Skärm, ljud och funktioner
Testad produkt: Asus Zenfone 5zPris: 4 990 kronor hos Kjell och Company.
Asus Zenfone 5 i mellanklass och nya toppmodellen Zenfone 5z är två telefoner med precis samma yttre och nästan samma egenskaper. De presenterades bägge på mobilmässan Mobile World Congress i vintras, och när vi höll dem i handen där var det omöjligt att skilja dem åt, eftersom vi inte hade tillfälle att kolla in det som gör dem olika – prestandan.
Annars känner vi igen oss från Zenfone 5. Zenfone 5z är en överlag välbyggd telefon men utan särskilt unik eller inspirerande design. Den har plana glasytor bak och fram med 2,5d-upphöjning i kanterna, en avrundad metallram runtom, dubbelkamera på högkant i ena hörnet samt fingeravtrycksläsare baktill. Vi har inte något specifikt att klaga på. Greppet hade kanske varit snäppet mer bekvämt med välvd baksida och avsmalning mot kanterna, då det är en aningen bred lur.

På framsidan hittar vi dess avlånga 18:9-skärm… plus lite extra på höjden för pixlarna på vardera sida om den numera så typiska flärpen. Flärpen är relativt liten och marginaler på övriga sidor av skärmen tunna, så det blick mycket skärmyta. Skärmen har 1080p-upplösning, färgomfång upp till nära (men inte riktigt) DCI-P3 och ungefär 500 cd/m2 i ljusstyrka, och vi har goda möjligheter att finjustera färger. Två saker drar ner omdömet. Dels ojämn ljusstyrka med påtagligt mörkare fläckar precis i nederkant av skärmen, dels bristande kontrast när vi kör på med full ljusstyrka. Men då är vi petiga.

Inbyggda stereohögtalarna ger kraftfullt ljud, men inte med lika mycket finess och stereospridningen är precis som i Zenfone 5 inte så stor. Dynamiken och renheten är dock betydligt bättre än när vi testade Zenfone 5. Det ska enligt uppgift vara samma högtalarelement, så kanske har mjukvaran uppdaterats mellan testtillfällena. En smart funktion är utomhusläge, som offrar bastoner och finess för extra hörbarhet, så att du inte missar ringsignalen i bullriga miljöer.
Fullmatat med funktioner och AI
Smarta funktioner är annars vad som präglar den nya Zenfone-lurarna och gränssnittet ZenUI. Det kryllar av extra finesser möjlighet till personliga inställningar och bonusfunitioner. Från roliga men onödiga ar-animerade emojisar som inte kommer upp i kvaliteten i Apples eller Samsungs till mer nyttiga funktioner som Twin Apps som gör att du kan ha dubbla konton för flera vanliga sociala appar som normalt inte stödjer det, barnläge och enkelt läge för gränssnittet, Spelgenie som optimerar telefonen för störnings- och laggfritt spelande, och många fler.ZenUI innehåller också mängder av automatik som ofta går under parollen ”AI”. Det handlar inte alltid om den typ av maskininlärning som vi vanligen förknippar med AI, utan om lite enklare automatik, som aktiv brusreducering vid samtal (som vi rekommenderar, det låter riktigt bra) och automatisk färgtemperatur på skärmen (som vi inte rekommenderar, den producerar alltför varma färgtoner) och OptiFlex, en funktion som håller ofta använda appar i ram-minnet längre så att de startar snabbare. Även batteriladdningen ska optimeras med AI så att livslängden på det blir bättre.
Allt detta är både positivt och negativt. Det är givetvis roligt med många funktioner och valmöjligheter, men Asus lyckas inte hålla gränssnittet stramt nog för att funktionsfrossan inte också ska bli förvirrande. Det är inte alltid helt logiskt var vi hittar enskilda inställningar, vad de gör och vad olika termer och symboler betyder. Asus hade också med fördel kunnat rensa upp i appbiblioteket. Vi behöver inte Asus galleri, klocka och kontakt-app, och Facebook Messenger och Instagram hade vi kunnat installera på egen hand.

Kul kamera som kräver tålamod
Ett ställe där vi uppskattar överflödet är i kameraappen, speciellt i dess detaljerade pro-läge som ger oss många smarta verktyg att nyttja, som histogram och digitalt vattenpass. Kameran är inte tekniskt sett så märkvärdig, två 12-megapixelsensorer varav en har vidvinkellins, vilket ger möjlighet till snygga landskapsbilder, men inte lika bra zoom som en del konkurrenter.Den ger oss skarpa snygga bilder i dagsljus och faktiskt väl godkända foton även i dunklare ljus. Det kan dock krävas en del trixande med inställningarna innan den fotar som du vill. I helautomatiskt läge får vi räkna med en del lynnighet, och det kan krävas ett par tre försök innan du får till den bild du vill. Som videokamera är den däremot tyvärr inte lika lyckad, med ryckig fokus och brusig bild i dämpat ljus. Det är synd, när inbyggda mikrofonerna är av bästa möjliga klass.
Hårdvara, omdöme och betyg
Maxad hårdvara till pressat pris
Det som gör att Zenfone 5z verkligen sticker ut är dess prestanda. Eller snarare prestandan i kombination med priset. Zenfone 5z kostar precis under 5 000 kronor i de flesta större butiker. Ändå har den kraftfulla Snapdragon 845 och 6 GB ram. Det är ett rejält steg upp från Zenfone 5, som bara kostar några hundralappar mindre.Resultaten i våra mätningar är i klass med den snabbaste Android-telefon vi hittills testat, Oneplus 6. Den slår Oneplus 6 i vissa benchmarks och hamnar lite efter i andra. Zenfone 5z är redo att möta och köra över de flesta utmaningar en smartphone kan ställas inför med ren råstyrka. Och nu när Oneplus har gått upp ett snäpp i pris i senaste modellen så tar Asus över som de som levererar mest prestanda per krona.
Precis som Zenfone 5 har Zenfone 5z funktionen AI Boost som ska kunna trissa upp topprestanda ytterligare, men här verkar den inte göra någon större skillnad. Kanske är funktionen mer effektiv vid långvarigt vardagligt användande än i prestandamätningar, eller så är den bättre i mellanklass-mobiler än en med toppspecar.

Med ett 3 300 mAh batteri och en stor och ljusstark ips-skärm så levererar Zenfone 5Z ungefär den batteritid vi kan förvänta oss, med aktiv användning på mellan sju och tio timmar beroende på vad vi gör, och med bra standbytid tack vare strömsparande funktioner i ZenUI. Det är godkänt, men inte i klass med de bästa telefonerna just nu. En amoledskärm hade troligen hjälpt upp det en hel del, ljusstyrkan i skärmen påverkar nu energiåtgången rejält. Så dämpa gärna skärmen när du kan. Kameran drar också ovanligt mycket ström, så fota sparsamt.
Omdöme
Oneplus 6 får se upp. Zenfone 5z levererar samma topprestanda till ett snäppet lägre pris och fyller på med extra värden som sd-kortsplats, högklassigt ljud och ett gränssnitt fyllt av funktioner. Dessa gör dock telefonen lite rörig och tar bort en del av den rappa upplevelsen. Det och en batteritid som bara är normalbra håller den borta från toppbetyg, men det blir tveklöst en rekommendation. Visst saknas IP-klassning och trådlös laddning, men till det priset är det svårt att klaga. Zenfone 5z är en av årets hittills få riktigt positiva smartphone-överraskningar.Fakta Asus Zenfone 5z ZS620KL
Testad: Juni 2018Tillverkare: Asus
Systemkrets: Snapdragon 845
Processor: 4st Kryo SDM845 á 2,8 GHz, 4st Kryo 385 Silver á 1,8 GHz
Grafik: Adreno 630
Minne: 6 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd-kort
Bildskärm: 6,2 tum ips, 1080×2246 bildpunkter (402 ppt)
Kameror: 12 megapixel + 8 megapixel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.0 med Zen UI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, stöd för dubbla sim (standby)
Batteri: 3 300 mAh, 7h 45min webbvideo (wifi), 9h 30min blandad användning (4g), ca 22h samtal (3g)
Storlek: 15,3 x 7,6 x 0,8-0,85 cm
Vikt: 155 gram
Pris: 4 990 kronor hos Kjell och Company.
Prestanda
Antutu Benchmark: 270 444 poängGeekbench 4: 8 216 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 64 929 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 2 942 poäng

Mycket höga prestanda
Bra bildskärm
Utmärkt ljudkvalitet
Många smarta extrafunktioner
Lågt pris

Delvis rörigt gränssnitt
Inget vidare som videokamera
Något bred