Yakuza: Like A Dragon – helgalna gangstersimulatorn sadlar om på Xbox Series X
Med inget Halo i sikte har Xbox Series-lanseringarna skiftat fokus mot tredjepartsspel. Ett av de mer intressanta är den nya delen i Segas Yakuza-serie, som numera är ett renodlat japanskt rollspel.
Av Raphael Cano Felix
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Ett nytt och underhållande stridssystem
Perfekt balans mellan seriositet och humor
Galnare minispel än någonsin
Nackdelar
Icke-konsekventa dialoger
Statiska och mindre dynamiska miljöer än sist
Buggar till och från vid strider i trånga utrymmen
Omdöme
Yakuza: Like A Dragon är en fräsch uppdatering av Segas galna gangstersimulator. Det nya stridssystemet är varierat och riktigt underhållande. Balansen mellan seriositeten i storyn och de humoristiska inslagen är utmärkt, och den nye protagonisten Ichiban övertygar. Men dessvärre lyser de riktiga “next-gen”-inslagen med sin frånvaro. Statiska miljöer och icke-animerade munnar bör inte förekomma alls år 2020.
Det viktigaste med lanseringar av nya spelkonsoler är att visa upp nya, spännande titlar. I fallet Xbox Series X och Series S var tanken att Halo Infinite skulle stå för den biten. Men efter förseningen av Microsofts flaggskepp hamnade fokus istället på nya tredjepartsspel. Ett av dessa är överraskande nog ett nytt Yakuza. Serien har annars en lång historia med Playstation. Men Yakuza: Like A Dragon är en reboot, vem som helst kan hoppa in i den galna, japanska undre världen som spelen är kända för.
Yakuza eller Dragon Quest?
En nystart kräver förstås en ny huvudperson. I Yakuza: Like A Dragon får vi stifta bekantskap med Ichiban Kasuga, en karaktär som är betydligt mer lättsam än seriens övriga protagonister. Han är extrovert, klär sig i mer färgglada kostymer och har en tendens att jämföra allt med Dragon Quest. Under spelets inledande timmar namedroppar han Square Enix rollspelssaga så pass ofta att vi börjar undra om det rör sig om ett sponsrat inslag. Det visar sig dock vara en metakommentar över det vi själva spelar. Yakuza: Like A Dragon byter nämligen ut den klassiska brawler-mekaniken från alla tidigare spel till förmån för ett mer turbaserat rollspelsupplägg. Det betyder att Ichiban, och de karaktärer som följer honom, har en rad olika kommandon till sitt förfogande. Underhållande nog är dessa däremot ändå förankrade i spelets ton, och ger oss allt från helande allsånger till försvarshöjande pepptalks. Spelet har till och med ett jobbsystem där våra karaktärer kan byta mellan olika stridsstilar, och därmed få tillgång till fler attacker. Glömde vi nämna att jobbsystemet sköts via ett arbetsförmedlingskontor? Eller att jobben kan vara allt från breakdansare till dagdrivare? Variationen och den säregna humorn är själva styrkan i spelets nya stridssystem. Och efter ett tag glömmer vi bort de realtidsbaserade och mer actionbetonade striderna från föregångarna. Det rör sig trots allt om samma Yakuza, där vi utforskar semi-öppna japanska städer, hamnar i trubbel för att sedan glömma bort allt med en omgång karaoke i den lokala baren.
En smått uppgraderad drakmotor
Trots ett nytt stridssystem finns det andra detaljer som inte känns lika fräscha, till exempel omgivningarna. Vi är medvetna om att spelet ursprungligen utvecklades för Playstation 4, men även där känns vissa inslag som ett steg bakåt. Där tidigare spel, främst de som utvecklades med Segas “Dragon Engine”, bjöd på dynamiska och förstörbara objekt känns miljöerna i Yakuza: Like A Dragon mer statiska. Dessutom är gatorna mer folktomma och de interagerbara karaktärerna färre. Däremot har själva spelmotorn fått sig en rejäl uppdatering vad gäller karaktärsmodeller och ansiktsuttryck. Och precis som andra titlar för nästa generations konsoler bjuder Yakuza: Like A Dragon på mer högupplösta modeller, snabbare laddningstider och framför allt stabil bilduppdatering. Just det sistnämnda var ett stort irritationsmoment i Yakuza 6 och spinoff-titeln Judgment, men här glider vi smärtfritt genom storstaden.
En oslipad diamant
Om tanken var att attrahera en ny fanskara kan vi konstatera att Sega gjort nästan allt rätt. Upplägget känns fräscht, karaktärerna mer igenkännbara och minispelen galnare än någonsin. De har till och med bemödat sig att översätta hela spelet till engelska, och för en gångs skull passar rösterna in perfekt. Dock finns det tillfällen där karaktärer ändå svarar på japanska, och ibland hör vi röster komma från icke-animerade munnar. Just att spelet inte kan vara konsekvent vad gäller dialoger är ett problem som präglat serien i evigheter. Och sett till vad andra utvecklare gör med den nya hårdvaran finns det ingen ursäkt för att inte leverera på den punkten. Eller på de andra vi nämnt tidigare i denna text. Vi hoppas ändå på en ordentlig uppföljare, utvecklat från grunden för den nya generationens spelkonsoler. Grundkonceptet är nämligen för genialt för att enbart nå ut till seriens die hard-fans.
Yakuza: Like A Dragon
Testat: November 2020 Genre: Action/Rollspel Utvecklare: Ryu Ga Gotoku Studio Utgivare: Sega Plattform: Xbox Series X/S, Xbox One, pc, Playstation 4, Playstation 5 (2021) Testat på: Xbox Series X Pris: Xbox One: 498 kr hos Proshop. PS4: 498 kr hos Proshop. Xbox Series X/S: 629 kr hos Microsoft. PS5: 749 kr hos Cdon.