Det är få saker som sticker ut som exceptionellt bra eller påtagligt dåligt med denna halvbilliga platta. Den är välbyggd och godkänt snabb, har en okej skärm, okej batteritid och okej ljud, men ett pris som inte riktigt känns rättfärdigat. Samsung hänger hoppet på att du ska vilja ha en pekpenna till din platta. Men det är enda anledningen vi kan komma på att välja just S6 Lite. Lenovo Yoga Smart Tab: Androidplatta och smartkontroll i ett
Galaxy Tab S6 som kom i våras är en av de mest ambitiösa Android-plattorna vi sett, en som tillsammans med Apples Ipad Pro utmanar traditionella laptops som mobilt kontor, med smarta jobbfunktioner, och toppade prestanda. Nya Galaxy Tab S6 Lite är inte vad vi skulle kalla för en billigare version av den utan snarare en platta som riktar sig till en annan målgrupp.
Testad produkt: Galaxy Tab S6 Lite 10.4 4G SM-P615
Pris: 4 990 kronor hos Elon.Den har i princip bara tagit en egenskap från sin namne, pekpennan S Pen, och adderat till en platta som annars har mycket mer konsument, och hemanvändningssyfte. Det här är en smidig och lätt platta med 10,4-tumsskärm för sofflockesurf och mediekonsumtion, och enklare snabba anteckningar.
Det betyder inte att det direkt är en budgetprodukt. Den finns i två versioner, med eller utan 4g-stöd, för 4 490 respektive 5 190 kronor i de flesta större butiker. I bägge fallen har den en sim-kortshållare som trycks ut med en pin som de flesta mobiler, men i modellen utan 4g har denna bara plats för ett mikro sd-kort. E-sim stödjs inte här, inte heller dubbla sim-kort. Men det är kanske mer aktuellt på en mobil än en platta.
Mellanprestanda och anonym design
För detta får vi prestanda som en genomsnittlig mellanklassmobil. Det är samma processor här som i Samsung Galaxy A51 som kostar cirka 4 000 kronor, egna kretsen Exynos 9611, samt 4 gigabyte ram-minne och halvsnabb lagring på 64 gigabyte. Plattan är slimmad, enkelt men snyggt byggd, och bekväm att greppa. Galaxy Tab S6 Lite har ett rätt så anonymt yttre, med matt aluminium i en slimmad, sju centimeter tjock uni Det som drar blickarna till sig mest designmässigt är att själva skärmpanelen också fått aningen avrundade hörn, och är överlag relativt smal, ungefär en centimeter runtom på alla sidor. På baksidan sticker en enkel 8-megapixelkamera ut marginellt i ena hörnet, men den är inte tillräckligt stor för att orsaka bekymmer, som att plattan vickar placerad på ett bord.
Den vi fått att testa är den gråsvarta modellen Oxford Gray, där ett par ränder på baksidan för antennframkomlighet är extra diskreta. Det finns också en matt blå kallad Angora Blue. Till slut också en laxrosa modell som i skrivande stund inte ser ut att säljas i Sverige.
Tillbaka till ips
Skärmen har en upplösning på lite mer än vanliga 1080p, 2 000 x 1 200 bildpunkter. Det ger den en fullgott skarp bild på 3-4 decimeters avstånd, men närmare än så och vi kan utskilja en del pixlar, speciellt om vi läser finstilt text. Skärmen är av ips-typ, och är ett steg tillbaka tycker vi, jämfört med högupplösta amoled-skärmen som sitter i förra årets prismässigt ungefär jämförbara Samsung-platta Galaxy S5e.
Glasytan är bra på att undvika reflexer och vi får en konstant snygg bild i alla betraktningsvinklar. Det betyder dock inte att den är helst problemfri att använda utomhus. Här ställer en måttlig ljusstyrka på som bäst ungefär 400 cd/m2 ibland till det. Den har dock övertygande bra kontrast för att vara en ips-panel och fin svärta i mörka partier av bilden. En aningen utstickande kamera stör inte nämnvärt. I rätt ljusförhållanden är det en riktigt behaglig skärm med fin färgbalans och precis lagom mättnad. Samsung uppger ingen specifik färgomfång eller sådant som hdr-stöd och den har inga skärminställningar som indikerar olika färglägen och dylikt, så vi antar att vi kanske kommer upp i srgb-klass, men inte mer.
Ljudet är desto mer väl definierat, med två element från AKG som ger fylligt om än inte extremt kraftfullt stereoljud med bra spridning, god detaljering och möjlighet till lite extra 3d-känsla med Dolby Atmos-stöd. De saknar dock den där riktiga precisionen i diskanten och rumskänslan som de bästa mediaplattorna med fler hörtalarelement har.
Penpenna i fokus
Den stora nyheten med Galaxy Tab S6 Lite är annars som sagt pekpennan. Det är en enklare version av den S Pen som Galaxy Tab S6 och Galaxy Note-mobilerna har, och har inte den inbyggda inbyggd elektronik, bluetooth och rörelsesensorer som gör dessa fjärrkontroller du kan göra gester i luften med. Här är det traditionell pekpenna-funktion som gäller, för att navigera på skärmen, klottra anteckningar och teckna i kreativa appar.
Pennan har enkel design och ett behagligt grepp, men om du inte köper till fodralet Book Cover för cirka 600 kronor är den lätt att tappa bort då den inte har någon naturlig plats att placera i eller på plattan. Den kan sitta utmed ena långsidan med magnet, men sitter inte särskilt säkert. Pennan har en viss eftersläpning när vi skriver på skärmen, men god precision i slutresultatet både i position och viss tryckkänslighet.
Med pennan i närheten av skärmen dyker One IU:s S Pen-meny upp med möjlighet att snabbt skapa anteckningar, ta en skärmdump och göra anteckningar på och en handfull andra funktioner, bland annat en rolig ar-klotter-funktion som låter dig ”rita” på objekt som kameran ser.
Det fungerar dock inte lika bra här som i till exempel en Note-mobil. Troligen kräver funktionen mer prestanda eller en bättre kamera. Den relativt enklare 8-megapixlaren som sitter baktill på Galaxy Tab S6 Lite gör ett godkänt jobb i de flesta situationer, men är ingenting som kan matcha ens kameran i en modern budget-mobil. Pennan är bekväm och enkel i utförande och funktion. Den träffar pixlarna korrekt utan behov av manuell kalibrering, men har inte den direkta respons vi hoppats på. Den passar allra bäst för snabba anteckningar.
Godkänd men inte fantastisk batteritid
Med ett batteri på drygt 7 000 mAh klarar vi att strömma högupplöst video i elva timmar, och surfa och mejla med lite dämpad skärmljusstyrka snäppet längre. Det är lite i underkant mot vad vi hoppats på, men fortfarande bra nog för en längre resa eller en maratonsittning med Netflix utan att du ska behöva bekymra dig om att leta efter vägguttag.
Byter vi till 4g-surf eller gör något mer avancerat som spelar spel eller använder ar-appar kan vi tappa mer i batteritid. Medföljande reseladdaren är lite mesig och vassare snabbladdning hade varit ett plus. Har du den ipluggad över natten har du dock för det mesta en dags användning framför dig utan problem.
Den stora frågan för Tab S6 Lite är inte om det är en bra eller dålig platta – Samsung har onekligen byggt en kvalitetsprodukt. Frågan är snarare om den är värd det Samsung vill ta betalt för den. Du kan få Galaxy Tab S5e, med samma slimmade design, lägre vikt, liknande prestanda, högupplöst amoledskärm, ännu bättre ljud, fingeravtrycksläsare och vassare batteritid.
Och det för i princip samma pris. Här får du S Pen, men är det inte något som lockar hittar vi inget som gör att vi skulle rekommendera den över den nu ett år äldre föregångaren.
Specifikationer
Produktnamn: Galaxy Tab S6 Lite 10.4 4G SM-P615 Testad: Maj 2020 Tillverkare: Samsung Systemkrets: Exynos 9611 Processor: 4st Cortex-A73 2,3 GHz + 4st Cortex-A53 1,7 GHz Grafik: Mali-G72 MP3 Minne: 4 GB Lagring: 64 GB lagring, plats för mikro sd upp till 1 TB Bildskärm: 10,4 tum ips, 2000×1200 bildpunkter Kameror: 8 megapixel bak, 5 megapixel fram Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5, a-gps, galileo, ANT+ Operativsystem: Android 10 med One UI 2.1 Övrigt: Pekpenna. Batteri: 7 040 mAh, 11h strömmad video (wifi, hög ljusstyrka), ca 13h webb och office-jobb (wifi, medelljusstyrka) Storlek: 15,5 x 24,5 x 0,7 cm. Vikt: 467 gram. Rek. pris: 5 190 kronor. Pris: 4 990 kronor hos Elon.