Design, röststyrning, app
Testad produkt: Google HomePris: 1 590 kronor hos CDON.
Googles smarta Home-högtalare har funnits på marknaden i nära två år, och får nu äntligen sin svenska lansering. Därför är det inte mer än rätt att publicera ett hederligt produkttest av enheten, som i vårt fall är baserat på ett och ett halvt års dagligt användande. Merparten av tiden har vi pratat engelska med Google Home, men sedan ett par veckor tillbaka har det gått utmärkt att byta språk till svenska i Home-appen.
Läs även: Allt du behöver veta om Google Assistent
Du kan också ställa in timers, få kalendern uppläst, lyssna på radio och nyhetssändningar, kolla vädret eller styra tredjepartstjänster som Spotify, Netflix och Youtube. Allt med rösten – och att det nu fungerar på svenska är en revolution för våra smarta hem.
Guide: Så kommer du igång med Google home
Design: Funktionell och stilren, men inte lyxig
Själva formen på Google Home påminner om en blomvas. Högtalarens profil är asymmetrisk och ovansidan lutar nedåt. Dels för att du lättare ska komma åt touch-kontrollen som sitter där, men också för att du ska kunna se om Home lyssnar på dig. Färgglada lysdioder – också de på ovansidan – indikerar nämligen när du fått kontakt med Assistent. Dessa fungerar även som statusindikator och lyser rött när du stängt av mikrofonen. Vid uppstart rör sig dioderna i en cirkel som påminner om laddningsikonen på en dator.
Högtalaren är 14,27 centimeter hög och har en diameter på 9,63 centimeter. På utsidan är materialvalet tvådelat; hårdplast klär den övre delen medan den undre högtalar- och mikrofonsektionen istället är klätt i grått tyg. Designen andas funktionalitet snarare än lyx, men du behöver knappast skämmas över att ställa fram en Home i hemmet. Den smälter fint in i olika miljöer och tar upp mindre plats än flera av de tredjepartshögtalare med Assistent som är på väg till Sverige.
Läs även: Här hittar du Google Home billigast
Sladden är platt och har en fin spänst som hindrar den från att trassla. Speciellt lång är den dock inte, och det är inte alls otroligt att du får förlänga den på egen hand för att placera Home på precis rätt ställe. Högtalaren kan smidigt skruvas isär för en snabbstädning på insidan.
Röstaktivering: Finemang – om du är ensam
Google Assistent är själva hjärtat i Home-högtalaren. Den aktiveras med någon av fraserna “OK Google” eller “Hey Google” och har förvånansvärt bra hörsel. I en tyst lägenhet på 68 kvadratmeter kan vi stå i ett annat rum och ändå tala in olika kommandon utan mankemang så länge vi höjer rösten lite. Skrika behöver vi inte göra så länge vi inte lyssnar på dånande hög musik. På hårdvarusidan möjliggörs röstupptagningen av två fjärrfältmikrofoner. Få till antalet, men ändå kompetenta.
Problemen uppstår i stället om vi försöker ge order till Google Home när det pågår andra samtal i bakgrunden. Högtalaren snappar lätt upp konversationer, och ett enda missplacerat ord kan räcka för att göra den förvirrad. Att försöka be den att spela en speciell låt på Spotify under en pågående fest är ett dödfött projekt – vid dessa tillfällen är det smidigare att styra musikuppspelningen via mobiltelefonen.
Det här är inget vi kan lasta Google Home specifikt för eftersom de flesta smarta högtalare fungerar på samma sätt. Mikrofonerna är trots allt framtagna för att snappa upp ljud i bakgrunden. Vi har stött på Assistent-högtalare från tredje part som gör ett avsevärt sämre jobb på den här punkten.
Hemkontroll: Själva grejen – äntligen på svenska
När vi för en tid sedan bytte språk från engelska till svenska (görs i Home-appen) blev vi positivt överraskade över hur smärtfri övergången var. Vi kunde direkt gå över till att tända och släcka lampor, spela upp Netflix-avsnitt och utföra samtliga av de övriga sysslor vi tidigare använt Home till. Svenskan känns något mer statisk och robotaktig än den engelsktalande assistenten, men för oss är det lätt värt det när vi äntligen kan söka upp svenskt innehåll i olika streamingtjänster.
Röstbaserad hemstyrning är givetvis en vanesak för den oinvigde, som på egen hand får söka upp vilka kommandon som fungerar för vad. Vi vågar dock lova att det inte tar mer än en timme innan du styr dina Philips Hue-lampor, spelar senaste Daredevil-avsnittet på Netflix, lägger till händelser i kalendern eller lyssnar på de senaste nyheterna från Ekot bekvämt med rösten. Du ansluter tjänster i Googles egen Home-app, som nyligen uppdaterades med helt nytt utseende. Ett stort visuellt kliv framåt jämfört med hur det såg ut tidigare, och nu även med möjligheten att kontrollera vissa enheter på distans.
Ju mer specifik du är, desto större chans att Assistent uppfattar dina kommandon rätt. Missförstånd sker dock fortfarande på löpande band, även för oss som haft en Home-högtalare länge. Svenska Assistent kräver ofta att du är mer specifik med dina kommandon än den engelsktalande motsvarigheten. Turligt nog är Assistent en högst levande produkt för Google, och lär bara att bli bättre med tiden.
Ljud, omdöme och betyg
Ljud: Fullt godkänt med tanke på storleken
Med en ensam Google Home-enhet utplacerad i hemmet kan du inte förvänta dig några underverk när det kommer till ljudkvalitet. Den “vanliga” Home gör klart bättre ifrån sig än Mini-versionen, men når inte upp till Google Home Max-varianten som tråkigt nog inte verkar vara Sverigeaktuell. Vi har inte lyssnat tillräckligt mycket på Amazons Echo-högtalare för att jämföra ljudkvaliteten över tillverkargränserna, men det verkar råda konsensus om att Amazon erbjuder något bättre musikljud.Murrig bas är antagligen det största ljudproblemet för Google Home. Den tar över för mycket och kladdar ned ljudbilden när vi lyssnar på tyngre grejer. För det mesta får vi dock ut fullt godkänt ljud ur tvåtumsdrivern med sina dubbla passiva element. Det lilla formatet till trots är det bra tryck i ljudet, men givetvis inget som kan mäta sig med dedikerade musikhögtalare från någon etablerad hifi-tillverkare.
Läs även: Här hittar du Google Home billigast
Som tur är kan du enkelt ansluta Google Home till ett multiroom-system och istället nyttja kraften hos existerande högtalare. Detta fungerar antingen via bluetooth eller den inbyggda Cast-funktionaliteten som förhoppningsvis finns inbyggd i dina andra pjäser.
Vem ska köpa en Google Home?
Det korta svaret är: Alla som vill börja prata med sitt hem. För den som inte provat Google Home tidigare är det en enastående intressant produkt som låter dig styra ett stort antal prylar och tjänster i hemmet på vokal väg. Efter en tid kommer du spara stora mängder tid och energi på att prata med dina lampor, tv:n, eller musikspelaren.
Det långa svaret är mer komplicerat. Google Home kräver åtminstone en Chromecast (inbyggd eller extern) och helst ett par produkter till omkring sig för att bli riktigt relevant. En annan sak att ta i beaktande är att tredjepartstillverkare som LG och JBL har egna Google Assistent-högtalare på ingång. Hur dessa står sig i förhållande till Googles egna enheter återstår att se, för de är inte här riktigt än.
En tredje sak är att utbudet av prylar och tjänster som stödjs av Google Home är långt ifrån komplett, och i flera fall sämre än det som finns att tillgå i exempelvis USA. Det kan vara värt att kolla så att dina favoritprylar lirar med Google Assistent innan du slår till på en smart högtalare.
Omdöme

Google Home är en kompetent och smart högtalare som ger dig ett nytt sätt att styra hemmet och konsumera media på. Byggkvaliteten är inte alls dum och ljudmässigt gör enheten inte heller bort sig. Det är helt enkelt en utmärkt inkörsport till det smarta hemmet.Fakta Google Home
Testad: Oktober 2018Tillverkare: Google
Mått: 9,63 cm / 14,27 cm
Vikt: 477 g
Trådlöst: 802.11b/g/n/ac (2,4 GHz/5 GHz) Wi-Fi
Ljudformat som stöds: HE-AAC, LC-AAC+, MP3, Vorbis, WAV (LPCM), Opus, FLAC med stöd för högupplöst streaming (24-bit/96 kHz)
Operativsystem: Android / IOS
Mikrofoner: 2 st
Högtalare: Driver (2 tum) + dubbla passiva element
Lansering: 24 oktober
Rek. pris: 1 600 kronor.
Pris: 1 590 kronor hos CDON.

Svensk Assistent över förväntan.
Designen gör inte bort sig.
Helt okej ljud för musik.
Bra hörsel.

Sämre bland folk.
Fortfarande något begränsad i Sverige.
Röstkommandon: Detta kan du göra
Google Home stöder ett brett utbud av tjänster och produkter. I punkterna nedan går vi igenom vår personliga lista över saker vi mest frekvent använt enheten till.
1: Sätta igång film och tv-serier på Netflix – om du har en Chromecast
I vårt testhem finns sedan tidigare en Chromecast-dongel ipluggad i tv:n. Det här fantastiska tillbehöret är nästan ett måste för den som på Android-väg vill strömma innehåll från mobilen eller datorn till tv:n. En Chromecast fås för under en femhundring och finns att köpa nästan överallt. Vi har i exemplet nedan döpt vår Chromecast till “Bobby”. I de flesta fall behöver du dock inte vara såpass specifik att du måste få med namnet på dongeln för att Google Home ska förstå vad du menar.Så går det till:
I Home-appen skapar vi en koppling mellan högtalaren och filmtjänsten Netflix. Sedan är det bara att säga “Hej Google, spela Orange Is the New Black på Bobby” för att dra igång Netflix och börja streama från där vi senast tittade. Det här fungerar även om tv:n är helt avstängd. Däremot går det inte ännu att be Home spela ett specifikt avsnitt av en tv-serie.
2: Spela upp video på Youtube
Förutom Home har Google som bekant även videotjänsten Youtube. Detta gör naturligtvis att alla kopplingar till tjänsten blir enklare än om den utvecklats av tredje part.Så går det till:
Kopplingen till Youtube finns redan fördefinierad i Home. Vill du spela upp en specifik video inkluderar du dess namn i din uppmaning till Assistant i högtalaren. Du kan också göra mer generella förfrågningar i stil med “Hej Google, spela upp kattvideor på Bobby” och få upp ett något så när kurerat urval i en spellista på tv:n.
3: DJ:a Spotify med rösten
Att kunna styra Spotify med rösten är det bästa som hänt oss sedan skivat bröd, typ. Med ett enkelt kommando kan du få Home-högtalaren att spela upp vilken låt som helst från Spotify eller exempelvis Youtube Music.Så går det till:
Förfrågningar i stil med “Spela albumet The Suburbs av Arcade Fire” eller “Spela hip-hop-musik” fungerar galant, likaså specifika låttitlar. Du kan också höja/sänka volymen genom att exempelvis yttra “Sänk volymen med 20 procent” och om du hittar en okänd låt du gillar kan du fråga “Vilken artist är det här” eller “Vilken skiva lyssnar jag på nu?” Smidigt värre!
Google Home har stöd för externa högtalare och multiroom, och i sig levererar högtalaren ett hyfsat ljud. Mycket bas i en så liten låda faktiskt, men ljudet “kladdar” på högre volym och får slamriga rockgitarrer och trummor att glida in i varandra på ett icke-tillfredsställande vis. Men har du ett mer kompetent ljudsystem sedan tidigare bör du absolut använda det.
4: Lägga in nya kalenderhändelser och larm
Här blir Google Assistant verkligen just en assistent. Du kan enkelt lägga in möten och andra händelser i den kalender som finns kopplad till ditt Google-konto, vilket är mycket mer bekvämt än att skriva in dem för hand.Så går det till:
Börja med att säga “Hej Google, schemalägg en händelse”. Du får sedan följdfrågor på vad händelsen ska heta och vilken dag/tid den infaller. När Google Assistant är nöjd får du en bekräftelse på att en anteckning sparats i din kalender.
Att ställa in larm, väckarklocka eller timer fungerar på ett liknande sätt. Vill du bli väckt säger du “Hej Google, sätt ett larm 6:45 i morgon bitti”. När vi kokar ägg vid spisen är det ytterst praktiskt att säga “sätt en timer på tio minuter” i stället för att fumla med mobilen eller valfri äggklocka med kladdiga tassar.
5: Ha roligt, översättningar och väderinformation
Som de tidigare punkterna på den här listan skvallrar om har vi haft absolut mest nytta av Google Home som multimediaassistent. Det finns dock flera mer eller mindre onödiga funktioner som inte är att underskatta!Så går det till:
Du kan exempelvis få Home att imitera en katt genom att säga “Hur låter en katt?”. Behöver du få en fras översatt kan du säga “Hur säger man ‘god dag’ på tyska?” Assistenten i Home kan också spela ett par simpla spel, räkna ut procent eller multiplikation eller få en väderleksrapport på din aktuella plats. “Hej Google, vad blir det för väder imorgon?” har använts i stort sett varje kväll. Utöver detta kan Home sjunga, beatboxa, berätta skämt och i största allmänhet utföra oräkneliga totalt onödiga – men småroliga – kommandon.
Läs mer: Roligaste sakerna du kan säga till Google Home/Assistent
6: Styra hembelysningen (som Philips Hue eller Ikea Trådfri)
Allt fler köper på sig en eller ett par uppkopplade lampor. Med Google Home kan du sköta dem med rösten, och slipper använda dimmers, appar eller fjärrkontroller för att styra belysningen.Så går det till:
Vi har inte provat Google Home med Ikea Trådfri-serien ännu, men med Philips Hue fungerar det hela utmärkt. Du behöver koppla Hue till Home-appen, en procedur som är färdig på ett par minuter. Dutta bara på plus-tecknet i Home, välj Konfigurera enheten och sedan Har du redan konfigurerade enheter? Skrolla ned till Philips Hue i den långa listan och följ sedan instruktionerna.
När allt är färdigt kan du gruppera dina lampor efter rum, och även döpa dem individuellt för att minimera risken för missförstånd. Kommandon som “Tänd lampan i vardagsrum”, “dimma ljuset med 50 procent” eller “rött ljus i sovrum” hör till de svenska fraser vi fått att fungera utan problem.
Sammanfattning: Bra för mycket

Enheten är användbar till väldigt mycket även i våra hem, och bättre blir det om du har ett Android-kompatibelt ekosystem sedan tidigare. Vi syftar här främst på Chromecast, ett Google-kopplat mejlkonto och allra helst en smartphone med Android.
Under ett år har vi bland annat använt enheten för att:
- Röststyra Spotify-musik (vårt lyssningssnitt har skjutit i höjden).
- Prata med vår hemmabelysning.
- Starta och spela filmer, tv-serier och Youtube-video på tv:n.
- Ställa väckarklockan.
- Få väderleksrapporter.
- Söka information om specifika händelser och personer.
- Ställa timern när vi lagar mat.
- Lägga till kalenderhändelser och evenemang, påminnelser.
- Lyssna på de senaste tekniknyheterna.
- Leta upp alla skojiga påskägg som finns i Assistant.