Lite-versionen av senaste flaggskeppen från Huawei brukar ofta låna designelement från förra årets modell, men i år är P30 Lite väldigt lik P30 Pro i designen. Den har samma platta, avfasade yta upptill och nertill, samma lätt rundade baksida, hyfsat tunna skärmkanter och mini-flärp för selfiekameran.
En del saker skiljer den givetvis åt. Den har platt glas på framsidan, fingeravtrycksläsare i mitten baktill, och inte lika stort och utstickande kamerahus. I botten hittar vi också ett hörlursuttag, vilket toppmodellen bantat bort. Sedan är den som namnet antyder en modell som är mindre i måtten och lättare.
Huawei P30 Lite är ingen riktig budgetlur. Det rekommenderade cirkapris från tillverkaren ligger på precis under 4 000 kronor, som också tillsvidare är vad den går för ute i butiker. Men så får man också en hel del för de pengarna. Huawei P30 Lite är jämförelsevis kompakt och greppvänlig. Lagring i flaggskeppsklass Den mest uppenbara pluspoängen är rejält med lagring. Den finns bara i en modell, med 128 GB, precis som P30 och standardvarianten av P30 Pro. I olika regioner säljs den med lite olika specifikationer på ett par andra punkter, till exempel med olika ram-minne och sim-kortslösning.
I svenska modellen har den 4 GB ram, och stöd för dubbla sim-kort där sim nummer två sitter på samma plats som en sd-kortplats.
Prestanda och batteri
Telefonens hjärna är nya systemkretsen Kirin 710 som har fyra snabbare och fyra strömsnålare kärnor. Den presterar ungefär i klass med Snapdragon 660 som sitter i till exempel Asus Zenfone Max Pro M2 och Xiaomi Redmi Note 7, fast påtagligt svagare på en punkt – spelgrafik. För vardaglig användning är den helt klart rapp nog för allt, men vi undviker helst de mest krävande Android-spelen.
Ett batteri på 3 340 mAh ger oss god batteritid så länge vi håller skärmens ljusstyrka dämpad. Med full ljusstyrka är batteritiden måttlig, men det verkar inte som om olika nivå av processorlast påverkar resultatet, så länge vi håller oss ifrån konstant kameraanvändning eller spel. Huawei P30 Lite kommer i tre färger; svart, vit och en blå-till-lila-tonad. Alla tre ser ut att säljas i Sverige.
Högupplöst kamera
Vi får dock en intressant kamera som lockar till användning. Den kombinerar en av de nya extremt högupplösta sensorerna på 48 megapixel med en separat vidvinkelkamera. Kameran har också en tredje lins, men det är inte en telefotolins som i P30 och P30 Pro, utan en extrasensor för djupseende, i stort sett endast till för att hjälpa till vid bokeh-foto. Selfiekameran framtill är på hela 32 megapixel, med hög detaljering och god ljushantering.
Exakt vilken sensor Huawei har valt för stora huvudkameran framgår inte. Kameran gör i alla fall ett stabilt jobb i dagsljus, så länge vi håller oss till de 12 megapixlar den är inställd på som standard. Det innebär att den tar fyra pixlar på sensorn och lägger ihop till en med goda ljusegenskaper som följd.
Att fota i full upplösning är över huvud taget begränsande. Vi kan inte använda kamerans ai-funktioner för automatiska inställningar, som annars sakta blivit bättre och bättre i Huaweis mobiler. Det går inte heller att zooma i bilden. En utstickande kameramodul och en insjunken fingeravtrycksläsare.
Zoomar ut bättre än in
Det går att zooma in i appen i standardläge, men det är inte en optisk zoom utan handlar om att den beskär i bilden från sensorn. Vidvinkelläget är en annan femma. Det använder en egen sensor på åtta megapixel som levererar skarpa bilder med fin skärpa ända ut i kanterna, för riktigt stilig landskapsfotografering.
Kameran har inte samma extrema mörkerseende som P30 Pro, eller för den delen andra flaggskepp som Samsung Galaxy S10 eller Iphone XS. Med Huaweis speciella nattläge går det dock att med stadig hand ta en och annan snygg bild även i skymningsljus, även om resultatet blir klart mörkare. Inomhus på kvällen lär det dock bli dags för blixt.Huawei P30 Lite är strax under åtta millimeter tjock – om man bortser från kameran.Tyvärr är den inte en lika rolig kamera för film. Vi kan inte filma i 4k, och med måttlig stabilisering och ryckig ljushantering är den inte så imponerande på 1080p heller. Det är inte direkt dåligt, men många konkurrerande telefoner i 3 000- till 4 000-kronorsklass filmar snyggare.
Skärm med fin bild och bra ljud
P30 Lite har en 1080p ips-skärm på 6,15 tum, med liten skärmkant upptill och inte så stor nertill heller. Den har bra lyster i färgerna, god ljusstyrka om än inte extremt hög. Vi har inte heller några stora klagomål på kontrasten.
I Huaweis gränssnitt EMUI finns utmärkta verktyg för att ställa in färgtemperatur efter eget tycke och smak, eller växla mellan förinställda lägen. Vi tycker dock att den träffar rätt från början och håller oss till läget Standard.
På undersidan hittar vi en högtalare som ger oss distinkt och rent ljud med tydlig bas och rejäl maxvolym, utan att någonsin bli skränig. Vi får bara monoljud, och lite svagt med detaljåtergivning i diskanten, men det är fortfarande bra, speciellt för denna prisklass. Samma sak kan sägas om ljudet i örat vid samtal – bra tryck och överlag rent. Pluggar vi in hörlurar levererar telefonen omärkvärdigt men inte direkt dåligt ljud.EMUI har som alltid sin egna stil. Det är inte rörigt egentligen, men kan ta ett tag att anpassa sig till om du kommer från andra tillverkares telefoner. Operativsystemet är Android 9 med Huaweis EMUI ovanpå. Det är fortsatt en smaksak vad man tycker om det. Det är fyllt av extra småfunktioner och inställningsmöjligheterna är stora, men det finns klart renare och mer strömlinjeformade upplevelser. Vi får en handfull extra appar, men inget påtagligt bloatware.
Omdöme
I 4 000-kronorsklassen finns det flera telefoner med högre prestanda men Huawei P30 Lite levererar godkänt på den punkten. Den bjuder på lite extra när det gäller kameran (vid fotografering) och lagringen. Kvalitet rent allmänt är också överlag hög. Det som drar ner omdömet är batteritid i underkant och mediokert resultat vid filmning.
Specifikationer
Produkt: Huawei P30 Lite Testad: Maj 2019 Tillverkare: Huawei Systemkrets: Hisilicon Kirin 710 Processor: 4st Cortex-A73 2,2 GHz + 4st Cortex-A53 1,7 GHz Grafik: Mali-G51 MP4 Minne: 4 GB Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 512 GB Bildskärm: 6,15 tum ips, 1080×2312 bildpunkter Kameror: 48 megapixel + 2 megapixel + 8 megapixel med led bak, 32 megapixel fram Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc Operativsystem: Android 9.0 Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare Batteri: 3 340 mAh, 7h 50min webbvideo (wifi), 10h 50min blandad användning (4g), ca 21h samtal (3g) Storlek: 15,3 x 7,3 x 0,75 cm Vikt: 159 gram Rek. pris: 3 990 kronor. Pris: 3 990 kronor hos Webhallen | Hitta fler återförsäljare och billigaste operatör i vår jämförelse här!
Prestanda
Antutu Benchmark: 130 565 poäng Geekbench 4: 5 454 poäng 3dmark Ice Storm Unlimited: 16 656 poäng 3dmark Sling Shot Extreme: 847 poäng Välbyggd och elegant med roligt färgval. Bra bild och ljud för prisklassen. Högupplöst kamera. Generöst med lagring. Batteritiden kunde vara bättre. Likaså prestanda. Brister som videokamera.