The Americans: Sovjetiska spioner infiltrerar USA i underskattad thrillerserie på Netflix
Det brukar sägas att The Americans är en av tv-serielandskapets mest underskattade serier – och det med rätta.
Av Thomas Tanggaard
M3
I en värld av polisserier, advokatserier och komedier kan det verka riskabelt att kasta sig ut i en historia om två sovjetiska medborgare som slår sig ned i USA, köper en villa på en lugn gata i Washington DC och skaffar två barn. Inte för att det är något konstigt med att flytta till USA och starta om, men för att seriens två huvudpersoner Phillip (Matthew Rhys) och Elizabeth Jennings (Keri Russell) faktiskt är sovjetiska KGB-spioner, som ständigt försöker stjäla statshemligheter och likvidera avhoppare.Keri Russell i The Americans. Netflix-aktuella The Americans utspelar sig under det kalla kriget 1981 och är inspirerad av en nyhetshistoria från 2010 där amerikanska agenter avslöjade en rad så kallade vilande ryska agenter som varit verksamma i USA utan att det funnits några misstankar mot dem. Flera av dem hade barn, fasta jobb och grannar som de umgicks med på fritiden. De var – på alla sätt förutom i själen – amerikaner. Joe Fields, som även ligger bakom bland annat Justified, berättar:
– Jag mötte Joe Weisberg flera år innan The Americans ens var en idé nedskriven på ett papper. Joe kommer från en bakgrund som CIA-medarbetare på 90-talet. Han hade överfört sin enorma kunskap om den amerikanska underrättelsetjänsten till en spionroman om två CIA-agenter som var stationerade i utlandet, och nu ville vi se om det fanns material nog för att omvandla upplägget till en tv-serie. Vi pitchade idéen till tv-kanalen FX, som av ett eller annat skäl valde att inte gå vidare med projektet. Det var ungefär samtidigt som KGB-skandalen hamnade i blickfånget och det fick Joe att skriva om historien, så att den i stället handlade om KGB-agenter i USA.Matthew Rhys spelar KGB-spionen Philip. FX såg nu direkt seriens potential, men för Joel Fields, Joe Weisberg och Graham Yost var valet av skådespelare avgörande för seriens framgång. Paret, som skulle fungera som både agenter och trovärdigt äkta par, skulle behöva ha en särskild kemi. Författarna och showrunnern var eniga om en sak: De ville alla ha Keri Russell, känd från 90-talshiten Felicity. Men då Russell precis gått på föräldraledighet när inspelningarna skulle köras igång så såg det mörkt ut. Trion lyckades dock övertala FX att flytta fram produktionen från januari till juli och därmed blev det möjligt att få med Keri Russell i projektet. Däremot hade författarna svårare att hitta en manlig skådespelare som både utstrålar lugn och anständighet, men som under ytan också rymmer den oväntade brutalitet och den kyliga överblick som KGB-spionen Philip förfogar över. Den kombinationen fann de i den walesiska skådespelaren Matthew Rhys, som är mest känd från Brothers & Sisters och nu även har en mindre roll i medeltidsdramat The Bastard Executioner. Graham Yost: – Jag tror att Joe fick upp ögonen för honom i någon Broadway-pjäs där han var makalös. Då han kom in för att läsa ett par sidor sket det sig ordentligt. I en scen där Keri skulle ge honom en örfil råkade hon slå alldeles för hårt, vi pratar om en sjungande örfil. Men han tog det rätt lugnt, var kvar i rollen och spelade klart scenen. Det var den typen av behärskning och kontroll vi letade efter. Keri var generad och bad om ursäkt flera gånger efteråt, men Matthew blev aldrig upprörd. Det var då vi visste att vi hittat vår man.
Men en sak var att ha skådespelarna på plats, en annan var att ge serien rätt ton. Alla involverade var tvungna att förstå hur verklighetens spioner opererade. Weisberg, som varit anställd hos CIA i fyra år, tog sig tid att under en heldag sätta in både skådespelare och manusförfattare i kontraspionagens värld.
– Vi tillbringade en hel dag på gatorna i Brooklyn där vi övade oss i att förmedla information och material till andra personer, det vi i CIA-kretsar kallar Dead drops och Brush Passes. Jag lärde dem också om förklädnader, något som fortfarande är väldigt effektivt, och så övade vi på att följa efter varandra utan att upptäckas eller visa att man vet att man blir övervakad. Resultatet är en övertygande dramaserie om ett par sovjetiska spioner som har slagit sig ned i en stilla förort till Washington DC. Här bor de med sina två all-american barn samtidigt som de sköter sitt arbete på en vanlig resebyrå. Deras omsorgsfullt konstruerade identiteter sätts dock på prov när FBI-agenten Stan Beeman flyttar in i samma villaområde och börjar intressera sig för familjen Jennings och deras förehavanden. Särskilt som moderlandet fortfarande förväntar sig att det ihopförda spionparet står till förfogande när det behövs. Det står med andra ord mycket på spel i The Americans som är både intelligent och annorlunda jämfört med mycket annat som visas på skärmarna.
The Americans kan ses på svenska Netflix, där de två första säsongerna nu blivit tillgängliga. Seriens fjärde säsong har premiär på amerikanska FX Networks i mars nästa år.Läs mer i interaktiva tv-magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.