Galaxy S10
Testad produkt: Samsung Galaxy S10 (128GB)Pris: 9 990 kronor hos CDON | Se operatörernas och fler återförsäljares priser i vår jämförelse här!
Läs även: Det här är Galaxy S20
Ny senvinter och nya Samsung-flaggskepp. Vi testade tidigare Galaxy S10 Plus och blev väldigt imponerade av det mesta i den, men prislappen på en bra bit över 10 000 kronor är lite hisnande. Kan Galaxy S10 med kompaktare format, enklare selfiekamera och mindre batteri övertyga oss lika mycket?
(På nästa sida hittar du test av Galaxy S10 Plus)
Den har i alla fall en fyrsiffrig prislapp, om än med nöd och näppe. 9 990 kronor kostar den hos Samsung och i de flesta butiker. Med Samsungs inbytesprogram, där de köper loss din gamla mobil, går det att göra bytet lite mer ekonomiskt. Men det är ju lite fusk. Du betalar fortfarande lika mycket för din nya Galaxy och hade lika gärna kunnat sälja din gamla lur privat.

Galaxy S10 Plus finns i en handfull versioner med olika storlek på lagring och ramminne, ända upp till 1 TB lagring. För Galaxy S10 är det bara en version som gäller, med 8 GB ram och 128 GB Flashlagring. Det val som finns att göra är i designen. Du har tre färgval på den svenska marknaden. Förutom en vit och en svart finns det också en som går i gröna toner.
Galaxy S10 är en påtagligt kompaktare mobil än sitt storasyskon, nästan en centimeter mindre på bredden och höjden, men exakt lika tunn. Den är klart enklare att greppa även om du har mindre händer. Givetvis är den också lättare i vikten.
Detta gör dock att en del saker blir lite pilligare att hantera. Skärmtangentbordet i vertikalt läge har en antydan till det problem de första lurarna med Edge-skärm hade – knappsatsen är extra kompakt utformat för att knapparna på sidorna inte ska hamna i skärmböjen, och enstaka tredjepartsappar har också kontroller ända ut i sista millimetern av skärmen. Det här märkte vi inte av med Galaxy S10 Plus, men på en trängre skärm blir det mer påtagligt.

Extremt punkttät display
Skärmen är densamma som i Plus-modellen. En amoled på 1 440 x 3 040 bildpunkter, klockren kontrast och utmärkt lyster i färgerna. Den har samma stöd för HDR10+ och extra uppskruvad maximal ljusstyrka, som vi nästan aldrig har behov av att utnyttja. Men det är en bra egenskap för soliga dagar och ger också det där lilla extra i filmupplevelsen med rätt hdr-bildkälla.
Med mindre skärmyta blir det en nästan fånigt hög punkttäthet som du inte kan urskilja med blotta ögat. Det är snarare för bättre färgintepolering i foton och video, samt för vr-glasögon, som detta kommer till sin rätt.
Den nya heltäckande designen på telefonen gör att även Galaxy S10 har försetts med hål i skärmen för selfie-kameran. Men här är den inte lika bred, eftersom S10 inte har extrakameran för djupseende framtill som Plus-modellen, utan en mer diskret cirkel i hörnet. Det gör Galaxy S10 till den snäppet snyggare luren av de två, tycker vi. Och inte bara för att vi har ett roligare färgval.
Samma fina ljud och funktionsutbud
Med fingeravtrycksläsaren dold bakom skärmen, väl dold högtalare upptill och minimerat kamerahål får du en skönt, nästan obruten skärmupplevelse. Högtalarna håller samma klass som dem i S10 Plus – snyggt, rent ljud med utmärkt stereo och Dolby Atmos-surround. Lite extra kraft hade inte varit fel i vissa lägen.Funktionsmässigt skiljer de sig för övrigt inte åt, och Samsung är som vanligt tillverkaren som lyckas pressa in flest features i sina flaggskepp. Vi kommer inte på något som de egentligen saknar; allt från stöd för extern bildskärm, dubbla sim-kort och hörlursuttag, till alla sensorer och kommunikationsprotokoll du kan tänka dig, samt ett gäng smarta mjukvarufunktioner. Listan är för lång för att gås igenom i sin helhet, men ett par som sticker ut S10:ans inbyggda pulsmätare och stödet för nya 2018.11ax-wifi, även kallat wifi 6.
Processor och prestanda
Galaxy S10 har samma Exynos 9820-processor som Galaxy S10 Plus, men med kompaktare form får de inte till kylningen lika effektivt, något som märks på två sätt. Topprestanda är aningen lägre. Det är fortfarande den snabbaste Android-plattformen, i alla fall i väntan på Snapdragon 855, och prestanda i Galaxy S10 slås bara av just Galaxy S10 Plus (och senaste generationen Iphones), då den är ett par, tre procent långsammare i alla våra mätningar.Sedan blir den också jobbigt varm om du spelar grafiktunga spel, något som inte var fallet med Plus som blev ljummen, men inte så mycket mer. Tänker du tillbringa mer än några minuter i Fortnite lär du behöva ett skal till mobilen, annars blir den rent obehaglig att greppa.

Batteritid
Galaxy S10 har ett 3 400 mAh batteri, ett rejält steg ner från 4 100 mAh i Plus-modellen. Det räcker fortfarande till en övertygande batteritid på över 14 timmar strömmad Netflixfilm, och ungefär lika mycket webb- och blandad app-användning.
Den här gången har vi också fått tillfälle att testa omvänd trådlös lagring på allvar tillsammans med en Galaxy Watch Active (test på den kommer snart). Det är en riktigt bra funktion på pappret, men dess praktiska hantering lämnar en del att önska.
Baksidan på en telefon är inte optimal laddningsplatta, och vår klocka har en tendens att glida på den hala glasytan och hamna utanför den zon där den kan laddas upp. Då stänger laddfunktionen av sig efter att tag, om den upptäcker att ingen enhet har kontakt med den. Rent tekniskt fungerar allt som det ska, men det gäller helt enkelt att ha tungan rätt i mun när du använder den.
Galaxy S10 har alla kameror… nästan
Kamerorna är exakt samma som i Galaxy S10 som i Plusmodellen och fotar därmed lika bra. Det är inte så värst mycket att säga om dem, då det grundläggande i huvudkameran och zoomkameran är samma som Samsung kunde leverera för ett år sedan. Nytt är den extra linsen för vidvinkelfoton.
Det positiva här är att standardmodellen av flaggskeppen nu får alla extralinser på baksidan, så att den inte är en nerbantad version av Plus-modellen. Det var annars en viktig faktor till att välja en Galaxy S9 Plus framför en Galaxy S9. Är du fototentusiast får du nu samma riktigt kraftfulla och mångsidiga kamera oavsett vilken storlek på flaggskeppsmobil du väljer. Jämför vi Galaxy S10 med Galaxy S9 blir det därför en påtaglig kamerauppgradering.

På framsidan har den som sagt en enklare kamerauppsättning och saknar den extrasensor för djupseende som S10 Plus har. Det är dock ingenting vi saknar särskilt mycket. Vi får faktiskt godkänd bokeh-effekt även med kameran i Galaxy S10, även om justering av skärpedjup inte är lika smidig. Det verkar också som om vr-emoji-funktionen är lite bättre med Plus-modellens dubbla sensorer, men det känns inte direkt som ett argument för en uppgradering.
Omdöme

Värmeutvecklingen är i enstaka tillfällen störande, men kan åtgärdas med ett skal, något du ändå bör ha till en sån här dyrgrip.
Fakta Samsung Galaxy S10 SM-G973F
Testad: Mars 2019Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Exynos 9 Octa 9820
Processor: 2st Mongoose M4 2,7 GHz + 2st Cortex-A75 2,3 GHz + 4st Cortex-A55 1,9 GHz
Grafik: Mali-G76 MP12
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd 512 GB
Bildskärm: 6,1 tum amoled, 1440×3040 bildpunkter
Kameror: 12+12+16 megapixel med led bak, 10 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g,3g,4g (cat 20/13), 802.11a/b/g/n/ac/ax (wifi 1-6), bluetooth 5.0, gps, galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 9.0 med One UI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, pulsmätare, vattentålig (ip68), trådlös laddning (qi, pma), omvänd trådlös laddning, skrivbordsläge m.m
Batteri: 3400 mAh, 14h 30min strömmad video (wifi), ca 15h blandad användning (4g), ca 21h samtal (3g)
Storlek: 7,04 x 15 x 0,78 cm
Vikt: 157 gram
Pris: 9 990 kronor hos CDON | Se operatörernas och fler återförsäljares priser i vår jämförelse här!
Prestanda
Antutu Benchmark: 331 087 poängGeekbench 4: 10 131 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 56 405 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 379 poäng

Höga prestanda
Utmärkt bildskärm och bra ljud.
Stort funktionsutbud.
Rejäl kamerauppgradering från S9

Blir varm av grafiktunga spel
”Bara” normalbra batteritid
En del onödigheter i mjukvaran.
Galaxy S10 Plus
Testad produkt: Samsung Galaxy S10 Plus (128GB)Pris: 10 990 kronor hos CDON | Se fler återförsäljare och operatörernas bästa pris på S10 Plus i vår jämförelse här!
Samsung Galaxy S10 Plus
Samsung presenterade sina nya flaggskeppsmobiler dagarna innan Mobile World Congress, och som vanligt gick det att förbeställa direkt efter avslöjandet.Vi börjar med att testa den mest maxade av dem, Galaxy S10 Plus. Den enklaste varianten av Galaxy S10 Plus går loss på 10 990 kronor, medan den dyraste går på svindlande 17 490 kronor. Då får du extra ramminne och lagring, men i allt annat har de samma egenskaper.
I testet:
Designen ger telefon – till mindre mått
Designmässigt har det skett en del förändringar. Galaxt S10 Plus är tunnare och lättare än Galaxy S9 Plus, trots större batteri. Den har fått bredare kameradel baktill, då sensorerna ökat från två till tre. De sitter dessutom på bredden, som på en Galaxy Note 9. Utöver traditionellt blanksvart modell finns Galaxy S10 Plus i en riktigt snygg pärlemoliknande ton kallad Prism White. Mer avancerade färger än så får vi tyvärr inte just nu.
Fingeravtrycksläsaren baktill är borta och sitter numera placerad under skärmen. Den använder ultraljud, vilket ska göra den snabbare än en optisk läsare. Den reagerar pålitligt på vårt tumavtryck, men en fysisk läsare är fortfarande rappare, även i en budgetmobil.
Läs också: Stor jämförelse – här hittar du Samsung S10e billigast
Det mest uppenbara är att skärmen nu går nästan ända upp i ovankant, och att den främre kameran har flyttat in i ett hål i skärmpanelen. Det ser onekligen coolt ut, men det kommer inte utan anmärkningar. Samsung hade ju aldrig flärp som inkräktade på notifikationsfältet i sina mobiler tidigare, och några extra millimeter i ovankant är inte så katastrofalt. Just i Galaxy S10 Plus är hålet dessutom extra brett och iögonfallande, då den har två linser framtill.
Film ovan. Vi kollar in de nya Galaxy-modellerna på Samsungs Unpacked-event i London.
Bäst skärm hittills
Den designdetaljen är vi alltså inte helt övertygade av. Själva skärmpanelen är dock bättre än någonsin. Och det vill inte säga lite då Galaxy-lurarna har haft bland de bästa skärmarna i branschen i flera år.Nu är den maximala ljusstyrkan i amoled-panelen hela 1 200 cd/m2 – och Galaxy S10 har som första mobil fått stöd för HDR10+. Tillsammans med sin 1 440p-upplösning blir det knivskarp i alla lägen. Upplösningen är nerställd till 1 080p som standard för att spara batteri, och det är sällan vi känner behov av gå upp till 1440p.

Bra bild åtföljs av kristallklart stereoljud med fin rymd, tack vare Dolby Atmos-stöd. Vi saknar dock riktigt tryck i högtalarna. Samsung fortsätter stödja traditionell hörlursport och ljudet ur den är som i tidigare modeller rent och kraftfullt, men för audiofiler finns det en handfull bättre mobiler på marknaden.
Hittills snabbast prestanda med Android
Galaxy S10-serien drivs av nya Exynos 9820-kretsen med åtta kärnor i tre prestandanivåer. Telefonerna har som standard åtta gigabyte ramminne, men den mest maxade modellen av Galaxy S10 Plus har hela tolv gigabyte. Vår testade telefon är grundmodellen med åtta gigabyte.Läs mer om Samsung nya mobiler
Den är ungefär fem till tio procent snabbare jämfört med Huawei Mate 20 Pro som fram till nu var den snabbaste Android-mobil vi testat. Iphone XS Max är fortfarande prestandakung, men skillnaden är ytterst marginell. Exynos 9820 är faktiskt snäppet bättre på spelgrafik. Vi har inte testat någon mobil med Snapgdragon 855 ännu, så det ska bli spännande att de skillnaderna. Samsung har satt ribban högt – och vi kan konstaterar att allt vi gör på Galaxy S10 Plus flyter på problemfritt.

Massor av minne
Med ett undantag. Dex, Samsungs skrivbordsgränssnitt som kan aktiveras om du ansluter en datorskärm till en docka, ger oss en seg och laggig fönsterhantering. Allt fungerar, och det går lite snabbare i Galaxy S10 Plus än tidigare – men det är inte samma rappa upplevelse som i resten av telefonen.Missa inte: Här är snyggaste skalen till Galaxy S10 och S10 Plus
Lagringen i Galaxy S10 Plus ligger på 128 GB, 512 GB eller 1 TB, plus plats för mikro-sd-kort på upp till 512 GB. Det är modellen med 1 TB som också kommer med tolv GB ramminne. Den har keramik istället för glas på bakstycket.
Funktionsmässigt har Galaxy S10 Plus det mesta du kan tänkas behöva, från dubbla-simkortsplatser och stöd för snabbast möjliga 4g-data, till inbyggd pulsmätare och ANT+. Det är också första mobilen vi ser som klarar av den nya wifi-standarden 802.11ax, även kallad Wifi 6.

Rejält batteri, till slut
Nytt i år är också en rejäl uppgradering av batteriet, från 3 500 mAh till 4 100 mAh. Här lyckas Samsung överträffa våra förväntningar rejält. Om det är nya skärmen eller processorn som är extra strömsnål tänker vi inte spekulera om, men resultatet är lysande.Vi klockar in på över 17 timmars strömmad full hd-video från Youtube och Netflix med hög skärmljusstyrka, och nästan lika mycket när vi surfar och använder sociala appar. Att gps-navigera, fota, filma och spela enklare spel drar runt dubbelt så mycket ström, men även det innebär en aktiv användningstid på många timmar.
Som alltid stödjer Samsung snabbladdning men skickar med en enklare reseladdade i förpackningen. Vi får också stöd för trådlös laddning med upp till 10 W-effekt, vilket är högre än de flesta qi-laddare, men vi har sett ett antal telefoner nyligen med snabbare trådlös laddning.

Nytt är också att Samsung gett S10-lurarna omvänd trådlös laddning, något vi tidigare sett i Huawei Mate 20 Pro. Den fungerar som trådlös laddplatta – och är utmärkt för den som har en trådlöst laddad smartklocka eller till exempel Galaxy Buds. Du behöver då inte ha med dig en extra laddare på resan. Däremot är funktionen för långsam för att vara funktionell om du tänker ladda kompisens mobil på språng.
Kamera: Extra objektiv, inte så mycket mer
Huvudkameran är den samma som i Galaxy S9 Plus, eller i alla fall väldigt snarlik. Den har samma ställbara bländare med goda fotoegenskaper i mörker, tolv megapixel och optisk bildstabilisator. Den har fått sällskap två extra kameror.Dels en tolv-megapixlare med telefotolins och 2x optisk zoom som verkar vara samma som förr, dels en ny vidvinkellins med sensor på 16 megapixlar. Den ger ett synfält på hela 123 grader, vilket ger riktigt snygga landskapsfoton. Dessa växlar vi enkelt mellan i kameraappen, som är bekant på de flesta sätt. Nytt här är främst förbättrad ai, med möjlighet att känna igen fler objekt och scener.

Nytt på videosidan är främst att det går att filma i 4k-format med HDR10+. För det rekommenderar vi att du skaffar extra minneskort eller en modell med extra lagring. Filmerna tar nämligen rejält med plats. För övrigt filmar den stabilt, har bra om än aningen låg ljudupptagning, och fortfarande den enda super-slowmotion-funktionen i en mobil som är användbar.
Stilrent och funktionsfyllt
Operativsystemet är Android 9 med Samsung One UI. Det är grafiskt snyggt och lättanvänt och har många bra funktioner som barnläge, extra säkerhet i Knox, Game Launcher som optimerar för spelande, och assistenten Bixby – som blir bättre och bättre.Som vanligt begriper vi inte Samsungs besatthet med att pracka på oss alternativ till Googles utmärkta standardappar. Av någon anledning får vi också Microsoft Office, Linkedin och Onedrive förinstallerade.

Omdöme
Samsung spar verkligen inte på krutet här, och Galaxy 10 Plus levererar toppkvalitet i allt den tar sig för. En del uppgraderingar är försiktiga och förväntade, medan andra överraskar positivt.De saker vi är tveksamma till är medvetna designval från Samsung, som kameran i skärmen och apputbudet. Och så priset då, som gör även den mest slösaktige knäsvag. Men det är tydligen den här prisnivån på en premium-mobil med extra allt numera. Det här är telefonen att slå 2019.
Fakta: Samsung Galaxy S10 Plus SM-G975F
Testad: Februari 2019Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Exynos 9 Octa 9820
Processor: 2st Mongoose M4 2,7 GHz + 2st Cortex-A75 2,3 GHz + 4st Cortex-A55 1,9 GHz
Grafik: Mali-G76 MP12
Minne: 8 GB / 12 GB
Lagring: 128 GB / 512 GB / 1 TB, plats för mikro sd 512 GB
Bildskärm: 6,4 tum dynamic amoled, 1440×3040 bildpunkter
Kameror: 12+12+16 megapixel med led bak, 10+8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g,3g,4g (cat 20/13), 802.11a/b/g/n/ac/ax (wifi 1-6), bluetooth 5.0, gps, galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 9.0 med One UI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, pulsmätare, vattentålig (ip68), trådlös laddning (qi, pma), omvänd trådlös laddning, skrivbordsläge m.m
Batteri: 4100 mAh, 17h 30min strömmad video (wifi), 18h blandad användning (4g), ca 30h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,4 x 0,78 cm
Vikt: 175 gram
Pris: 10 990 kronor hos CDON | Se fler återförsäljare och operatörernas bästa pris på S10 Plus i vår jämförelse här!
Prestanda
Antutu Benchmark: 333 398 poängGeekbench 4: 10 612 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 56 799 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 436 poäng

Mycket höga prestanda.
Utmärkt bildskärm och bra ljud.
Stort funktionsutbud.
Samma grymma kamera, nu med extra bredd.
Batteritiden.

Vi är inte helt sålda på hål i skärmen.
En del onödigheter i mjukvaran.
Högt pris.
Nyheterna i Galaxy S10 och S10 Plus
Produkt: Samsung Galaxy S10 och S10 PlusPris: S10: 9 990 kronor hos CDON (128 GB). S10 Plus: 10 990 kronor hos CDON (128 GB). Se fler återförsäljare samt operatörernas priser i vår jämförelse här!
Det har hunnit gå tio år sedan Samsung lanserade sin första Androidbaserade smartphone under namnet Galaxy. Nu har fyra radikalt annorlunda telefoner presenterats för allmänheten.
Dessa är:
Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10 Plus
Samsung Galaxy S10e
Samsung Galaxy S10 5G
De tre förstnämnda telefonerna är spikade för Sverigelansering, medan 5g-varianten hänger på hur det går med svensk utrullning av tekniken hos operatörerna.
Den här artikeln fokuserar på Galaxy S10 och S10 Plus – två topputrustade telefoner som ska se till att 2019 blir ett roligare smartphone-år än i fjol för Samsung. Det första som torde nå betraktarens ögon är att de två välsvarvade flaggskeppen hoppar över allt vad flärp heter, och i stället satsar på en liten “ö” i utkanten av skärmarna för att rymma selfie-kameran.

Det är små skillnader mellan modellerna, precis som tidigare år. Först och främst har S10 Plus större skärm, och som en följd av det även ett maffigare batteri. En extra kamera på framsidan har den också, vilket är en annan sak som skiljer den från S10:an rent visuellt. Den kan också fås med mer lagringsutrymme och arbetsminne.
Stora skärmar och stöd för HDR 10+
För att återgå skärmarna så mäter de 6.1 (Galaxy S10) respektive 6.4 (S10 Plus) tum och satsar på det något mer avlånga bildförhållandet 19:9 i jämförelse med fjolårets S9-telefoner. Båda amoled-panelerna kan ställas in att visa Quad HD+-upplösning. Pixeltätheten ligger på 550 ppi för S10 och 522 ppi för den större S10 Plus.
Skärmen är certifierad enligt VDE-standarden för extra bra färgåtergivning och kontrast. Galaxy S10 och S10 Plus är också de första mobilerna som certifierats för HDR 10+, vilket innebär att de använder dynamisk metadata för att bilden hela tiden ska anpassas för bästa svärta och kvalitet när du exempelvis strömmar film på en tjänst som stöder formatet.
Såväl S10 som S10 Plus får nu fingeravtrycksläsaren i skärmpanelen. Denna är ultraljudsbaserad och använder 3d- i stället för 2d-skanning av fingrar för att göra avläsningarna mer säkra och precisa. Och precis som tidigare år är skärmkanterna lätt böjda på långsidorna enligt Samsungs gängse Infinity-designprincip.
Trippla baksideskameror med ai-funktionalitet
Samsung har ansträngt sig extra mycket med de nya telefonernas kameror, vilket på baksidan resulterat i en trippel uppsättning beståendes av två 12-megapixelkameror (telefoto, vidvinkel) med optisk bildstabilisering och bländare på f/2.4 respektive f/1.5/2.4. Sist men inte minst hittar vi en ultravidvinkelkamera på 16 megapixel och stöd för upp till två gånger optisk zoom.
Kamerorna använder en kombination av optisk och digital bildstabilisering vid filmning, för att göra det lättare att hitta skärpa på motiv i rörelse. Kameran på baksidan kan spela in i samma dynamiska HDR 10+ som vi berättade kort om här ovan, men exakt upplösning eller antal bildrutor per sekund vet vi inget om ännu.
På framsidan sitter selfie-kamera på 10 megapixel, med f/1.9-bländare och dual pixel-autofokus – något som även finns representerat i baksidestrion. Här skiljer sig faktiskt S10 Plus gentemot S10 med en extra rgb depth-kamera på 8 megapixlar. Trendigt nog ska fotograferandet göras ännu bättre med hjälp av en npu, eller Neural Processing Unit, som använder artificiell intelligens för att anpassa dina foton efter rådande förhållanden och minska manuellt pill.
Prestanda som räcker och blir över
Inte heller under huven har man sparat på krutet. De nya S10:orna drivs av åttakärniga processorer som vi antar blir Exynos 9820 här i Europa. Det ska på ett ungefär motsvara kraften hos Qualcomm Snapdragon 855, som är det allra senaste i mobil processorväg. Vidare ska särskild, ai-fokuserad mjukvara optimera batteri, prestanda, ram-användning och temperatur för att anpassa S10 efter olika användningsscenarion.
I Galaxy S10 ligger arbetsminnet på generösa 8 GB och lagringen på antingen 128 eller 512 GB beroende på vilken modell du väljer. Den större S10 Plus kan fås med hela 12 GB ram och 128, 512 eller smått vansinniga 1 TB lagringsutrymme. Stöd för dubbla sim och mikro-sd-kort på upp till 512 GB finns också på plats.
Bland övriga funktioner som är värda att uppmärksamma hittar vi stöd för senaste wifi 6-tekniken, något som är välkommet för den som äger en av få kompatibla routrar som hittills hunnit släppas på marknaden. Stereo-högtalare står för ljudbiten i Galaxy S10 som även stöder Dolby Atmos-ljud. 3,5-millimetersporten finns kvar för den som vill användade hörlurar av trådad modell.
Samsung introducerar också trådlös batteridelning, vilket innebär att du kan ladda saker som smartklockor och true wireless-hörlurar med hjälp av själva telefonen. Detta förutsätter att enheten du försöker ladda stöder den trådlösa qi-standarden, något som blir allt vanligare i teknikosfären.
Batteristorleken hos telefonerna ligger på omärkvärdiga 3 400 mAh respektive 4 100 mAh. S10 blir, glädjande nog, möjlig att snabbladda både med och utan sladd. Galaxy S10 och S10 Plus är damm- och vattentåliga enligt IP68-standarden och kommer med Googles Android 9 Pie-operativ installerat. Mjukvaran ovanpå är egna, nya gränssnittet One UI som sedan en tid tillbaka återfinns i S9 och Note 9.
Priset? Från tio tusen till sanslöst mycket
Förbeställningar av Galaxy S10 och S10 Plus börjar redan i morgon, och sedan dimper telefonerna ned hos postombud och butiker från 8 mars. Initialt är färgvalen begränsade till svart eller vitt.De rekommenderade priserna vi lyckats få tag på hittills är:
9 990 kronor för Galaxy S10 och 10 990 kronor för S10 Plus med 128 GB, 13 490 kronor för Galaxy S10 Plus med 512 GB samt astronomiska 17 490 kr för 1 TB-versionen.
Specifikationer Galaxy S10 och Galaxy S10 Plus:
Skärm Galaxy S10: 6.1 tum Quad HD+ Curved Dynamic amoled, bildförhållande på 19:9, pixeltäthet om 550 ppi.Skärm Galaxy S10 Plus: 6.4 tum Quad HD+ Curved Dynamic amoled, bildförhållande på 19:9, pixeltäthet om 522 ppi.
Kamera (bak): Trippelkamera med 12 / 12 / 16 megapixel och digital/optisk zoom:
Telefotolins med fasdetekterande autofokus, f/2.4-bländare och optisk bildstabilisering.
Vidvinkellins med dual pixel-autofokus, f/1.5/2.4-bländare och optisk bildstabilisering.
Ultravidvinkel med f/2.2-bländare.
Kamera (fram): 10 megapixel, dual pixel-autofokus och f/1.9-bländare
Kamera 2 (S10 Plus): 8 megapixel rgb depth och f/2.2-bländare
Mått och vikt:
70,4 x 149,9 x 7,8 millimeter, 157 gram (S10)
74,1 x 157,6 x 7,8 millimeter, 198 gram (S10 Plus)
Processor:
7nm 64-bit Octa-core processor (Max. 2.8 GHz + 2.4 GHz + 1.7 GHz)
8nm 64-bit Octa-core processor (Max. 2.7 GHz + 2.3 GHz + 1.9 GHz)
Kan variera beroende på marknad och mobiloperatör.
Lagring och minne:
Galaxy S10: 8 GB ram (LPDDR4X), 128 GB/512 GB + mikro-sd-plats (upp till 512 GB)
S10 Plus: 8 GB/12 GB ram (LPDDR4X), 128 GB/512 GB/1 TB + mikro-sd-plats (upp till 512GB)
Batteri: 3 400 mAh för Galaxy S10 och 4 100 mAh för Galaxy S10 Plus.
Anslutningar: Usb-c, 3,1 samt 3,5-millimetersport.
Operativsystem: Android 9 Pie