Så smart blir ditt framtida hem – och detta bör du tänka på för att förbereda dig
Oavsett om du nöjer dig med lampor som slås på samtidigt som du öppnar ytterdörren, eller om du går hela vägen med solcellsladdare på hustaket, uppkopplade vitvaror och avancerade larmsystem har möjligheterna till att göra hemmet smartare aldrig varit större än nu. Man skulle kunna kalla det för nästa stora steg i teknikbranschen, och något som nästlar sig in överallt. Numera utrustas allt från termostaten till övervakningskameran, högtalarna och tv-apparaten med avancerad teknik.Stor guide: Så skapar du ett smart hem från grunden
Erik Freiholtz har arbetat med området i olika former sedan millennieskiftet, och har kopplat upp det mesta som går att koppla upp i sitt hem. Dessutom driver han sedan flera år tillbaka webbutiken M.nu, som specialiserat sig på just det smarta hemmet. När vi träffar honom förklarar han att området har utvecklats i raketfart den senaste tiden. Det som för bara några år sedan främst lockade till sig teknikentusiaster har på allvar börjat hitta ut till den breda massan.

– När Raspberry Pi dök upp runt 2012 blev det en stor grej för oss. För några hundralappar kunde du göra saker som det tidigare krävdes en dyr dator för. När vi såg att efterfrågan fanns breddade vi oss snabbt till att även börja satsa på styrenheter som inte var Raspberry Pi. Efter det exploderade intresset, säger Erik Freiholtz.
Enklare att koppla upp sig
Som ett självklart led i att allt fler får upp ögonen för området lägger teknikjättarna mer och mer resurser på det smarta hemmet. Och precis alla vill vara med på tåget. Google släppte förra året sin Google Home och Apple har satsat på sitt Homekit länge nu. Bland övriga syns exempelvis giganterna Amazon, Philips och Ikea.Det råder kort och gott fullt krig om utrymmet i det smarta hemmet. Resultatet är att det numera är betydligt mindre avancerat att koppla upp prylarna.
Missa inte: Här är framtidens supersmarta bostadshus – utrustat med allt i teknikväg
– Om du skulle frågat mig för några år sedan hade jag svarat att du behövt sätta dig in i en hel del för att bygga ett smart hem, men i dag har det blivit så mycket enklare. Visst, om vill du göra avancerade saker behöver du mer kunskap, men om du väljer du en av de enklare plattformarna är du igång inom tio minuter med de första smarta prylarna, säger Erik Freiholtz.
Så vad är det då du vill koppla upp framöver? Det enkla svaret: förmodligen det mesta som går. Det kan handla om praktiska saker som att din mobil meddelar var i lägenheten du befinner dig. När du går in i vardagsrummet tänds dina favoritlampor och musiken flyttas till vardagsrummets högtalare istället.
Läs även: Athom Homey: Vi testar klotet som styr allt i ditt smarta hem
Och om du kliver upp mitt i natten, lagom sömndrucken, vill du förmodligen inte att belysningen ska gå igång med full kraft. Lamporna har då lärt sig att enbart lysa med tio procent styrka. På samma sätt blir det möjligt att själv välja hur varje enskilt rum fungerar. Där dina barn sover vill du kanske att rullgardinerna ska gå ned klockan 18 varje kväll, medan samma rutin ska se helt annorlunda ut i ditt eget sovrum. Du kommer att kunna ställa in hur varje uttag i ditt hem ska fungera vid varje given tidpunkt.
Valmöjligheterna blir kort och gott stora, vilket underlättar praktiska och mer vardagliga saker.
– Värme kommer att styras helt autonomt utifrån beteendemönster. Exempelvis sänks värmen automatiskt när ingen är hemma. Och i takt med att fler skaffar elbilar och installerar solceller på sina villor kommer det fler funktioner för att styra även elanvändning på ett smart sätt, säger Erik Freiholtz.
Läs även: Athom Homey: Vi testar klotet som styr allt i ditt smarta hem
Smartare uppkoppling för alla
Smartare uppkoppling för alla
Larz Pohl, försäljningschef för smarta hemmet-lösningar hos energijätten Fortum, poängterar att framtidens hem måste kunna passa allas liv. Ingen vill känna sig som en främling i sitt eget hem, med krånglig teknik som upplevs framtagen för någon med helt andra krav. En barnfamilj på fem personer har av naturliga skäl andra behov än ett par utan barn.– Du kanske vill ha rörelsesensorer hos din gamla mamma på 87 år, som bor själv och som du är lite orolig för. Om du inte märkt av rörelse på ett tag kan det vara ett tecken på att något hänt. Då vill du få en pushnotis för att kunna ringa hennes grannar och be dem kolla till henne, säger han.

– Och om brandlarmet går igång i en lägenhet och inte stängs av inom ett par minuter, så bör rimligtvis också grannarna varnas. Ett smart hus kan då trigga brandlarm i resten av huset, låsa upp dörrar och meddela SOS.
Framöver lär de flesta bostäder vi flyttar in i redan vara utrustade med smarta funktioner – och då lär du inte behöva fundera särskilt mycket på det praktiska. Allt sköts istället per automatik, eller åtminstone efter att du har sagt åt systemet att agera på ett visst sätt.
– Det kommer inte att handla om vilken teknik vi utrustar våra smarta hem med, utan snarare vad vi vill åstadkomma. Systemen bygger mer på interaktion i framtiden. Det kan fråga oss saker som: ”du tänder alltid den där lampan när du kommer hem, ska inte jag göra det åt dig nästa gång?”. Målet är ju att det ska förenkla vardagen, och att de smarta hemmen ska göra saker åt oss som vi alltid gör men som irriterar oss lite, säger Larz Pohl.
Viktigt att hålla koll på standarder
Viktigt att hålla koll på standarder
Men innan vi omfamnar framtidens uppkopplade tillvaro behöver vi nämna de olika standarderna som finns. För att ett smart hem ska fungera utan krångel och utan mängder av enskilda appar behöver du nämligen en styrenhet, som pratar med dina uppkopplade prylar. Varje enskild pryl arbetar i sin tur efter särskilda standarder för att kunna kommunicera med ditt nätverk.En av de största standarderna i dagsläget är Z-Wave, utöver det har vi bland annat 433 mhz och Zigbee. Det viktiga här är att styrenheten som pratar med dina prylar fungerar med de standarder som finns men också att den är framtidssäkrad – det vill säga att det finns stöd för kommande standarder.
För att göra det hela aningen krångligare använder tillverkarna olika standarder för sina produkter. Ikea har valt en lösning baserat på Zigbee, som visserligen är något begränsad i dagsläget men som framöver lär fungera med fler och fler produkter. Philips satsar på en mer öppen lösning, vilket gör att deras Philips Hue kan prata med väldigt många produkter.
På andra sidan hittar vi Apple och deras Homekit – som bara arbetar optimalt mot andra Homekit-kompatibla produkter – och där det i grunden krävs en Apple-enhet som Ipad eller Apple TV för att det ska fungera på bästa sätt.

För dig som konsument finns det både för- och nackdelar med att så många aktörer trängs på marknaden. Det positiva är så klart att urvalet är enormt, och att produkterna bara blir bättre och bättre. Samtidigt gäller det att ha koll på vad du ska göra och vilka behov du kan tänkas ha i framtiden. Eftersom allt inte är kompatibelt riskerar du i värsta fall att bli ståendes med en styrenhet som inte alls är särskilt framtidssäker.
– Det handlar om att göra ett informerat köp, och kolla upp vad du behöver för att slippa problem framöver. Framför allt är det bäst att köpa produkter du vet fungerar med varandra, men det gäller även att fundera på vilken ambitionsnivå du har med ditt smarta hem, säger Erik Freiholtz.
Andra lösningar är på väg
På horisonten hittar vi dessutom ytterligare en standard: Thread. Riktlinjerna för den är på väg att sättas upp redan i slutet av detta året.– Fördelen med Thread är att det är ett helt öppet protokoll. Det är visserligen även Z-Wave till stora delar numera, men inte i samma grad som Thread. Tröskeln för att börja utveckla Z-Wave-produkter är hög och sannolikt kommer det att vara lite enklare att börja utveckla produkter baserat på Thread. Detta leder förhoppningsvis till att fler små aktörer kommer ta fram produkter baserade på Thread. Med fler aktörer på marknaden lär priserna pressas.
– När Thread väl introduceras kommer det garanterat ha hänt saker med Z-Wave och Zigbee också. Företagen bakom dem utvecklar hela tiden tekniken.
Svenska marknaden släpar efter
Svenska marknaden släpar efter
Lyckligtvis lär vi även på standardfronten slippa tänka så mycket själva framöver. I takt med att fler och fler jättar ger sig in på marknaden lär styrenheterna som kontrollerar ditt smarta hem stödja fler standarder samtidigt. Faktum är att dagens enheter vanligtvis klarar av att prata med de flesta aktuella standarder, åtminstone om du köper annat än det absolut billigaste.– Alla vill vara kompatibla med de stora jättarna, så du kommer med stor sannolikhet att få systemen att fungera med dina prylar oavsett vilka standarder de använder. De som tillverkar styrenheterna kommer att knyta ihop flera protokoll så att du inte ska behöva ha en app för dina lampor och en annan app för att dra ned dina rullgardiner. Framöver behöver du inte bry dig om vilken teknik som ligger bakom.

Det händer alltså stora saker med det smarta hemmet för tillfället, men än så länge får vi i Sverige tålmodigt vänta på de mest spännande nyheterna. Både Amazon Echo och Google Home lyser med sin frånvaro på våra breddgrader, och ingen vet riktigt när de hittar hit. De går visserligen att importera, men då får vi klara oss med engelska menyer och med funktioner som kanske inte alltid är tillgängliga för oss i Sverige.
Men förhoppningsvis blir det bättre framöver.
– Sverige är en liten marknad globalt sett, men ser vi per capita har vi en hög försäljning av smarta hemmet-prylar. Och ju fler stora aktörer som satsar på smarta hem, desto bättre är det. De driver på marknaden, vilket gör att produkterna kommer hit snabbare. Det är jag helt övertygad om, säger Erik Freiholtz.
Tre områden du inte visste att du ville koppla upp
Tre områden du inte visste att du ville koppla upp (men som snart blir verklighet)
Dina tvättrutiner
Uppkopplade tvättmaskiner och torktumlare har vi redan i dag flera exempel på, men får vi tro de prototyper vi har sett kommer det inte att sluta där. Bland annat håller det amerikanska företaget Seven Dreamers på att ta fram en slags helhetslösning som sköter hela tvätten på egen hand – från att stoppa smutstvätten i tvättmaskinen till att vika dina rena skjortor när tvättmaskinen gjort sitt. Sensorer känner av vilka plagg det rör sig, för att kunna sortera T-shirt för sig och byxor för sig.
Ditt badrum
Toaletter med mängder av knappar som bland annat håller sitsen uppvärmd eller spelar en trudelutt när du utför dina behov har du kanske stött på när du varit på långväga semester. Framtidens badrum sträcker sig dock längre än så. Exempelvis har Google planer på ett riktigt uppkopplat badrum, där sensorer i toalettsitsen och badrumsmattan håller koll på hur friskt hjärta du har – och där avancerad teknik i badkaret scannar av hela din kropp.
Din spishäll
Uppkopplade kök i all ära, men frågan är om inte Panasonics smarta spishäll tar bekvämlighetspriset. Sensorer ovanför plattorna kontroller hur vattnet kokar (ingen mer sladdrig pasta, tack och lov). Dessutom gör kameror ovanför hällen att du kan följa hela proceduren samtidigt som du ligger på vardagsrumssoffan och kollar tv.