2016 var ett märkligt år för Samsung, med både en av de största mobilsuccéerna i Galaxy S7 (och kanske framför allt S7 Edge) och en av de största flopparna och pr-katastroferna i Galaxy Note 7. Det har på förhand känts som att Samsung behövt göra något alldeles extra för att leda bort uppmärksamheten från de trista nyheterna under hösten. Med Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus har de gjort precis det.
De två nya modellerna är identiska på alla punkter förutom storleken (och givetvis vikten), samt batteriet. Och så priset, Galaxy S8 Plus är en tusenlapp dyrare. I övrigt rör det sig om samma hårdvara, lika mycket minne, samma kamera och exakt samma funktioner. Därför testar vi dem här parallellt, och noterar skillnaderna när det är aktuellt.

Det mest uppenbara med de nya modellerna är ett gäng nya designgrepp. För det första har Galaxy S8 inte platt skärm som Galaxy S7, nu är det istället böjda avrundningar på både Galaxy S8 och Galaxy S8 Edge. För det andra har telefonerna fått ett nytt skärmformat. Samsung har här gått ifrån traditionella 16:9 (samma som i de flesta datorskärmar och tv-apparater) till det mer långsmala 18,5:9. Det är nästan samma format som i nya LG G6 som vi testar nästa vecka, men den har istället 18:9.
I bägge fallen pratar tillverkarna om att en orsak till det nya formatet är att det är standard för biofilm och att strömmad film kommer att sändas i det formatet framöver. Med tanke på att både Samsung och LG samtidigt släpper alla nya premium-tv-modeller i 16:9 känns det dock som ett ganska tunt argument. De ville göra något nytt och sticka ut från mängden, helt enkelt.
Samsung Galaxy S8 – ställbar upplösning och maxat ljus
Mest av allt tycker vi att det känns som ett smart val i alla appar som vi konstant scrollar i. Skärmarna i både Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus är 1440 pixlar på bredden, men vi får extra många på höjden – och någon dryg centimeter extra skärmyta att titta på.
Det nya formatet fungerar dock inte hundraprocentigt i alla appar, då en del är designade för kortare skärmar, och det mesta i videoväg har ju åtminstone i dagsläget 16:9-format. Då får vi lite svarta kanter.

En intressant detalj är att skärmupplösningen är ställbar till 720p, 1080p och 1440p. Det blir inte nödvändigtvis mer pixligt på 720p, men foton, video och spel renderas i lägre upplösning, vilket spar batteri. Som standard står upplösningen på 1080p, och det fungerar bra i de flesta sammanhang, men vill du till exempel köra VR så kan det vara bra att ställa upp den.
Själva skärmpanelen är annars i absoluta toppklass. Det är samma knivskarpa amoled som i föregångaren, fast med ett par förbättringar. Mest uppenbart är en nästan bländande ljusstyrka på upp emot 1 000 cd/m2. Det är mer än en dubblering jämfört med Galaxy S7 (och de flesta andra mobilskärmar i branschen), och något du inte lär utnyttja mer än i extremfall. Ljusinställningen i mobilen varnar till och med för att ställa upp den så högt.
Varför är den så ljusstark då? Det har med hdr att göra. Galaxy S8-lurarna är de första som blivit Mobile HDR Premium-certifierade, och för att visa hela bredden av nyanser som det innebär behövs det både djup svärta (vilket amoled fixar) och hög ljusstyrka i ljusa partier.

Nästan helt kantfritt
Både Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus har ovanligt tunna skärmkanter på långsidorna. Samsung kallar detta för ”Infinity Edge” och i reklamen framställs telefonerna som kantfria. I själva verket är det bara marginellt smalare skärmkant på sidorna än vad vi sett i en del andra telefoner på senare tid. Men med smart design får Samsung kanten att upplevas som ännu smalare.
Med avrundade kanter, smart färgsättning och en viss optisk brytning i det böjda glaset distraheras vi från den verkliga skärmkanten och den upplevs därför som tunnare än vad den är.
Både Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus finns i tre olika färger: helsvart, eller med ljus- respektive mörkgrå kant och baksida. Vi tycker nog den helsvarta är läckrast, då den bäst bidrar till den där nästan kantfria upplevelsen.
Mindre Edge-strul
Själva avrundningen på skärmen går inte lika långt in på skärmen som på Galaxy S7 Edge, och är inte heller lika skarp som förut. Det är en nästan omärklig skillnad, men den tar hand om en del av de problem vi hade med Galaxy S7 Edge. Kontrastskiftningar och bildförvrängning är lite lika påtagliga i kanterna som de varit tidigare.
Det beror också delvis på att Galaxy S8-lurarna har Gorilla Glass 5 istället för Gorilla Glass 4, som hade ett underligt färgskimmer i ytan i snäva betraktningsvinklar. Med det sagt ser vi fortfarande en påtaglig skillnad i ljusstyrka och perspektivfel längst ut i kanterna av skärmen. För det mesta är det inget vi stör oss på, men i vissa fall irriterar det faktiskt lite. Speciellt när vi tittar på video i fullskärm.
Hello Bixby
Det yttre formatet är annars mest likt Galaxy S7 Edge, med böjt glas framtill och baktill, och en tunn ram runtom. Här har vi också samma små och pilliga knappar för påslagning och volym. Vidare hittar vi också en ny extraknapp på sidan som leder direkt till Samsungs egna smarta assistent Bixby – ett direkt svar på Siri och Google Nu / Google Assistent.

Bixby är inte helt klar i skrivande stund, och du kan inte prata med den på annat än koreanska. Även om assistenten ska få stöd för engelskspråkig konversation inom kort känns det som en miss att den inte är implementerat vid internationell lansering. En svensk version är också utlovad, men det kan dröja till sen höst eller till nästa år. När den väl dyker upp utlovas en nivå av interaktivitet som påstås slå både Google och Apple, bland annat med möjligheten att ställa motfrågor till användaren för att optimera sökresultat och kommandon.
Det som fungerar i dag är vanliga textsökningar, och en riktigt rolig bildtolkningsfunktion. Du kan peka kameran på objekt i vardagen, och Bixby känner (åtminstone ibland) igen dem och slår upp relevant information. Exempelvs kan du fota en sevärdhet och sedan låta telefonen söka upp information om den eller scanna en meny och få den översatt.
Knappkänsla utan knapp
Den nya skärmen tar upp nästan hela framsidan, och därför har Samsungs klassiska hemknapp och tillhörande touchkontroller fått pensioneras. Nu får vi istället navigera direkt på skärmen. Samsung har dock inte övergett knappkänslan helt, och har installerat en motor bakom skärmen precis där den virtuella knappen sitter. Vi får i stort sett samma simulerade knappupplevelse där som i hemknappen på en Iphone 7. Apple gör det fortfarande aningen bättre, men Samsung är inte långt ifrån.
En annan sak som fått flytta är fingeravtrycksläsaren, och här är kanske den enda riktiga designmissen i Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus. Den sitter nu på baksidan, vid sidan av kameralinsen. Det är en synnerligen osmart placering av den och en rätt så svår plats att nå. Om en sådan funktion ska sitta på baksidan där man inte ser den måste den vara väldigt lätt att känna av med en fingertopp. Det är den definitivt inte.

Vi får också två andra nya alternativ för inloggning: iris-scanning och ansiktsscanningen. Samsung själva säger att den säkraste av dessa är iris-scanning, näst säkrast är fingeravtryck, och minst säkrast (men däremot snabbast) är ansiktsscanningen. Vi har dock en hel del problem med att få iris-scannern att fungera bra. Både den och ansiktsscanningen kräver fördelaktigt ljus och att du noga riktar kameran. Då är det mycket enklare med ett fingeravtryck, alternativt att bara att peta in pin-kod på skärmen.
Bättre ljud och snabb usb
På telefonernas nedre kortsida hittar vi hörlursuttag och usb-port, samt högtalare. En sak som vi saknar är stereoljud som till exempel i Iphone 7 Plus och Huawei 10 Plus. Men det ljud vi får är i alla fall både kraftfullt och rent. Ljudet i hörlurar är högkvalitativt och du har stora möjligheter att anpassa det till dina öron och lurar. Dessutom får vi med ett par bättre-än-snittet in-ear-lurar från AKG, som ju är Samsung-ägt numera.
För övrigt är alla de funktioner som gjort föregångarna till starka kort kvar. Båda modellerna är vattentäta, vi har stöd för två standarder av trådlös laddning, och dessutom stöd för nåde nfc och mst. Nytt är att Samsung nu har anammat usb typ c, och dessutom en snabb usb 3.1-port med displayportkompatibilitet.

Snabb men sval
Under skalet är det en rejäl uppgradering, med Samsungs nya systemkrets Exynos 9 Octa. Dess M2 Mongoose-processor är den första som är byggd på 10 nm-arkitektur, något som kan ge en rejäl förbättring i datorkraft per watt. Och visst är det en uppenbar skjuts i prestanda, I våra mätningar kan vi konstatera att den är en växel vassare än konkurrensen.
Men framför allt verkar de nya kretsarna innebära sval drift och bra batteritid. Hur hårt vi än pressar processorn blir inte telefonen mer än milt ljummen att hålla i. Dessutom imponerar batteritiden, speciellt om vi inte använder mobildata. Här är Galaxy S8 Plus med sitt större batteri också snäppet vassare än Galaxy S8, trots att den har en större skärm att lysa upp.
Få fotonyheter
Kameran har däremot inte fått en lika stor uppdatering. Den var ju i och för sig riktigt bra i Galaxy S7, men här har dock flera konkurrenter introducerat intressanta nyheter den senaste tiden. Iphone 7 Plus har som bekant sin extra zoom (som sedan senaste Huawei-lurarna och även LG G6 tagit efter), och Sony skryter med sin nya super slowmotion-filmning i kommande modellerna.
Appen har fått några nya funktioner, där möjligheten att ta multi frame-bilder är den mest intressanta. Det innebär att kameran tar tre bilder snabbt, och sedan kombineras de för ökad kvalitet. De andra nyheterna är mindre intressanta, som möjlighet att lägga på diverse filter, ar-effekter och ”stickers” (i princip clipart-grafik) till bilder.
Äntligen bluetooth 5.0
Bland specifikationerna hittar vi också en annan intressant nyhet. Det här är faktiskt första prylen över huvud taget som vi testat som stödjer nya bluetooth 5.0. Det ska innebära bättre räckvidd och högre bandbredd, framförallt för ljud. Bland annat kan du med bluetooth 5 strömma till två uppsättningar hörlurar samtidigt.

Trimmat gränssnitt och smart dockning
Gränssnittsmässigt har Samsung jobbat hårt de senaste åren med att strömlinjeforma sin egen variant av Android, och i Galaxy S8 är det stramare och mer avskalat än någonsin. I grund och botten är det Android 7 Nougat, och Samsungs gränssnitt tar också efter en del grundegenskaper från Nougat, däribland uppåtsvep till app-menyn. Utöver det finns det som alltid ett helt gäng specialfunktioner och tillägg till gränssnittet som du kan välja att utnyttja eller strunta i.
En del, som Edge-menyn, är påslagen som standard, men är lätt att stänga av om du tycker den stör mer än ger mervärde. Andra får du leta reda på själv i inställningsmenyerna. En lite udda funktion är att du kan få fritt flytande appfönster, precis som på ett Windows-skrivbord. Det känns som en väldigt onödig sak på en mobilskärm.
Detta kommer mer till sin rätt i Dex, en dockningsstation som gör om Android-luren till en hel stationär arbetsstation. Vi har ett testexemplar av den inne, och följer upp med ett test av den inom kort.
De Galaxy-lurarna kommer som vanligt med en hel drös extra appar, allt från Samsung Pay, fitness-app och Gear-hanterare till filhanterare, hemlig krypterad mapp, och mobila Office.

Omdöme

Att ge sig ut på okänd mark som Samsung gjort med Galaxy S8 är en risk, men resultatet är – med några få undantag – faktiskt alldeles lysande. Galaxy S8 lyckats kombinera stor rymlig skärm med litet behändigt format på ett sätt vi inte riktigt trodde var möjligt.
Bäst av de två är i vårt tycke Galaxy S8. Trots 5,8-tumsskärm känns den lika behändig att hålla i som en Iphone 7. Därför får den vår sällan utdelade tiopoängare. Det innebär inte hundraprocentig perfektion eller att Galaxy S8 är rätt telefon för alla. Den är ju trots allt rätt så dyr. Men de detaljer som är mindre än perfekta är just detaljer. Många av dem, som böjda skärmkanterna och de blanka glasytorna är en smaksak om du gillar eller inte.
Sedan finns det också tillräckligt mycket högintressanta tekniska nyheter för att skriva en mindre roman: ljusstark hdr-skärm, virtuell hemknapp, bluetooth 5, utmärkt strömsnålhet, ny prestandatopp, Bixby, Dex och diverse annat smått och gott. Det är bara att konstatera – Galaxy S8 är telefonen som konkurrenterna får mäta sig mot.
Fakta Samsung Galaxy S8 SM-G950F
Tillverkare: Samsung
Produkttyp: Smartphone
Systemkrets: Exynos 9 Octa (8895)
Processor: 4st M2 Mongoose, 2,3 GHz + 4st Cortex A53, 1,69 GHz
Grafik: Mali-G71 MP20
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB Flash, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,8 tum amoled, 1440×2960 bildpunkter, 18,5:9 bildförhållande
Kameror: 12 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 2 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g cat 16/13, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, mst
Övrigt: Vattentät (IP68), stöd för trådlös laddning (QI, PMA), fingeravtrycksläsare, iris-scanner, ansiktsigenkänning
Operativsystem: Android 7.0
Batteri: 3 000 mAh, 11h 45 min webbvideo (wifi), 9h 20min blandad användning (4g), ca 20 h samtal (3g)
Storlek: 15 x 6,8 x 0,8 cm
Vikt: 155 gram
Pris: 8 000 kr
Prestanda
Antutu Benchmark 6: 173 094 poäng
Geekbench 4: 6 710 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 28 355 poäng

Utmärkt kompakt trots stor skärm
Fantastisk bildskärm
Höga prestanda
Bra batteritid
Mängder av intressanta funktioner

Osmart placerad fingeravtrycksläsare

Fakta Samsung Galaxy S8 Plus SM-G955F
Tillverkare: Samsung
Produkttyp: Smartphone
Systemkrets: Exynos 9 Octa (8895)
Processor: 4st M2 Mongoose, 2,3 GHz + 4st Cortex A53, 1,69 GHz
Grafik: Mali-G71 MP20
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB Flash, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,2 tum amoled, 1440×2960 bildpunkter, 18,5:9 bildförhållande
Kameror: 12 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 2 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g cat 16/13, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, mst
Övrigt: Vattentät (IP68), stöd för trådlös laddning (QI, PMA), fingeravtrycksläsare, iris-scanner, ansiktsigenkänning
Operativsystem: Android 7.0
Batteri: 3 500 mAh, 12h 30min webbvideo (wifi), 10 h blandad användning (4g), ca 24 h samtal (3g)
Storlek: 15,95 x 7,4 x 0,8 cm
Vikt: 173 gram
Pris: 9 000 kr
Prestanda
Antutu Benchmark 6: 173 879 poäng
Geekbench 4: 6 694 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 28 960 poäng

Fantastisk bildskärm
Höga prestanda
Bra batteritid
Mängder av intressanta funktioner

Osmart placerad fingeravtrycksläsare
Fortfarande något stor

Minne: 4GB RAM-minne, 64GB internminne samt rum för 256GB med microSD.
Skärm: 5.8 tum Quad HD 2960×1440 (570ppi) skärm.
Batteri: 3,000mAh, med snabbladdning via sladd eller trådlöst kompatibelt med WPC och PMA.
Mått: 148.9 x 68.1 x 8.0mm.
Vikt: 155g.
Kamera: Fram, 8MP (F1.7), bak, Dual Pixel 12MP (F1.7), Smart OIS.
Operativsystem: Android 7.0.
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM.
Bluetooth: v5.0.
Anslutning: USB Type-C.
Platstjänster: GPS + Galileo + Glonass + Beidou.
Vattentät: IP68 certifiering.
Sensorer: Accelerometer, Barometer, Fingeravtryck, Gyro, Iris, Tryck, Proximity, Geomagnetic, RGB Light. Redo för Samsung KNOX.
Minne: 4GB RAM-minne, 64GB internminne samt rum för 256GB med microSD.
Skärm: 6.2 tum Quad HD super AMOLED 2960×1440 (529ppi) skärm.
Batteri: 3,500mAh, med snabbladdning via sladd eller trådlöst kompatibelt med WPC och PMA.
Mått: 159.5 x 73.4 x 8.1mm.
Vikt: 173g.
Kamera: Fram, 8MP (F1.7), bak, Dual Pixel 12MP (F1.7), Smart OIS.
Operativsystem: Android 7.0.
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM.
Bluetooth: v5.0.
Anslutning: USB Type-C.
Platstjänster: GPS + Galileo + Glonass + Beidou:
Vattentät: IP68 certifiering.
Sensorer: Accelerometer, Barometer, Fingeravtryck, Gyro, Iris, Tryck, Proximity, Geomagnetic, RGB Light. Redo för Samsung KNOX.