Test kompaktkameror: Canon Powershot G3 X och G5 X
Canon satsar stort på påkostade kompaktkameror. Vi kikar på de två intressanta modeller Canon Powershot G3 X och G5 X.
Av Martin Agfors
M3
Egentligen var det Nikon som var först med entumssensorer. Deras spegelfria systemkameror i 1-serien byggs kring entumssensorer, en storlek som lägger sig mitt emellan de traditionella små kompaktkamerasensorerna och de avsevärt större systemkamerasensorerna. Men bland fotoentusiaster är det snarare i påkostade kompaktkameror som entumssensorerna blivit riktigt omtyckta. De olika varianterna av Sony RX100 men även Panasonic FZ1000 har blivit stora framgångar.Canon Powershot G3 X med sin vridbara pekskärm. Den här utvecklingen fick Canon att reagera. De har under drygt tio år haft stora framgångar med sina Powershot G-kameror. Redan G1 som kom 2000 blev omtyckt och sedan rullade det på med G2 året efter och en ny modell i stort sett varje år. Idag är vi uppe på G16. Men de sista åren har kamerorna med entumssensorer från Sony och Panasonic stulit mycket av rampljuset från Powershot G-serien och tagit över rollen som kungar på kompaktmarknaden.
Canon satsar stort
Canon provade först att konkurrera med en ännu större sensor, ungefär i Four Thirds-storlek i G1 X, en kamera vi har lite kluvna känslor för även om den blev tydligt bättre när Mark II-varianten dök upp. Men nu har även Canon satsat på entumssensorer och som så ofta när Canon gör något satsat rejält med inte mindre än fyra modeller: G3 X med motsvarande 24-600-zoom, den kompaktare G5 X med motsvarande 24-100 och sökare, G7 X som i praktiken är en G5 X utan sökare och den mest kompakta varianten G9 X som har en lite ljussvagare 24-85-zoom. Vi tycker de två förstnämnda, G3 X och G5 X känns mest intressanta.Kompakta Canon Powershot G5 X. G3 X och G5 X har i praktiken samma sensor och samma processor, så mycket av prestanda och bildegenskaper är lika. Ser du dem sida vid sida är G3 X en påtagligt större och dubbelt så tung kamera, huvudskillnaden är objektivet. Men i gengäld har G5 X en sökare som sticker upp vilket får kameran att se ut som en traditionell systemkamera i miniatyr. En annan skillnad är att bildskärmen på G3 X kan vinklas 45 grader nedåt och 180 grader uppåt (typ selfie-skärm). Skärmen hos G5 X har istället ett gångjärn på sidan så du kan vinkla den mer fritt inklusive vända den med skärmsidan in mot kameran – inte dumt när kameran skall packas.
Lika men olika
Även om kamerorna har det mesta av den interna tekniken gemensamt så vänder de sig till olika typer av fotografer. G3 X konkurrerar främst med Panasonic FZ1000 och Sony RX10, alla tre är ungefär lika stora och tunga. I den konkurrensen är den största styrkan hos G3 X vädertätningen och det stora zoomomfånget. Dess största minus är avsaknaden av inbyggd sökare och 4k-video vilket både FZ1000 och RX10 har.
G5 X i sin tur är mest en konkurrent till Sonys framgångsrika modeller RX100 III och RX100 IV. Alla tre kamerorna har sökare, men där Sony satsat på en liten uppfällbar sökare ute i hörnet av kameran så har G5 X en betydligt större sökare mitt på ovansidan. Ergonomiskt är det mycket bättre och själva sökaren är rejält mycket större och ljusare.G5 X till vänster är som synes en avsevärt mer fickvänlig kamera än G3 X med sitt stora ljusstarka zoomobjektiv. Objektivet hos G3 X må vara stort, men det presterar enormt bra, genom hela zoomomfånget.
Rejäla doningar och bra ergonomi
Över huvud taget är ergonomin och hanteringen bra hos både G3 X och G5 X. De har riktigt rejäla rattar på ovansidan för programläge och för exponeringskompensation. Bägge har hyfsade grepp, med stöd för tummen baktill. Bägge har rullhjul i närheten av avtrycket för att justera inställningar och bläddra i menyerna. Bägge har väl fungerande pekskärm. Bägge har tillbehörs-/blixtsko och kan använda Canons stora utbud av lösa blixtar. Bägge har också en irriterande försänkt av-/påknapp som känns pillig, i synnerhet med handskar. Men generellt är som sagt hantering och ergonomi bra.
Canon erbjuder en lös sökare till G3 X för 2 400 kronor. Den gör förstås kameran ännu klumpigare, men om du skall fotografera rörliga motiv är en sökare en stor hjälp jämfört med att sikta med bildskärmen. Det ger en helt annan styrning av var du siktar. En bonus med den lösa sökaren är att den är vinklingsbar.Här ser vi gamla Canon Powershot G2 från 2001 (4 megapixel, 1/1,8-tumssensor, zoom motsvarande 34-102 mm), flankerad av sina moderna efterföljare. Powershot G -serien har i många år varit Canons toppmodeller bland kompakter, men de har hamnat lite på efterkälken. Nu känns det som serien fått lite av en nystart.
Stor sensor ger kvalitet
Sett till generell bildkvalitet är G3 X och G5 X precis som förväntat mycket lika, de har i praktiken likadan sensor. Detaljrikedomen är mycket bra och bägge exponerar klokt och sätter färgbalansen bra i autoläge. När ljuset börjar bli svagare kan du skruva upp känsligheten till iso 1600 med bra resultat, vid iso 3200 börjar färgerna blir sämre och bruset syns tydligare. Du kan ta användbara bilder med iso 6400, men då får du vara beredd att lägga ned en del efterarbete på bilderna och helst skala ned dem en del.
Generellt ger både G3 X och G5 X märkbart mycket bättre bildkvalitet än mer traditionella kompaktkameror med mindre sensorer. Tonomfånget är tydligt större och de klarar svagt ljus mycket bättre. Bägge kamerorna har bra optik, de har lite distorsion och lite vinjettering, men inget som stör nämnvärt. Med G5 X får du blända ned ungefär ett steg för att få bra skärpa ut åt kanter och hörn. G3 X imponerar med bra skärpa och i synnerhet vid motsvarande 600 mm, skärpan där är mycket, mycket bra.Här har vi tagit en bild av Gröna Lund med max vidvinkel hos Canon Powershot G3 X, motsvarande 24 mm. Vi har även tagit en bild av samma motiv där vi zoomat hela vägen till motsvarande 600 mm, skillnaden i bildvinkel är mycket stor. Trevligt nog ger dessutom G3 X mycket skarpa bilder även maximalt inzoomat.
Inte supersnabba
Snabbaste serietagning hos bägge kamerorna ligger på knappt 6 bilder/sek. Men det gäller bara jpeg-bilder och utan följande fokus. Med följande fokus klarar de bara 3 bilder/sek och väljer du sedan råformat så sjunker hastigheten till rätt tråkiga 1 bild/sekund.
Vädertätningen och det stora zoomfånget borde göra G3 X till en perfekt lättviktskamera för fågel-/djurfoto och sport-/actionfoto. Men tyvärr har autofokusen svårt att följa rörliga motiv och även serietagningen blir i segaste laget, i synnerhet om du vill köra råformat. Så G3 X känns som en ok naturkamera så länge du inte har bråttom, men på tok för långsam för att fungera som actionkamera.
G5 X har samma hastigheter, men med sitt mindre zoomomfång känns den mer som en traditionellt fickvänlig vardags- och resekompakt. Där blir långsamheten och autofokusen inte alla lika tydliga nackdelar och jämför man med Sony RX100 III så är inte den så mycket bättre där heller, RX100 IV är inte lika långsam, men fortfarande ingen direkt snabb kamera. Kombinationen av stor maximal bländaröppning och den jämförelsevis stora entumssensorn hos Canon Powershot G5 X gör att du kan ta till exempel porträttbilder och få lite bakgrundsoskärpa. Här märker du en tydlig skillnad mot en mer traditionell kompaktkamera med till exempel 1/2,3-tumssensor eller liknande. För att nu inte tala om en mobilkamera som ofta har en ännu mindre sensor.
Även bra för video
Både G3 X och G5 X fungerar utmärkt som rese- och semesterkameror, en lite lättare och mer fickvänlig, en lite klumpigare men med mer zoomomfång.
Bägge kamerorna har full HD-video i 25 eller 50 bilder/sekund (med PAL). Kvaliteten är bra, detaljerat utan att flimra, ingen irriterande jello. Så långt är bägge lika, men G3 X har till skillnad från G5 X mikrofoningång, hörlursuttag för medhörning och du kan mata ut mindre komprimerad video via hdmi-utgången.
Omdöme och betyg
För att vara en kompaktkamera är G3 X stor och tung. Men den har ovanligt stor sensor och ett riktigt häftigt zoomomfång. Minus för att kameran blir så långsam med råformat och att inbyggd sökare saknas. Men vädertätning och zoom upp till motsvarande 600 millimeter där den dessutom ger mycket skarpa bilder är desto större plus. G3 X är en en utmärkt kamera för fjällvandraren eller semesterfotografen som vill ha rejält zoomomfång och bra bildkvalitet utan att släpa på en stor systemkamera.
G5 X är framförallt en konkurrent till Sony RX100 II eller IV och dess största plus jämfört med dem är den härliga ljusa sökaren och bättre hantering tack vare rejälare reglage. Bägge de här sakerna gör G5 X lite klumpigare än RX100, men det är fortfarande en kamera som lätt går ned i en jackficka. Då stör det mer att skärpan i bildkanterna inte är riktigt lika bra som hos RX100. Men överlag är G5 X en mycket trevlig liten vardags- och resekompakt och totalt sett vår favorit i Canons nya Powershot G-serie.
Fakta Canon G3 X
Tillverkare: Canon Typ: Kompaktkamera Sensor: 20 megapixel (13,2 x 8,8 mm), bsi-cmos Objektiv: motsv 24-600 med maxbländare f/2,8-5,6, stabiliserat Skärm: 3,2 tum, 1,62 megapixel, vinklingsbar, pekskärm Sökare: Som tillbehör, EVF-DC1 för 2 400 kronor Serietagning: 5,9 – 1,0 bild/sek beroende på inställningar Inbyggd blixt/mikrofoningång: Ja/ja och hörlursuttag Video: 1920 x 1080 i 24p/25/30p Minne: Sd-kort In/utgångar: Usb, hdmi-mini, wifi med nfc Mått: 12,3 x 7,7 x 10,5 cm Batterikapacitet: 300 bilder Vikt: 733 gram med batteri Pris: 8 700 kronor, 11 100 kr med sökare
Härligt zoomomfång Bra skärpa även med max brännvidd Bra bildkvalitet, även på höga iso Vädertätad Vinklingsbar skärm med pekfunktion Wifi med nfc Bra videofinesser Långsam serietagning Ingen inbyggd sökare Rätt stor och tung.
Fakta Canon G5 X
Tillverkare: Canon Typ: Kompaktkamera Sensor: 20 megapixel (13,2 x 8,8 mm), bsi-cmos Objektiv: motsv 24-100 med maxbländare f/1,8-2,8, stabiliserat Skärm: 3 tum, 1,04 megapixel, fullt vinklingsbar, pekskärm Sökare: 2,36 megapixel, 100 % täckning Serietagning: 5,9 – 1,0 bild/sek beroende på inställningar Inbyggd blixt/mikrofoningång: Ja/ja och hörlursuttag Video: 1920 x 1080 i 24p/25/30p Minne: Sd-kort In/utgångar: Usb, hdmi-mini, wifi med nfc Mått: 112 x 76 x 44 mm Batterikapacitet: 210 bilder Vikt: 353 gram med batteri
Ljusstark optik Inbyggd sökare Kompakt Bra bildkvalitet, även på höga iso Vinklingsbar skärm med pekfunktion Wifi med nfc Långsam serietagning Inte toppskärpa i kanterna Ingen mikrofoningång