Ford Ranger Wildtrak – modern och snygg pickup med attityd
Wildtrack-versionen av Ford Ranger sticker ut med sin kaxiga design, och Ford ligger långt fram när det gäller tekniska hjälpmedel i den här typen av bil.
Ford Ranger har rullat några år på svenska vägar nu, och 2016 kom en ny version. Bland annat har fronten uppdaterats och den påminner numera en hel del om den större F150-modellen. Ford är också uppe och konkurrerar med Toyota Hilux, Nissan Navara och Mitsubishi L200 försäljningsmässigt medan Volkswagen Amarok fortfarande har ett rejält övertag på den svenska marknaden. Wildtrak-versionen av Ford Ranger är storsäljaren, och den lite mer påkostade modellen med en hel del extrautrustning och läcker inredning som matchar testbilens distinkta färg – Pride Orange.
När vi startar den 3,2 liter stora dieselmotorn låter det verkligen lastbil, men när vi sedan kör iväg reagerar vi direkt på kraften. Bilen är riktigt pigg, med bra vridmoment på låga varv, och det känns mer som att vi kör en stor suv än en traditionell pickup. Servon är lätt och automatlådan gör sitt jobb bra, och överlag är nya Ranger Wildtrak förvånansvärt kul att köra. Visst, den går lite stötigt utan last på flaket, men inte värre än andra pickuper med bladfjädring som vi har testat.
Vi har inte varit bortskämda med tekniska finesser i pickuper, men det börjar hända saker här då biltillverkarna vill utöka målgruppen och locka till sig nya köpare utanför byggarbetarbranschen. Fords nya Ranger Wildtrack hade vid vårt första test multimediagränssnittet Sync 2, vilket vi inte var helt nöjda med. Framför allt på grund av touchskärmens dåliga respons.
Numera levereras bilen dock med det nyare Sync 3-systemet från Blackberry, ett MMI som även fanns i Ford Mondeo som vi nyligen testade. Det här är ett rejält lyft för Ford Ranger som i och med den nya versionen känns modern och som erbjuder riktigt bra funktioner. Här finns exempelvis stöd för Apple Carplay, systemuppdateringar via Wifi och möjligheten att använda appar som t ex Spotify. Sync 3 i kombination med att Ford Ranger Wildtrak nu finns att köpa till betydligt lägre pris än vid första testtillfället gör att vi justerat upp betyget ett snäpp på den här bilen.
Du kan enkelt spela upp musik från din smartphone via bluetooth, usb-anslutning eller via line-ingången. Ljudet i högtalarna är kraftfullt och överlag helt okej, men vi saknar lite tydlighet i diskanten. I mittkonsolen finns dubbla usb-ingångar och även två 12-voltskontakter, vilket är generöst.
Inredningen i Wildtrak-versionen är riktigt läcker och påkostad.
Säkerhetsfunktioner och förarhjälpmedel
Testbilen var utrustad med backkamera och parkeringssensorer fram och bak, men vi saknade döda vinkelnvarnare på backspeglarna. Om du närmar dig ett fordon för snabbt blinkar några röda ledlampor ovanför instrumentbrädan vilket ger dig en tydlig visuell varning som reflekteras i vindrutan. Och om du missar den visuella varningen finns även autobroms som träder in vid låga hastigheter. Bra!
Bilen har även filassistans, en funktion som känner av om du oavsiktligt korsar filmarkeringar i vägen. Denna funktion var dock inte lika bra på att känna av markeringarna som de flesta andra bilar vi har testat nyligen, även när vägen var ren och fin hade bilen ibland problem med detta.
Sensorn som läser av hastighetsskyltar fungerade dock riktigt bra och även om vindrutan inte var skinande ren hade den inga problem med att hålla koll på skyltarna. Adaptiv farthållare är en annan funktion som finns med i tillvalspaketet och som underlättar långkörning och dagligt pendlande i bilköer. Något som Ford Ranger i skrivande stund är ensam om på svenska pickupmarknaden.
Flaket är praktisk och här finns gott om lastöglor att fästa spännbanden vid. Men jämfört med konkurrenterna är flaket lite kort. Flaket på Ford Ranger mäter 155 centimeter i djupled vilket är okej, och det är samtidigt förhållandevist generöst med utrymme för passagerare i baksätet. Som standard sitter skenor på sidorna med flyttbara fästöglor på flaket vilket är väldigt smidigt, och lastutrymmet är inklätt i tålig hårdplast.
Bilens markfria gång ligger på 23 centimeter, vilket är i klass med de flesta konkurrenterna, men en bit ifrån Toyotas mäktiga 29 centimeter. Här finns givetvis lågväxel och differentialspärr, och vaddjupet är hela 80 centimeter så du behöver inte oroa dig för att bilen inte ska ta sig fram när det är lite lerigt på vägen till sommarstället, eller när snöstormen har förlamat mellansverige. Det här är en bil som klarar det mesta helt enkelt.
Bränsleförbrukningen är specificerad till 0,87 liter per mil blandad körning men du bör räkna med att den verkliga siffran landar något högre. Under vår testvecka med bilen snittade vi på 0,95 liter/mil.
Ett annat stort plus med den här bilen jämfört med konkurrenterna är att den fått fem stjärnor i EuroNCAP. Här finns krockkuddar på förar- och passagerarsidan, krockskyddsgardiner för både fram- och baksäte samt knäkrockkudde och sidokrockkuddar fram. Imponerande!
Omdöme
Ford Ranger Wildtrak är lite dyrare än bådde Hilux, Navara och L200, men å andra sidan har den mer att erbjuda både när det gäller motor och tekniska funktioner. Bilen är riktigt snygg både utvändigt och invändigt med förhållandevis bra utrymme i baksätet och påkostad interiör.
Drivlinan Snygg, påkostad och praktisk Sync 3 Hög säkerhetsnivå
Förhållandevis törstig Går stötigt
Fakta Ford Ranger WT 3,2 Double Cab
Tillverkare: Ford Motor: 5-cylindrig turbodiesel, 3,2 liter Biltyp: Pickup Drivning: 2/4-hjulsdrift med lågväxel Effekt: 200 hk (147 kW), max vridmoment 470 Nm vid 1500-2750 r/min Växellåda: 6 växlar automat Prestanda: Toppfart 175 km/h, 0-100 km/h 10,6 sekunder Bränsleförbrukning: 8,7 l/100 km blandad körning (fabriksuppgift) Max dragvikt: 3 500 kg Tjänstevikt: 2 245 kg Säkerhet: Fem stjärnor i Euro NCAP Pris: Från 382 375 kronor inkl moms
Mitt jobb som chefredaktör är att se till att innehållet vi producerar håller högsta möjliga kvalitet. Kontakta mig om du har frågor eller synpunkter på det vi publicerar!