Test: Henry Audio USB DAC 128 mkII – en dosa som ger dig detaljrikt ljud i hög kvalitet
Henry Audio USB DAC 128 mkII är en liten dosa för nästan två tusen kronor som gör en enda sak – producerar stereoljud. Då vill det till att den gör det riktigt bra. Vi har testat!
Vi brukar då och då testa ljudkort, framförallt för den som vill ha lite bättre tryck i lurarna eller datorhögtalarna till spel eller bioupplevelsen i en bärbar dator. För de inbyggda kretsarna i nästan varenda pc är under all kritik om du är det minsta kräsen. Till exempel testade vi nyligen Asus Impresario, ett riktigt bra ljudkort i konsumentklass som dessutom hade inbyggd bluray-brännare.
Men här har vi en typ av pryl som vi i vanliga fall inte brukar testa, då de mer hör hemma bland extremt inbitna hifi-entusiaster än i datorvärlden. Digitala usb-DACar (Digital to Analog Converter) är för det mesta alldeles för dyra och alldeles för inriktade på de som har hörlurar för många tusenlappar och hifi-anläggningar för fem- eller sexsiffriga belopp.USB DAC 128 mkII har en enkel låda med lätt industriella vibbar, men den vita panelen framtill ger den en elegant finish. USB DAC 128 mkII från norska Henry Audio går lite mot strömmen genom att vara en extremt prisvärd produkt i sin klass. Så pass prisvärd att den kan vara intressant för de som varit nyfikna på riktig high-end hifi men som känt att investeringströskeln varit för hög. Den kostar 1998 kronor och beställs direkt från tillverkarens hemsida.
Minimalism i form och funktion
Det är en liten tre och en halv centimeter hög dosa i aluminium och lackat plexiglas med en diod framtill och tre kontakter baktill, en usb och två rca kontakter. Den pluggas in och används precis som vilket usb-ljudkort som helst. Vi testade den i en pc med Windows 10, och pluggar vi in den i datorns usb-port så identifieras den direkt av Windows som en ljusuppspelningsenhet. Standarddrivrutinen i Windows ger stör för USB Audio Class 1 (förkortat UAC1) vilket innebär som bäst ljud i 24 bitar och 48 kbps. Det är bättre än cd-kvalitet redan det, men det finns också en drivrutin för USB Audio Class 2 (UAC2) att ladda ner. Med den installerad får du stöd för upp till 32 bitar och 192 kbps, men bara i program som har stöd för ljudprotokollet ASIO.På baksidan är det sparsamt med anslutningar. De två knapparna används främst för att byta mellan de två lägena för usb-ljud.
De flesta ljudkort vi är vana vid har massor av extra funktioner och styrmöjligheter. Förutom just DAC har de audioprocessor för effekter, olika stereolägen, equaliser och så vidare. De har också nästan alltid både mikrofoningång (och därmed även motsatsen till en DAC, en ADC), inbyggd hörlutsförstärkare och antingen mekanisk eller mjukvarustyrd volymkontroll för den.
Inget sådant hittar vi här. USB DAC 128 mkII är en enda sak; en DAC. Den tar emot digital information om stereoljud och översätter till analogt stereoljud i ett volymläge, det optimala för just den DAC-krets som sitter i, en Asahi Kaseis AKM4420. Volymkontrollen i Windows funkar alltså inte för att kontrollera den. Har du reglage i din mediaspelare så får du använda de istället. Eller helst ställa de på max och kontrollera volymen analogt.
Skillnaden hörs direkt
Sedan är det upp till dig vad du kopplar rca-kabeln vidare till. Vi kopplade dels in DAC:en direkt till ett par bra hörlurar från Shure som vi brukar använda för ljudkortstester, dels via ett hörlursslutsteg från Argon och samma par lurar. För om den bar har en enda funktion så vill det ju till att den bemästrar den funktionen väl.Vill du kunna plugga in ett par bra lurar behöver du ett separat slutsteg emellan. I alla fall om du vill kontrollera volymen på ett vettigt sätt. Och jodå, vi blir inte besvikna. Detaljrikedomen är hög ända ner i djupaste basregistret, även om det kanske inte är så kraftfullt. Det är upp till en bra equaliser i hifi-anläggningen att åtgärda. Å andra sidan kan vi med slutsteget trycka på rejält utan att diskanten blir för vass. Och eftersom ljudet var så rent från DAC-lådan så blev det uppenbart att slutsteget producerade märkbart bakgrundsljud, något vi inte märkt med andra ljudkort och mediaspelare vi provat på. Går vi åt andra håller och dämpar volymen genom att sänka gain-nivån så tappar vi fortfarande nästan ingenting av detaljåtergivningen. Det är imponerande.
Omdöme
För två tusen kronor är det här kanske lite i saftigaste laget, men för den här kvaliteten är det faktiskt något av ett kap. Det beror ju givetvis på vilken sorts ljudöron du har. Den som ändå bara spelar hårt komprimerade mp3-or och Spotify på spara-bandbredd-läge lär inte ha någon glädje av den. Men har du till exempel en media-pc i vardagsrummet eller en laptop, och vill ha en bra koppling mellan musiken i den och en snäppet bättre stereoanläggning, så kan det här vara prylen för dig.
Fakta Henry Audio USB DAC 128 mkII
Tillverkare: Henry Audio Typ: Externt ljudkort Gränssnitt: Usb 1.0/2.0 Ljudformat: 2.0 stereo Samplingskrekvens: Upp till 32 bitar 192 kilohertz Asio-stöd: Ja, for Windows Systemkrav: Dator med Usb Anslutningar: Mini usb, rca stereo audio ut Pris: ca 2 000 kronor Enkel att installera och använda Utmärkt ljudkvalitet Liten och diskret Prisvärd för den som uppskattar bra ljud Mycket begränsad funktion Separat slutsteg krävs för hörlurar