara med andra tillverkare, utan också med LG:s egna oled. Två Qned-modeller har släppts i Europa, QNED91 på 4k och QNED99 på 8k, bägge i 65, 75 och 85-tumsstorlek. Den tv vi fått in för test här är en QNED99. Så det blir inte bara intressant att se vad den går för med mini led-tekniken, utan också om det är värt pengarna att satsa på en 8k-tv. LG har också oled-tv på 8k, men de är än så länge svindlande dyra, med prislapp över 200 000 kronor för minsta modellen på 77 tum.
Så är det 8k du ska ha är en mini-led det enda alternativet som inte känns som finansiellt vansinne. QNED99 kostar som en riktigt bra 4k-oled, strax under 50 000 kronor för den minsta modellen och upp till precis under 90 000 kronor för den största.
QNED99 gör inget överraskande designmässigt. Till skillnad från Samsung, som satsar all sin designbudget på Neo Qned QN900A, så är det här inte LG:s absoluta lyx-tv. Detta är något de reserverar åt Gallery- och Signature-serierna med oled. Här får du en mer traditionell stil med centimeterbred svart marginal runt bildytan upptill och på sidorna, och några extra millimeter i nederkant.
Tunn men inte extra tunn
Tv:n har en stor central fot för bordsmontering, och är relativt tunn och utan utstickande detaljer baktill om du vill hänga den på väggen. Den är inte lika slimmad som Samsungs QN900A, men så har den å andra sidan all elektronik inbyggd i skärmen, där Samsung har anslutningar och annat i separat låda.
Runtom har den en metallram på ett par centimeter och sticker sedan ut en extra centimeter baktill. Så tjock är den absolut inte, och passar utmärkt för väggupphängning. Alla anslutningar är nedåt- eller sidoriktade och insänkta baktill, så ingenting sticker ut onödigt mycket. Här hittar vi fyra hdmi-kontakter som alla stödjer hdmi 2.1. QNED99 är inte tunnast i klassen, men inte långt ifrån. I alla fall delvis, LG ser ut att sakna en hdmi 2.1-funktion, vrr, vilket kan påverka jämnheten i bildfrekvens i en del spel. I gengäld har den stöd för både Nvidia G-sync och AMD Freesync, vilket borde kompensera för det i nästan alla situationer. LG har länge gjort bra tv att spela på och QNED99 är inget undantag, med korta svarstider i spelläge.
Tack vare kvantpunktstekniken i bildpanelen är det rejäl intensitet i färgerna och med mini led-bakbelysningen kan dynamik och kontrast höjas rejält. QNED99 uppges av LG ha samma höga ljusstyrka som Samsung QN900A, upp till så mycket som 3 000 cd/m2 på begränsade ytor, men precis som i Samsung fall är det diodernas teoretiska maxkapacitet det handlar om. I verkligheten pratar vi snarare om mellan 1 000 och 1 500 cd/m2 beroende på inställning och bildkälla.
Extra utmaning för mini-led
Paneltekniken i QNED99 är ips, vilket gör att betraktningsvinklar är klanderfria, men kontrasten på pixelnivå är inte lika skarp som med en va-panel. Det gör att LG förlitar sig mer på sin lokala dimningsteknik för att få höga kontraster. Det här för oss över till den viktigaste nyheten: mini-led. Det är alltså en så kallad full array lokal dimning (fald) som tack vare ny diod-teknik har kunnat delas in i tusentals små dimningszoner, i stället för ett fåtal med traditionell fald.
Dimningszoner blir inte mer än ett par kvadratcentimeter stora och kan kontrolleras till hundra procent individuellt. Det ger en upplevelse som är mycket snarlik oled i vissa situationer, speciellt när vi tittar på film och tv-serier. Mini-led är dock inte en perfekt ersättare till oled, och i vissa situationer märks det – speciellt om vi har en bild med skarpa ljusa objekt på mörk bakgrund. Då syns fortfarande en viss så kallad ”blooming” runt de ljusa pixlarna.
LG hanterar detta både bättre och sämre än Samsung. Ljuspunkter som rör på sig tappar mer i ljusstyrka, då de små dimningszonerna inte hänger med på att tändas upp tillräckligt snabbt. Å andra sidan är det också positivt då det i Samsungs tv ger en ryckig effekt i panoreringar som vi slipper här. QNED99.
Skalar upp bilden snyggt, för det mesta
För årets 8k-modeller har LG en ny bildprocessor, Alpha 9 Gen 4, som gör ett bra jobb med att skala upp både från 4k och från 1080p-bildkällor. Går vi nära och granskar pixlarna med lupp så ser vi att den missar en del i detaljer och lägger till en del märkliga artefakter, men det är inget som upplevs på normalt tv-soffe-avstånd. Där ser det snarare extra behagligt och naturligt ut. Även 720p-film ser behaglig ut, vilket inte alltid är säkert på en bra 4k- eller 8k-tv.
Undantaget är om en kamera gör svepande rörelser över fina linjer, då kan de få en lite svajig effekt, även vid uppskalning från 4k. LG:s rutiner för rörelseutjämning är inte heller lika klockrena som hos ett par konkurrenter. För att få en snygg realistisk jämnhet i bilden räcker den långt, men den tappar lite detaljskärpa. Färgblandning och uppskalning från sdr till hdr-liknande upplevelse klarar den briljant.
På hdr-fronten får vi som vanligt från LG stöd för hdr10 och Dolby Vision, men inte hdr10+. Det gör att enstaka tjänster får nöja sig med enklare hdr-formatet hlg. För Dolby Vision får du nu också Dolby Vision IQ-stöd. Det innebär automatisering av sådant som gammakurvor i bilden utifrån typen av bildmaterial och hur ljust det är i rummet du har din tv i. Nya Web OS ger bättre översikt.Nytt upplägg för gränssnittet Automatik är den stor grej med årets topp-tv från flera tillverkare, och med ett ai-stött läge kan du här ofta strunta i att aktivt byta bildläge mellan filmer av olika typ, nyhets- och underhållningsprogram, sport och så vidare. Å andra sidan går det lätt och snabbt att byta själv mellan olika lägen i det smidiga Web OS-gränssnittet.
Det har uppgraderats till version 6, och är LG:s största förändring av systemet på flera år. De frångår nu det minimalistiska upplägget med en liten app-list i botten av skärmen till förmån för en helskärm med innehållsfokuserade rekommendationer från dina aktiva appar och tv-kanaler, ett upplägg som mer liknar Android TV än som tidigare Samsungs Tizen. Det är också mer fokus på att söka bland innehåll än i enskilda appar.
Inställningsmenyer för bild och ljud har dock gått åt rakt motsatta hållet, och de täcker mindre del av skärmen än tidigare, och dras aldrig upp i helskärm ens när vi går in i dess gedigna detaljinställningar. Du kan göra justeringar och aktivt se resultatet. Det gör att överblicken ibland blir lidande, men vi föredrar ändå det. Ny stil på fjärrkontroll, men samma smarta pekarkontroll.Alltjämt bästa fjärrkontrollen Tack vare LG:s “vift-fjärrkontroll” Magic Remote som ger dig en muspekare på skärmen går det smidigt att navigera, och även att mata in text för sökningar på ett skärmtangentbord. Fjärrkontrollen är större och inte lika elegant minimalistisk som i tidigare års LG-modeller, och dessutom lite plastig att hålla i. I gengäld har du fler direkta kontroller och funktionsknappar.
Slutligen får LG pluspoäng för överraskande bra ljud. Det är inget stort audiosystem inbyggt i QNED99, två baselement i botten och fyra högtalare för mellanregister och diskant som tillsammans har en effekt på 60 Watt. Men det kommer LG långt på.
Den har Dolby Atmos-stöd, vilket ger den rätta spridningen och rumskänslan i filmer, men kan upplevas som återhållsam och dämpad. Växlar vi till LG:s eget AI Sound Pro-läge så får vi istället extra tryck och fyllighet i bas vilket gör den utmärkt att spela upp musik på eller för rätta känslan i spel, men med lite mindre detaljåtergivning. För många kan det här räcka gott och väl utan att du ska behöva komplettera med soundbar.
Specifikationer
Produktnamn: LG QNED99 Testad: September 2021 Tillverkare: LG Paneltyp: Ips-lcd Storlek: 65, 75, 86 tum Upplösning: 8k uhd, 4320p Bildfrekvens: 40-120 Hz Lokal dimning: Mini-led Hdr: Hlg, hdr10 pro, Dolby Vision, Dolby Vision IQ Operativsystem: Web OS 6.0 Ljud: 4.2, 60 Watt Anslutningar: 4 st hdmi 2.1 (earc på en port), 3 st usb 2, lan, digital audio ut, hörlur Trådlöst: Wifi 6, bluetooth Mått (på bord), 65 tum: 144,5 x 30 x 89,2 cm Vikt, 65 tum: 30.1 kg Energiklass: G Väggfäste: Vesa 400×400 mm Rek pris: 47 990 kr (65 tum), 62 990 kr (75 tum), 89 990 kr (86 tum) Aktuellt pris: Kostar 47 990 kr på Elgiganten