QLED850 levererar rätta kontrasten, färgerna och mer ljud än vi förväntar oss. Smidig fjärrkontroll och Android TV ger dig alla funktioner och appar som behövs. Och med hög bildkrefvens och fullt hdmi 2.1-stöd kan du spela obehindrat. Den har sina svagare sidor, som betraktningsvinklarna, och något svag rörelseutjämning, men är ändå väl värd pengarna. Stort test: Prisvärda smart-tv runt 10 000 kronor
TCL är inte med och konkurrerar med de största tillverkarna när det gäller dyra och lyxiga premium-tv. I alla fall inte än, då deras nya 8k-tv ännu inte har anlänt i Sverige. Men i budget- och mellanklass har de länge varit ett alternativ som gett mycket för pengarna. Förra årets QLED800 gjorde bra ifrån sig för sin prislapp på under 10 000 kronor. Nu har vi testat uppföljaren QLED850. Den har ett gäng intressanta förbättringar jämfört med föregångaren, men behåller också det som gjorde QLED800 bra. Bra grundkvalitet i bildpanelen, kraftfullare och fylligare ljud än väntat och Android TV med små men bra egna anpassningar. Och precis samma pris. I skrivande stund finns en 55- och en 65-tumsmodell i svenska butiker, och en 75-tummare ska vara på väg. 55-tummaren som vi testat kostar 9 990 kronor.
På framsidan ramas bildpanelen in av en silvrig ram i borstad metall, med en extra centimeterbred list i underkant. Under den sticker dessutom vad som ser ut som en textilklädd högtalardel ut en centimeter till. Men den är svart och syns knappt. En centralt placerad fot är också i borstad metall och tv:n står stadigt på en bänk. Foten är ganska bökig att montera ihop och sedan på tv:n och kräver en extra hand för stabilitet. Men det gör du ju vanligtvis bara en gång.
Baksidan är inte lika omsorgsfullt designad. Det är en kombination av mattsvart plåt och plast, och totalt är tv:n inte direkt tunn. Den går att väggmontera med vesa-kompatibelt fäste, men kommer inte att hänga särskilt tätt mot en vägg. Alla anslutningar förutom strömkabel sitter prydligt på en rad halvvägs in på baksidan och riktade åt sidan.
Rätta egenskaperna för spel
Här hittar vi en av de bästa uppgraderingarna mot QLED800, du får fyra hdmi-portar med olika grad av stöd för hdmi 2.1-funktioner, två med fullt stöd för 120 Hz bildöverföring, och en av dem med earc-stöd. Det är också en snabb bildpanel med upp till 120 Hz bildfrekvens, istället för föregångarens 60. Du kan dra nytta av alla de viktiga funktionerna i hdmi 2.1, från variabel bildfrekvens till automatiskt låglatensläge och Freesync-stöd. Vi har inte haft tillfälle att exakt mäta insignalslagg, men vi upplever responsen mellan en ansluten gaming-pc och skärmuppdateringen som utmärkt snabb. Den tunna metallramen i foten är centralt placerad men har inte ett fäste i mitten, utan två på sidorna. Det minskar risken för svajande skärm. Högfrekvent skärm ger också QLED850 förbättrad rörelseutjämning som ger en jämnare och mer realistisk upplevelse i vissa lägen, till exempel i sportsändningar och naturfilmer. TCL är inte lika bra på detta som till exempel Sony, och objekt som rör sig snabbt över skärmen får en viss oskärpa, men det är fortfarande bra för att vara en 10 000-kronors-tv, där många tillverkare nöjer sig med 60 Hz bildpanel.
Skärmen i QLED850 bygger på va-teknik, vilket framför allt innebär bra kontrast och djup svärta. Givetvis inte i klass med en oled eller en tv med lokal dimning, men den står sig bra i jämförelse med andra tv-apparater i samma prisklass, som inte heller har det. Den tappar en aning i ljusstyrka i hörnen av bildytan, vilket syns om du tittar på en ljus scen, men det är marginellt och inte sämre än likvärdiga konkurrenter.
Snygg bild i rätt position
Va-skärmar kan få vissa problem med betraktningsvinklarna. Vi märker att en del mörka nyanser kommer bort i den djupa kontrasten rakt framifrån, men syns tydligare när vi tittar på bilden lite snett från sidan, och då tappar skärmen också i svärta. Det är normalt för en va-tv, de passar bäst för en optimal position rakt framför. Det finns dock va-baserade tv som klarar det bättre.
Färgerna är däremot rika, intensiva och i stort sett korrekta i alla lägen. Den har nästan full dci p3-matchning och välbalanserad färgåtergivning. Det enda vi har att klaga på är att färgmättnaden kan bli lite väl hög, men det är lätt att justera ner efter ditt tycke och smak på vardera bildinställningsprofil. Alla ansluningar på en och samma sida. Du får en grundläggande uppsättning sådana, från ett Standard-läge som fungerar till det mesta, ett Intensivt läge som inte ser ut att skilja sig nämnvärt från Standard, och sedan profiler för Sport och Film och Spel. Spel aktiveras automatiskt med rätt insignal över hdmi och ser ut att stänga en del bildförbättring för att minimera svarstider.
Slutligen finns bildlägen som aktiveras med olika bildkällor, som IMAX och hdr-uppskalning. Tv:n stödjer alla viktiga hdr-standarder, inklusive Dolby Vision IQ för hdr-optimering i olika bildförhållanden. Det kommer till extra nytta i en tv som denna som inte har den höga maxljusstyrka som dyrare premium-tv har. Du väljer antingen manuellt mellan olika bildlägen eller låter systemet göra bildinställningar själv i ett ai-assisterat automatiskt läge. Vi tycker det fungerar bra och hittar rätt bildinställningar när vi går från att strömma biofilm till musikvideor och direktsända nyheter.
Bättre ljud med handpåläggning
Den kan göra samma sak för ljud, men där väljer vi att stänga av det och undvika ljudläget Dynamiskt. Av någon anledning tappar den då bort mycket väldigt detaljer i diskanten. Förinställda profiler för Standard, Musik och Film med Dolby Atmos-valet avslaget låter klart bättre och det är hyfsat lätt att själv växla mellan dem, och aktivera Atmos bara för film. En snabbknapp för inställningar på fjärrkontrollen sparar några steg i navigationen, men det är inte den allra smidigaste lösning vi sett.
Med två 20 watts högtalare, mer effekt än andra 10 000-kronors-tv vi testat i år, och ett ljudsystem signerat Onkyo, har vi höga förväntningar på ljudet. De infrias åtminstone till viss del. Det är både kraftfullt och fylligt, även om det rister en del på alltför hög volym. Detaljåtergivningen är inte den bästa, men klart godkänd i prisklassen. Med stöd för både Dolby Atmos och DTS-HD kan filmer låta riktigt bra. Räcker ljudet för en finsmakare? Nja. Vill du ha mer kan en bra soundbar fortfarande vara värd att satsa på. Det finns en viss risk för störande reflexer i den halbvlanka ytan, så det kan vara värt att planera var du placerar tv:n. OLED850 kör Android TV 11 utan större ändringar i gränssnittet, och med tillräckligt snabb hårdvara bakom är navigering och appladdning godkänt rapp. Du får funktionell tv-guide och mediaspelare, samt en handfull extra appar. Här finns en app för att göra mobilen till fjärrkontroll och dela skärm, något du redan kan göra med en Android-tv i alla fall, så vi vet inte riktigt vad poängen med den är.
Här finns också TCL Channel en strömmande app med ett bibliotek av gratis filmer, program och webbklipp. Utbudet är inte direkt bländande, men gratis är ju aldrig fel. Den mest användbara appen tycker vi är T-Solo som gör tv:n till en direkt bluetoothhögtalare för enkel ljudströmning. Du kan givetvis alltid strömma skärm och ljud via inbyggd Chromecast eller synka Spotify mellan mobil och tv, men det är inte alltid det är lika praktiskt.
Välj fjärr själv
Du får med två fjärrkontroller att välja mellan, en lite mindre utan sifferknappar och snabbknappar för just TCL Channel och Netflix, och en större med siffror och en extra snabbknapp för Amazon Prime Video. Bägge är slimmade och bekväma, men har en liten designmiss. Alla knappar är lika stora och känns likadana, vilket gör att vi konstant måste snegla ner på fjärren för att se var vi ska trycka.
Vill du röststyra tv:n har den inbyggd mikrofon med distansupptagning istället för en i fjärrkontrollen. En switch på baksidan kan slå på eller avaktivera den. Röstupptagningen är stabil på lagom tv-soff-avstånd, men tappar i pålitlighet i bortre av den av det rum vi testar i. Du kan också behöva göra om röstigenkänningskaliberering för Google Assistent om du har den inställd på din röst i en telefon. OLED850 har också stöd för fjärrstyrning med Amazon Alexa om du har en sådan smarthögtalare hemma. Liten, slimmad och lång eller liten slimmad och kort. Du får bägge och kan sedan välja själv. TCL gör inga stora misstag och för precis under 10 000 kronor får du här en tv som passar bra till det mesta. Den har rätta funktionerna för spel, livfulla färger, bra kontrast och gediget hdr-stöd för film och serier, och med tillgång till Google Play-appbiblioteket, har du aldrig brist på innehåll. Den gör ett godkänt jobb med uppskalning och rörelsehantering, även om en del konkurrenter är vassare på den punkten. Ljudet har också mer kraft än vad du brukar få i prisklassen, dock inte direkt finess. Kan du acceptera att justera lite inställningar manuellt istället för att förlita dig på tevens automatik räcker QLED850 riktigt långt.
Specifikationer
Produktnamn: TCL 55QLED850 Testad: Oktober 2021 Tillverkare: TCL Paneltyp: Va-lcd Storlek: 55 tum Upplösning: 4k uhd, 2160p Bildfrekvens: 100/120 Hz Lokal dimning: Nej Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, Dolby Vision, Dolby Vision IQ Operativsystem: Android TV Ljud: 2.0, 2×20 Watt Anslutningar: 4 st hdmi 2.1, komposit, lan, usb 2.0, digital audio ut, hörlur Trådlöst: Wifi 5, bluetooth Mått (på bord): 122,7 x 76,8 x 30,7 cm Vikt: 14,4 kg Energiklass: G Väggfäste: Vesa 300×300 mm Rek pris: 9 990 kr Aktuellt pris, oktober 2021: 9 990 kronor på Prisjakt