Porsches nya elhybrid med smart koppling till Apple Watch
Porsche kör stenhårt på laddhybrider och vi har testat nya Cayenne S E-hybrid. En tysk luxig suv med en hel del smarta lösningar. Men räcker batteriet till?
Av Andreas Bergsman
M3
Vi testade Porsches Panamera S E-hybrid tidigare i år och imponerades då av både av köregenskaperna och alla smarta förarhjälpmedel. Däremot tyckte vi att batteriets kapacitet inte riktigt räckte till. I nya Cayenne har tillverkaren satt in ett kraftfullare batteri på 10,8 kWh, men å andra sidan väger den här modellen riktigt mycket, så en av frågeställningarna innan testet var just om elkraften skulle räcka till.
Klent batteri som kräver en aktiv högerfot Om du har nära till jobbet kanske det spelar mindre roll, men räkna med att batteriet är helt tomt efter cirka 2 mil. Vilket är i snålaste laget. Visst, bensinmotorn kickar givetvis in men det är mindre kul när förbrukningen under blandad körning drar iväg upp mot en liter per mil. Med din vetskap om att du förorenar din omgivning.
I E-powerläget känner du direkt i gaspedalen när du går över gränsen för vad batteriet orkar med, detta i form av ett ganska rejält motstånd som du måste trampa dig igenom. Inte alls lika diskret som i t ex Mercedes hybrider. Vi upptäcker att vi får jobba ganska aktivt med högerfoten helt enkelt på ett annat sätt än vi är vana vid.
Om du hellre vill utnyttja elmotorn till att ge en extra skjuts prestandamässigt använder du något av de två sportlägena. E-charge-läget låter dig istället ladda upp batteriet under körning, bland annat genom att maximalt utnyttja varje tillfälle då du bromsar till att ladda batteriet. En kul detalj här är att du kan hålla stenkoll på hur kraftfördelningen går i bilen, på skärmen. När kickar vilken motor in, och när laddas batteriet?
Besinmotorn i bilen är en V6:a med 333 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 440 Nm vid 3 000-5 250 varv/minut. Om du inte utnyttjar elbatteriet för extra kraft (det kan ju vara slut…) ger det inte någon jätteskjuts när vi trycket gasen i botten, mycket på grund av att bilen är så pass tung. Vi gillar köregenskaperna i övrigt och komforten är fantastiskt bra.
Interiören i bilen är extremt påkostad och kvalitetskänslan är på topp.
Påkostad interiör Kvalitetskänslan i kupén är mycket hög och stolarna är extremt bekväma. Om du inte är van med Porsche sedan tidigare kommer du visserligen att tycka att saker sitter på fel ställen, men vi vänjer oss ganska snabbt. Här finns en rejäl pekskärm av hög kvalitet och manuell nivåreglering som låter dig ställa bilen i flera olika höjdlägen beroende på var du planerar att köra. Riktigt coolt! Ska vi gnälla på något vid förarplatsen är det att det inte finns något bra ställe att lägga mobilen. Överlag är det dåligt med förvaringsmöjligheter. Däremot har både förare och passagerare fram ett rejält handtag att hålla i sig med, vid växelspaken. Sportegenskaper framför praktiska detaljer helt enkelt. I mitten vid framrutan sitter även en analog klocka med sekundvisare, och möjligheten att ta varvtider.
Menysystemet i testbilen var på engelska, likaså navigatorn, vilket är en nackdel. Navigatorn i sig är i övrigt riktigt bra och vi gillar verkligen att vi kan få upp kartan i färg i en av de runda centrumringarna framför ratten. Riktigt retrocoolt! Ljudanläggningen i bilen kommer från Bose och den ger ett väldigt rent och klart ljud, om än något diskantigt. Men efter lite tonjustering får vi ändå till bra tyngd i ljudbilden.
Koll på bilen i mobilen – och i Apple Watch Porsches smartphoneapp Car Connect låter dig få upp statistik som bränsleförbrukning och batteristatus direkt i mobilen eller i din Apple Watch. Men här finns ännu fler smarta finesser. Har du glömt var du parkerade bilen? Starta “Find my car” så får du hjälp att navigera till den. Eller om du hellre vill aktivera signalhornet eller lamporna i bilen från distans. Här kan du även få upp varningar om bilen skulle bli stulen, eller om något av säkerhetssystemen har aktiverats. Riktigt bra!
Appen låter dig komma åt en hel del smarta funktioner direkt i din Apple Watch.
Omdöme Porsche blandar gammalt och nytt i Cayenne S E-hybrid. Den hänger kvar vid klassiska sportiga Porschereglage och tillverkaren har prioriterat de bitarna framför praktiska saker som du säkert har mer nytta av till vardags. Bilen är extremt skön att köra och du sitter som en kung i bilen, men batteriet är aningen klent och vi kommer inte helt överrens med hur gaspedalen fungerar i E-power-läget. Men Car Connect-funktionerna är å andra sidan riktigt smarta.
Komforten och kvalitetskänslan Car Connect Massor av bra förarhjälpmedel
Lite klent batteri Priset
Porsche Cayenne S E-hybrid
Tillverkare: Porsche Pris: Från 840 000 kronor Testbilens pris: 1 150 800 kr Motor: V6, 4 ventiler per cylinder, direktinsprutning med kompressor; i kombination med elmotor (70 kW/95 hk) Växellåda: Tiptronic S 8-växlad Effekt (kW (hk) vid r/min): 306 (416)/5500 Vridmoment (Nm vid r/min): 590/1250–4000 Miljöklass: EU6 Tjänstevikt: 2 425 kg