Xiaomi Mi Note 10 Pro – liten uppgradering som gör mer än väntat
Xiaomi Mi Note 10 Pro är nästan identisk med en modell vi redan har testat, men de få skillnader den har ger en större effekt än vi trodde. Frågan är om det trots det är värt pengarna.
I höstas testade vi Xiaomi Mi Note 10, en telefon som bjuder på det mesta i flaggskeppskvalitet, från lyxig design, snygg amoled-skärm, jättebatteri och en kamera som både är extrem i upplösningen och funktionsbredden. Det den saknar är riktiga flaggskeppsprestanda och riktigt mycket lagring.
När den kom så suktades det också om en Mi Note 10 Pro, och nu har den börjat säljas i Sverige. Den kostar en tusenlapp mer, precis under 7 000 kronor istället för 6 000 kronor, men är på de allra flesta punkter samma telefon. Den har samma design med glänsande metallram, böjda glas fram- och baktill och finns i tre färger, mjölkvit, gråsvart och turkos. Trots extra stort batteri på hela 5 260 mAh är luren inte överdrivet tjock eller tung.
Denna gång fick vi in den grönblå versionen som kallas Aurora Green, och vi måste säga att den är riktigt snygg på nära håll, om du vågar ha en utan skyddande fodral på. Ett genomskinligt silikonskal medföljer, men med det på tappar den det mesta av elegansen. Xiaomi Mi Note 10 Pro och Mi Note 10. Ser du skillnaden? Inte vi heller.
Samma bra skärm, aningen bättre ljud
Skärmen har liten droppformad flärp för selfiekamera i mitten och någon millimeter extra skärmkant nedtill, men annars håller den marginalerna små, och det mesta täcka av dess amoled-panel på 1 080 x 2 340 bildpunkter, med utmärkta egenskaper för både utomhusbruk med hög toppljusstyrka och foto och filmvisning med stöd för dci-p3 och HDR10.
Det har gått ungefär fyra månader sedan vi testade Mi Note 10, och även om mycket i hårdvaruväg är samma som i denna telefon kan det ha skett saker i mjukvaran som ändrar vår uppfattning om den. Så verkar vara fallet med ljudet, vars drivrutiner kan ha fått sig en uppdatering. Högtalaren i botten har inte samma platta ton och borttappade diskant som förr. Det är fortfarande ingen höjdartelefon ljudmässigt, men den har lyft sig ett snäpp.
Det är inte heller någon skillnad på kameran, men vad den har tål att upprepas. Den har flera stora siffror att skryta med. Fem aktiva kameror för olika ändamål baktill, plus dubbla led-blixtar. Huvudkameran har laser-autofokus, optisk stabilisering och stor sensoryta yta på brutala 108 megapixlar från Samsung. Dock inte exakt samma som i Galaxy S20 Ultra utan en snäppet mindre avancerad modell. Ljusstarka och skarpa amoled-skärmen är en av telefonens bästa egenskaper.
Massor av extra linser
Den har två zoomkameror. En med 2x optisk förstoring och lite större sensor, och en mindre zoomkamera på hela 5x optisk förstoring. Fast vi begriper inte riktigt hur de fått plats med det då den inte är monterad på sidan som i Huawei P30 Pro eller Samsung Galaxy S20 Ultra. Den får problem på kvällen men imponerar i dagsljus. Och slutligen har vi både en vidvinkelkamera och en separat liten makrolins.
Vi ser en del förbättringar i handhavandet, bland annat med mer pålitlig autofokus när vi zoomar, än när vi testade Mi Note 10. Det har troligen med kontinuerliga mjukvaruuppdateringar att göra. Men annars är det samma väldigt mångsidig och tekniskt imponerande kamera, men en som kan kräva lite tålamod för att lära sig hantera.
Det som är nytt i Mi Note 10 Pro är egentligen bara två saker, mer ram-minne och mer lagring, som dessutom verkar lite snabbare. Men det är faktiskt en uppgradering som ger kännbar effekt på flera håll. Två extra gigabyte i minne verkar snabba upp hanteringen av just kameran en hel del. Där vi irriterade oss på en del fördröjningar, speciellt för bildprocessningen av bilder från både vidvinkel- och huvudkamera, har den fått rappare respons. I kamerappen är pro-läget för det mesta riktigt behändigt att använda. Det är här du till exempel kommer åt att fota med makro-linsen.
Extra minne hjälper
Vi kan mäta en liten uppgradering i prestanda, men då våra benchmark-appar fokuserar på ren cpu- och gpu-kraft förväntar vi oss inga avgörande skillnader i resultatet där. Men en viss rapphet vid webbfurf på många flikar eller vid hantering av större appar och dokument kan faktiskt kännas.
Dubbelt så mycket lagringsutrymme är givetvis också ett plus, men det är lite upp till dig som användare om det är värt extra pengar. Du har ingen plats för extra minneskort, så det du får där är ditt maximum.
Den aningen vässade prestandan har inte påverkat telefonens utmärkta batteritid, och vi får exakt samma resultat i våra mätningar som för Mi Note 10, vilket är mycket bra. Runt 18 till 20 timmar av kontinuerlig användning visar sig inte vara orimligt. Med en relativt biffig medföljande snabbladdare på 30 Watt går det kvickt att fylla på det stora batteriet.
Nu när vi närmar oss våren 2020 börjar det kännas lite mossigt med mobiler med Android 9, och vi hoppas på en uppgradering för Mi Note 10 Pro snart. Den har egna gränssnittet MIUI11 ovanpå, så vi vet inte vad det skulle göra för upplevelsen, då Xiaomis gränssnitt – funktionsspäckat som det är – alltid har haft egensinniga idéer om navigering och upplägg, och en del överambitiösa irritationsmoment. Trots stort batteri känns telefonen inte överdrivet klumpig. Utstickande kamerorna kan dock komma i vägen ibland.
Omdöme
Uppgraderingen till Pro-modell tar Mi Note 10 från att kännas lite för seg för sina flaggskeppsambitioner till att kännas mer acceptabel. Den roliga kameran som när den är bra är riktigt bra, den snygga skärmen och den suveräna batteritiden är fortfarande dess bästa sidor, och två av våra största klagomål, trist ljud och dämpade prestanda, har bägge blivit lite bättre.
Dock utan att ha blivit hundra procent bra. Och då är frågan om det är värt att lägga på tusen kronor på priset om du skaffar den. Det är en del vassa konkurrenter med samma prislapp, medan Mi Note 10 är lite mer ensam i prisklassen precis under. Det är fortfarande en mycket bra telefon, men Pro-versionen kom lite för sent för att kännas relevant och få en solklar rekommendation från oss.
Specifikationer
Produktnamn: Xiaomi Mi Note 10 Pro Testad: Mars 2020 Tillverkare: Xiaomi Systemkrets: Snapdragon 730G Processor: 2 st Kryo 470 Gold 2,2 GHz + 6 st Kryo 470 Silver 1,8 GHz Grafik: Adreno 618 Minne: 8 GB Lagring: 256 GB Bildskärm: 6,46 tum amoled, 1080 x 2340 bildpunkter Kameror: 108 MP + 20 MP vidvinkel + 5 MP telefoto + 2 MP makro + 12 MP porträttkamera med led bak, 32 MP fram Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi5, bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc, ir Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby) Batteri: 5 260 mAh, 23h 30min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 18h 50min blandad användning (4g, låg ljusstyrka), 32h samtal (3g) Storlek: 15,8 x 7,4 x 0,97 Vikt: 208 gram Rek. pris: 6 990 kronor Pris: 6 008 kronor hos Prisjakt.
Prestanda
Antutu Benchmark: 275 907 poäng Geekbench 5, cpu: 1 778 poäng 3dmark Sling Shot Extreme, grafik: 2 416 poäng Androbench, lagring: 499,1 MB/s Utmärkt batteritid Kamerauppsättningen Hög klass på skärm Lite vassare prestanda Men också lite dyrare Ingen vidare högtalare Android 10 och renare gränssnitt vore bra