Hårdföre polisen Harry Bosch är tillbaka – så bra är andra säsongen av Bosch
Titus Welliver anför en väl uppbyggd och spännande andra säsong av Bosch. Här är vår recension av kriminaldramat från bestsellerförfattaren Michael Connelly.
Av Thomas Tanggaard
M3
Titel: Bosch Genre: Krim Premiär: 2015 Tjänst: HBO Nordic (premiär för säsong två 2016-02-12)
De sydkaliforniska klichéerna står på kö i andra säsongen av Bosch. Där finns den ensamma och egensinniga Hieronymous ”Harry” Bosch (Titus Welliver) som sätter på en Art Pepper-platta i sin villa med utsikt över det ständigt vakna Los Angeles med sina flimrande gatljus. Där finns de slingrande bergsvägarna, strippklubbarna, rummen i bakdelen av lokalerna och polisstationen med de skrälliga telefonerna och det dåliga kaffet. Detta är författaren Michael Connellys Kalifornien. Stekhett, packat av människor och en plats som upplagd för att mord ska begås.
I den första säsongen av Amazons Bosch valde kriminalserien att följa de förväntade spåren. En charmerande och narcissistisk seriemördare, Raynard Waits, hamnade i Bosch sikte efter att ha blivit stoppad med liket av en ung man i sin van. Den åldrande polisen gav sig ut på en engagerad människojakt genom storstadens gator och på förutsedda gömställen. Men det skedde på bekostnad av alla andra karaktärer som omger den sammanbitne polisen. Böckerna Dockmakaren och Dödens stad, som var fundament för debutsäsongen, gav mer plats för resten av skådespelarna.
Det har uppenbarligen även producenterna upptäckt, för då den andra säsongen av Bosch öppnar upp över samma Los Angeles har det lagts mer vikt vid andra karaktärer. Det inkluderar bland annat poliskommissarie Irvin Irvings (Lance Reddick), vars stöd i det nära förestående borgmästarvalet ska ge den nuvarande statsåklagaren Rick O’Shea (Steven Culp) en plats bakom skrivbordet. Samtidigt försöker Boschs chef, Grace Billets (Amy Aquino), att reda ut relationen mellan lokalavdelningen och FBI, då det går upp för kriminalpolisen att deras senaste mordoffer, porrinstruktören Tony Allen, under lång tid varit föremål för övervakning av FBI.
Partnerskapet mellan Bosch och kollegan Jerry Edgar (Jamie Hector) är dock fortfarande front and center, och när de två börjar rota i Allens bakgrund, genom att prata med den tidigare strippan och nu rika änkan Veronica Allen (Jeri Ryan), går det upp för dem att det döljer sig mer bakom historien än bara ett mord. Berättelsen rör sig också in och ut genom tre av Connellys verk: Den sista prärievargen, Fallet och Återkomsten.
Det är mer fart i årets säsong, men Bosch är och förblir en serie som avhåller sig från numera typiska tv-ingredienser. Det finns inga cliffhangers, inga överraskande dödsfall som i The Walking Dead eller Game of Thrones. I stället gör man en dygd av polisarbetet och låter de två kollegerna leta bevis från övervakningskameror, intervjua vittnen och långsamt binda ihop trådarna. Och precis som förra året handlar det om en lång sammanhängande berättelse, inte ensamstående avsnitt i stil med CSI eller The Mentalist. Den verkliga tyngden i Bosch ligger dock i skådespeleriet och replikerna. Connelly, som ännu en gång skrivet hela säsongens manus i samarbete med Eric Overmyer, lutar sig mer mot David Simons The Wire och Tremé än typiska polisserier. Tempot är funktionellt, det ges tid och utrymme för replikerna och karaktärerna känns mer äkta, mer på riktigt. Det kan framför allt krediteras Titus Wellivers förnämliga prestation i rollen som den plågade Bosch, men resten av skådespelarna är också ytterst övertygande.
Bosch är fortfarande en välgjord serie och Amazon gjorde helt rätt i att ge kriminalpolisen ännu en säsong.
Nytt nummer av interaktiva magasinet Stream Sverige – laddas ned gratis på App Store eller Google Play.