Vill du ha fler exempel? Om du ska titta på något. Majoriteten av världens ungdomar konsumerar allt på sina mobiler, även film. Med telefonen placerad i ett stativ har du bägge händerna fria för att kunna förtära popcorn och läsk. Eller julskinka och nubbe. Var och en har sitt eget favoritsnack till filmerna.
Här tittar vi närmare på sex ställ som har gemensamt att de kostar under 150 kronor och att de fungerar för din telefon. Om du kan placera din surfplatta i ett är det givetvis en bonus. Och ja, som ansvarskännande organ har vi på M3 givetvis även testat om det går.
Saitechi: Rejält och stadigt
Satechis ställ för mobiler och surfplattor är det stadigaste vi hittills testat. Det här är ett rejält stativ tillverkat av aluminum. Stället har inga fasta lägen, vilket är bra, istället ställer du bara in vilken vinkel du vill ha på din surfplatta eller mobil.

Det här är ett ruskigt stadigt stativ för din surfplatta. Eller dator… Själva stativet där din surfplatta ska vila är klädd med ett mjukt gummerat material för att chassit inte ska repas. Undersidan av den gedigna foten är också klädd med ett gummerat material.
Kostar gör det
Det här stället kostar visserligen mer än vad de andra gör. Å andra sidan får du ett ställ som osar kvalitet, är snyggt som tusan i mörkgrått och som står stabilt när åskan går. Du kan använda utan problem med en surfplatta modell större och det går att sätta en dator i den.
Enkelt
Funktionellt
Stadigt

Tungt att ta med i väskan
Betyg: 4 av 5

Kostar 525 kronor hos Amazon Sverige
Solid II: Habilt ställ från Hama
Hamas stativ för mobiltelefoner, Solid II, är ett litet och stabilt stativ modell ”tripod”. Det kanske inte är det snyggaste att ha på skrivbordet för videosamtal, men det fungerar för det och fungerar ännu bättre som stativ om du vill plåta.
Med stativet följer en fjärrutlösare som parkopplas via bluetooth. Det hela är en enkel och snabb procedur. När du gjort detta kan du antingen ta gruppbilder, där du själv är med för en gångs skull, eller supersnajdiga selfies.
Benen är justerbara på längden i fyra steg. Fullt utfällda känns det ändå som en stabil konstruktion. Om du vill plåta med mobiltelefonen klämmer du enkelt fast den. Om du hellre vill plåta med en systemkamera går det också bra. Bakom en liten gummiplupp gömmer sig en gänga avsedd för systemkameror.

Gummipluppen ska du dock hålla reda på, den skyddar din mobil från riskera bli repad av den exponerade gängan när du klämmer fast den. Det är inte helt lyckat, då det är lätt att tappa bort den. Något de har tänkt på när det gäller bluetooth-fjärren, som du fäster i ett spår stativet när du inte använder den.
Mobil/kamerafästet sitter på en kulled, vilket gör det enkelt att justera kameran. När du hittat rätt position dras kulleden åt med en skruv. Det går även att vika ihop stativet för att använda som selfiestick.

Enkelt att använda
Fjärrutlösare

Gängan för systemkameror är dåligt skyddad
Fungerar inte med surfplattor
Betyg 3,5 av 5

Pris: Kostar 265 kronor hos Amazon Sverige
Blukar: Ett svajigt mobilställ
Blukar marknadsföras som ett stativ för din telefon eller surfplatta. Det ena påståendet kan vi skriva under, medan det andra lämnar en del att önska.Hur som helst, Blukar är ett tvådelat stativ i tillverkat av plast. Det levereras i två delar, men då det bara är en skruv som ska fästas krävs vare sig manual eller ingenjörsexamen. Foten som konstruktionen vilar på är 7,7 x 5,8 centimeter och försedd med gummifötter. Placerad i bakkant är en i höjd ställbar teleskopkonstruktion i plast.

Om du placerar telefonen i Blukar fungerar det helt okej om du ska använda den för exempelvis videosamtal. Och så länge du inte drar ut teleskopskaftet till max – det börjar svaja då.
En grej med ett stativ är att kunna använda telefonen eller surfplattan att konsumera media i. Vilket innebär att telefonen helst då ska vara i landskapsläge, så att skärmen utnyttjas fullo. Problemet med Blukar är att vaggan som telefonen vilar i är försedd med två rejäla hakar, som ska hindra att telefonen ramlar ur vaggan. Vi uppskattar förvisso vänligheten att tänka på detta. Vad de inte har tänkt på är att nästan alla telefoner har en skärm som sträcker sig kant till kant. Resultatet blir två plastflärpar som inkräktar i bilden.

Hur är det då med en surfplatta? Mja, det fungerar, men du kan inte ha stället på maximal höjd, oddsen på att den inte tippar är inte i din favör. I produkttexten står det att du kan placera en Nintendo Switch i den. Vi är skeptiska. Men om du skjuter ihop stativet kanske det fungerar. Men grejen med att köpa ett på höjden ställbart stativ är ju att du ska kunna justera det.
Som sagt, om du bara ska använda det för telefonen fungerar det. Vi skulle ändå sett en bredare och tyngre basplatta, som skänkt mer stabilitet till konstruktionen.


Svajig konstruktion
Plasthakar som skymmer skärmen i horisontellt läge
Kostar 73 kronor hos Amazon Sverige

Minimalistiskt aluminumställ för mobil och surfplatta
Ett till synes robust ställ i glansig aluminum, är vad vi hittar när vi öppnar paketet från Lamicall. Det är en synnerligen enkel konstruktion. Få rörliga delar, ingen plast samt estetiskt tilltalande. Enligt tillverkaren klarar den telefoner med storlekar som Iphone Pro Max eller Samsung S10.
Stället består av en bas och en horisontellt justerbar vagga där du placerar telefonen. Liksom Blukar har den ett par hakar som förhindrar telefonen från att ramla ur stället. Till skillnad från Blukar är hakarna mindre och skymmer inte bilden när du tittar. En tillverkare som är noga med detaljerna är något vi uppskattar.

Ska vi vara petiga, och det ska vi, saknar vi möjligheten att justera den höjdledes. Å andra sidan får vi ett stativ som är tillräckligt stabilt för att du ska kunna placera en Ipad Pro i den, men om du gör det måste du justera betraktningsvinkeln, annars tippar den bakåt. Det ska dock påpekas att det inte är något negativt, då stället marknadsförs enbart för telefoner!

Snygg och enkel design
Priset
Robust

Går bara att justera betraktningsvinkeln
Kostar 150 kronor hos Amazon Sverige

Flerfärgat mobilställ från Simpeak
Konstruktionsmässigt påminner det här stativet om Lamicall, med skillnaden att det här är tredelat. Funktionsmässigt betyder det mindre, men det gör desto mer för stabiliteten om du vill använda större prylar. Vi placerade en 11-tums Ipad Pro i stället och den står alldeles utmärkt. Visst, du kommer att behöva justera stället så att det inte tippar, men när du väl har gjort det står det stadigt. En något större fot hade åtgärdat detta.
Designen är annars enkel, legerad aluminum, silikonkuddar för att din enhet ska vila mjukt samt två stora hål utfrysta ur bottenplattan. Om det är av estetiska eller funktionella skäl låter vi vara osagt, vi tippar att det är ett sätt att få ned vikten för att spara pengar när de ska frakta en pall av dessa över jorden. Två stycken hakar ser till att telefonen inte halkar ur stativet.

Ska du använda stället för din telefon är det inget att snacka om. Det fungerar, oavsett om du har en telefon modell större á la Iphone Pro Max eller Samsung Note. Marknadsföringstexten hävdar att du även kan placera en Nintendo Switch i stället. Något som vi inte har kunnat testa, men vi är aningen skeptiska till just det påståendet.
På plussidan utlovar Simpeak fem års pengarna tillbaka-garanti samt att stället finns i flera olika färger så du kan matcha din telefon.

Robust
Enkelt att använda
Kan husera en Ipad Pro

Hade foten varit något större hade du fått fler justeringsmöjligheter
Kostar 149 kronor hos Amazon Sverige

Trefoting från Clas Ohlson
Clas Ohlsons stativ är något av en katt bland hermeliner. Det är egentligen ett litet kamerastativ för din telefon, men du kan använda det som ett ”vanligt” om du vill ringa videosamtal från din telefon. Modellen kallas för tripod, på grund av att den har tre stycken ben.
Telefonen fästs i en klämma och det ska sägas på en gång att ju större telefon du har desto mer får du ta i för att spänna ut den. Om du har en Iphone Pro Max vette tusan om den funkar då. Vi fick ta i en hel del för att klämma i en Iphone 13 Pro. Insidan av klämman är fodrad med gummit, vilket gör att det inte blir märken på telefonen samt att den sitter bättre.
Klämman är placerad på en kulled som i sin tur sitter i en hållare som kan justeras med hjälp av en skruv. Det går att placera telefonen i porträttläge, men då du måste vrida telefonen långt åt sidan, står den inte lika stabilt. Detta kan givetvis påverkas av telefonens tyngd. Har du en Iphone Mini lär det inte vara några problem.

Benen är böjliga och går att vrida så att du kan sätta fast stativet i en skrivbordslampa, till exempel. Sedan har vi det här att du även kan använda det som stativ när du fotograferar. Det går i viss mån även att göra med Simpeaks stativ, men det här är några snäpp bättre. Och den kostar bara 100 spänn!

Lätt att ta med sig
Billig!
Fler funktioner

Större telefoner är svåra att fästa och ta loss
Aningen plastig
Kostar 100 kronor hos Clas Ohlson

Klistrig magnet
Kjell & Companys Linocell är en snygg och stilren magnetisk hållare för telefonen tillverkad av borstad aluminum. En stabil platta med en cirka femton centimeter hög pinne som slutar med en kulled. I denna placeras ett magnetiskt fäste. Fördelarna med detta är att det är enkelt att ändra vinkeln telefonen befinner sig i.

När vi testade med en Iphone 13 Pro blev resultatet allt annat än bra. Den gled som en klick smör i en stekpanna. I kartongen finns dock en liten platta som du kan fästa på magneten. Den andra sidan av plattan, den som möter telefonen, är bemängd med en klibbig yta. När vi använde den satt telefonen fast. Men magneten i kulan verkar aningen underdimensionerad för Iphone 13 Pro och vi antar att det även gäller alla telefoner som väger 170 gram eller mer. En annan aspekt är att klibbiga ytor tenderar att torka efter tag. När det sker kommer din telefon, givet att den väger mer än 170 gram, att glida av stativet.
Det ska påpekas att Kjell & Company inte hävdar att den fungerar för Iphone Pro 13 eller liknande. Problemet är att det inte anges överhuvudtaget vilka telefoner den fungerar för. Men om du har en telefon modell lättare, typ Iphone mini, då har du har ett snyggt och fungerande stativ. Ni andra köper någonting annat.

Enkelt att justera
Billigt

Inte tillräckligt stark magnet för att kunna hantera större telefoner

Billigt och nästan perfekt

Linocells ställ för mobiler och surfplattor är snudd på perfektion i sin enkelhet och konstruktion.

Stället är tillverkat i svart plast och har tio olika justerbara lägen. Med en gummerad botten står det stadigt och du kan i princip placera nästan vad som helst i den, så länge det är en mobil eller en surfplatta.
Iphone 13 Pro? Inga problem alls, stället står stadigt. En 11-tums Ipad Pro? Stadigt som berget. Det här är ett ställ som självsäkert säger ”jag kanske inte är snyggast, men jag är bäst”. Eller så säger det ”if it aint broken, why fix it?”.
Billigt är det också
Visst, det hade varit kul om det gick att justera det på höjden, men då infinner sig risken i instabilitet, vilket innebär att det skulle behöva en tyngre bottenplatta, vilket i sin tur lett till ett högre pris. Linocell anger 10-tum som max storlek för surfplattor. Vi böjer på huvudet för denna modesta produktbeskrivning. Den sväljer i alla fall utan problem Ipad Pro 11.Priset, 50 spänn, är inte mycket att orda om. Om du behöver ett ställ är det bara att slå till!

Enkelt
Funktionellt
Billigt

Inget direkt

Kostar 59 kronor hos Kjell & Company