Inledning: Så gjorde vi testet
Ett smart hem kan knappast kallas ett smart hem utan att man har installerat några smarta lampor. Dessa lampor skruvas i en vanlig lampsockel, men ansluts sedan till det befintliga trådlösa nätverket. Det här kan ske direkt via ditt trådlösa nätverk hemma eller via en speciell hubb som i sin tur ansluts till hemmets router. De kan sedan styras via en app i mobilen eller i vissa fall även med en fjärrkontroll som medföljer lamporna.Den första och kanske mest iögonfallande anledningen att skaffa smarta lampor är färgerna. En smart lampa med multifärg kan ställas in att lysa i över 16 miljoner olika färger. Mysig röd kvällsbelysning? Glatt klargult ljus en regnig morgon? Svalt kvällsblått ljus för att slappna av? Inga problem, det går att ordna med ett par tryck i appen!
Men även för vanliga vita lampor finns det en poäng med att ha smart styrning, eftersom det går att ställa in värmen på ljuset från varmt gult till kallt blått sken.
Schemalägg ljuset
Det finns dock fler fördelar än så med smarta lampor. Exempelvis är det smidigt att kunna styra all belysning centralt, som att med ett knapptryck i mobilen kunna släcka alla lampor i huset när man går hemifrån. Och glömde du att slå av en lampa går det att göra detta på distans när man är ute på stan.Det går också att schemalägga så att vissa lampor tänds eller släcks vid en viss tidpunkt, dimras när solen går upp eller byter färg när det är dags att gå och lägga sig. Du kan också programmera lamporna så att andra saker utlöser händelser, som exempelvis en viss utomhustemperatur eller ett visst väder. I vissa fall kan man också komplettera med en rörelsedetektor, som exempelvis kan slå på lampan när någon är i närheten. Bara fantasin sätter gränsen.
Läs också: Fler lösningar för att lysa upp hemmet
Alla lamporna i detta test är dessutom kompatibla med Google Home och kan alltså också röststyras med ett kommando som ”släck alla lampor i vardagsrummet”, ”tänd taklampan i sovrummet” eller ”dimra alla lampor på övervåningen”. Några av dem är dessutom kompatibla med Amazon Alexa och/eller Apple Homekit. Det ska dock sägas att funktionerna i Google Home är rätt kraftigt begränsade jämfört med de som finns i lampornas respektive app.
Och apropå dimring – värt att notera är att smarta lampor inte trivs i uttag som är kopplade till en fysisk dimmer.
Skillnad på storlek
I detta test finns två sorters smarta lampor, de som har en egen hubb och de som kopplas direkt till ett trådlöst nätverk. Gemensamt för dem är dock att en router krävs. Till de som har en egen hubb (Ikea Trådfri och Philips Hue) finns det även en hel del tillbehör som exempelvis fysiska fjärrkontroller, rörelsedetektorer och dimrar. De som kopplas direkt till det trådlösa nätverket styrs enbart via appen i mobilen.Värt att tänka på innan man väljer system är också vilka sorts lampor man vill ha. I detta test har vi bara med lampor med den vanliga E27-sockeln, men vissa system har även lampor med E14- eller GU10-socklar.
Lampstorleken kan också vara viktig. Visserligen skiljer bara två centimeter mellan den kortaste (8 centimeter) och längsta (10 centimeter) lampan i vårt test, men det kan vara avgörande centimeter om det innebär att lampan sticker ut utanför lampskärmen. En standardlampa med E27-sockel är cirka 7 centimeter lång. (Måtten är på delen av lampan ovanför sockeln).
Ljusstyrkan är också något att hålla koll på. Ett par av lamporna i detta test har en ljusstyrka på cirka 450 lumen (800 är vanligast), vilket gör att de lyser ganska så svagt även när de står på max.
Slutligen spelar förstås priset en stor roll, särskilt om det är många lampor som ska inhandlas. Här är det också värt att notera att lampor som inte har multifärg (vita lampor där det bara går att ställa in ljusets temperatur) oftast är mycket billigare, så finns inte behovet av 16 miljoner olika färger går det att spara en peng genom att välja sådana.
Så gjorde vi testet
Grundkravet på de smarta lamporna i detta test var att de skulle ha stöd för Google Home. De skulle dessutom ha en E27-sockel och stöd för både vitt ljus och multifärg. Även om det inte var något urvalskrav så går alla lamporna i testet dessutom att fjärrstyra (en dock enbart via Google Home), de kan styras av flera samtidiga användare, kan programmeras att tändas/släckas via schemaläggning och kan grupperas och styras i grupp via appen. De har också ett cirkapris på max 500 kronor per ny lampa när de köps styckvis.
Geeni Prisma 450 (betyg: 6)
Geeni Prisma 450
Billigast – med brister
Geeni är en av de smarta lampor som vi har testat tidigare. Sedan dess har appen förbättrats en hel del, men lämnar fortfarande en del övrigt att önska. Här finns visserligen möjligheten att ställa in scheman, men de är begränsade till att sätta på eller slå av lamporna. Gränssnittet är dessutom väldigt klumpigt och opedagogiskt.Samma sak gäller för de ”scener” och ”automatiska förlopp” som kan förprogrammeras – de är begränsade och osmidiga att ställa in. Exempelvis går det inte att välja färg för lamporna. Det går inte heller att ställa in färgtemperatur för lampan när den körs i vitt läge, bara ljusstyrka.

Geeni är för övrigt den lampa i detta test som har lägst ljusstyrka, bara 450 lumen. Det märks inte så mycket när man kör den i vitt läge, men när den har någon färg lyser den betydligt svagare än de flesta av konkurrenterna.
Geeni har också den största lampan i testet, hela 10 centimeter lång. Vikten är dock bara 67 gram.
Att styra den med Google Home fungerar bra, även om de (begränsade) färgval som görs i Google Home inte alltid stämmer till 100 procent med den färg lampan får. Det fungerar också bra att fjärrstyra den och att vara flera samtidiga användare som styr från olika mobilen/surfplattor.
Billigast i testet
Det som annars är mest utmärkande för Geeni är att det är den billigaste smarta lampan i vårt test med sitt cirkapris på 180 kronor (i skrivande stund går det till och med att hitta för bara 150 kronor). För den med tunn plånbok är den därför förstås ett hett alternativ om det är många lampor som ska införskaffas.Samtidigt är lamputbudet för Geeni väldigt begränsat. Här finns en vit syskonlampa som även den har E27-sockel, men sedan är det slut. Så den som önskar fylla hela hemmet med smarta lampor från samma tillverkare måste välja ett annat system (om man nu inte mot förmodan bara har lampor med E27-sockel hemma).
Det finns inte heller några tillbehör att skaffa som fysiska fjärrkontroller, fysiska dimrar, rörelsesensorer eller dylikt. Kort sagt, Geeni är en tämligen begränsad smart lampa.
Omdöme
Geeni är billigast i testet, men i övrigt är det tyvärr inte mycket som är positivt. Visserligen är det smidigt att den inte behöver någon egen hubb, men den är stor och klumpig, har låg ljusstyrka och en opedagogisk app som saknar flera viktiga funktioner.
Specifikationer
Produkt: Geeni Prisma 450Testad: Maj 2019
Tillverkare/kontakt: Geeni, mygeeni.com
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS, lampa med E27-fattning
Egen hubb: Nej
App på svenska: Nej
Längd: 10 centimeter
Vikt: 67 gram
Ljusstyrka: 450 lumen / 6,5 W
Multifärg: Ja
Styrning av färgtemperatur i vitt läge: Nej (bara 2700K)
Sockel: E27
Övriga tillgängliga socklar: Saknas
Fysisk fjärrkontroll: Nej.
Övriga tillgängliga tillbehör: Saknas
Stöd för Google Home: Ja
Stöd för Amazon Alexa: Ja
Stöd för Apple Homekit: Nej
Cirkapris: 180 kronor
Pris: 149 kronor hos Coolstuff.

Billig.
Behöver ingen egen hubb.

Begränsad och opedagogisk app.
Låg ljusstyrka.
Inget val av färgtemperatur i vitt läge.
Finns bara med E27-sockel.
Inga extra tillbehör.
Stor och lång lampa.
Ikea Trådfri (betyg: 8)
Ikea Trådfri
Många smarta tillbehör
Ikea Trådfri är ett av två system i vårt test som använder sig av en egen hubb som ansluts via en nätverkskabel till routern. Detta gör det dels lite krångligare att komma igång eftersom även denna hubb måste installeras, dels lite dyrare då hubben i Ikea fall kostar 300 kronor. Fördelen är sedan dels ett lite flexiblare och mångsidigare system som också (i alla fall i teorin) ska vara lite stabilare.
När hubben (eller Trådfri Gateway som den heter) väl är införskaffad är dock priserna för Ikeas lampor låg. En multifärgslampa med E27-sockel kostar exempelvis bara 200 kronor, en vit lampa med E27-sockel och varmt och kallt ljus 150 kronor och vit E27-lampa som bara är dimbar 100 kronor.
Det här är utan tvekan Ikea Trådfris stora styrka. Det finns väldigt många tillbehör till (i de flesta av fallen) väldigt bra priser. Förutom en mängd olika lampor med olika socklar (E27, E14 och GU10) går det att få fysiska fjärrkontroller (150 kronor), trådlösa rörelsesensorer (180 kronor) och signalförstärkare (100 kronor) och mycket annat. Kort sagt ett väldigt komplext system som gör det möjligt att installera smarta lampor i hela huset till en rimlig penning.
De lampor vi har testat (E27 multifärg) har en ljusstyrka på 600 lumen. Denna något lägre ljusstyrka än de flesta lamporna i testet (som har en ljusstyrka på 800 lumen) märks precis som för Geeni och Nedis främst när man ställer in lampan i någon färg, men känns ändå förvånansvärt marginell. De är också 9 centimeter långa och väger 121 gram.
Bristfällig app
Så varför är då inte Ikea Trådfri testets vinnare? Svaret är den bristfälliga appen.Visserligen är Ikea Trådfris app oerhört pedagogisk och lätt att använda (och den enda appen i vårt test som är helt på svenska). Men funktionsmässigt är den kraftigt begränsad.
Till att börja med pratar vi här inte om några 16 miljoner färger, utan om 24 färger! Ja, du läste rätt, 24 färger är allt som bjuds! Möjligheten att ställa in färgtemperaturen när lampan körs i vitt läge är också väldigt begränsad med bara ett par fasta förinställda lägen.
Det finns en begränsad möjlighet att ställa in förinställda scener (eller ”stämningar” som Ikea kallar dem) och en ännu mer begränsad möjlighet att schemalägga där den mest komplexa funktionen är att lamporna tänds succesivt när man väljer alternativet ”Godmorgon”. Har man rätt typ av Ikea-rullgardin kan denna även fås att dras upp per automatik med detta alternativ. Detta är i princip de enda funktionerna i appen.
Inte heller går det att fjärrstyra lamporna med appen då man måste vara inloggad på samma nätverk som hubben är ansluten till. Däremot kan man vara flera samtidiga användare.
Det som till viss del fixar detta är Google Home. Använder du dig av denna app går det faktiskt att fjärrstyra lamporna i Ikea Trådfri. Lamporna i Ikea Trådfri begränsas inte heller nämnvärt av Google Home-appen, då den egna appen är i princip lika begränsad.
Omdöme
Ikea Trådfri är ett komplext system med många billiga och bra tillbehör, men den funktionsfattiga och bristfälliga appen hindrar det från att bli testvinnare. För den med begränsad budget är det dock ett mycket bra alternativ!
Specifikationer
Produkt: Ikea TrådfriTestad: Maj 2019
Tillverkare/kontakt: Ikea, www.ikea.se
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS, lampa med E27-fattning
Egen hubb: Ja
App på svenska: Ja
Längd: 9 centimeter
Vikt: 121 gram
Ljusstyrka: 600 lumen / 8,6 W
Multifärg: Ja
Styrning av färgtemperatur i vitt läge: Nja (bara ett par fasta lägen)
Sockel: E27
Övriga tillgängliga socklar: E14, GU10
Fysisk fjärrkontroll: Ja
Övriga tillgängliga tillbehör: Trådlös dimmer, rörelsesensor, trådlöst eluttag, signalförstärkare
Stöd för Google Home: Ja
Stöd för Amazon Alexa: Ja
Stöd för Apple Homekit: Ja
Cirkapris: 200 kronor

Billig.
Mycket lättanvänd och pedagogisk app på svenska.
Flera olika socklar.
Stöd för Apple Homekit.
Många tillbehör.

Egen hubb krävs (extra kostnad på 300 kronor).
Kan bara fjärrstyras via Google Home.
Få funktioner i appen.
Ganska låg ljusstyrka.
Lifx Mini E27 (betyg: 7)
Lifx Mini E27
Dålig app drar ned betyget
Lifx Mini E27 är en av de smarta lampor i vårt test som betygsmässigt hamnar precis snäppet under att få en rekommenderas-logga. Den har helt klart många fördelar och bra egenskaper, som till exempel att den inte behöver någon egen hubb, att den har en bra ljusstyrka på 800 lumen och att den med sin längd på 8 centimeter är liten och smidig. Den får också plus för GU10-sockel (även om E14 också hade varit önskvärt).
Men precis som för de andra lamporna med 7:or i betyg finns här en hel del svagheter och mindre bra egenskaper. Det höga priset på 500 kronor är en, avsaknaden av tillbehör (och E14-socklar) en annan.
Ännu en dålig app
Den stora svagheten är dock Lifx app. Det gäller funktioner (eller snarare avsaknaden av sådana), men framför allt det usla gränssnittet. Det är otroligt rörigt, svårnavigerat och ytterst opedagogiskt. Att ställa in scheman är en mardröm och snabbvalen är inte mycket bättre. Faktum är att appen är så dålig att den nästan gör lampan oanvändbar.Tur då att Lifx fungerar utmärkt att köra med Google Home, vilket helt klart är att föredra. Och ett litet plus för att det går att styra färgtemperaturen när lampan körs i vitt läge (1 500 – 9 000 K). Även att fjärrstyra lampan och att vara flera samtidiga användare fungerar bra.
Omdöme
Lifx är i grund och botten en bra lampa som dras ned av ett högt pris och en mycket dålig app. Här finns helt klart utrymme för förbättringar!
Specifikationer
Produkt: Lifx Mini E27Testad: Maj 2019
Tillverkare/kontakt: Lifx, www.lifx.com
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS, lampa med E27-fattning
Egen hubb: Nej
App på svenska: Nej
Längd: 8 centimeter
Vikt: 138 gram
Ljusstyrka: 800 lumen / 9 W
Multifärg: Ja
Styrning av färgtemperatur i vitt läge: Ja, 1 500 – 9 000 K
Sockel: E27
Övriga tillgängliga socklar: GU10
Fysisk fjärrkontroll: Nej
Övriga tillgängliga tillbehör: Saknas
Stöd för Google Home: Ja
Stöd för Amazon Alexa: Ja
Stöd för Apple Homekit: Ja
Cirkapris: 500 kronor
Pris: 499 kronor hos Webhallen.

Bra ljusstyrka.
Behöver ingen egen hubb.
Kort och liten.
Stöd för Apple Homekit.
Finns med olika lampsocklar (GU10).

Dyr.
Inga E14-socklar.
Inga extra tillbehör.
Dålig app.
Nedis Wifi Smart Bulb (betyg: 7)
Nedis Wifi Smart Bulb
Hyfsat prisvärd
Tillsammans med Geeni (och i viss mån Ikea Trådfri) har Nedis de billigaste smarta lamporna i vårt test med ett cirkapris på 200 kronor per styck. Till skillnad från Geeni finns dock ett större utbud av Nedis-lampor med både E14- och GU10-socklar.Här finns även tillbehör som smarta väggströmbrytare för lampor, smarta fjärrstyrda kontakter och smarta grenuttag. Dock finns det inte i dagsläget någon fysisk fjärrkontroll att köpa till.

Dessutom är Nedis Wifi Smart Bulb kortare och mindre klumpig än Geeni med sin längd på 8 centimeter och vikt på ynka 56 gram (minst i testet). Ljusstyrkan är emellertid i princip lika dålig med 470 lumen för Nedis Wifi Smart Bulb (450 lumen för Geeni), vilket tydligt märks när den körs med någon färg. Ljuset är då betydligt svagare än hos övriga lampor i testet.
Dålig app
Tyvärr lider Nedis Wifi Smart Bulb precis som Geeni av en begränsad app med dåligt gränssnitt. Schemaläggningarna är även här begränsade till att slå på och slå av lampan, de smarta scener som kan förprogrammeras är väldigt begränsade och knepiga att ställa in. Här finns heller ingen möjlighet att ställa in färgtemperatur för lampan när den körs i vitt läge.Faktum är att gränssnittet för Nedis Wifi Smart Bulb är misstänkt likt en tidigare version av Geenis (bristfälliga) gränssnitt. Dessutom har det en märklig mix av engelska och svenska som känns rätt oseriös.
Att styra lampan via Google Home går dock i stort sett bra, även om vi också här upplever att de färgval som görs i Google Home inte alltid stämmer till 100 procent med den färg lampan får. Det fungerar också bra att fjärrstyra Nedis Wifi Smart Bulb och att vara flera samtidiga användare som styr från olika mobilen/surfplattor.
Omdöme
Nedis är trots den ganska usla och opedagogiska appen hyfsat prisvärd, i alla fall om man inte ställer alltför höga krav på att kunna göra avancerade schemaläggningar och nöjer sig med den låga ljusstyrkan på 470 lumen.
Specifikationer
Produkt: Nedis Wifi Smart BulbTestad: Maj 2019
Tillverkare/kontakt: Nedis, www.nedis.com
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS, lampa med E27-fattning
Egen hubb: Nej
App på svenska: Delvis
Längd: 8 centimeter
Vikt: 56 gram
Ljusstyrka: 470 lumen / 6 W
Multifärg: Ja
Styrning av färgtemperatur i vitt läge: Nej (bara 2700K)
Sockel: E27
Övriga tillgängliga socklar: E14, GU10
Fysisk fjärrkontroll: Nej
Övriga tillgängliga tillbehör: Bland annat smarta väggströmbrytare för lampor, smarta fjärrstyrda kontakter och smarta grenuttag
Stöd för Google Home: Ja
Stöd för Amazon Alexa: Ja
Stöd för Apple Homekit: Nej
Cirkapris: 200 kronor
Pris: Från 180 kronor beroende på modell, finns bland annat hos Kjell och Company.

Billig.
Kort och liten.
Behöver ingen egen hubb.
Finns med olika lampsocklar.
Många tillbehör.

Låg ljusstyrka.
Inget val av färgtemperatur i vitt läge.
Begränsad och opedagogisk app.
Philips Hue (betyg: 9)
Philips Hue
Bäst i test – trots högt pris
Precis som Ikea Trådfri använder sig Philips Hue av sin egen hubb som ansluts via en nätverkskabel till en befintlig router – och precis som för Ikea Trådfri innebär detta en marginellt krångligare installation och en högre startkostnad för systemet.Köper man en separat hubb (eller Hue-brygga som Philips kallar den) kostar den cirka 500 kronor och de enstaka lamporna (E27 multifärg) cirka 500 kronor styck, men Philips har flera olika startpaket som gör att man kan få ned kostnaden.
Exempelvis finns ett startpaket med en Hue-brygga, en fjärrkontroll och tre multifärg-lampor med E27-socklar med ett cirkapris på 1 600 kronor. Andra varianter utan fjärrkontroll, med vita lampor, med bara två lampor och så vidare finns också.

Oavsett vilket startpaket man väljer att investera i går det inte att komma ifrån att Philips Hue är ett dyrt system. Här finns precis som för Ikea Trådfri mängder och åter mängder av lampvarianter och tillbehör att investera i. Allt från enstaka smarta lampor med olika socklar (såväl E27 som E14 och GU10) till rörelsesensorer, programmerbara fjärrkontroller och hela lampor av olika slag. Vill man ersätta all belysning med lampor från Philips Hue-systemet är det helt görbart, men det kostar en rejäl slant.
Kvalitet rakt igenom
Men det höga priset är också Philips Hues enda egentliga svaghet. För detta är ett väletablerat och väl inkört system som andas kvalitet rakt igenom. Lamporna är små och smidiga (8 centimeter långa och 72 gram tunga) med en snygg form och en bra ljusstyrka på 800 lumen.Tillbehören som bland annat fjärrkontrollerna eller rörelsesensorerna är även de snygga och rejäla med samma höga kvalitetskänsla.
Det som verkligen höjer Philips Hue över konkurrenterna är dock appen. Visserligen är den inte på svenska, men den är ändå ett smärre under av användarvänlighet i kombination med rik funktionalitet. Här finns så många roliga och fiffiga inställningsmöjligheter att man kan sitta i timmar och pilla och pula bara för att de är så spännande och intressanta att utforska.
Samtidigt går det oerhört snabbt och enkelt att ställa in nya scheman eller förprogrammerade scener, skapa grupper, rum eller zoner och lägga till eller ta bort enskilda lampor eller tillbehör. Allt förpackat i ett supersnyggt gränssnittspaket.
Philips Hur fungerar förstås bra tillsammans med Google Home, där begränsningarna som för de flesta av konkurrenterna snarare ligger i Google Home-appen. Fjärrstyrning och flera samtidiga användare är inte heller något som helst problem. Och det går också att ställa in färgtemperatur (2 000 – 6 500 K) när lampan körs i vitt läge.
Har man väl fått uppleva de smarta lamporna från Philips Hue är det svårt att leva utan dem. Synd bara att priserna inte kunde vara i samma nivå som Ikeas Trådfri-system!
Omdöme
Philips Hue är det överlägset bästa systemet för smarta lampor i vårt test. Det andas kvalitet rakt igenom, vare sig det handlar om de fysiska komponenterna eller den utmärkta och funktionsrika appen. Den enda nackdelen är priset som är högt, särskilt om man vill ha ett system som täcker hela huset.
Specifikationer
Produkt: Philips HueTestad: Maj 2019
Tillverkare/kontakt: Philips, www2.meethue.com
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS, lampa med E27-fattning
Egen hubb: Ja
App på svenska: Nej
Längd: 8 centimeter
Vikt: 72 gram
Ljusstyrka: 800 lumen / 10 W
Multifärg: Ja
Styrning av färgtemperatur i vitt läge: Ja, 2 000 – 6 500 K
Sockel: E27
Övriga tillgängliga socklar: E14, GU10
Fysisk fjärrkontroll: Ja
Övriga tillgängliga tillbehör: Bland mycket annat rörelsesensorer, programmerbara fjärrkontroller och hela lampor av många olika slag
Stöd för Google Home: Ja
Stöd för Amazon Alexa: Ja
Stöd för Apple Homekit: Ja
Cirkapris: 500 kronor
Pris: Startkit från 1 500 kronor. Några av återförsäljarna som erbjuder störst sortiment av Philips Hue-produkter är CDON, Webhallen, Clas Ohlson och Kjell och Company.

Kort och liten lampa.
Bra ljusstyrka.
Finns med olika lampsocklar.
Väldigt många tillbehör.
Mycket lättanvänd, pedagogisk och funktionsrik app.
Stöd för Apple Homekit.

Dyrt.
Egen hubb krävs (extra kostnad på cirka 500 kronor).
TP-Link KL130 (betyg: 7)
TP-Link KL130
Enkel lampa som är lite för dyr
TP-Link KL130 är vid en första anblick väldigt lik Yeelights smarta lampa. Inte bara storleksmässigt (de är båda 9 centimeter långa och väger 139 respektive 176 gram) utan även när det gäller ljusstyrkan på 800 lumen och att de inte behöver någon egen hubb utan ansluts direkt till det trådlösa nätverket via wifi.
De saknar även tyvärr båda lampor med andra socklar än E27 och har heller inga extra tillbehör i form av fysiska fjärrkontroller, dimrar eller liknande.
Det finns dock en relativt stor skillnad som i slutändan är avgörande för TP-Links betyg – priset. Där Yeelight kostar relativt låga 300 kronor per lampa kostar TP-Links lampor hela 500 kronor styck.
Mycket pedagogisk app
Apparna och deras funktioner skiljer sig också åt, både till TP-Links fördel och nackdel. Fördelen är att TP-Links app är oerhört lättanvänd och pedagogisk. Gränssnittet är tydligt och väldigt intuitivt.Funktionsmässigt når dock TP-Links app inte riktigt upp i samma nivåer som Yeelights. Här finns visserligen möjligheten att ställa in förinställda favoriter med färg och ljusstyrka och de scheman som går att programmera är relativt komplexa, men det är ändå inte riktigt lika funktionsrikt som hos Yeelight och valmöjligheterna är lite färre. En lite kul funktion är dock att kunna se hur många timmar och minuter lampan har använts och hur mycket energi den har förbrukat. Det går också att ställa in färgtemperatur (2 500 – 9 000 K) när lampan körs i vitt läge.
Att styra TP-Link KL130 via Google Home går också utmärkt. Precis som för de flesta andra av lamporna i testet ligger begränsningen här snarast i Google Home-appen. Likaså går det utmärkt att fjärrstyra lampan och att vara flera samtidiga användare.
Omdöme
TP-Link KL130 är en mycket bra lampa med utmärkt ljusstyrka och en pedagogisk och hyfsat funktionsrik app. Tyvärr gör det höga priset och avsaknaden av såväl tillbehör som andra socklar att den precis missar en rekommenderas-logga.
Specifikationer
Produkt: TP-Link KL130Testad: Maj 2019
Tillverkare/kontakt: TP-Link, www.tp-link.com
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS, lampa med E27-fattning
Egen hubb: Nej
App på svenska: Nej
Längd: 9 centimeter
Vikt: 139 gram
Ljusstyrka: 800 lumen / 10,5 W
Multifärg: Ja
Styrning av färgtemperatur i vitt läge: Ja, 2 500 – 9 000 K
Sockel: E27
Övriga tillgängliga socklar: Saknas
Fysisk fjärrkontroll: Nej
Övriga tillgängliga tillbehör: Saknas
Stöd för Google Home: Ja
Stöd för Amazon Alexa: Ja
Stöd för Apple Homekit: Nej
Cirkapris: 500 kronor
Pris: 500 kronor hos Kjell och Company.

Behöver ingen egen hubb.
Bra ljusstyrka.
Mycket pedagogisk och hyfsat funktionsrik app.

Dyr.
Finns bara med E27-sockel.
Inga extra tillbehör.
Yeelight (betyg: 8)
Yeelight
Testets mellanviktare
Yeelight är i mångt och mycket detta tests mellanviktare och då inte bara storleksmässigt med sin längd på 9 centimeter. Prismässigt ligger den också med sina 300 kronor mellan Geeni, Nedis och Ikeas lågprislampor på cirka 200 kronor och lamporna från Lifx, TP-Link och Philips för 500 kronor styck.
Samtidigt tillhör den också toppskiktet med en ljusstyrka på 800 lumen och är med sina 176 gram tyngst i testet.
Rörig men kraftfull app
Appen då? Jodå, trots ett ganska rörigt och opedagogiskt gränssnitt så har Yeelight en bra app som är både kraftfull och funktionsrik. Det går att ställa in avancerade scheman med färgval och liknande, skräddarsydda förprogrammerade ”scener”, nedräkningstimers, favoritfärger och mycket annat. En kul funktion är exempelvis ”Music Flow”, där lampan styrs av musiken som spelas på mobilen. Det går också att ställa in färgtemperatur (1 700 – 6 500 K) när lampan körs i vitt läge. Enda minustecknet är som sagt att gränssnittet hade kunnat vara lite bättre och tydligare.Styrning via Google Home går utmärkt, där begränsningarna snarare finns hos Google Home-appen än hos Yeelight. Även fjärrstyrning och flera samtidiga användare fungerar utmärkt.
Så långt är det mesta bra när det gäller Yeelight, men tyvärr är den (tillsammans med Geeni och TP-Link KL130) en av de lampor som bara går att få med E27-sockel. Att fylla ett helt hem med Yeelight-lampor är med andra ord svårt. Dessutom saknas det möjlighet att komplettera den med tillbehör som fysisk fjärrkontroll med mera.
Yeelight har också den irriterande egenskapen att den även vid svagast inställda ljusstyrka lyser ganska starkt, klart starkare än någon annan lampa i testet.
Omdöme
Trots några brister som ett rörigt gränssnitt i appen och ett för starkt sken vid lägsta inställda ljusstyrka får Yeelight en Rekommenderas-logga, främst för det relativt låga priset och en funktionsrik app. Synd bara att den enda sockeln i dagsläget är E27.
Specifikationer
Produkt: YeelightTestad: Maj 2019
Tillverkare/kontakt: Yeelight, www.yeelight.com
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS, lampa med E27-fattning
Egen hubb: Nej
App på svenska: Nej
Längd: 9 centimeter
Vikt: 176 gram
Ljusstyrka: 800 lumen / 10 W
Multifärg: Ja
Styrning av färgtemperatur i vitt läge: Ja, 1 700 – 6 500 K
Sockel: E27
Övriga tillgängliga socklar: Saknas
Fysisk fjärrkontroll: Nej
Övriga tillgängliga tillbehör: Saknas
Stöd för Google Home: Ja
Stöd för Amazon Alexa: Ja
Stöd för Apple Homekit: Nej
Cirkapris: 300 kronor
Pris: 299 kronor hos Webhallen.

Relativt billig.
Bra ljusstyrka.
Kraftfull och funktionsrik app.
Behöver ingen egen hubb.

Finns bara med E27-sockel.
För starkt sken vid lägsta ljusstyrka.
Rörigt gränssnitt i appen.
Inga extra tillbehör.