Multiroom: Beoplay M5 & M3 – snygga cylindrar fyllda med bas
Med Chromecast, Airplay, Spotify Connect och Bluetooth kan det väl knappast gå snett? Mycket med Beoplays M-serie imponerar, men installationen lämnar en del att önska.
Av Andreas Bergsman
M3
Bang & Olufsen är inte några dunungar när det kommer till bra ljud i kombination med snygg design. Ofta har de trådlösa modellerna fått stå för sig själva men senaste tiden har även funktioner för att koppla ihop flera enheter börjat implementeras även i danskarnas högtalare. Utvecklingen är begriplig – multiroom är hett och en smidig lösning för att fylla flera rum med ljud är något allt fler konsumenter efterfrågar.Beoplay M5 Men hur många av oss har egentligen möjlighet att förse varje rum med exempelvis en Beoplay A9 som går lös på drygt 21 000 kronor styck? Det är därför modellerna M5 och M3 är så intressanta och jämförbara med andra lösningar vi kikade på i vårt senaste jämförande test av multiroom-högtalare.
Sjukt snygg design
Beoplay M5 är onekligen en snygg skapelse och initialt kommer vi på oss själva med att bara stå och beundra högtalaren. Designen är minimalistisk och måttfull och visst känner vi igen formspråket från Bang & Olufsens övriga produkter. Ytan runt om är täckt med ett grovt tyg av vävt ull från den danska textiltillverkaren Kvadrat och ska även vara utformad för att förbättra akustiken. Färgerna som M5 går att få i är tre till antalet: grå, svart eller mörkgrön.
På toppen av högtalaren har vi en matt skiva i aluminium som både går att vrida på och trycka ner. Det finns alltså inga synliga knappar utan alla funktioner styrs via plattan. Tryck ner för att pausa och återuppta uppspelningen, vrid åt ena hållet för att höja eller sänka volymen – och tryck och vrid framåt eller bakåt för att byta spår. Smidigt men framför allt designmässigt genialiskt. På undersidan hittar vi en knapp för av/på samt en för parkoppling, linje-ingång samt ström och nätverkskontakt.Beoplay M3 Beoplay M3 är mer formmässigt mer traditionellt utformad och liknar till viss del en Sonos Play One, även om formen är något mer oval. Även här är kvalitetskänslan hög och fronten går att få med samma tyg från Kvadrat. Här har vi också linje-ingång samt samma knappar på undersidan, dolt under en gummibeklädd undersida. På baksidan hittar vi en funktionsknapp (play/pause, val av källa) samt volymreglage.
Installationen är ett riktigt irritationsmoment
Installationen är dock allt annat än smidig. För att koppla upp högtalarna mot ditt hemmanätverk krävs Beoplay-appen, samma som används för till exempelvis tillverkarens hörlurar. När appen väl hittar högtalarna kommer felmeddelanden upp om att knappar ska tryckas in (de på undersidan, så det blir en hel del vändande på högtalarna) och någon logisk förklaring till hur och i vilken följd vi ska trycka på dessa finns inte. Manualen (digital) är under all kritik där varje stycke presenteras i ett antal olika språk istället för uppdelad i hela sektioner. Och när högtalaren väl hittats ska den uppdateras, något som inte heller fungerar de första gångerna.Installationen lämnar en hel del att önska. Eller fick vi in tre måndagsexemplar? Appen är i övrigt väldigt enkel i sin uppbyggnad och det enda inställningarna som finns är de för att ändra ljudets karaktär (Tonetouch) och att välja något av de tre alternativen som utgår från högtalarens placering: fristående, i ett hörn eller mot en vägg. Dessa ska justera ljudet något, även om det är marginellt. Samtliga inställningar görs för varje högtalare separat, även om du grupperat flera högtalare. Synd.
Gruppering via Chromecast
Gruppering av högtalare och hur du vill namnge dessa görs inte i appan utan istället i Google Home eller liknande appar som stöder Chromecast. Därefter kan du strömma till dessa grupperingar eller enskilda högtalare från exempelvis Spotify eller annan musiktjänst (enheterna stödjer även Apple Airplay).
Högtalarna har även bluetooth och du kan när som helst koppla din smartphone till valfri högtalare via denna. Högtalaren i fråga blir då ”Master” och vill du att ljudet ska följa med dig till nästa rum och spelas i ytterligare en högtalare (som då blir ”Slave”) är det bara att trycka på aluminium-plattan på Beoplay M5 eller funktionsknappen på M3. Smidigt, och samma möjlighet hade varit välkommen även vid nätverksuppkoppling.
När det gäller ljudet blir vi riktigt positivt överraskade. Som enskild högtalare låter Beoplay M5 bra och presterar betydligt bättre än vad högtalarens storlek ger sken av att klara av. Det är främst den tunga basen som imponerar, elementet på fem tum som pekar nedåt är onekligen en lyckad lösning. I övrigt är ljudet väldefinierat och detaljerat – i appen går det dessutom att ställa ljudet efter personlig smak eller välja något av de fyra förinställda lägena. Utöver det nedåt riktade baselementet finns ett mellanregister och tre diskanter som sprider ljudet brett över rummet.
Stereo-koppling inte möjlig
Beoplay M3 är hälften så stor som kollegan men även här överraskas vi positivt. Ljudet är riktigt bra och som i fallet M5 är det främst basen som imponerar, även om både diskant och mellanregister också presterar riktigt bra. Faktum är att ljudmässigt ligger M3 i topp om vi jämför med de mindre modellerna från övriga tillverkare i vårt jämförande test. Men – och det här är viktigt – Beoplay M5 och M3 går inte att stereokoppla, det vill säga separera vänster och höger kanal mellan två likadana högtalare. Det är något som är möjligt med vissa andra av tillverkarens modeller, exempelvis Beoplay A1 och A2, Beolit 15 eller Beolit 17 – liksom i flera av konkurrenternas enheter. Varför det inte är möjligt i dessa högtalare vet vi inte men det är onekligen ett stort minus.
Omdöme
I och med Beoplay M5 och M3 tar B&O Play prismässigt steget in i ett getingbo och alternativen är följaktligen flera. Här är design och ljud placerat i första rummet och vi gillar verkligen stryplattan på den större av de två liksom ”follow me”- funktionen vid bluetooth-uppkoppling samt inbyggd Chromecast. Men avsaknaden av äkta stereokoppling, få inställningsmöjligheter i appen samt en tidskrävande och krånglig installation drar ner helhetsintrycket rejält.
Stora högtalaren: Beoplay M5
Testad: Mars 2018 Anslutning: Wifi 802.11a/b/g/n/ac (2,4 GHz/5 GHz), 10/100 Mbps ethernet, analog ljudingång (stereo-minijack), bluetooth 4.0 (alltid öppen) Streamingfunktioner: Apple Airplay, Chromecast Spotify Connect: Ja Mått (H x B): 18,5 centimeter x 16,5 centimeter i diameter Vikt: 2,54 kg Pris:5 287 kronor hos CDON.
Lilla högtalaren: Beoplay M3
Testad: Mars 2018 Anslutning: Wifi 802.11a/b/g/n/ac (2,4 GHz/5 GHz), analog ljudingång (stereo-minijack), bluetooth 4.2 (alltid öppen) Streamingfunktioner: Apple Airplay, Chromecast Spotify Connect: Ja Mått (H x B x D): 15,1 x 11,2 x 14 centimeter Vikt:1,46 kilo Pris: 2 990 kronor hos CDON. Grymt snygg design, främst Beoplay M5. Riktigt bra ljud. Chromecast built-in. Krånglig installation. Saknar möjlighet till stereokoppling. Simpel app utan inbyggda streamingtjänster.