Familjekombi, del 1
Kombivagnen har alltid varit väldigt populär i Sverige, och så här i sommartiden är det lätt att förstå varför. När det är dags att packa in familjen och dra till sommarstället, eller kanske åka på roadtrip ned på kontinenten, då krävs både lastutrymme och komfort. Och här är kombin svårslagen.Läs även: Bästa Crossover suv 2018
Vi har testat de mest populära kombibilarna på marknaden och här har vi samlat och jämfört de olika bilarna mot varandra. För att läsa mer om specifika bilar klickar du dig vidare till det enskilda testet där du även hittar specifikationer till varje bil. Den här artikeln uppdateras löpande i takt med att vi testar nya modeller.
Volvo V90 – den ultimata familjekombin

Volvo V70 är en klassiker och att ta fram en värdig uppföljare kan inte ha varit enkelt. Nya V90 har fått en mer modern design med sluttande bakdel och mer aggressiv front. Och inredningen känner vi igen från XC90. Volvo har till och med lyckats förbättra stolarna från V70, och vi sitter fantastiskt bekvämt i nya V90. Inom kort kommer även nya V60 och lär bli något av den “folkkombi” som just V70 tidigare var.
Missa inte: Bästa tjänstebil under 7,5 basbelopp
MMI:t är helt nytt och det är ett stort steg framåt jämfört med V70. Skärmen reagerar snabbt när vi trycker och sveper mellan de tre olika displayerna. Här finns också väldigt bra förarhjälpmedel och säkerhetsfunktioner, så som Volvos halvautonoma “Pilot Assist”.
Bilen går att utrusta med det mesta du kan tänka dig, såsom 360-graders kamera, Bowers & Wilkins och Head up display. Men om du väljer en avskalad billig modell kan du få en V90 att kvala in under 7,5 prisbasbelopp, vilket gör den riktigt intressant som tjänstebil. Volvo V90 är en värdig uppföljare till trotjänaren V70, och det här är en riktigt grym familjekombi. Den enda som i dagsläget slår den är Mercedes E-klass som är aningen lyxigare, men båda bilarna håller toppkvalitet.
>> Läs hela testet av Volvo V90 här
Betyg 10 av 10

Mercedes E-klass – lyx och genomtänkta detaljer

Sjätte generationen Mercedes E-klass är en riktigt lyxig och påkostad kombi som verkligen utstrålar tysk kvalitet. Den är rymligare än de flesta i segmentet (640 liters bagageutrymme) och testbilen har panel i ädelträ och skinnklädsel av högsta kvalitet. Insteget är lågt och vi sitter extremt bekvämt i stolarna fram. Även bak sitter två vuxna bekvämt och givetvis finns här en egen klimatzon.
Bilen är ständigt uppkopplad med e-sim, och “Mercedes Me”-appen är tydlig och praktisk. Mercedes E-klass erbjuder både praktiska säkerhetsfunktioner och lyxiga tillval som härlig massage i framstolarna. Om du väljer aktiva stolar parerar dessa i kurvor genom att omsluta dig och ge extra stöd. Det allra senaste mmi:t som nyligen lanserades i nya A-klass saknar däremot men lär implementeras även i E-klass framöver.
Att köra E-klass är en dröm, bilen är otroligt välisolerad och motorn går mjukt och fint utan tillstymmelse till dieselknack. Drive Pilot-funktionen tillsammans med den adaptiva farthållaren Distronic håller automatiskt avståndet till framförvarande bil i farter upp till 210 km/h.
Är du ute efter en stor och bekväm kombi är nya E-klass helt rätt. Designen är riktigt lyckad och här snackar vi premiumbil rakt igenom. En lyxkryssare som väcker ha-begär helt enkelt.
>> Läs hela testet av Mercedes E-klass här
Betyg 10 av 10

Audi A6 – lyxig sportkombi med körglädjen i centrum

Det var ett tag sedan vi testade Audi A6 kombi, och det är en ny version på väg ut i höst. Därför är det kanske inte läge att slå till på den här bilen i skrivande stund om du ska köpa ny bil, även om det är en riktigt trevlig modell på många sätt. Men å andra sidan lär det komma en del attraktiva erbjudanden på den nuvarande generationen, så visst är den intressant i det avseendet.
Vi testar A6 3.0 TDI Quattro och den tre liter stora dieselmotorn med dubbelturbo är riktigt trevlig. Den här bilen bjuder på hela 320 hästar som skjutsar iväg Audi A6 0-100 km/h på strax över fem sekunder. Men så startar prislappen också på en bit över en halv miljon.
Utrustningsnivån i bilen är riktigt hög, om än en hel del i form av dyra tillval. Den Nvidia-baserade MMI-plattformen är snabb och smidig och 8-tumsskärmen är en fröjd att arbeta med. Med en skrivplatta scrollar och zoomar du i listor och kartor och med Audi Connect kopplas bilen mot internet via 4G. Här finns också Google Maps och en rad andra online-tjänster såsom Twitter, Facebook och informationstjänster för flygtider mm.
Vi ser med spänning fram emot nya Audi A6 kombi i september, men även den här generationen av bilen står sig bra idag på de flesta punkter, och om du prioriterar prestanda och sportig körning är den riktigt trevlig.
>> Läs hela testet av Audi A6 här
Betyg 9 av 10

Familjekombi, del 2
BMW 520d kombi – makalös komfort och bra molntjänster
BMW:s 5-serie i kombiutförande är en påkostad bil som kombinerar härlig körkänsla med bra komfort och smarta, tekniska förarhjälpmedel. Testbilen har en blygsam diesel-fyra på 190 hästkrafter under huven och den finns i tjänstebilsutförande för under 400 000 kronor. Bilen vi testar har dock en hel del extrautrustning, imponerande sådan, och prislappen är 670 000 kronor. För de pengarna får du bland annat konstant uppkoppling och smarta molntjänster. BMW kallar sitt koncept för BMW Connected Drive, och appen är smidig och har även stöd för smartklockor.
Det nya MMI:t har fått stöd för touch, något BMW liksom Mercedes var sena med att anamma. Du kan fortfarande styra systemet med den lilla ratten i mittkonsolen vid växelspaken, om du föredrar det.
Bilen bjuder även på en hel del riktigt futuristiska funktioner. Du kan exempelvis använda gester för att styra vissa saker, exempelvis avvisa ett samtal, och du kan använda din smartphone för att styra bilen när du inte sitter i den, om du behöver parkera i ett trångt utrymme.
>> Läs hela testet av BMW 520d kombi här
Betyg 9 av 10

Renault Talisman – prisvärd utmanare med brister

Renault Talisman ser inte stor ut, men det beror delvis på att den har relativt låg profil. Bilen är snygg och vi gillar de futuristiska led-lamporna. Invändigt möts vi av en cetralt placerad stor skärm i mittkonsolen, och ett MMI som vi känner igen från Espace och Grand Scenic. Systemet är funktionellt men inte snabbt och vi föredrar att nyttja Apple Carplay.
Vi testar dieselalternativet med 160 hästkrafter, och den känns inte jättepigg. Renault Talisman är dock trevlig att köra och vi gillar växellådan, men de olika körprogrammen känns onödiga då vi knappt märker skillnad när vi kör.
Här finns en del förarhjälpmedel såsom adaptiv farthållare, men det är lite synd att denna inte fungerar i låga hastigheter. Det hade varit trevligt att kunna nyttja den i bilköer och inte bara när vi ligger och kör på landsväg.
Talisman är en prisvärd bil, du får mycket för pengarna även om extra utrustning snabbt gör att prislappen sticker iväg en del. Vi är dock inte helt nöjda med de tekniska bitarna, och det är aningen lågt i tak i bilen. Men detta är helt klart en intressant utmanare och Renault är på rätt väg.
>> Läs hela testet av Renault Talisman här
Betyg 7 av 10

Kia Optima Sportswagon – rymlig, bekväm och lite föråldrad

Kias Optima Sportswagon är rymlig och ungefär lika stor som Volkswagen Passat, samtidigt som prissättningen är konkurrenskraftig. Bilen vi testar är 1,7-litersmodellen CRDi Diesel DCT-7 med automatlåda. Vi sitter bra både fram och bak i bilen, och bagageutrymmet sväljer ett gäng väskor utan problem. Samtidigt är bilen förhållandevis bränslesnål, men så bjuder heller inte motorn på några prestanda att tala om.
Det finns en hel del i teknikväg i bilen. Parkeringssensorer, adaptiv farthållare och skyltavlästning är standard i grundutförandet, vilket är positivt. MMI:t känns dock gammalt och touchskärmen reagerat inte snabbt på våra kommandon. Ljudanläggningen är märkt Harman Kardon, men inte heller denna imponerar.
Om du är ute efter en bil med hög kvalitetskänsla är inte det här modellen för dig; inredningen är plastig och inte speciellt påkostad. Å andra sidan får du en hel del funktioner i bilen, och generösa garantivillkor, och detta gör bilen intressant då den är billig i inköp. Men låt dig inte luras av att bilen heter “Sportswagon”, vi hittar inte mycket sportigt med den här bilen som gör 0-100 km/h på dryga 11 sekunder. Komforten under långresan är det dock inget fel på även om det inte går att jämföra med Volvo V90 eller de tyska alternativen.
>> Läs hela testet av Kia Optima Sportswagon här
Betyg 7 av 10

Volkswagen Passat – alldaglig, men prisvärd och genomtänkt

När vi jämförde 4 tjänstebilar mot varandra i vintras gick Passat ut som segrare, och det var i tuff konkurrens mot Audi, BMW och Kia. Modellen vi testar heter Passat 2.0 TDI GT Executive R Edition SCR 4Motion, och den kvalar in strax under gränsen 7,5 prisbasbelopp. Samtidigt är det här en riktigt trevlig och genomtänkt kombi som passar utmärkt till sommarens äventyr med familj eller vänner. Det är inte konstigt att den är så otroligt vanlig på de svenska vägarna.
Designen känns lite tråkig och alldaglig, men när vi kliver in i bilen är känslan inte alls densamma. Här finns helt digitala mätare, ett lättanvänt MMI och massor av bra funktioner, och stöd för Apple Carplay. Den adaptiva farthållaren fungerar exemplariskt och givetvis kan du lägga till en hel del lull-lull på tillbehörslistan.
Passaten är en riktig laståsna och rymmer 5 vuxna utan att det blir trångt. Bagageutrymmet sväljer hela 639 liter, alternativt 1716 liter om du fäller baksätet. Den är inte bara rymlig utan samtidigt genomtänkt och praktiskt. Sveriges mest sålda bil sticker inte ut designmässigt, men den är härlig att köra och den kombinerar prisvärde med hög kvalitetskänsla och bra komfort. Ett riktigt bra köp helt enkelt!
Läs hela testet av Volkswagen Passat här
Betyg 9 av 10
