Football Manager 2018: Vill mycket – och lovar gott inför framtiden
Årets upplaga av Football Manager introducerar flera intressanta nyheter. Alla når inte hela vägen fram, men bidrar ändå till ett spel som lyckas kännas nytt och fräscht för fansen.
Football Manager 2018 har knappt hunnit landa ute i spelhyllorna, men vi har redan samlat på oss uppemot 40 speltimmar (inklusive betan) som Arsène Wengers efterträdare i Arsenal. Med ett helt omgjort scoutingsystem, nya inslag av truppdynamik, spelarinflytande och uppdaterad grafikmotor ska Sports Interactive få seriens fans att öppna plånboken även detta år.
Något annat som “putsats till” är det redan svårnavigerade gränssnitt. För den som spelade Football Manager 2017 kan det vara frustrerande att försöka hitta tillbaka till favoritfunktionerna även i det nya spelet. Är det något som Football Manager-serien knappast begåvats med så är det avskalade gränssnitt och enkel design. Det är knappar precis överallt, och jämfört med förra året är det mycket krångligare att göra sig hemmastadd i Football Manager 2018.
Bättre skadekoll och social trivsel
Då är det enklare att uppskatta de nya spelmoment som utvecklaren Sports Interactive introducerat i årets upplaga. Football Manager-fans har som vana att klaga på för många spelarskador, och här har utvecklaren faktiskt lyssnat. En ny sjukstugevy avslöjar hur mycket du belastar dina spelare under match och träning, och visar även om det föreligger ökad skaderisk. Nu kan din toppspelare självklart bryta benet även under idealiska förutsättningar, men en långsiktig koll och analys av påfrestningen på dina truppmedlemmar känns otroligt välkommen. Så här kan hierarkin i ett lag te sig. Spelare högre upp i pyramiden har mer att säga till om. Klicka på bilden för större version! Den mest tongivande nyheten i Football Manager 2018 har emellertid med truppdynamik och sociala hierarkier att göra. Helt plötsligt har det blivit viktigt att dina spelare trivs med sina lagkamrater, umgås med likasinnade och “vet sin plats” i hackordningen. Som regel består ditt lag av ett fåtal alfahannar som pekar med hela handen, leder snacket i omklädningsrummet och befinner sig i det sociala umgängets kärna. Dessa har stort inflytande över dina andra spelare, och behandlar du dem illa riskerar du att få ett uppror på halsen. Resten av truppen placerar sig i olika fack och grupperingar, vilket ofta beror på hur länge de ingått i ditt lag. Vissa tar längre tid på sig med anpassningen, andra hittar hem direkt.
Det finns även nya vyer för att ta reda på exakt hur nöjda dina spelare är i en mängd olika avseenden. Glädjenivå kring speltid, status i klubben, träning med mera går att nosa rätt på i detalj för varje specifik spelare. Detta bakas samman i en allmän lyckoindikator som ger en mycket bra fingervisning om varför din spelares moral är si eller så. Dina spelares lyckonivåer, sammanställda i ett bekvämt format. Klicka på bilden för större version! Tyvärr har inte dina möjligheter att påverka allt det här utvecklats nämnvärt. Dialogen med spelarna, såväl enskilt som i grupp, haltar fortfarande och riskerar att bli ett riktigt frustrationsmoment för dig som vill hålla alla nöjda och glada. Vi ställdes mot väggen av Sead Kolašinac, då ensam vänsterback i laget, när vi försökte värva Alex Sandro på samma position. Det fanns inget sätt att förklara att vi måste få mer bredd på vänsterbacken. Vi försökte med “det är nyttigt att rotera och konkurrera om startplatsen”, men då blev han fly förbannad och fick hela laget på sin sida. Bara att ladda om sessionen. Till sist fick vi ljuga och säga att han fortfarande skulle vara ohotad startspelare (trots att Alex Sandro är mycket bättre) för att han skulle “gå med på” värvningen.
Blygsamma nyheter på taktikfronten
Dagen innan match uppmanas vi att hålla en ny sorts taktikgenomgång med spelarna. Här kan vi betona vissa spelmoment som måste utföras, specifika spelare som ska markeras och förklara för startelvan varför vi väljer en viss taktik inför en viss match. Även om det är bra att kunna understryka det allra viktigaste en extra gång reagerar oftast spelarna med att titta nonchalant på oss och rycka på axlarna. Hur mycket effekt de här extragenomgångarna faktiskt har känns även det otydligt.
Precis som i tidigare spel upplever vi det som ganska svårt att få våra underhuggare att följa detaljinstruktioner som att anfalla via kanten, ta färre långskott och sådant som rimligen borde märkas ganska tydligt i en taktik. Det känns överlag inte som att speciellt mycket har förändrats, rent taktiskt, sedan Football Manager 2017. Ett par nya spelarroller finns dock att tillgå, och här står Mezzalan ut som väldigt underhållande att spela. Mezzalan är en attackorienterad mittfältare som gärna söker sig utåt och uppåt planen. Ett mer aggressivt alternativ till en offensiv spelfördelare, skulle vi kunna säga.
Vi vill lägga in ett positivt ord för att förståelsen mellan exempelvis ytterback och ytteranfallare tydligt markeras ut med ifyllda linjer. “Samarbetet mellan de här två funkar inte så bra” kan det exempelvis stå, och då kan det vara läge att göra förändringar på någon av positionerna. I sjukstugan får du en bra översikt kring skadeläget i truppen. Klicka på bilden för större version!
Nytt scoutingsystem ställer nya krav
Vidare till scoutingsystemet, som är helt nytt i jämförelse med Football Manager 2017. I stället för att få en enorm lista med potentiella värvningar presenterad rakt upp och ner bjuds vi in till speciella scoutingmöten av personalen. De får förklara varför de finner spelare intressanta, och sedan kan vi ge order om vidare scoutning eller avfärda spelaren som ointressant. Det här ger en markant ökad realism och får oss att känna oss proffsiga när vi efter flera veckors scoutande av något obskyrt sydamerikanskt mittenlag kan handplocka enormt lovande talanger som konkurrenterna kanske inte hade en susning om. Överlag är det lättare att hitta rätt spelare för jobbet än tidigare, och känslan av att successivt bygga upp en gedigen pool med scoutade spelare är väldigt belönande för ihärdiga managers.
Därigenom blir det också svårare att göra panikvärvningar på Deadline Day, vilket kan upplevas som jobbigt om vi säljer av en spelare och behöver ersätta denne omedelbart. Det tar mycket längre tid för scouter och dataanalytiker att hitta lämpliga prospekt, så det gäller att du planerar noga inför eventuella försäljningar så att du inte blir sittande med en icke-utfylld trupposition. Frustrerande, men gör underverk för den trovärdighet som trots allt är central i ett Football Manager-spel.
Som för att återspegla galenskapen i den verkliga världen har transfersummorna blivit spritt språngande skogstokiga i Football Manager 2018. Alla lag håller fast vid sina unga talanger och bästa spelare som om det inte fanns någon morgondag. Vad sägs exempelvis om 1,2 miljarder för det blott 20-åriga Leicester-löftet Ben Chilwell? Eller att vi kan sälja Alexis Sanchez, 28, med ett år kvar på kontraktet, för närmare en miljard kronor? Fantasisummor av den här typen är väldigt vanliga , och de flesta spelare känns övervärderade. Det är därför viktigare än någonsin att psyka såväl spelare som managers för att sätta dem ur balans och kanske, kanske få ned priset med några hundra tusen. Bättre animationer är det största lyftet under matcherna. Klicka på bilden för större version! Ingen har någonsin beskyllt Football Manager för att vara ett vackert spel. Detta gäller även under 3d-vyn av matcherna, som i år dock har fått ännu en skjuts i rätt riktning. Framför allt rör sig spelarna mer trovärdigt än tidigare, och du som tidigare fallit tillbaka till klassisk 2d-vy eller textreferat kanske borde spana in den uppfräschade matchmotorn. Stöd för Directx 11 utmärker sig med bättre ljussättning och texturer, och ett par nya kameravinklar och före match-sekvenser spär på känslan av att det faktiskt är en viktig match på gång. Målvakterna har getts mer trovärdiga rörelsemönster, men har dock börjat hänfalla åt att “tappa” bollar till hörnor på ett sätt som ser både klumpigt och orealistiskt ut. Parera istället, tack!
Omdöme:
Även om i stort sett alla nytillskott i spelserien lider av brister vill vi applådera Sports Interactives ambitioner med Football Manager 2018. Man driver ett aktivt community, lyssnar på sina spelare och vågar experimentera med svåra balansgångar inom truppdynamik, spelarskador och scoutingsystem. Man lyckas kanske inte fullt ut, men alla nya funktioner lovar mycket gott för framtiden. Fortsätt så!
Football Manager 2018
Genre: Managersimulator Format: Pc, Mac och Linux Testat format: Pc Lansering: Ute nu För PC: 499 kronor hos CDON. För PC/Mac/Linux: 539 kronor hos CDON Läs mer här:www.footballmanager.com/ Bättre, mer realistisk scouting Utförlig hälsokoll och skaderisk Välbehövlig uppfräschning av grafiken Truppdynamiken och social hierarki lovar gott… …men funkar inte optimalt för tillfället Plottrigt gränssnitt kräver tillvänjning Fortfarande kass spelarinteraktion