Samsungs A-serie är tillverkarens mobiler i prisklassen under flaggskeppen Galaxy S och Galaxy Note. Siffran efter A i Galaxy A står för formatet. Galaxy A3 är minst, Galaxy är A5 mellanmodellen, och Galaxy A7, Galaxy A8 och Galaxy A9 är större och mer phabletliknande modeller. Det kommit en ny generation av Galaxy A-lurar varje år med samma namn sedan 2015, även om inte alla storlekarna kommit alla år. 2017 kom till exempel ingen Galaxy A8.
Nu verkar Samsung ha bytt strategi. På CES-mässan i början av januari presenterades en ny Galaxy A8 samt identiska men större Galaxy A8 Plus. Men någon Galaxy A3, Galaxy A5 eller Galaxy A7 har vi inte sett röken av. Nu har Galaxy A8 blivit tillgänglig i svenska butiker. Troligen får vi med andra ord se en Galaxy A9 och Galaxy A9 Plus nästa år, istället för nya Galaxy A-lurar med samma namn. Men det återstår som alltid att se.
Ärligt talat saknar vi inte en ny Galaxy A5. Med ny formfaktor tar nya Galaxy A8 dess plats. Här är det alltså samma avlånga 18,5:9-skärm som i flaggskeppet Galaxy S8. Det gör att telefonen är avlångare, men smalare och mer greppvänlig på bredden, samtidigt som skärmytan blivit större. Galaxy A8 har en diagonal på 5,6 tum, och trots att den har bred skärmkant på sidorna är den en halv millimeter smalare än förra årets Galaxy A5.Skärmen för tankarna till Galaxy S8, men den kantfria upplevelsen får vi klara oss utan. Pecis som tidigare A-modeller och plockar Galaxy A8 en del egenskaper från Galaxy S8. Men den gör det med mer beskedlig prestanda, lite färre funktioner och finesser, enklare design och följaktligen ett lägre pris. Någon superbillig lur pratar vi dock inte om, Galaxy A8 blir din för 5 000 kr eller strax över.
För det får du en välbyggd lur med aluminiumram och glas både framtill och baktill. Galaxy A8 kommer i tre olika färger: en pianolackssvart, en guldskimrande och en grå. Det finns också en modell med klarblå baksida, men den släpps inte i Sverige. Baksidan har något böjda kanter för greppvänlighetens skull, men framsidans glasyta är plan. Precis som förra årets Galaxy A5 är den vattentät med ip68-klassning.
Åtta kärnor, två snabba
Systemkretsen är en helt ny Exynos med åtta processorkärnor, men en lite udda uppsättning. Två av kärnorna är högt klockade Cortex A73 och levererar prestandatopp, medan sex stycken är lågt klockade och mer strömsnåla Cortex A53. Systemkretsen verkar byggd för att kunna göra väldigt många saker på en gång istället för att toppa prestandan.
Exakt hur bra den lyckas med det är svårt att säga, men det vi kan konstatera är att den ger oss gott om datorkraft till det mesta. Det är dock långt ifrån flaggskeppsklass, och Exynos har som vanligt svagare grafikprestanda än motsvarande Snapdragon. Batteritiden är i gengäld riktigt imponerande, vilket troligen är en kombination av processor och strömsnål skärm. Vi strömmar över 14 timmar video med skärmen på full ljusstyrka, där de flesta konkurrenter knappt klarar tio.
Skärmen är en utmärkt amoled-skärm, men en enklare modell än Samsungs flaggskepp. Vi pratar 1080p-upplösning istället för 1440p, inget hdr-stöd och inte samma extrema ljusstyrka. I standardläge gör telefonen en egen färganpassning efter skärminnehållet. Annars kan du välja mellan tre profiler:Amoled-filmer, Amoled-fotonochGrundläggande. Dessa motsvarar såvitt vi förstår DCI-P3, Adobe rgb och srgb, och gör ett bra jobb med att matcha dessa.Samsung Galaxy A8 är relativt tjock för att vara en modern mobil. Den mäter ungefär åtta och en halv millimeter. Men då ingår kamerahuset och ingenting sticker ut.
Välljudande trots genomsnittlig hårdvara
På undersidan av Galaxy A8 sitter usb-c-kontakt och 3,5-millimeters hörlursuttag, men ingen högtalare som på de flesta mobiler. Istället använder Samsung högtalaren för samtal samt en extra högtalare högt upp på sidan av telefonen. De ger ett fylligt och distinkt ljud med ovanligt mycket bas för att vara en minimal mobilhögtalare.
Ljudet i hörlurar är också det övertygande. Samsung får stort plus i kanten för smart mjukvara med enkel equalizer, och en samling bra effekter.
2017 var året då nästan alla tillverkare började anamma kameror med dubbla sensorer, och inte bara i de dyra flaggskeppen – en del billigare lurar blev också utrustade med en extra sensor. Galaxy A8 gör detta, fast inte riktigt som andra modeller. Baktill sitter en ensam kamera i mitten. Istället är det på framsidan som det sitter dubbla kameralinser, en på 16 megapixlar och en på 8 megapixlar.
Snyggaste selfien?
Det har en viss logik. Dubbla linser används ju bland annat för att göra 3d-analys av ett motiv så att man kan lägga på fejkat kort skärpedjup digitalt, så kallad bokeh-effekt. Det är extra kul för porträtt. Och de vanligaste porträtten många tar med sin mobil är självporträttet. I Galaxy A8 kan du lägga riktigt bra fokuseffekt på självporträttet, med möjlighet att justera och se resultat direkt i sökaren.Med stor skärm framtill sitter fingeravtrycksläsaren baktill. Här har Samsung lärt sig från 2017 års flaggskepp och placerat den smartare och bättre tillgängligt. Förutom detta kan du också justera färgton i bilden och göra viss utjämning av hudtoner. 8-megapixlaren är mer vidvinklig och du kan växla till den om du vill ha med mer av bakgrunden och mindre av ditt ansikte.
Kameran baktill har en sensor på 16 megapixel sensor och f/1.7-optik med fasdetekterings-fokus och digital bildstabilisering. Den tar detaljerade bilder i både dagsljus och kvällsljus. Även om bruset blir påtagligt vid dunklare ljusförhållanden är skärpan pålitlig och färgbalansen bra. Den ger oss ingen enorm digital zoom, och på väldigt nära håll går det att se att bilder efterbehandlas med artificiell skärpa ganska hårt. Det ser utmärkt ut i fullformat, men försök inte förstora upp bilder för mycket.
Appen kommer med en handfull funktioner som hyperlapse-video och panoramafoto, men inget som direkt överraskar. Du får också ett gäng färgfilter och dekaler du kan pryda video och foton med. Vad vi däremot saknar är ett pro-läge värt namnet. Det finns ett, men enbart med halvdan manuell kontroll av ljuskompensation och vitbalans.
Stilrent men funktionsrikt
Operativsystemet är Android 7.1.1 med gränssnittet Samsung Experience– med andra ord samma spartanska gränssnitt som i Galaxy S8.Galaxy A8 har stöd för dubbla sim i stadby-konfiguration. Den har ovanligt nog två sim-kortsluckor. Den ena rymmer ett sim-kort och den andra ett sim-kort och en mikro sd-kort. Så du behöver inte välja mellan dubbla sim och extra minne som i många andra mobiler. Du kan låsa upp telefonen med ansiktet, ställa in svepgester för fingeravtrycksläsaren, få upp widgets på låsskärmen, och mycket mer. Vi får också med en drös appar, som Samsungs hälsoapp, en röstinspelare med flera. Även Microsofts mobila Officepaket och Linkedin är förinstallerade. Inget av detta är direkt viktigt, men är du inte intresserad så gör de inte mer än tar upp lite lagringsplats. Du kan säkert hitta en och annan funktion i mängden som tilltalar dig.
Mer intressant är att Galaxy A8 har fullt stöd för Samsung Pay. Och de delar av den digitala assistenten Bixby som fungerar bra i Galaxy S8 och Galaxy Note 8 fungerar lika bra här, men vi väntar fortfarande på dess röststyrda del. Det går att aktivera och konfigurera röststyrningsfunktionen S Voice till att göra webbsökningar och liknande, men det är långt ifrån Siri- eller Google Assistant-klass på det.
Omdöme
Med Galaxy A8 tar Samsung mycket av det som gör Galaxy S8 intressant och stoppar in i en lite enklare och lite billigare telefon, samt lägger in ett par extra funktioner. Det är ett riktigt kvalitetsbygge, med snygg bildskärm, övertygande ljud och utmärkt batteritid. Priset på ca 5 000 kronor innebär dock att den konkurrerar med lurar som Oneplus 5T, Sony Xperia XZ1 Compact och Huawei P10 med prestanda och funktioner i flaggskeppsklass. Det gör att Galaxy A8 inte blir ett lika självklart val. Gillar du Samsungs funktioner och stil men inte vill slanta ut för en Galaxy S8 (snart Galaxy S9) eller en Galaxy Note 8, eller helt enkelt föredrar plan bildskärm, är den dock ett solklart val.Samsung Experience-gränssnittet krånglar inte till det i onödan. förutom möjligen att Samsung envisas med att skicka med egen webbläsare och mejl-app när Googles är så bra som de är, och att vi får tredjepartsappar som Office förinstallerade.
Fakta Samsung Galaxy A8 SM-A530FD
Testad: Januari 2018 Tillverkare:Samsung Systemkrets / processor: Exynos Exynos 7 Octa 7885 / 2st 2,2 GHz, + 6 st 1,6 GHz Grafik: Mali-G71 Minne: 4 GB Lagring: 32 GB, plats för mikro sd Bildskärm: 5,6 tum amoled, 1080×2220 bildpunkter (440 ppt) Kameror: 16 megapixel med led bak, 16 + 8 megapixel fram Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 11), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, nfc, mst Operativsystem: Android 7.1.1 Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vattentät (IP68) Batteri: 3 000 mAh, 14h 20min webbvideo (wi-fi), 12h blandad användning (4g), ca 23h samtal (3g) Storlek: 14,9 x 7,1 x 0,84 cm Vikt: 172 gram Pris: 4 995 kr hos Webhallen.
Prestanda
Antutu Banchmark 6: 84 412 poäng Geekbench 4: 4 359 poäng 3dmark Ice Storm Unlimited: 14 419 poäng Hög byggkvalitet. Stor, snygg och ljusstark skärm. Utmärkt batteritid. Gott om smarta funktioner. Något tjock och tung. Relativt dyr.