Är du här för att ha kul eller för att bli utmanad? Det är den första frågan Dirt 4 ställer till dig. Bakom de två alternativen döljer sig två vitt skilda körupplevelser. Den ena bjuder på simulatorinriktad, utmanande och oförlåtande racing, medan den andra är lättlärd och actionfylld arkadracing där bromsar är något att skratta åt.
Det är inte första gången som ett racingspel försöker erbjuda en både realistisk och orealistisk körupplevelse i ett och samma paket, men det är en av ytterst få gånger som resultatet faktiskt är lyckat. Relativt lyckat, i alla fall.

Vill du bli utmanad…
Oavsett vilken spelstil du föredrar hittas hjärtat av Dirt 4 i det någorlunda välfyllda karriärläget. Där kan du antingen låna bilar från andra stall (och ge bort större delen av vinstsumman), eller skapa ett eget stall och shoppa bilar själv. Att låna en bil kan verka korkat, men det är ett perfekt alternativ om du inte vill eller har råd att köpa en biltyp som endast behövs till en specifik tävling.
De rena rallytävlingarna passar allra bäst med det simulatorinriktade alternativet där ett litet misstag kan betyda ett ödesdigert besök i närmaste gran. Det finns heller inte någon möjlighet att spola tillbaka tiden för att rätta till misstag.
…eller underhållen?
Rallycross och Land Rush är å sin sida mer anpassade för arkad-alternativet med snabba, trånga och bökiga race mot motståndare som gärna tacklar in dig i första bästa barriär. Det är underhållning på hög nivå och det är svårt att inte le både brett och elakt när den sista motståndaren körs om precis innan mållinjen. Även om det kanske inte gick helt schysst till.
Om du vill går det så klart att köra rallycross och Land Rush med simulatorinställningar, något som också gör tävlingarna mer utmanande och belönande. Med en mer realistisk fysik kommer dessvärre frustrationen ofta krypande när ojämnheter i marken eller en elak smäll skickar dig av banan i hög fart. Tävlingarna känns helt enkelt inte särskilt välanpassade för den mer avancerade fysiken.

Komprimerade kompromisser
Överlag har Dirt 4 ibland svårt att övertyga som både arkad- och simulatorspel. De rena rallybanorna må vara riktigt roliga, men de är inte lika bra som i Dirt Rally. Arkadfysiken å sin sida är lite för stel och tillrättalagd, vilket gör att racingnerven inte alltid vill infinna sig.
Dessutom beter sig bilarna minst sagt underligt till och från. När det gick åt skogen (bokstavligt talat) i Dirt Rally var det vårt eget fel. I Dirt 4 får vi inte riktigt samma känsla; olyckor känns ibland slumpartade och ologiska.
Oavsett vilket alternativ du väljer finns det ändå gott om inställningar för att anpassa körhjälp och motståndarnas svårighetsgrad för att skapa en racingupplevelse i din smak. Arkad-inställningen behöver med andra ord inte betyda automatiska bromsar och intelligensbefriade motståndare. Det går också att skifta mellan de två fysikinställningarna under spelets gång.

Och här har vi HR-avdelningen
Att gasa runt på rallybanor är dock bara en del av karriärläget. För att teamet ska nå framgångar behöver du anställa mekaniker, PR-agenter, jaga sponsorer och så vidare. Dessutom är det viktigt att införskaffa ett schysst reseboende, catering, VIP-rum, vilorum med mera till din kräsna personal, för att på så sätt få diverse extra belöningar och bonusar. Genom att avancera i karriären kan du också anställa mer kunnig personal och bygga bättre faciliteter, vilket i sin tur ger ännu bättre bonusar och möjligheten att förbättra dina bilar.
Ansvaret för personal, sponsring och utveckling är ett kul inslag som gör en hel del för upplevelsen, men det kunde ha varit ännu bättre. Implementeringen är tyvärr ganska platt och underutnyttjad och personalen bir aldrig mer än ett namn och en bild, medan faciliteterna har det ännu värre med en enkel bokstav som beskriver hur bra de är. Att faktiskt kunna se hur ens team växer sig större hade gjort mycket.

Boxa boxar med bil
Vid sidan av det välfyllda karriärläget finns det också en rad mer eller mindre seriösa sidosysslor att ta sig an. Du kan möta andra spelare i onlinerace, eller ta dig an speciella utmaningar som uppdateras regelbundet. Det finns också en utmärkt rallyskola där du kan lära dig många av de grunder och tekniker som är viktiga för att bemästra rallykörande. Lägg därtill en oerhört begränsad men lättanvänd banskapare som kan användas för att knåpa ihop egna turneringar.
Den mest genomarbetade sidosysslan är däremot spelläget Joyride. Precis som i karriärläget väntar en rad tävlingar med olika förutsättningar, men med den stora skillnaden att banorna är fyllda med knixiga hinder och stora hopp istället för lera och grus. Dessutom är det inte bara varvtiderna som är viktiga; tävlingarna går också ut på att till exempel slå sönder så många lådor som möjligt eller samla gröna trianglar. Oseriöst men rätt kul.

Omdöme: Bra men inte bäst
Dirt 4 gapar efter mycket och försöker göra två vitt skilda målgrupper nöjda på samma gång. Det är en farlig väg att gå, men i slutändan faller de flesta bitarna ändå på rätt plats. Simulatorfans har mycket att hämta i de rena rallytävlingarna och det djupa karriärläget, medan nöjesåkarna kan känna tävlingsnerven i actionfylld rallycross eller lattja runt i lättsam blockvältning.
Å andra sidan leder de olika inriktningarna till en ganska spretig upplevelse som inte riktigt når ända fram på någon front. Förra årets Dirt Rally är ett bättre val för en ren och realistisk rallyupplevelse, medan till exempel Forza Horizon 3 sätter arkadracingkänslan perfekt. I mitten står Dirt 4 och jagar båda två utan att komma ifatt någon av dem.
Dirt 4 är helt enkelt ett kompetent racingspel som är bra på mycket, men inte bäst på något.
Fakta Dirt 4
Format: PC, Playstation 4, Xbox OneTestat format: Playstation 4
Genre: Racing
Pris: 600 kronor
Lansering: 9 juni

De regelrätta rallydelarna imponerar
Stor skillnad på arkad- och simulatorinställningen
Underhållande karriärläge

Småunderlig fysik i simulatorläget
Överdrivet förlåtande arkadläge
Halvblek grafik