Ticwatch Pro: En batterismart bjässe till rimligt pris
Att dubbla skärmar skulle hjälpa batteritiden låter som en paradox, men det är precis vad vi får med Wear OS-baserade Ticwatch Pro. I övrigt rör det sig dock om en ganska anonym upplevelse.
2018 har hittills varit ett ganska aktivt år på smartklockefronten. Vi har fått en Galaxy Watch från Samsung och Apple Watch Series 4 ser ut att höja ribban för vad en handledsplacerad enhet är kapabel till. Dessutom har vi fått in nya spelare på marknaden. Kinesiska Mobvoi är en av dem, som bygger hyfsat billiga Wear OS-klockor i en rasande takt. För en månad sedan testade vi Ticwatch S – och från IFA-mässan plockade vi med oss ett exemplar av Ticwatch Pro, som nyligen landat i svenska butiker.
Där S-modellen var slimmad och sportig satsar Ticwatch Pro på ett ganska anonymt formspråk. Svart eller silvrigt stål dominerar såväl över- som undersida. Man satsar fortfarande inte på vridbar boett för navigering, utan här är det svep och knapptryckningar för hela slanten. Knapparna är två till antalet och sitter till höger om urtavlan. De sticker ut en del och bidrar till den ganska klumpiga designen; klockan tar upp relativt mycket plats på armen och är i vägen när vi ska dra på oss jackan. Storleken ligger på 45 millimeter och skärmytan på 1,39 tum. Tjockis! Ticwatch Pro kommer att kännas ganska “åbäkig” på finlemmade individer. Armbandet till vår modell är i stilrent, svart läder. Det är gummerat på insidan för att öka bekvämligheten, vilket vi tackar för. För att få plats med komponenter som pulsmätare har Mobvoi gjort själva enheten tjock; klockan sticker ut 1,4 centimeter från handleden. Som helhet kan vi varken hissa eller dissa utförandet på Ticwatch Pro – den känns varken lyxig eller billig. Anspråkslös är nog ordet vi söker.
Skärm(arna) är grejen
Det som sticker ut mest med Ticwatch Pro är skärmarna. Vi skriver det i plural eftersom de är två till antalet. Dessa ligger ovanpå varandra enligt en princip man kallar Layered Display. Överst sitter en lcd-skärm i gråskala, och under den återfinns en amoled-panel om 400 x 400 pixlar som känns både krispig och färgstark precis som i fallet med Ticwatch S. Däremot har vi problem med ljusstyrkan. Amoled-skärmen är svår att läsa av i direkt solljus även på högsta ljusstyrkan. Lcd-varianten klarar sig dock utmärkt, men är å sin tur svår att tyda i svag belysning.
Tur att skärmarna är två, alltså, och det finns en god anledning till detta. Hela grejen med Ticwatch Pro är att förlänga batteritiden genom att låta användaren växla mellan den strömsnåla lcd-skärmen och den högupplösta – men batterislukande – amoled-varianten. Den ovanpåliggande lcd-skärmen visar bara det mest grundläggande: datum, tid, stegräknare och batteriindikator. En vickning på handleden aktiverar amoled-panelen och ger tillgång till allt Wear OS har att erbjuda. Det finns en mängd olika inställningar kring hur skärmväxlingen ska hanteras, så chansen är stor att du hittar ett upplägg som funkar för dig. I barskrapade Essential Mode är funktionaliteten just essentiell. Hur bra fungerar det, då? När vi kör blandad användning och mixar in lite musikuppspelning via Spotify, kör något träningspass och bläddrar i de olika menyerna når vi cirka två och ett halvt dygn i batteritid innan klockan behöver matas i den smidiga laddstationen. Vi är kanske aktiva med klockan någon timme om dagen, vilket även torde vara något slags snitt för hur en sådan här produkt faktiskt används. Batteritiden som vinns är inte enorm jämfört med konkurrenterna, men Ticwatch Pro ligger klart i det övre skiktet.
Det fina i kråksången är istället Essential Mode, som helt blockerar användandet av oled-panel och Wear OS-funktioner och går all-in på den simplare skärmen. När vi försätter klockan i detta läge dras batteriet mycket långsamt och kan ge oss många dagar i extra livslängd. I gengäld får vi ett minimum av funktioner; Ticwatch Pro känns då mer som ett vanligt, digitalt armbandsur. Att kunna gå in i det här läget när vi vet att vi inte behöver använda klockan särskilt aktivt är guld värt, men ett minus är att enheten sedan måste startas om när vi vill återvända till Wear OS.
Okej prestanda och funktionsutbud
Själva hjärtat i Ticwatch Pro är den två år gamla processorn Qualcomm Snapdragon 2100, som återfinns i många andra Wear OS-klockor. Åldern börjar ta ut sin rätt; en stor del av navigationen i det annars dugliga operativsystemet tar lite för lång tid. Att öppna Google Play-butiken för att ladda ned en app tar bara det flera sekunder, och de flesta appar hoppar liksom till när vi går in i dem. Google Assistent är en smidig kompis på handleden. På grund av sitt ganska klumpiga utförande känns Ticwatch Pro inte helt lämplig som träningsklocka, men vi kan trots det logga våra aktiviteter i Mobvois egen app eller använda Google Fit. Ett mindre antal träningsformer finns tillgängliga, och tack vare den numer inbyggda gps-funktionen slipper vi ta med oss telefonen för att hålla koll på hur långt vi rör oss. Puls- och stegmätning känns relativt exakt och märker inte av den oven beskrivna segheten när vi befinner oss i någon av själva apparna.
I vår dagliga användning (vi har haft klockan i drygt tre veckor) har vi mest loggat promenader, hållit koll på notifikationer, kontrollerat Spotify och ställt allehanda frågor till Google Assistent. Den sistnämnda är verkligen smidig att ha direkt på handleden, även om användandet hade kunnat vara något rappare. Klockan har stöd för nfc och betalningar med exempelvis Google Pay, men eftersom den lösningen inte finns i Sverige så spelar det ingen som helst roll. Ticwatch Pro går loss på 2 690 kronor, vilket är ett hyfsat pris sett till vad du får.
Omdöme
Ticwatch Pro gör sitt bästa för att tackla det stora problemet med Wear OS-klockor som kör Snapdragon Wear 2100: undermålig batteritid. Man lyckas faktiskt rätt bra med det; kör du enbart Essential Mode kan du nå batteritider på flera veckor. Det reducerar emellertid klockans funktionalitet avsevärt och gör den ganska poänglös. Blandad användning är det som gäller. Varken prestanda eller formfaktor hör till Ticwatch Pros paradgrenar, men klockan är ändå ett solitt val för dig som sätter batteritiden i första rummet.
Fakta Ticwatch Pro
Testad: September 2018 Tillverkare: Mobvoi Processor: Qualcomm Snapdragon Wear 2100 Minne: 512 MB Lagring: 4 GB Bildskärm 1: 1,4 tum rund amoled, 400×400 bildpunkter Bildskärm 2: 1,4 tum FSTN (Film compensated Super Twisted Nematic) lcd-skärm. Kommunikation: Bluetooth, wifi, gps Sensorer: Accelerometer, kompass, gyro, pulsmätare Kontroll: Pekskärm, 2 knappar Storlek boett: 45 x 45 x 14,5 mm Vikt: 58,5 gram Operativsystem: Google Wear OS Systemkrav: Smartphone med Android / IOS Batteritid: 2-30 dygn beroende på användning Vattentålig: Ja, IP68 (men simning rekommenderas ej) Pris:2 690 kronor hos Teknikmagasinet. Lång batteritid. Bekväm att ha på sig. Inbyggd gps, bra funktionsutbud. Klumpig. Lite småseg.