De flesta tv-apparater är tyvärr felinställda när du slår på dem i hemmet, fast att du använder förinställda lägen vars namn antyder att du ska få naturtrogen bild. I regel fläskar tillverkarna på med för mycket färger och kontrast. Detta för att apparaten ska ge intrycket av att leverera mest “tryck” i bilden när den visas i butik, sida vid sida med ett gäng konkurrerande modeller.
Men när du väl sitter hemma i tv-soffan upptäcker du snart att det ger en del oönskade bieffekter. Som att skådespelarna ständigt är röda i ansiktet och ljusa detaljer ”fräter ut” i bilden.
Känner du igen dig? Då är det dags att kalibrera tv:n! Visst kan du låta ett proffs göra jobbet, då får du i regel ut ännu mer av din tv, men du kan radikalt förbättra bilden själv, om du bara vet vilka reglage du skall dra i och vad du skall titta efter.
Vi går igenom hur du gör med hjälp av testskivan Digital Video Essentials, en klassiker som tyvärr är svår att få tag i ny, men de flesta kalibreringsskivor och testbilder låter dig göra samma sak.
1. Börja med neutrala grundinställningar
Det första du bör göra innan du sätter igång är att ställa in din tv i ”standard”- alternativt ”film”-läge. Eller ännu hellre om det finns förinställda isf-lägen eller kanske ett thx-läge. Dessa brukar vara bra inställda från början, även om du ändå bör kalibrera bilden utifrån ditt rums förutsättningar och din bildkälla. Ofta är så kallat dynamiskt läge förvalt i tv:n, detta läge är inte bra att utgå från när du ställer in bilden.
Kontrollera sedan att din bildkälla (dvd-spelare, blu ray-spelare, spelkonsol) är ansluten med bästa möjliga kablage (hdmi) och att du inte gjort några inställningar i enheten som påverkar bilden.
Många bildkällor har exempelvis inställningar för färgomfång och hdmi-svärta vilka du bör kontrollera är rätt inställda för din tv. Därefter är det dags att stoppa i testskivan.
En annan viktig sak är att inaktivera så kallade bildförbättringstekniker som ofta påverkar bilden negativt. Dels funktioner som “True Motion”, “Perfect Motion” etcetera som interpolerar in extrabilder för bättre flyt, dels brusreduceringsfunktioner som kan skapa olika bieffekter om de körs för aggressivt. Dessa inställningar kan du leka med i efterhand, men de är bra att stänga av när du börjar ställa in bilden.
Inställningen för ljusstyrka är egentligen svartnivån i bilden.
2. Ljusstyrka/svartnivå
Ljusstyrkan, som på kalibreringsspråk benämns ”svartnivå”, är steg ett när vi ställer in bilden. Här bestäms detaljåtergivningen i mörka partier liksom svartnivån i bilden. På testskivan vi använder ligger alla kalibreringsbilder under Program Guide – Reference Materials – Display Setup Patterns.
För att ställa in ljusstyrkan (svartnivån) behöver du en testbild som visar olika grader av svart. Höj ljusstyrkan tills du ser alla tre staplarna (eller i alla fall de två innersta paren, beroende på om din dvd-spelare visar de yttersta). Därefter sänker du stegvis ljusstyrkan tills helt svart samt tvåprocent-stapeln försvinner in i bakgrunden. Höj sedan steg för steg tills tvåprocentarna precis börjar synas. Nu har du en bra svartnivåinställning att utgå ifrån. Om din tv har andra parametrar för att justera svärtan kan du testa att justera även dessa. Kontrasten är nästan alltid för högt ställd i tv-apparaters förinställda bildlägen.
3. Kontrast/vitnivå
Nästa steg är att ställa in kontrasten (vitnivån), ett värde som ofta är för högt ställt, vilket ger onödiga bildstörningar och utfrätta ljusa partier i bilden. Under ”Display Setup Patterns” på kalibreringsskivan finns detta på bild 14, men liknande gråskalebilder hittar du på alla bra testskivor. Det intressanta här är gråskalan i botten. Längst ut till höger finns ett antal vita fält och de yttersta är vitare än vitt.
Höj kontrasten tills de ljusa fälten flyter ihop, sänk sedan stegvis tills du når en nivå där fältet ovanför den högra streckade linjen (som indikerar absolut vitt) precis blir synligt som ett eget färgfält. Höj ytterligare tills även nästa fält till höger om absolut vitt blir synligt, men sedan är det stopp. Nu skall du ha en bra kontrastinställning att utgå ifrån.
Ett bra sätt att upptäcka om kontrasten i din tv är för högt ställd om du inte har tillgång till en bra testbild, är att titta på en scen med ljusa moln. Försvinner detaljer är det ett tecken på att ljusa partier fräter ut, testa i så fall att gradvis sänka kontrasten och istället kompensera med att öka ljusstyrkan i små steg. Vita skuggor kring skarpa konturer är ett tecken på att skärpan är för hårt ställd.
4. Skärpa
Till det här delmomentet fungerar flera olika testbilder, men bild 17 under ”Display Setup Patterns” på DVE Essentials är ett bra exempel. Här har du flera fina svarta linjer mot grå bakgrund. Titta noga på dessa samtidigt som du drar upp skärpereglaget tills du ser tydliga vita skuggor omkring linjerna. Den här typen av bieffekter mår bilden inte bra av, därför sänker vi skärpereglaget tills de precis försvinner och linjerna blir rena och fina.
Om skärpan i din tv är för högt ställd ser du det även i vanliga filmscener där du har mörka objekt mot ljus bakgrund, i form av ett vitt skimmer kring konturerna.
5. Färger
Detta är utan tvekan den svåraste inställningen och samtidigt en punkt där tv-apparater och projektorer ofta är felinställda vid leverans. Innan du börjar mecka med färgerna är det viktigt att du skriver ned grundinställningarna ifall att du villar bort dig och vill backa tillbaka.
Ofta kan du välja mellan flera olika färgtemperaturer, ibland angivet som ”varm, kall, neutral” etc, och ibland utskrivet i kelvingrader. I det senare fallet är det färgtemperaturen 6500K som gäller, förutsatt att den är korrekt (vilket inte är att ta för givet). Så länge du inte har något mätinstrument att tillgå gäller det att välja den inställningen som du tycker ser mest neutral ut från början.
Börja alltid med att ställa in blå färg; bild 6 visar en testbild med färgfält varav åtta har blå ton i sig. Använd färgreglaget för att justera så att bilden du ser igenom blåfiltret (om du har ett sådant, något som medföljer DVE Essentials) visar samma blå nyans i alla åtta fält, och mellanrummen skall flyta in i bakgrunden. Fortsätt sedan med det röda och det gröna färgfiltret.
Vid perfekt färgbalans skall alla röda fält visa samma nyans när du tittar genom filtret. Samma sak för de gröna fälten med det gröna färgfiltret. Här kan du behöva justera färgbalansen mellan de olika grundfärgerna, de flesta tv-apparater och projektorer har den här typen av inställningar (de kan ligga under inställningar för anpassad färgtemperatur).
Men att få till perfekta färger är extremt svårt och det skiljer från apparat till apparat hur och var du gör inställningarna. Ett bra sätt att kontrollera resultatet är att titta på filmscener med ansikten. Här ser du snabbt om hudtonerna inte är perfekta.
Kalibrering
Ordlista Bildinställningar Färg/färgmättnad (Saturation) En beteckning på färgintensiteten på respektive separerad grundfärg.
Färgbalans Möjligheten att påverka respektive grundfärgs individuella färgstyrka.
Färgtemperatur Övergripande färginställning. Standarden för neutrala färger är 6500K (Kelvingrader) som ofta heter ”normal” eller ”neutral”.
Färgton Ofta ett enklare (och mer begränsat) alternativ till att ställa rgb-färgbalans.
Gamma Förenklat en inställningsparameter för att justera ljusstyrkan vid olika gråskalenivåer.
Hue/tint Bestämmer färgbalansen mellan grönt och lila, gäller endast ntsc-standarden
Kontrast Skillnaden mellan bildens ljusaste och mörkaste del.
Svartnivå (Black level) Annat namn för ljusstyrka.
Vitnivå (White level) Annat namn för kontrast
Tre saker att tänka på Dagsljus eller biomörker? Tänk på att du kalibrerar bilden med samma ljusförutsättningar som när du tittar. Ett tips är att göra en dag- och en kvällskalibrering och sedan sparar båda lägena.
Skala i rätt maskin. Tv-apparater skalar alltid om inkommande bildsignal till bildpanelen men du kan oftast välja att låta dvd/bluray-spelaren göra jobbet. Testa vilken apparat som gör det bäst genom att växla mellan att skicka ut standardupplöst- och uppskalad signal till tv:n och jämför resultatet på nära håll.
Optimal signal. Om du använder scartanslutning, se till att dvd-spelaren skickar ut rgb-signal som ger bästa möjliga bild via denna kontakt.
Autokalibrering En hel del tv-apparater har funktioner för att automatiskt justera vissa bildparametrar utifrån ljuset i tv-rummet. Våra tester visar att funktionen fungerar hyfsat bra men för optimal bild krävs ändå en manuell kalibrering som utgångsläge.
Kalibrering med kamera Det finns flera paket att köpa där du får med en liten kamera som du fäster på tv-skärmen. Denna läser sedan av färger och andra inställningar vilket underlättar för kalibreringen. Tidigare har den här typen av lösningar varit för dyra för att vara aktuella för privatpersoner men så är inte fallet i dag.
Mitt jobb som chefredaktör är att se till att innehållet vi producerar håller högsta möjliga kvalitet. Kontakta mig om du har frågor eller synpunkter på det vi publicerar!