Detta elfordon ligger fortfarande högt på mångas önskelista. Här är allt du behöver veta om åkdonet.
Av M3 Redaktion
M3
Hoverboard, kostar en rejäl slant, men trots det har populariteten knappast klingat av. Utbudet är enormt och priserna varierar, men vad är det egentligen som skiljer de olika modellerna åt? Vi tog in ett par för att undersöka saken.
Hur fungerar då en hoverboard? Ja, är du helt oerfaren ska du ta det extra försiktigt innan du beger dig utomhus. Självbalanseringen sköts via ett inbyggt gyro som känner av hur din vikt är fördelad på brädan, och du tar dig fram genom att luta dig framåt. Vänster och höger sida kan rotera i förhållande till varandra, vilket gör att du styr genom att helt enkelt trycka mer på ena foten. Till en början känns det ovant, men efter ett tag blir rörelsen naturlig.
Till en början kommer benen att kännas som spagetti och du lär ramla av ett par gånger innan det sitter. Ett par timmars träning, företrädelsevis inomhus, gör susen och brädan känns som en förlängning av dig själv, vi lovar.
Runt 15 km/h låter kanske inte vidare snabbt, men är du inte ett proffs räcker det gott och väl. Tänk även på att åka på plant underlag, som slät asfalt eller liknande. En sten, och katastrofen kan vara ett faktum – något vi själva fick erfara. Vissa modeller har dock större, luftfyllda hjul som bättre hanterar ojämnheter.
Här några av de bästa hoverboards vi testade förra året – alla går fortfarande att köpa.
Denver DBO-6500 är en hoverboard som passar bra att börja karriären som brädåkare på. Maxhastigheten ligger på 10–12 km/h och den är relativt enkel att manövrera. Led-lamporna i fronten lyser upp marken i den direkta närheten vilket kan vara bra om du kör i mörker. De går inte att stänga av, så räkna med att du kommer att synas, oavsett om du vill eller inte.
Brädorna går att ställa i två olika lägen; nybörjare eller avancerad. Skillnaden är att brädans sensorer blir känsligare i det avancerade läget vilket resulterar i snabbare acceleration och snabbare svängar. Hjulen är små (6,5 tum) och helt i massivt gummi vilket gör de känsliga för småsten och mindre hinder.
Denver DBO-6500 är exakt samma produkt som Revo Glider (se nedan), förutom när det namn och pris. Denver är billigare och får därför ett högre betyg.
Fakta: Denver DBO-6500
Mer info:Webbhallen Motor: 2 st 350 W. Maxhastighet: 12 km/h beroende vikt, varningssignal vid 10 km/h. Storlek hjul: 6,5 tum. Batteri: Lithium 36V~ 4400 mAh. Laddningstid: Cirka 3 timmar. Räckvidd: Upp till 15 kilometer. Vikt: 10 kg. Pris:Från 1 790 kronor hos Prisjakt.
Lättmanövrerad. Lagom hastighet för nybörjaren.
Något plastig. Kräver helt slätt underlag.
Betyg 7 av 10
Denver DBO-10000 – Stabil och bekväm
DBO-10000 liknar till mångt och mycket syskonet DBO-6500 förutom hjulen. De är på hela 10 tum, jämfört med 6,5, och de är luftfyllda istället för i massivt gummi. Detta ger brädan en helt annan karaktär i körandet, förutom det biffigare utseendet.
Här har vi ett fordon som med de större hjulen mycket enklare tar sig över mindre hinder och luftdämpningen minimerar risken att haverera om det dyker upp grus och småsten under färden. Startknappen är placerad under brädan och precis som på syskonet går den att ställa i två lägen. Här märker vi emellertid inte lika stor skillnad som i fallet med den mindre modellen.
Uppträdandet är överlag en aning mer sävligt och inte lika alert, men å andra sidan uppför den sig mer tryggt och komfortmässigt är det en markant skillnad till det bättre.
Fakta: Denver DBO-10000
Mer info:Webhallen Motor: 2 st 350 W. Maxhastighet:15 km/h, varningssignal vid 10 km/h. Storlek hjul: 10 tum. Batteri: Lithium 36V~ 4400 mAh. Laddningstid: Cirka 3 timmar. Räckvidd: Upp till 12 kilometer. Vikt: 14,5 kg. Pris:Från 2 699 kronor hos Prisjakt.
Komfortabel. Lättmanövrerad. Klarar hinder och ojämnheter bra.
Plastig konstruktion. Tung att bära.
Betyg 8 av 10
Swagway 2.0 – Originalet står sig än
Det här var den första hoverboard vi fick in för test och alla på redaktionen som testkörde den var imponerade över hur snabbt den gick att lära sig köra. Det här är en rejäl maskin, kvalitetskänslan är på topp och de 6,5 tum stora hjulen klarar utomhuskörning på asfalt utan problem, även om gatan inte är rensopad. Du kan välja mellan två olika körlägen – normalt eller avancerat. I normalläget är inte brädan lika känslig och den är betydligt enklare att lära sig att hantera.
Swagway laddas på drygt två timmar och den har imponerande batteritid och bra fart. Men vi gillar den framför allt för att den är byggd som en tank och för att den, trots att den saknar luftfyllda däck, fungerar väldigt bra att åka utomhus med. Prislappen är en aning hög men å andra sidan får du en kvalitetsmaskin som är bekväm och som du lär dig att hantera snabbt. Rekommenderas!
Mer info:Swagway Motor: 2 st 350 watt. Maxhastighet:10 km/h. Storlekhjul: 6,5 tum. Batteri: Lithium 36V~ 4400 mAh. Laddningstid: Cirka 2 timmar. Räckvidd: Upp till 20 kilometer. Vikt: 10 kg. Pris: 4 995 kronor. Köp här:swagway.se
Kvalitetsbygge. Bekväm att åka på. Bra batteritid.
Priset.
Betyg 8 av 10
En av de hetaste nya prylarna i år är den självbalanserande brädorna som går under namn som swagway, swegway, airboard och hoverboard. Vi testade Swagway 2.0 från företaget med samma namn i höstas och hade ofantligt roligt i ett par dagar.
För det första bör vi prata om att det finns två sorters ”hoverboard”. Det ena är brädmodellen som är som en skateboard vänd 90 grader med ett hjul på varje sida om fötterna. Det andra är Airwheel där ett stort hjul är placerat i mitten och du sätter en fot på varje sida.
Brädmodellen är enklare att komma igång med – i vårt test tog det inte lång stund att lära sig balansera på den och kunna navigera runt ett kontorslandskap utan problem. De två sidorna kan röra sig olika fort och kan rotera i förhållande till varandra, vilket gör att du styr genom att helt enkelt trycka mer på ena foten.
Airwheel är lite krångligare att lära sig eftersom du måste använda höfterna och luta dig inåt i kurvor för att kunna styra ordentligt. Men det finns fördelar också, som du ska se.
Precis som med andra fortskaffningsmedel är storleken på hjulen viktigt. De flesta modeller har ganska små hjul, omkring 16–18 centimeter i diameter, för att hålla nere storleken och göra dem mer effektiva. Små hjul gör att de lätt lyfter från marken när du åker på ojämnt underlag, som trottoarer, och det gör det i sin tur lätt att tappa balansen.
Små hjul betyder också att du knappt kan ta dig över några hinder. Att köra upp på en matta fungerar, men vanliga trösklar kräver övning och mycket mer än så går inte.
På sistone har det även dykt upp modeller med något större hjul, upp till 25 centimeter i diameter. Dessa klarar betydligt grövre terräng men är i gengäld mycket större och tyngre.
Här har Airwheel en fördel, då det ensamma hjulet är mycket större och därmed klarar större hinder, samtidigt som det inte gör lika mycket om hjulet tappar kontakten med marken en stund då det inte kan få hela brädan att svänga som på brädmodellerna när bara ena hjulet lyfter.
Maxvikt – hur mycket får jag väga?
Vikten är något du definitivt bör tänka på, både själva brädans vikt och din kroppsvikt. De flesta modeller klarar upp till 100–125 kilo så fungerar för de flesta, men kolla innan du slår till om du hittar ett ovanligt billigt exemplar. Batteritiden, och därmed sträckan du kan köra på en laddning, minskar så klart när lasten blir tyngre.
Vad gäller prylens vikt är skillnaderna faktiskt inte så stora. Brädmodellerna med normal hjulstorlek väger omkring 10–12 kilo och modellerna med större hjul lite mer.
Med slaskigt höst- och vinterväder är vattentäthet helt klart en viktig fråga, men tyvärr verkar det inte finnas några modeller av den vanliga brädtypen som tål mer än en lätt skur eller en grund vattenpöl. De flesta har IP54-märkning. Airwheel är däremot vattentät, så här kan du ha roligt utomhus även i dåligt väder.
Hur länge räcker batteriet? Och hur snabba är de?
Hur långt du kan åka på en laddning är också en bra sak att kolla upp innan du köper en hoverboard. Här varierar uppgifterna ganska mycket mellan olika tillverkare och en del lovar uppåt 25 kilometer medan andra bara lovar 10. Tänk dock på att det kan skilja sig mycker mellan den utlovade “upp till”-sträckan och den verkliga distansen du tar dig på en laddning. I vårt test av Swagway till exempel nådde vi 7,1 kilometer, trots att företaget bakom lovar upp till 11 kilometer.
Nästan alla brädmodeller har topphastighet på 10–12 kilometer i timmen men det är samma sak där. Underlag och hinder som fotgängare och cyklar kommer hindra dig från att nå maxhastighet för det mesta. I vårt Swagway-test nådde vi 6,33 kilometer i timmen i snitt under vår långfärd genom Stockholm.
Airwheel har ännu större variation i kapaciteten, så kolla noga innan du köper. Hastigheten är lite högre än i brädmodellerna.
Extrafunktioner – gps, bluetoothhögtalare och nycklar
En del modeller har utrustats med extrafunktioner för att locka köpare att välja just den tillverkarens bräda. I början var dessa ovanliga men nu finns det modeller med inbyggd gps, med nycklar som du kan använda på avstånd för att starta, och till och med brädor med inbyggd bluetoothhögtalare. Frågan är bara vad du ska ha något av det till. De gör inte att brädan kör bättre eller längre.
Varning – se upp med beställningar från Kina
Det här vill du verkligen undvika, så se upp med osäkra laddare.
Många kinesiska tillverkare säljer sina egna hoverboard-modeller utan varumärken, och dessa kan man ofta se på till exempel Ebay. Ibland till betydligt lägre pris. Men är de säkra?
Själva brädorna är det inget fel på, det här är ofta samma företag som sköter tillverkningen av modellerna som säljs av amerikanska och europeiska brädor och de är i princip identiska med dessa.
Problemet är att många säljs med riktigt usla laddkablar som inte är CE-märkta och kan vara en direkt brandfara. Det kan vara svårt att veta utifrån en annons på nätet om sladden är godkänd eller inte, men ett generellt råd är att ju flashigare kartong och lägre pris, samt produktnamn som inte dyker upp som egna webbplatser när du googlar, betyder högre risk för dålig kabel.
Som tur är kan du byta ut kontakten till en CE-märkt, godkänd kontakt och laddare på egen hand. Tyvärr är dock laddkontakten vi sett på flera brädor inte någon standardvariant, så är du inte bekväm med att skarva ihop den på egen hand är detta kanske inte ett alternativ.
Trafikregler – hur klassas en hoverboard?
Hur hoverboard ska klassas är något som gett huvudbry åt myndigheterna i flera länder. I Storbritannien innebär elmotorn att hoverboard räknas som motordrivet fordon och måste registrera precis som bilar. Det betyder att de i princip är olagliga att framföra utomhus utanför egen tomt.
I Sverige är det däremot fritt fram att åka. Segway har klassats som cykel klass 2, där även elrullstolar ligger, och vi ser ingen orsak att tro att hoverboard/swagway/airwheel skulle behandlas annorlunda. Det betyder att du ska hålla dig till cykelbanor, inte ute på vägen, och du måste ha hjälm även om du åker på privat och inhängnat område.