Trots en medioker debut är den fula filuren Knack är tillbaka i ett nytt äventyr. Lyckas Sonys japanska studio bättre denna gång?
Av P-A Knutsson
M3
I dagsläget dryper det av exklusiva topptitlar till Playstation 4, något som sannerligen inte var fallet när konsolen lanserades. Ett av få Sony-utvecklade spel som ackompanjerade konsolen var Knack – ett familjespel som kom, sågs och sågades av de flesta. Äventyret var dock inte helt utan förtjänster och någon på Sony tyckte uppenbarligen att det förtjänade en ny chans – för nu är uppföljaren här.
Slå, hoppa, stå Barnvänlig och lättspelad action är vad som väntar i Knack 2, precis som i föregångaren med andra ord. Den ganska menlösa huvudpersonen ska besegra fiende efter fiende med hjälp av en attackrepertoar som hela tiden växer sig större och starkare. Striderna underhåller en hel del och trots att fightingsystemet är någorlunda djupt är det inga problem att hålla ordning på knapparna.
Jämfört med föregångaren har emellertid slagsmålen en lite mer nedtonad roll denna gång; nu får också plattformshoppande och pusslande en hel del tid i rampljuset. Trevligt nog är båda dessa delar välgjorda och skapar en välkommen omväxling. Speciellt plattformshoppandet bjuder på ett par riktigt knepiga och smarta passager. Eftersom dödsfall knappt bestraffas är det däremot inga problem att ta sig förbi hindren efter ett par försök.
Slå dig starkare
Hoppande och pusslande till trots är det fortfarande slagsmål som är den vanligaste sysslan i Knack 2; slagsmål som får ett extra lyft av att varje besegrad fiende lämnar efter sig erfarenhetspoäng. Dessa poäng kan sedan spenderas i ett uppgraderingsträd för att lära Knack nya attacker eller göra de nuvarande starkare. Så långt allt väl, men ganska snart blir det uppenbart att trädet är väldigt begränsat. Endast en inriktning upplåst från början och nästa inriktning blir inte tillgänglig förrän den första är helt fylld.
Det finns med andra ord inga större möjligheter till att välja hur Knack ska bli starkare, bara att han blir det. Samtidigt som det är tråkigt att tvingas läggas poäng på ointressanta förbättringar, är en positiv bieffekt av den linjära uppgraderingen att yngre spelare inte kan skapa en obalanserad huvudperson som gör spelet svårare.
Full fart framåt
Linjärt är en beskrivning som även passar bra på bandesignen. Att gå vilse är omöjligt och de få sidospår som finns är inte många meter långa. Det enda som egentligen kan ställa till bekymmer är ett par oväntat kluriga pussel. För det mesta listade vi ut klurigheterna direkt (det är ju ändå ett barnspel i första hand – men vi känner oss smarta ändå), men då och då fick vi ta hjälp av den utmärkta tips-funktionen. Med den markeras de föremål som ska användas och hur de ska placeras. Även om tipsen tar bort all form av utmaning är det ett välkommet inslag i den här typen av spel.
I övrigt finns det inte mycket som sticker ut på de banor som besöks. De är färgglada och bjuder ibland på en och annan tjusig vy, men överlag är miljöerna både fula och rätt trista att utforska. Inte heller finns det någon större koppling mellan världarna utan det är mer klassiska plattforms-troper som väntar. Vi har medeltidsslott, istäckta landskap, djungler och gruvor som ska utforska i jakt på… elaka troll? Det är inte helt lätt att orka engagera sig i handlingen.
Å andra sidan stör de tveksamt designade banorna och bristfälliga handlingen inte alltför mycket. Tack vare att strider, plattformshoppande och pusselösande avlöser varandra i en strid ström blir spelandet sällan tradigt. Det är alltid kul att se vilken värld som väntar bakom nästa hörn och att leta upp hemliga passager blir aldrig tråkigt.
Bättre än barnprogram
Ett annat inslag som överraskar är den svenska dubbningen. Medan de engelska rösterna snabbt går oss på nerverna sköter sig de svenska röstskådespelarna över förväntan. Faktum är att vi föredrar att spela Knack 2 på svenska, något som sannerligen inte hör till vanligheterna.
En underhållande medelmåtta
Goda sidor till trots är det inte svårt att hitta saker att gnälla på i Knack 2. Karaktärsdesignen gränsar till vedervärdig, bandesignen är simpel, grafiken medelmåttig och berättelsen ett enda stort frågetecken. Att hela äventyret känns ganska oengagerade gör inte saken bättre. Ändå underhåller Knack 2 en hel del tack vare att strider, pussel och plattformshoppande är så pass genomarbetade.
I slutändan är Knack 2 ett gediget familjespel som kunde ha varit bättre på de flesta punkter, men som vi ändå kan rekommendera varmt till alla familjer som vill ha något äventyrligt som är snäppet mer avancerat och utmanande än Lego-spelen.
Fakta Knack 2
Utvecklare: SIE Japan Studio Genre: Plattform/Action Format: Playstation 4 Testat format: Playstation 4 Pro Pris: 399 kronor Läs mer här! Enkelt men genomarbetat stridssystem Roligt plattformshoppande Smidig kontroll Bra dubbning(!) Hemsk karaktärs- och fiendedesign Oinspirerat äventyr Trist bandesign Medioker grafik