När branschorganisationen Eicta lanserade Hd-ready-standarden i januari 2005 tog det inte lång tid innan de flesta tv-tillverkare hade hakat på och sett till att deras produkter uppfyllde kraven för att få bära den nya loggan. Att hitta en platt tv över 32 tum som inte uppfyller de kraven idag är nästan omöjligt. Men nu är det fullhd som gäller i nya heta modeller, och eftersom vi inte har någon specificerad standard i detta format är det inte lätt att som tv-köpare veta vad som gäller.
Full hd-förvirring
Full-hd, eller true hd, innebär i regel att tv: n klarar att visa upplösningen 1920×1080, vilket naturligtvis låter bra på pappret. Både bluray- och hd-dvd använder den här upplösningen, och en del hdtv-sändningar kablas ut i 1080i-format (1920×1080 interlaced). Men ser du någon skillnad mellan exempelvis 720p och 1080p på en tv i 40–46- tumsklassen? Knappast, om du inte sitter en halvmeter framför skärmen och tittar på testbilder.

Det som rör ihop det lite är att många tv-apparater med 1920×1080-paneler inte accepterar 1080p-signal genom ingångarna, trots att tillverkaren skryter med 1080p-stöd. I slutänden behöver detta inte betyda något alls för bildkvaliteten, men det är onekligen förvirrande att en 1080p-märkt apparat inte kan ta emot 1080p-signal. Alla platta tv-apparater är ju ändå progressiva i sin natur då de endast ritar upp helbilder på skärmen, till skillnad från de gamla bildrörsklumparna.
Vi bjöd in alla tillverkare vi hittade med full-hd-modeller i sortimentet, och trots att vi var ute i god tid föll flera bort då de inte hann få fram testexemplar till vårt test. Totalt fick vi dock in fem lcd-apparater och en plasmaskärm, inom ett prisspann på 18 000–90 000 kronor, och av naturliga skäl har vi inte ställt dem mot varandra.

Vi använde ett gäng olika bildkällor när vi testade tv-apparaterna. Samsung BDP1000 stod för visning av bluray-material, i det här fallet filmtitlar från Sony Pictures. För dvd-avspelning har vi använt oss av Pioneers DVR-940-maskin, en highend-spelare som även kan skala upp pal-material till 1080p-format. Toshibas Qosmio G30-dator har tuffat på med hddvd-film i 1080i-format digitalt. För att kontrollera bildkvalitet och stöd för olika upplösningar, digitalt och analogt, har vi använt oss av vår test-htpc.
Därutöver har vi testat tv-apparaternas inbyggda tv-mottagare samt visning av hdtv från Canal Digitals sändningar.
Philips Cineos 42PF9731D/10
Kompetent och stilren

Philips tar ordentligt betalt för sina apparater, men har du tittat närmare på en ny Cineos-modell förstår du varför. Kvalitetskänslan är på topp, designen modern och genomtänkt och tillverkaren vågar tänka utanför ramarna när det gäller funktioner. Den här feta 42-tummaren är utrustad med den senaste generationen Ambilight, som gör att bakgrundsbelysningen anpassar sig till vad du ser på tv:n. Riktigt läckert! Dessutom kan du koppla in tv:n till datornätverket och komma åt film-, musik- och bildfiler direkt på skärmen. Det enda som krävs är att du installerar ett program på en dator i nätverket, sedan kan du bläddra bland dina filer och spela upp exempelvis divx-film direkt i tv:n. Smidigt!
Bluray/hd-dvd/hdtv
Detaljåtergivning och kontrastomfång imponerar stort, och vi har inget att klaga på förutom att det blir svart i rutan när vi skickar 1080p-material till apparaten.
Grym bild med fina färger och bra tryck, framför allt med hdmi som anslutning. Tv: n gör ett bra jobb när den skalar upp pal-material.
Den inbyggda dvb-t-mottagaren ger en stabil och skarp bild, dock med lite brus och överskärpta konturer om du drar på med hyfsat hög kontrast och ljus.
Dåligt stöd för höga upplösningar gör att detta inte är det vassaste alternativet för dig med htpc-ambitioner. Maximalt 1024×768 pixlar, både analogt och digitalt, är inte mycket att hurra för med den här panelen.
Fakta
Tillverkare: Philips, www.philips.se
Beskrivning: 42-tums lcd-tv
Rek. pris: 40 000 kr
Philips nya tv tar bara emot 1080i-signal
som mest, men bilden är riktigt bra. Prioriterar
du extrafinesser och snygg design
lär du snabbt bli vän med den, även om
priset är högt.
Betyg
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 9
Användarvänlighet 8
Prisvärde 6
Sony KDL-46w2000
Kontrastkungen

Vi har tidigare imponerats av Sonys nyare Braviamodeller, därför var förväntningarna höga när vi fick in värstingmodellen med full-hd-panel. Det här är en riktigt snygg och stilren apparat med inbyggd digital-tv-mottagare med kortplats som stöder för Boxers betalkanalsutbud. Ganska snart konstaterar vi att tv:n levererar en ljusstark och skarp bild med bra tryck oavsett bildkälla. KDL-46W2000 tar glatt emot både 1080i- och 1080p-signal från vår blurayspelare, och bilden ser riktigt bra ut med en reservation. I svåra färgtoningar, som exempelvis blå himmel, får vi inte lika mjuka färgövergångar som hos konkurrenternas modeller. På normalt tittavstånd är detta ingenting vi stör oss på, det är dock ändå värt att notera om du är perfektionist.
Bildomdöme
Bluray/hd-dvd/hdtv
Grym bild från hd-källor med imponerande svärta, kontrast och färgåtergivning och tv:n accepterar både 1080i och 1080p-signal.
Enda missen är marginella färgstörningar i svåra färgövergångar.
Bra bild med imponerande svärta och kontrast samt hyfsad skärpa. Den interna uppskalningen hade dock kunnat vara ännu vassare.
Bortsett från att bilden känns lite hård och överskärpt är vi nöjda med den interna digitala tv-mottagaren.
Helt okej bild även om de digitala ingångarna förväntar sig överskannad signal. 1920×1080-upplösning identifieras som interlace-källa med låg uppdateringsfrekvens och bildstörningar som resultat när något rör sig på skärmen.
Tillverkare: Sony, www.sony.se
Beskrivning: 46-tums lcd-tv
Rek. pris: 40 000 kr
Omdöme
Sonys apparat imponerar stort bildmässigt, med grym svärta och kontrast för att vara lcd. Andra fördelar är den inbyggda dvb-t-mottagaren och enkelt handhavande.
Betyg
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 8
Prisvärde 7
Pioneer PDP-5000EX
Svindyr plasmafavorit

Pioneers flaggskepp i 50-tumsklassen är en riktigt maffig plasmaskärm, den första med äkta full-hd-panel. PDP-5000EX klarar 1080p-signal både i 50 och 60 hertz, samt med 24 bilder per sekund (visas i 72 hertz), vilket gör att du är väl förberedd för hd-material oavsett källa. Framför allt perfekt för
dig som tänkt ta steget över till bluray- eller hd-dvd, förutsatt att du satsar på en spelare som klarar att skicka ut samma format, det vill säga 1080p24.
reflekterar omgivningen ganska mycket om du inte tittar i ett nedsläckt rum. Oavsett vad vi matar tv:n med får vi en bild som flyter på mjukt och fint, utan bildstörningar värda att nämna. Fjärren som medföljer är gedigen och enkel. Men så bjuder heller inte tv:n på några speciella finesser.
med suverän bild, oslagbar kvalitetskänsla och maxad hd-kompatibilitet i 50- tumsklassen.
Bluray/hd-dvd/hdtv
Suveränt bra bild med riktigt hög detaljåtergivning, fina naturliga färger, bra svärta och kontrast. Stort plus i kanten för 1080p24-stöd!
Så bra bild som det går att få från dvd-material, och plasman skalar upp bilden lika bra som när vi låter vår referens-dvd-spelare dra upp bilden till 1920×1080.
Saknar inbyggd tv-mottagare.
Skarp och fin bild. Accepterar 1920×1080 digitalt, dock med ordentlig överskanning.
Tillverkare: Pioneer, www.pioneer.se
Beskrivning: 50-tums plasmaskärm
Rek. pris: 90 000 kr
Omdöme
Pioneers high-end-plasma kostar en ordentlig slant, men den levererar kanonbild oavsett vilken bildkälla vi använder. Trots extremt högt pris kan vi inte låta bli att ge den här tv:n högt betyg.
Betyg
Bildkvalitet 9
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 8
Prisvärde 3
JVC LT-46Z70
Trivs bäst med hd

JVC har hoppat på full-hd-tåget med en riktigt läcker 46-tums tv-apparat med inbyggd digital-tv-mottagare och stöd för
Boxers betalkanaler. LT-46Z70 är en gedigen pjäs som levereras med vridbart bordsstativ, och på baksidan finns dubbla hdmiingångar.
färgton utifrån de fasta färgtemperaturinställningarna. Men har
du inte väldigt kräsna ögon är det inget du kommer att störa dig på. På plussidan noterar vi att du kan ställa ett antal olika parametrar för att trimma in bilden efter egna önskemål, även om du använder digital anslutning (vilket inte är självklart). Du kan bland annat aktivera brusreducering och välja att köra med eller utan JVC:s färgkorrigeringssystem.
Bluray/hd-dvd/hdtv
Stöder inte 1080p in, men när vi matar på med 1080i och 720p ser det riktigt bra ut bortsett från att färgerna känns något onaturliga.
Helt okej bild även om vi sett bättre. Uppskalningen i tv:n fungerar dock inte lika bra som från vår dvd-spelare.
Bra när vi använder den inbyggda dvb-tmottagaren, utan speciellt mycket brus.
Vga-ingången stöder bara 640×480 och 1024×768 i 60 hertz, men med dvi till hdmi kan du köra 1920×1080 native (dock bara interlaced). Bilden blir bäst när vi kör progressivt nedskalat till 720p från vår htpc.
Tillverkare: JVC, www.jvc.se
Beskrivning: 46-tums lcd-tv
Rek. pris: 40 000 kr
Omdöme
JVC:s tv levererar överlag bra bild med god skärpa, men färgerna är inte helt perfekta och sammantaget håller bilden inte riktigt samma höga kvalitet som hos de vassaste konkurrenterna.
Betyg
Bildkvalitet 6
Funktioner/anslutningar 6
Användarvänlighet 7
Prisvärde 5
Samsung LE46F71B
Bra bild för pengarna

Samsungs bidrag till testet är en sprillans ny 46-tummare
i syndigt svart, och tv:n levereras med vridbart bordstativ. Dubbla hdmi-ingångar finns till ditt förfogande på baksidan,
och en av dessa accepterar höga datorupplösningar (1920x1080i), dock inte utan att skära av en ordentlig bit av bilden.
fullt godkänd kontrast, imponerande svärta (dock inte i Sonyklass) och hyfsat naturtrogna färger. Tv: n accepterar 1080p-signal från vår bluray-spelare men skillnaden jämfört med när denna står i 720p-läge är inte synbar på normalt tittavstånd, liksom på alla apparater i den här storleksklassen. När vi tittar på lågupplöst källmaterial ser vi
att Samsungs modell klarar uppskalning riktigt bra, men trots
att vi lägger lite extra tid på att fixa till färgerna känns bilden en aning dassig och matt. Den inbyggda tv-mottagaren
är analog, och bilden blir brusig och inte rolig att se på om du inte sitter en bra bit från apparaten.
Bluray/hd-dvd/hdtv
Riktigt bra bild med hög skärpa och bra färgåtergivning. Dock inte lika ren och brusfri bild som hos de bästa konkurrentmodellerna. Plus för att tv:n accepterar både 1080i och 1080p-insignal.
Dvd
Bra på uppskalning av pal-upplöst material, men bilden blir en aning dassig och färgerna saknar lite liv.
Inte den vassaste modellen vi sett när det gäller visning av analog tv, bilden blir ganska brusig och vi rekommenderar en separat digitalbox.
Helt okej bild när vi kör digitalt (1920×1080), men du måste
kompensera för överskanning och justera ljusstyrka och färger i grafikinställningarna för optimalt resultat.
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Beskrivning: 46-tums lcd-tv
Rek. pris: 35 000 kr
Omdöme
Samsungs tv-apparat är förhållandevis prisvärd, och bortsett från att vi saknar lite liv i färgerna, framför allt när vi kör med lågupplöst källmaterial, levererar den mycket bra bild.
Betyg
Bildkvalitet 7
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 6
Prisvärde 7
Amoi LC37AF1E
För htpc-ägaren

Från Pyrotech fick vi låna in en hyfsat billig 37-tummare med full-hd-stöd, LC37AF1E från för oss tidigare okända. Apparaten är snygg att se på, och med tanke på det förhållandevis låga priset har vi full förståelse för att det endast finns en digital ingång (hdmi) på baksidan och att det är analog tv-mottagning som gäller, dock i form av dubbla tuners. Perfekt för dig som bor i kabel-tv-hus och med andra ord.
fördelat över bildytan. Vi blev dock positivt överraskade
när vi insåg att tv:n glatt accepterade 1080p-signal från vår bluray-spelare, till skillnad från flera av de betydligt dyrare
konkurrentmodellerna. Dessutom blir bilden mycket stabil
och fin när vi skickar 1920×1080- signal från vår htpc till skärmen via dvi-till-hdmi-anslutning.
Bluray/hd-dvd/hdtv
Så länge vi ser på ljusa scener imponerar tv: n med bra skärpa och tryck i bilden, men i mörka filmscener räcker inte kontrast och svärta till för att göra filmerna rättvisa.
Onaturliga färger och halvtaskig skärpa gör dvd-film-tittande mindre roligt.
Helt okej för att vara analog mottagning. Lite överdrivna färger.
Helt klart den här skärmens styrka! Knivskarp pixelmappad digital 1920×1080-bild om du använder hdmi-ingången, vilket petar upp bildbetyget ett pinnhål.
Tillverkare: Amoi, www.amoi.com
Beskrivning: 37-tums lcd-tv
Rek. pris: 17 800 kr
Omdöme
Bilden imponerar inte när vi tittar på dvd-filmer, men Amoi-skärmen gör hyfsat bra ifrån sig när den får jobba med hd-material och den fungerar riktigt bra tillsammans med en htpc.
Betyg
Bildkvalitet 6
Funktioner/anslutningar 6
Användarvänlighet 7
Prisvärde 7
Full hd-förvirring
Full-hd, eller true hd, innebär i regel att tv: n klarar att visa upplösningen 1920×1080, vilket naturligtvis låter bra på pappret. Både bluray- och hd-dvd använder den här upplösningen, och en del hdtv-sändningar kablas ut i 1080i-format (1920×1080 interlaced). Men ser du någon skillnad mellan exempelvis 720p och 1080p på en tv i 40–46- tumsklassen? Knappast, om du inte sitter en halvmeter framför skärmen och tittar på testbilder.
Först när vi drar upp bilden på en fet projektorduk, alternativt en tv i storleksklassen 65 tum och uppåt, får vi någon synbar effekt på normalt tittavstånd – om källmaterialet är optimalt. Skillnaden mellan 1080i och 1080p är dessutom ännu mindre och från filmer lagrade i bluray- eller hd-dvd-format vanligtvis ingen alls. Detta eftersom all information ändå hänger med och ritas upp med full upplösning om inte tv:n fuskar under deinterlacingprocessen (när halvbilder vävs ihop till helbilder). 1080p-stöd ej självklart

Det som rör ihop det lite är att många tv-apparater med 1920×1080-paneler inte accepterar 1080p-signal genom ingångarna, trots att tillverkaren skryter med 1080p-stöd. I slutänden behöver detta inte betyda något alls för bildkvaliteten, men det är onekligen förvirrande att en 1080p-märkt apparat inte kan ta emot 1080p-signal. Alla platta tv-apparater är ju ändå progressiva i sin natur då de endast ritar upp helbilder på skärmen, till skillnad från de gamla bildrörsklumparna.
Stor prisskillnad
Vi bjöd in alla tillverkare vi hittade med full-hd-modeller i sortimentet, och trots att vi var ute i god tid föll flera bort då de inte hann få fram testexemplar till vårt test. Totalt fick vi dock in fem lcd-apparater och en plasmaskärm, inom ett prisspann på 18 000–90 000 kronor, och av naturliga skäl har vi inte ställt dem mot varandra.
Så testade vi

Vi använde ett gäng olika bildkällor när vi testade tv-apparaterna. Samsung BDP1000 stod för visning av bluray-material, i det här fallet filmtitlar från Sony Pictures. För dvd-avspelning har vi använt oss av Pioneers DVR-940-maskin, en highend-spelare som även kan skala upp pal-material till 1080p-format. Toshibas Qosmio G30-dator har tuffat på med hddvd-film i 1080i-format digitalt. För att kontrollera bildkvalitet och stöd för olika upplösningar, digitalt och analogt, har vi använt oss av vår test-htpc.
Philips Cineos 42PF9731D/10
Kompetent och stilren

Philips tar ordentligt betalt för sina apparater, men har du tittat närmare på en ny Cineos-modell förstår du varför. Kvalitetskänslan är på topp, designen modern och genomtänkt och tillverkaren vågar tänka utanför ramarna när det gäller funktioner. Den här feta 42-tummaren är utrustad med den senaste generationen Ambilight, som gör att bakgrundsbelysningen anpassar sig till vad du ser på tv:n. Riktigt läckert! Dessutom kan du koppla in tv:n till datornätverket och komma åt film-, musik- och bildfiler direkt på skärmen. Det enda som krävs är att du installerar ett program på en dator i nätverket, sedan kan du bläddra bland dina filer och spela upp exempelvis divx-film direkt i tv:n. Smidigt!
På en klisterlapp på apparaten står det 1080p, en benämning som i branschen är standard för 1080 linjer med progressiv visning (helbilder). Tv:n hanterar dock endast sammanflätad insignal via hdmi (1080i), vilket känns missvisande. Bilden är dock riktigt skarp och fin när vi spelar upp våra bluray- och hd-dvd-titlar, samt när vi tittar på Canal + HD, och färgerna är grymt fylliga och naturliga.
Då sammanflätat material vävs ihop korrekt i tv:n utan att vi går miste om bildinformation får vi ut bästa möjliga bild från högupplösta progressiva bildkällor (Bluray och hd-dvd). Inställningsmöjligheterna i tv: n är också bra, och vi kommer snabbt överens med den läckra medföljande fjärren och apparatens tydliga gränssnitt.
Bildomdöme
Bluray/hd-dvd/hdtv
Detaljåtergivning och kontrastomfång imponerar stort, och vi har inget att klaga på förutom att det blir svart i rutan när vi skickar 1080p-material till apparaten.
Dvd
Grym bild med fina färger och bra tryck, framför allt med hdmi som anslutning. Tv: n gör ett bra jobb när den skalar upp pal-material.
Tv
Den inbyggda dvb-t-mottagaren ger en stabil och skarp bild, dock med lite brus och överskärpta konturer om du drar på med hyfsat hög kontrast och ljus.
Dator
Dåligt stöd för höga upplösningar gör att detta inte är det vassaste alternativet för dig med htpc-ambitioner. Maximalt 1024×768 pixlar, både analogt och digitalt, är inte mycket att hurra för med den här panelen.
Fakta
Tillverkare: Philips, www.philips.se
Beskrivning: 42-tums lcd-tv
Rek. pris: 40 000 kr
Omdöme
Philips nya tv tar bara emot 1080i-signal
som mest, men bilden är riktigt bra. Prioriterar
du extrafinesser och snygg design
lär du snabbt bli vän med den, även om
priset är högt.
Betyg
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 9
Användarvänlighet 8
Prisvärde 6
Totalt 8
Sony KDL-46w2000
Kontrastkungen

Vi har tidigare imponerats av Sonys nyare Braviamodeller, därför var förväntningarna höga när vi fick in värstingmodellen med full-hd-panel. Det här är en riktigt snygg och stilren apparat med inbyggd digital-tv-mottagare med kortplats som stöder för Boxers betalkanalsutbud. Ganska snart konstaterar vi att tv:n levererar en ljusstark och skarp bild med bra tryck oavsett bildkälla. KDL-46W2000 tar glatt emot både 1080i- och 1080p-signal från vår blurayspelare, och bilden ser riktigt bra ut med en reservation. I svåra färgtoningar, som exempelvis blå himmel, får vi inte lika mjuka färgövergångar som hos konkurrenternas modeller. På normalt tittavstånd är detta ingenting vi stör oss på, det är dock ändå värt att notera om du är perfektionist.
På plussidan vill vi lyfta fram den enastående svärtan som i lcd-sammanhang är outstanding. Dessutom är kontrastomfånget imponerande vilket gör att du inte behöver gå miste om en massa detaljer i mörka bilder, till skillnad från många lcd-apparater på marknaden.
Du kan själv ställa in hur hårt du vill att den dynamiska kontrasten ska jobba, samt göra en hel del andra inställningar för att påverka bilden. Menysystemet är som vi är vana vid i Sonysammanhang lättjobbat.
Tv-bilden från den inbyggda mottagaren är helt okej, och även pal-material från dvd-skiva ser bra ut. Dock får vi bäst bild om vi låter dvd-spelaren skala upp bilden till 1080p innan den skickas till tv:n.
Bildomdöme
Bluray/hd-dvd/hdtv
Grym bild från hd-källor med imponerande svärta, kontrast och färgåtergivning och tv:n accepterar både 1080i och 1080p-signal.
Enda missen är marginella färgstörningar i svåra färgövergångar.
Dvd
Bra bild med imponerande svärta och kontrast samt hyfsad skärpa. Den interna uppskalningen hade dock kunnat vara ännu vassare.
Tv
Bortsett från att bilden känns lite hård och överskärpt är vi nöjda med den interna digitala tv-mottagaren.
Dator
Helt okej bild även om de digitala ingångarna förväntar sig överskannad signal. 1920×1080-upplösning identifieras som interlace-källa med låg uppdateringsfrekvens och bildstörningar som resultat när något rör sig på skärmen.
Fakta
Tillverkare: Sony, www.sony.se
Beskrivning: 46-tums lcd-tv
Rek. pris: 40 000 kr
Omdöme
Sonys apparat imponerar stort bildmässigt, med grym svärta och kontrast för att vara lcd. Andra fördelar är den inbyggda dvb-t-mottagaren och enkelt handhavande.
Betyg
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 8
Prisvärde 7
Totalt 8
Pioneer PDP-5000EX
Svindyr plasmafavorit

Pioneers flaggskepp i 50-tumsklassen är en riktigt maffig plasmaskärm, den första med äkta full-hd-panel. PDP-5000EX klarar 1080p-signal både i 50 och 60 hertz, samt med 24 bilder per sekund (visas i 72 hertz), vilket gör att du är väl förberedd för hd-material oavsett källa. Framför allt perfekt för
dig som tänkt ta steget över till bluray- eller hd-dvd, förutsatt att du satsar på en spelare som klarar att skicka ut samma format, det vill säga 1080p24.
Tänker du koppla in en dator är det maximalt 1920×1080 genom dvi, alternativt 1280×1024 analogt som gäller. Skärmen saknar inbyggd tvmottagare och högtalare, och dessutom saknas scartingångar. Men så är det här heller ingen tv i vanlig bemärkelse, utan snarare en bildskärm i high-end-segmentet.
När vi kopplar in bluray-spelaren via hdmi-anslutning möts vi av en enastående skarp och fin bild med mycket naturtrogna färger och god svärta. Kontrastomfånget imponerar också, och det enda vi har att gnälla på bildmässigt är att frontglaset
reflekterar omgivningen ganska mycket om du inte tittar i ett nedsläckt rum. Oavsett vad vi matar tv:n med får vi en bild som flyter på mjukt och fint, utan bildstörningar värda att nämna. Fjärren som medföljer är gedigen och enkel. Men så bjuder heller inte tv:n på några speciella finesser.
Det du får för 90 lakan är helt enkelt en brutalt bra skärm
med suverän bild, oslagbar kvalitetskänsla och maxad hd-kompatibilitet i 50- tumsklassen.
Bildomdöme
Bluray/hd-dvd/hdtv
Suveränt bra bild med riktigt hög detaljåtergivning, fina naturliga färger, bra svärta och kontrast. Stort plus i kanten för 1080p24-stöd!
Dvd
Så bra bild som det går att få från dvd-material, och plasman skalar upp bilden lika bra som när vi låter vår referens-dvd-spelare dra upp bilden till 1920×1080.
Tv
Saknar inbyggd tv-mottagare.
Dator
Skarp och fin bild. Accepterar 1920×1080 digitalt, dock med ordentlig överskanning.
Fakta
Tillverkare: Pioneer, www.pioneer.se
Beskrivning: 50-tums plasmaskärm
Rek. pris: 90 000 kr
Omdöme
Pioneers high-end-plasma kostar en ordentlig slant, men den levererar kanonbild oavsett vilken bildkälla vi använder. Trots extremt högt pris kan vi inte låta bli att ge den här tv:n högt betyg.
Betyg
Bildkvalitet 9
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 8
Prisvärde 3
Totalt 7
JVC LT-46Z70
Trivs bäst med hd

JVC har hoppat på full-hd-tåget med en riktigt läcker 46-tums tv-apparat med inbyggd digital-tv-mottagare och stöd för
Boxers betalkanaler. LT-46Z70 är en gedigen pjäs som levereras med vridbart bordsstativ, och på baksidan finns dubbla hdmiingångar.
Tack vare inbyggd dvbt-mottagare (med kortläsare för Boxers betalkanaler) behöver vi inte mata apparaten med analog signal när vi tittar på tv. Bilden är över lag bra, med helt okej kontrastomfång, bra svärta och hög skärpa. Färgerna känns dock inte riktigt hundra, inte ens efter att vi testat att korrigera
färgton utifrån de fasta färgtemperaturinställningarna. Men har
du inte väldigt kräsna ögon är det inget du kommer att störa dig på. På plussidan noterar vi att du kan ställa ett antal olika parametrar för att trimma in bilden efter egna önskemål, även om du använder digital anslutning (vilket inte är självklart). Du kan bland annat aktivera brusreducering och välja att köra med eller utan JVC:s färgkorrigeringssystem.
Tv:n mår bäst av att matas med högupplöst signal, men den gillar inte 1080p-signal från vår bluray-spelare. 1080i-källor ter sig dock riktigt fina på skärmen, även om mörka filmer hade mått bra av lite bättre bottenkontrast. LT-46Z70 blir din för närmare 40 000 kronor, vilket vi tycker är i överkant trots att bildskärmen mäter mäktiga 46 tum.
Bildomdöme
Bluray/hd-dvd/hdtv
Stöder inte 1080p in, men när vi matar på med 1080i och 720p ser det riktigt bra ut bortsett från att färgerna känns något onaturliga.
Dvd
Helt okej bild även om vi sett bättre. Uppskalningen i tv:n fungerar dock inte lika bra som från vår dvd-spelare.
Tv
Bra när vi använder den inbyggda dvb-tmottagaren, utan speciellt mycket brus.
Dator
Vga-ingången stöder bara 640×480 och 1024×768 i 60 hertz, men med dvi till hdmi kan du köra 1920×1080 native (dock bara interlaced). Bilden blir bäst när vi kör progressivt nedskalat till 720p från vår htpc.
Fakta
Tillverkare: JVC, www.jvc.se
Beskrivning: 46-tums lcd-tv
Rek. pris: 40 000 kr
Omdöme
JVC:s tv levererar överlag bra bild med god skärpa, men färgerna är inte helt perfekta och sammantaget håller bilden inte riktigt samma höga kvalitet som hos de vassaste konkurrenterna.
Betyg
Bildkvalitet 6
Funktioner/anslutningar 6
Användarvänlighet 7
Prisvärde 5
Totalt 6
Samsung LE46F71B
Bra bild för pengarna

Samsungs bidrag till testet är en sprillans ny 46-tummare
i syndigt svart, och tv:n levereras med vridbart bordstativ. Dubbla hdmi-ingångar finns till ditt förfogande på baksidan,
och en av dessa accepterar höga datorupplösningar (1920x1080i), dock inte utan att skära av en ordentlig bit av bilden.
Ganska snart ser vi att bilden över lag är riktigt bra, med
fullt godkänd kontrast, imponerande svärta (dock inte i Sonyklass) och hyfsat naturtrogna färger. Tv: n accepterar 1080p-signal från vår bluray-spelare men skillnaden jämfört med när denna står i 720p-läge är inte synbar på normalt tittavstånd, liksom på alla apparater i den här storleksklassen. När vi tittar på lågupplöst källmaterial ser vi
att Samsungs modell klarar uppskalning riktigt bra, men trots
att vi lägger lite extra tid på att fixa till färgerna känns bilden en aning dassig och matt. Den inbyggda tv-mottagaren
är analog, och bilden blir brusig och inte rolig att se på om du inte sitter en bra bit från apparaten.
Plus i kanten dock för att skärmytan i stort sett är reflexfri, och har du en flyttbar disk med dina bild- och musikfiler kan du glädja dig åt att tv:n kan visa/spela upp dessa utan att gå via en dator. 35 000 kronor är många sköna slantar, men
SamsungsLE46F71B måste ändå ses som en av de mest prisvärda modellerna i detta storlekssegment när det gäller full-hd som du fortfarande får betala en extra slant för överlag.
Bildomdöme
Bluray/hd-dvd/hdtv
Riktigt bra bild med hög skärpa och bra färgåtergivning. Dock inte lika ren och brusfri bild som hos de bästa konkurrentmodellerna. Plus för att tv:n accepterar både 1080i och 1080p-insignal.
Dvd
Bra på uppskalning av pal-upplöst material, men bilden blir en aning dassig och färgerna saknar lite liv.
Tv
Inte den vassaste modellen vi sett när det gäller visning av analog tv, bilden blir ganska brusig och vi rekommenderar en separat digitalbox.
Dator
Helt okej bild när vi kör digitalt (1920×1080), men du måste
kompensera för överskanning och justera ljusstyrka och färger i grafikinställningarna för optimalt resultat.
Fakta
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Beskrivning: 46-tums lcd-tv
Rek. pris: 35 000 kr
Omdöme
Samsungs tv-apparat är förhållandevis prisvärd, och bortsett från att vi saknar lite liv i färgerna, framför allt när vi kör med lågupplöst källmaterial, levererar den mycket bra bild.
Betyg
Bildkvalitet 7
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 6
Prisvärde 7
Totalt 7
Amoi LC37AF1E
För htpc-ägaren

Från Pyrotech fick vi låna in en hyfsat billig 37-tummare med full-hd-stöd, LC37AF1E från för oss tidigare okända. Apparaten är snygg att se på, och med tanke på det förhållandevis låga priset har vi full förståelse för att det endast finns en digital ingång (hdmi) på baksidan och att det är analog tv-mottagning som gäller, dock i form av dubbla tuners. Perfekt för dig som bor i kabel-tv-hus och med andra ord.
Vi börjar med att mata tv:n med dvd-film i pal-format digitalt, och resultatet är inte speciellt roligt. Färgerna ser ut att ha en pastellton över sig samtidigt som bilden hela tiden ser en aning onaturlig och bearbetad ut. Dessutom saknar vi skärpan som vassare apparater visar upp med samma källmaterial. Med hd-källor blir bilden betydligt bättre och färgerna blir helt plötsligt ganska okej. Fortfarande är dock kontrastomfånget mediokert och dessutom störs vi av att ljusflödet inte är jämnt
fördelat över bildytan. Vi blev dock positivt överraskade
när vi insåg att tv:n glatt accepterade 1080p-signal från vår bluray-spelare, till skillnad från flera av de betydligt dyrare
konkurrentmodellerna. Dessutom blir bilden mycket stabil
och fin när vi skickar 1920×1080- signal från vår htpc till skärmen via dvi-till-hdmi-anslutning.
Tv:n hanterar denna upplösning både i 50 och 60 hertz, samt i 48 hertz (perfekt om du visar upp 24pmaterial). Viktiga egenskaper om du sitter med en mediacenterdator i tv-bänken.
Bildomdöme
Bluray/hd-dvd/hdtv
Så länge vi ser på ljusa scener imponerar tv: n med bra skärpa och tryck i bilden, men i mörka filmscener räcker inte kontrast och svärta till för att göra filmerna rättvisa.
Dvd
Onaturliga färger och halvtaskig skärpa gör dvd-film-tittande mindre roligt.
Tv
Helt okej för att vara analog mottagning. Lite överdrivna färger.
Dator
Helt klart den här skärmens styrka! Knivskarp pixelmappad digital 1920×1080-bild om du använder hdmi-ingången, vilket petar upp bildbetyget ett pinnhål.
Fakta
Tillverkare: Amoi, www.amoi.com
Beskrivning: 37-tums lcd-tv
Rek. pris: 17 800 kr
Omdöme
Bilden imponerar inte när vi tittar på dvd-filmer, men Amoi-skärmen gör hyfsat bra ifrån sig när den får jobba med hd-material och den fungerar riktigt bra tillsammans med en htpc.
Betyg
Bildkvalitet 6
Funktioner/anslutningar 6
Användarvänlighet 7
Prisvärde 7
Totalt 6
Du har väl inte missat M3:s artikelserie om blålaserkriget? I så fall kan du läsa den här:
Del 1: Boot camp inledningen
Del 2: HTPC
Del 3: Spelkonsolerna
Del 4: Filmerna
Del 5: Krigets offer
Del 1: Boot camp inledningen
Del 2: HTPC
Del 3: Spelkonsolerna
Del 4: Filmerna
Del 5: Krigets offer