Design, ljud, bild, prestanda
2016 introducerade Sony Xperia X-serien, tre lurar från budget- mellan- och (nästan) premium-klass. Därmed verkade man skrota Xperia Z, inklusive populära Compact-modellen. Men så till hösten kom nya flaggskeppet Xperia XZ, som kombinerade maxade premium-specar med nya X-seriens design och funktioner. Och så släppte de även en ny Compact-modell.Även i år blev det tre nya lurar till våren och en ny Xperia XZ och Compact till hösten. Klart som korvspad? Nej, inte riktigt. Vårens släpp var inte en rak fortsättning på Xperia X-serien, utan en ny Xperia X, (budgetluren Xperia XA1) och två nya Xperia XZ (Xperia XZS och Xperia XZ Premium). I år är det mer osäkert vilken som verkligen är flaggskeppet från Sony. Är det nya Xperia XZ1 eller är några månader äldre Xperia XZ Premium fortfarande bäst?

Traditionell och småtråkig
Den första stora skillnaden jämfört med Xperia XZ Premium är formatet. Xperia XZ Premium är en 5,5-tummare och Xperia XZ1 är en tunnare, lättare och kompaktare modell med 5,2-tumsskärm. Här handlar det inte om nya experimentella format som hos Galaxy S8, LG G6 och kommande Iphone X, utan vanligt 16:9.Det är samma rätvinkliga design och avhuggna kortsidor som vi är vana vid från Sony, och även om det är att par lite för uppenbara fogar upptill och nedtill så är byggkvaliteten av hög klass. De rätt så breda skärmkanterna känns också lite mossiga. Det är märkligt att det är budgetmodellerna Xperia XA och XA1 som till det yttre känns mest moderna av de senaste årens Sony-lurar.

Mycket för musikälskaren
Ljudkvaliteten har länge alltid varit hög i Sonys lurar. Pluggar du in ett par hörlurar i Xperia XZ1 får du ett rikt, fylligt och detaljerat ljud med många bra möjligheter till smarta anpassningar. Men som vanligt är det något du får stå för själv, Sony skickar inte med någon handsfree-enhet, vilket känns lite snålt med tanke på prislappen.Även ljudet ur de inbyggda högtalarna imponerar, med tydlig bas och bra stereospridning tack vare högtalarelement på vardera kortsida. Vid samtal med telefonen vid örat får vi en verklighetstrogen och behaglig ton. Vi upplever dock att vi behöver dra upp volymen högt när vi är en i en bullrig miljö.

Prestandan är vad vi förväntar oss av ett flaggskepp så här mitt i 2017. Xperia XZ1 kör Snapdragon 835 och ligger nära toppen just nu prestandamässigt, speciellt när det gäller spelgrafik. Det finns inte mycket som den här telefonen inte kan tugga sig igenom med ren råstyrka, och samtidigt ska det vara betydligt strömsnålare hårdvara än förra årets bästa Snapdragon.
Batteritid, kamera, system
Batteriet drar ner betyget
Strömsnålheten märker vi dock inte av med Xperia XZ1, som har klart tveksam batteritid. Den ligger efter de flesta konkurrenter i våra testmoment av aktiv användning. Dyker vi in i inställningsmenyer och avaktiverar en del strömätande funktioner, som interaktiva startskärmsbakgrunder och aktiv bildförbättring så blir det bättre, men inte så mycket att den inte fortfarande får se sig slagen.Ett problem här verkar vara ljusstyrkan i skärmen. Drar vi ner den bara så ökar batteritiden oproportionellt mycket. Xperia XZ1 är dessvärre inte extremt ljusstark, så för mycket vill man inte dämpa den. Det finns även ett par riktiga sparlägen med nedsatt funktionalitet som sträcker ut batteritiden rejält. Men nej, det här fortsätter tyvärr att vara en svag punkt för Sony jämfört med konkurrenterna.

Inga kameranyheter
Xperia XZ1 har samma kamera som vårens toppmodell, en 19-megapixelsensor baktill och en 13-megapixelsensor fram. Funktionsmässigt har de båda smart autofokus för rörliga objekt och möjlighet att filma korta sekvenser i extrem slow motion. Sonys kameror har varit ojämna på senare år, men i deras kraftfulla flaggskepp har de överlag övertygat.Vi får en mycket bra färgbalans och ljuskontroll vid utomhusfoto, även i motljus och vid höga kontraster. Kameraappens autoläge är både snabb och säker på fokus och andra automatiska inställningar som gör att slutresultatet sällan blir misslyckat. Den har dock en rejäl akilleshäl, och det är zoomen. Kraftfullt inzoomat syns en aggressiv efterbehandling som smetar ut detaljer och gör att det hela ser mer ut som en impressionistisk målning än ett foto.

3d för nybörjare
Den nyhet i Xperia XZ1 som på förhand har dragit till sig mest uppmärksamhet är en möjlighet att göra 3d-scanningar med hjälp av en speciell app. Det är egentligen inget hårdvaarumässigt unikt med telefonen – någon riktig 3d-kamera har den inte – utan appen kombinerar bildanalys i kameran med gyropositionering. Genom att följa enkla instruktioner i appen kan vi göra 3d-modeller av ansikten, hela huvuden och valfria andra prylar som inte är allt för stora.Så här funkar 3d-skannern i Xperia XZ1. Inte alltid helt enkel…
Dessa kan bland annat användas som rörlig skärmbakgrund, exporteras till fil för att redigera i 3d-program eller skrivas ut. Att få till en bra scanning kräver en stadig hand, bra ljussättning och lite tålamod, men det är fullt möjligt att få till en riktigt snygg 3d-modell. Är det här framtiden? Kanske, men än så länge är det mer en kul gimmick som har få praktiskt applikationer, och kvaliteten på inläsningen behöver bli lite bättre. Framför allt är det fortfarande för lätt att göra fel.

Först ut med Oreo
Xperia XZ1 är första telefonen vi testat som kommer med Android 8 Oreo. Nu ser vi inte så mycket av det på ytan eftersom Sony kör sitt egna gränssnitt ovanpå Android, men en del smarta nya funktioner hittar vi. Främst märks nya sätt att visa notifieringar, ny design på emojis, nerladdningsbara typsnitt och förbättrad funktion för att markera i text. En efterlängtad nyhet är något som heter Project Treble, som gör att Android-telefoner med egna gränssnitt (de allra flesta med andra ord) kan få lättare att uppgradera till ny Android-version.Sonys eget gränssnitt är samma som i tidigare versioner, och är ett hyfsat rent och avskalat system. Sony slänger med ett gäng egna appar för framför allt media, en gratisversion av AVG Antivirus och Playstation-appen som gör att du kan strömma från din Playstation 4 till mobilen. Här finns också ett par olika appar som notifikations-spammar oss med rekommendationer om andra utvalda appar och innehåll från Sonys medietjänster. Det hade vi gärna kunnat vara utan, och lyckligtvis går de att tysta.
Omdöme
Xperia XZ1 är absolut ingen dålig telefon, men batteritiden hindrar den från att få ett toppbetyg. Och den känns ärligt talat rätt så onödig. Hårdvarumässigt är det en Xperia XZ Premium, fast lite sämre. Sony hade gjort sig själva en tjänst om de släppt Xperia XZ Premium nu, stoppat in Android 8 och 3d-appen i den och kallat den för Xperia XZ1 Plus istället. Då hade de haft ett äkta flaggskepp att skryta med denna höst.Fakta Sony Xperia XZ1 G8341
Tillverkare:SonyFunktion: Smartphone
Systemkrets: Snapdragon 835 MSM8998
Processor: 4st Cortex A73 2,45 GHz + 4 st Cortex A53 1,9 GHz
Grafik: Adreno 450
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,2 tum ips, 1080×1920 bildpunkter (424 ppt)
Kameror: 19 megapixel m med bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 16/13), 208-11a/b/g/n/ac, bluetooth 5, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8
Övrigt: Vattentät (IP68), fingeravtrycksläsare
Batteri: 2700 mAh, 6h webbvideo (wifi), 7h 10min blandad användning (4g),
Storlek: 14,8 x 7,3 x 0,75 cm
Vikt: 155 gram
Pris: 7 000 kr
Prestanda
Antutu Benchmark: 165 651 poängGeekbench 4: 6 459 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 38 250 poäng


Goda prestanda
Kul men inte så nyttig 3d-funktion
Bra ljud
Android 8

Inte så inspirerande design
En del störande extraappar
Tveksam batteritid