Idag är ungefär var tjugonde bil som rullar på svenska vägar en elbil. Men det håller på att ändras snabbt. Ser vi till nybilsförsäljningen består den nu till hälften av laddbara bilar och trenden förväntas bara fortsätta öka.
I och med detta har en ny marknad vuxit fram. Den för begagnade elbilar. Något som lockat allt fler i tider av ökade bränslepriser, halvledarbrist och strävan mot en utsläppsfri framtid.
Det här är vår guide till allt du bör tänka på om du funderar på att köpa en begagnad elbil.
Hur bra håller batteriet?
Det är lika bra att hoppa till det viktigaste först. Att köpa en begagnad elbil är i stort sett väldigt likt att köpa en begagnad bensin- eller dieselbil, men det finns en avgörande skillnad: Batteriet.
Med tiden sker nämligen slitage av elbilens batteri som gör att det blir sämre. Även om detta tar tid bör du räkna med att om du köper en elbil som har många år på nacken kommer batteriet att vara sämre. Det finns dessutom en ökad risk för att fel uppstår.

Carl-Erik Stjernvall som är teknisk expert och hållbarhetsansvarig på Riksförbundet M Sverige, landets största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter, säger att det idag inte finns något standardiserat konditionstest att gå efter när det gäller elbilsbatterier.
– När det gäller att köpa från bilhandlare ska all information om bilen finnas i en varudeklaration i bilhallen eller på nätet. Är köpet via en privatperson är det köparen själv som har undersökningsplikt. Då kan det vara svårt att ta reda på batteriets kondition. Det kan innebära att man behöver vända sig till biltillverkarens egna verkstäder, vilket kan kosta en slant.
Just nu är det helt enkelt inte möjligt att på ett tillfredsställande sätt kontrollera batteriet på en elbil. I så fall skulle du behöva kontrollera alla bilens funktioner själv innan köpet och även i det fallet kan okända fel fortfarande uppstå.
I dagsläget finns några enstaka elbilsmodeller, som Nissan Leaf, som har en särskild display som visar batteriets hälsa i ett antal punkter. Har tre punkter försvunnit på stapeln tycker Nissan att det är dags att byta batteri.
Det finns också varianter som Renaults modell Zoe, där du istället leasar batteriet. Bilen kostar mindre att köpa, men du har en månadskostnad för batteriet du använder som baseras på hur mycket du kört. Något som hänger med under hela bilens livslängd.
I liknande fall är batteriets hälsa inte en lika stora faktor att tänka på. Dessa upplägg är dock relativt ovanliga idag.
Vad händer om batteriet går sönder?
Batterier kan förstås gå sönder och det är mer troligt på äldre elbilar. Det är viktigt att förstå att batteriet är en mycket mer integrerad del av en elbil än vad motorn är i en bensin- eller dieselbil. Exempelvis kan batteriet sitta fast i karossen eller bottenplattan på en elbil, vilket gör det till en betydligt dyrare komponent.
Om du har en bensin- eller dieselbil kan du förstås åka på motorhaveri, vilket vanligen är det dyraste problemet. Då finns ändå goda möjligheter att renovera motorn eller byta till en begagnad motor. Det går också att byta till reservdelar som är köpta på skroten.
Ett batteri som går sönder på en elbil är inte lika säkert att det går att laga. Och på grund av att marknaden är mer begränsad i dagsläget är det inte heller säkert att det finns ett likadant begagnat batteri att köpa till ett bra pris, exempelvis via en skrot.
– I värsta fall kan man behöva köpa ett helt nytt batteri, vilket kan kosta flera gånger mer än vad bilen är värd vid tillfället, säger Carl-Erik Stjernvall.
Det finns inte några pålitliga standardpriser för vad ett batteribyte kan kosta i slutändan. Skräckhistorier finns däremot om offerter på flera hundratusen kronor och om bilägare som tagit in bilen för att kolla ett annat fel, varpå reparatören upptäckt att hela alltet i princip är strömförande. Till följd måste ägaren betala 100 000 kronor för ett nytt batteri, eftersom bilen inte får framföras.

Hur skyddar jag en begagnad elbil från dyra fel?
Hur skyddar du en begagnad elbil från dyra fel?
– Det viktigaste är att man först och främst tittar på en bil som har eventuella garantier kvar. Det kan finnas en garanti för batteriet, eller högvoltssystem, eller startkomponentsystemet. Det heter olika beroende på om det är Volkswagen, Tesla eller något annat, säger Carl-Erik Stjernvall och fortsätter.
– Kanske ännu viktigare är att servicen är gjord enligt det intervall som tillverkaren anger. Näst bäst är annars en försäkring. Maskinskadeförsäkring kan i så fall inkludera högvoltskomponenter och batteriet. Har du inget av detta bör du se till att du har en buffert för att betala för eventuella reparationer. Är det då batteriet som det är fel på kan det bli dyrt.
Bra saker att tänka på när du köper en begagnad bil
Andra saker att tänka på i allmänhet om du funderar på att köpa en begagna bil är att du kan jämföra priser på nätet för att hitta bäst erbjudanden. Kom ihåg att det är okej att pruta. Spara också annonsen som en del av bilens avtal. Det som står är det som gäller. Säljaren kan inte hävda att det står “fel” i annonsen.
Köper du av en bilhandlare ska det alltid finnas en varudeklaration på bilen, där all information om bilens skick ska stå. Se också till att det alltid finns skriftliga garantier. Finns inte detta gäller fortfarande konsumentköplagen. Den går inte att förhandla bort och kan åberopas om fel visar sig inom sex månader från köpet. Den gäller däremot inte för plötsliga fel som uppstår.
Se också till att ha koll på alla laddkablar, kringutrustning, tjänster, med mera som följer med bilen och hur dessa påverkar priset.
Har du kommit så långt att du skrivit på ett affärsförslag kan detta brytas så länge du inte tagit emot bilen. Bilhandlare har då vanligtvis rätt till viss ersättning. Har du tagit emot bilen finns inte längre möjligheten att ångra sig.
För begagnade bilar kan det också vara bra att höra av sig till Transportstyrelsen för att se så det inte finns några obetalda skulder på dem. Dessa står nämligen på bilen, inte på ägaren, vilket gör att fordonet kan tas i anspråk för att betala skulderna, även om det har en ny ägare. Du kan kontakta Transportstyrelsen genom att ringa eller skicka sms för att se om det finns skulder på ett fordon. På grund av GDPR får myndigheten inte lägga ut uppgifter om bilarna direkt på nätet
– Jag skulle avråda att köpa en bil som har skulder på sig. Det är extra krångligt. Men de flesta sådana bilar är ju äldre. För nyare elbilar är det högst ovanligt, säger Carl-Erik Stjernvall.

Hur ska jag tänka kring andrahandsvärdet?
För tillfället är marknaden för elbilar… speciell. Det råder väldigt hög efterfrågan och elbilar säljs i stora antal i Sverige på grund av klimatbonusen. Detta innebär att du har ett sämre förhandlingsläge om du köper begagnat. Något som blir extra tydligt i takt med att bensin- och dieselpriser ökar, eftersom det då kan innebära en stor besparing att byta.
– Om vi pratar i närtid finns ju en problematik i att bilparken generellt påverkas av att det säljs väldigt få nya bilar idag, på grund av halvledarbristen och kriget i Ukraina, som gör att man inte kan få reservdelar. Vilket gör att vi inte får tag på nya bilar, vilket får följder på begagnatmarknaden. Begagnade bilar kan idag ha högre priser än nya bilar, vilket är en extrem konsekvens av bilbristen. Det är säljarens marknad. Det är generellt bra att tänka på om man går i bilbytartankar. Att det är svårt att få till en lika bra affär som för fem-sex år sedan. Säljaren sitter samtidigt i samma sits eftersom det vanliga är att de ska byta bil, säger Carl-Erik Stjernvall.
En annan sak han tror är viktig är att acceptera att den perfekta elbilen för dig kanske inte finns ännu.
– Det är många som känner att de elbilar som funnits att köpa inte varit sådana som “ticked all the boxes”, att man fick inte allt som man önskade sig. Många svenskar kanske är vana vid en större kombibil med plats för fyra-fem personer som kan köra 50 mil och har dragkrok. Där kan man behöva kompromissa. Det finns laddhybrider som kan fixa det, men inte rena elbilar. Även om marknaden går snabbt framåt och det finns mer att välja mellan, kan det vara tunnare med utbudet på begagnat sidan. Man kanske får göra en prioritetslista över vilka egenskaper man vill ha av en elbil.