Att skilja sig från konkurrenterna på marknaden för surfplattor är inte alltid lätt. Asus drag är att släppa en surfplatta med tillhörande tangentbord. På så sätt får du en pryl som inte bara fungerar bra som surfplatta, utan också underlättar om du vill till exempel mejla väldigt mycket.

Tangentbord med inbyggt batteri
Asus Eee Pad är i grund och botten en surfplatta som alla de andra Honeycombbaserade plattorna vi ser strömma in på marknaden nu. Den har en 10,1 tum stor skärm, av riktigt bra kvalitet dock, samt en Nvidia Tegra 2-processor med dubbla kärnor. Det som utmärker den här är istället dockan. Men låt oss börja med själva plattan.
Skärmen är riktigt bra och av ips-typ vilket gör att betraktningsvinkeln blir bättre än vanliga tft-lcd-skärmar. Dessa tft-lcd-skärmar är dock något vi mest har stött på i billiga och sämre Androidplattor som kom före Honeycomb. Hittills har alla Honeycombplattor haft en högre kvalitet på både skärm och övrigt innehåll. Eee Pads skärm har en bra ljusstyrka och bra tryck i färgerna, den lämnar helt enkelt inget att önska och tillhör det absoluta toppskiktet av skärmar hos testade plattor.
Dockan innehåller också extra batteri, och om du dockar plattan så är det tangentbordet som står för strömmen så långt det är möjligt. På så sätt är dockan alltid mest uppladdad. Batteritiden vid normal användning uppskattas till cirka åtta timmar och lika mycket extra med dockan.
Det finns förstås också en pekplatta på tangentbordet, men det är också lite annorlunda att använda tangentbordet och pekplattan jämfört med en vanlig dator. Till exempel så skrollar du ner i exempelvis en webbsida genom att klicka på skärmen och dra uppåt, medan du på en vanlig dator skrollar neråt med pekplattan eller skrollhjulet. Det lär man sig förstås snabbt, men det märks att Honeycomb inte är riktigt skapt för mus och tangentbord.
Tangentbord är bra ställ
Tangentbordet ger dig förutom mer batteri också ett exemplariskt ställ för att titta på play-tjänster, eller varför inte film? Och vi kan direkt svara på frågan ”varför inte film” med den enkla anledningen att stödet för video inte alls är bra. Glöm högupplöst mkv-filer utan att behöva konvertera om. Inte ens vanliga divx-filer gick helt smärtfritt utan laggade och hade sig. För att dra nytta av Tegra 2-processorn krävs helt enkelt att du ser till att ha rätt videoformat och detta kräver i de allra flesta fall konvertering. Något som är riktigt trist eftersom processorn i en Samsung Galaxy S 2 kan spela upp 1080p i mkv-format utan att klaga. Tegra 2 är helt sonika inte den optimala processorn för en surfplatta som så gärna skulle vilja vara en bra mediaspelare.
Honeycomb 3.0 är förstås operativsystemet som används och det gör sitt jobb. Det märks som sagt att det inte är anpassat för tangentbord och möss, men om vi vill svara på massa mejl förstår vi verkligen poängen med tangentbordet då det går löjligt mycket snabbare än med det inbyggda skärmtangentbordet. Det inbyggda tangentbordet är för övrigt inte alls speciellt imponerande, och bytes med fördel ut.
Tyvärr har inte Honeycomb riktigt hunnit ikapp sig än, och därför är utbudet av appar som drar nytta av exempelvis den högre upplösningen inte speciellt stort. Det kommer ständigt mera, och anpassningen av gamla appar fungerar förvisso bra. Det största problemet är att det blir en del tomma ytor i apparna.

Sunkiga kameror som vanligt
Kamerorna orkar vi inte ens nämna. Det är dels ganska mediokra sådana, även 5-megapixelkameran på baksidan. Dels är det, tror vi, ingen vettig människa som ger sig ut för att fota med en surfplatta. De tar dock kort, och du kan videochatta med den lågupplösta frontkameran.
Gränssnittet flyter på bra och Asus har några egentillverkade widgets som dock verkade slöa ner gränssnittet när vi hade dem på hemskärmen. Och vi stöter på en del buggar i Honeycomb, men det kan vi knappast lasta Asus för. Du får meddelande om uppdateringar direkt i plattan och kan ladda ner och uppdatera utan att koppla in en dator. Så vi räknar kallt med att buggarna kommer att rättas till allt eftersom. Dessutom kommer Honeycomb 3.1 komma med vissa nyheter som möjligheten att ansluta exempelvis en digitalkamera till Eee Pad för att föra över bilder.
Prismässigt ligger Eee Pad bra till, och jämför vi med exempelvis Optimus Pad som du får ge över 8 000 kronor för står det klart att Eee Pad har en mer rimlig prissättning. Men även mot en Acer Iconia A500, som är liknande i prestanda, får du här med ett tangentbord med inbyggt batteri vilket definitivt ger mervärde. Eee Pad tar plats som en av de bästa Androidplattorna just nu.

+
Skärmen
Tangentbordet
Batteritiden
–
Filmuppspelning
=
Jättebra surfplatta som har det mesta man önskar sig, inklusive ett tangenbord med extra batteri. Den dåliga mediauppspelningen drar ner helhetsintrycket lite. Men bryr du dig inte om mediastödet är det bara att köra på.
BETYG
Form/design: 9
Ergonomi: 8
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 8

Totalt: 8
Pris: 4 990 kr
Tillverkare: Asus, www.asus.se
Mått: 271 x 13 x 176 mm
Vikt: 680 g utan tangentbord
Skärm: 10,1 tum lcd-led kapacitiv touch, 1280×800 pixlar
Minne: 16 gb, plats för sd-kort
Kamera: 5 megapixel och 1,2 megapixel
Övrigt: gps, wlan
Processor: Nvidia Tegra 2 dubbelkärning processor på 1 GHz
Operativsystem: Android 3.0