När Tesla lanserade Model S, som vi testade och hyllade för drygt tre år sedan, var vi lyriska över nytänket. Tesla är utan tvekan en visionär på bilmarknaden och en tillverkare som mer än någon annan visat att det går att bygga miljövänliga elbilar som är smarta, sportiga och coola. Nya suven Model X är på många sätt lik Teslas Model S, men samtidigt bryter den helt ny mark.
Första eldrivna suven
Model X 90D väger 2,5 ton och rymmer upp till 7 personer beroende på vilken konfiguration du väljer. Vi testar sexsitskonfigurationen, där baksätet består av två fåtöljer och sedan finns en tredje rad som du enkelt kan fälla upp och som rymmer ytterligare två passagerare.
Trots det stora formatet bjuder den på helt makalös motorprestanda. Bilen gör 0-100 km/h på cirka fem sekunder och när vi trycker gaspedalen i botten pressas vi bakåt och bilen flyger fram. Men det finns ännu vassare motoralternativ, P100D-alternativet gör 0-100 km/h på mäktiga 3,1 sekunder.
Batteriet i den testade modellen är väl tilltaget så att du ska kunna köra långt mellan laddningarna. Upp till 489 kilometer säger specifikationerna, men det känns lite väl optimistiskt efter en vecka med den nya bilen. Tesla har ett ganska bra nät med snabbladdare, och dessa ligger inlagda i den inbyggda navigatorn. Och du kan givetvis även ladda i vanlig laddstolpe eller i 220-kontakten. Räkna dock med att det tar många timmar att ladda upp batteriet om du bara har tillgång till 16A, eller kanske 10A i uttaget.
Det mest uppseendeväckande med Model X 90D, och det som drar blickarna till sig under testet, är när vi fäller upp de bakre dörrarna. Måsvingarna, eller falkvingar som Tesla valt att kalla dem, är en avancerad ledad konstruktion. Och nog är det en fördel på trånga parkeringar att dörrarna fälls uppåt, och du når enkelt långt in i bilen, men ibland känns det klumpigt och det är lätt hänt att slå huvudet i underdelen av dörren.
Värt att nämna är att det är extremt svårt att hitta något sätt att montera bilbarnstolar i bilen, bakåtvänt. Det finns helt enkelt ingenting att fästa stolarna i, förutom Isofix-fästen.
Den gigantiska pekskärmen är fantastisk när du ska kolla kartor eller bläddra i dina spellistor på Spotify.
Inuti bilen är det den gigantiska pekskärmen som står i centrum. Här sköter du det mesta i bilen, från att följa din rutt på kartan till att hantera Spotify, klimatanläggningen, öppna och stänga dörrar, surfa och mycket mer. Det mesta känner vi igen från Tesla Model S, men en hel del detaljer har förbättrats. Bilen har eget inbyggt Telia-sim, så du är inte beroende av din egen mobiltelefon för uppkoppling. Och du kan logga in på ditt eget Spotifykonto direkt i bilen, utan att använda din egen mobil. Smidigt!
Gränssnittet uppdateras kontinuerligt vilket gör att du som Tesla-ägare hela tiden får nya funktioner tillgängliga i bilen. Alla Teslor som rullar i dag är exempelvis hårdvarumässigt förberedda för helt autonom körning, men mjukvaran och lagar och regler tillåter bara en den av detta. Några av uppdateringarna som kommer strax efter att vi returnerat testbilen innefattar bättre kontroll av hur högt falkvingarna skall öppnas och förbättringar när det gäller POI på kartorna.
Grym ljudanläggning och smart autopilot
Ljudanläggningen i testbilen, Ultra hi-fi-paketet, är ett riktigt bra system bestående av 17 högtalare och en kraftfull förstärkare. Här finns både tyngd och dynamik och du kan enkelt anpassa hur ljudbilden ska fördelas i kupén.
Tesla har givetvis adaptiv farthållare och körfältsassistans. Med alla sensorer påslagna aktiverar vi det Tesla kallar Autopilot, och systemet imponerar. Så länge väglinjerna är hyfsigt tydliga håller sig bilen mitt i filen och hela tiden med säkert avstånd till bilen framför utifrån dina inställningar. På displayen i instrumentpanelen ser du också en grafisk bild över det bilen ser. Om du exempelvis kör förbi en lastbil ser du en illustrerad lastbil i displayen och samma sak med motorcyklar. Tesla samlar hela tiden in data från både din körning och från andra Teslabilar, för att bli bättre och bättre på att hålla koll på vägnätet.
Tesla Model X varnar givetvis när vi inte håller i ratten, men medan andra bilar vi har testat brukar göra detta redan efter 20-30 sekunder kör den här bilen hela tre minuter helt själv innan den började varna. Enligt Tesla själva håller sig tillverkaren dock till de regler som finns gällande den här funktionen.
Konkurrenterna närmar sig
Det finns ingen annan elbil i den här klassen som kan mäta sig med Model X när det gäller motor, batterikapacitet och utrymme, men när det gäller funktioner, komfort och förarhjälpmedel har konkurrenter som Mercedes, Audi, BMW och även Volvo kommit ifatt och även åkt förbi på flera punkter. Heads Up Display-funktion hade varit trevligt, liksom tydliga döda vinkeln-varnare i backspeglarna. Och varför ingen massagefunktion i stolarna när vi köper en premiumbil för 1,5 miljoner?
Falkvingarna är riktigt coola, och de har sina fördelar. Samtidigt kan du inte montera takbox på bilen av förklarliga skäl…
Backkameran i Model X är riktigt bra, men placeringen gör att den lätt blir smutsig. Och vi har inget birds-eye-perspektiv, något som många andra erbjuder och som underlättar parkeringen avsevärt. Sensorerna i Teslas bil ger oss stenkoll på omgivande hinder, men när vi vill veta om vi står rätt i P-rutan blir det svårare.
Det finns ingen riktig konkurrent till Tesla Model X. Det närmaste vi kan tänka oss med möjligheten att klämma in sex, sju personer är Volvo XC90 plugin-hybrid. Även andra premium-suvar med motsvarande utrustning som Model X kostar en bit över miljonen, och även om vi tycker att Teslas angivna driftskostnad på 2 kr/mil är lite väl låg så är det helt klart så att den här bilen har lägre driftskostnad än de mindre miljövänliga konkurrerande suv:arna.
Omdöme
Tesla Model X är verkligen unik och bilen visar på många sätt tillverkarens vision om framtiden. Vi älskar framrutan (även om den kräver solbrillor när solen står högt), motorn, gränssnittet och de coola dörrarna, även om vi inser att det kanske inte alltid är för att Teslas lösning är den mest praktiska. Det blir dock lite svårare att motivera ett köp av den här bilen när vi väger in prislappen och de praktiska begränsningarna.
Motorn och batteriet Autopilotläget Det uppgraderingsbara gränssnittet Stora utrymmen
Dyr i inköp Kan inte ha takräcke eller takbox Svårt att montera barnstolar
Betyg 8 av 10
Fakta Tesla Model X 90D
Tillverkare: Tesla Pris: Från 1 244 000 kr Testbilens pris: 1 432 300 kr Förmånsvärde: 8 075 kr per månad brutto Prestanda: Effekt 422 hk, vridmoment 660 Nm, 0-100 km/h på 5 sek Batterikapacitet: 90 kWh Drivning: 4-hjulsdrift Räckvidd: 489 km (NEDC) Bagageutrymme: 2 107 liter (med 6 säten), exklusive främre utrymme
Den första prototypen för Teslas första SUV, Model X, presenterades 2012. 2015 påbörjades massproduceringen av bilen och idag finns fyra modeller av Model X med varierande prestanda och pris. Från billigast till mest exklusiva är modellerna 75D, 90D, 100D och P100D.
Tanken med Model X är att erbjuda en elbil som är kompatibel även med barnfamiljer. Bilen levereras med fem säten, men går att uppgradera till sex eller till och med sju säten för den större familjen. Samtliga modeller av Tesla Model X är utrustade med fyrhjulsdrift och klarar en släpvagnsvikt på 2 268 kilo.
Elmotor – praktiskt eller bara jobbigt?
Model X är precis som Teslas andra modeller helt och håller eldriven. En av de viktigaste aspekterna att reflektera över innan man väljer en elbil är hur stor räckvidd man behöver. Detta eftersom det är mycket omständigare att ladda upp en elbil än att tanka en bensin- eller dieseldriven motor. Dels eftersom det inte finns lika många laddningsstationer som bensinmackar runt om i landet, men också eftersom det är betydligt längre tid.
Den billigaste versionen av Tersla Model X, 75D, levereras med ett 75 kWh batteri som enligt Tesla själva ska ge en räckvidd på 417 kilometer. Den mest exklusiva av modellerna är P100D, som är utrustad med ett 100 kWh batteri och ska ha 542 kilometers räckvidd.
Även om en räckvidd på 400 kilometer låter dig köra fram och tillbaka Stockholm mellan Gävle en gång utan att tanka, är det rimligt att fortfarande vara lite stressad över att få slut på el. En elbils räckvidd varierar stort beroende på körsätt och andra omtändigheter. Tesla har försökt att förebygga denna elstress genom att sätta upp laddningsstationer, så kallade Superchargers, runt om i landet (hitta din närmaste Supercharger här). De har även en inbyggd funktion i bilens GPS-system, som låter dig se hur mycket el din bil förväntas ha kvar när du är framme på destinationen.
Dörrarna på Tesla Model X
En av funktionerna som det talas om flitigast när det kommer till Tesla Model X är bakdörrarna, kanske framför allt på grund av att motornördar inte kan se en bil med måsvingar (på engelska falcon wing) utan att bli alldeles till sig och börja drömma om legendariska sportbilar som Mercedes SLS som vi bara kan drömma om att en dag få sitta i. Model X:s bakdörrar öppnas alltså inte på det vanliga, hederliga sättet snett framåt, utan svängs istället upp mot bilens tak. Men det här är inte det ända uppseendeväckande med Model X:s dörrar. Tesla menar även att livet är för kort för att kasta bort det på at stänga och öppna bildörrar, och ser till att dörren öppnas automatiskt genom ett klick på dörrhandtaget. En annan intressant funktion är att förarens dörr stängs automatiskt med ett lätt tryck på bromspedalen. Dörrarna går såklart även att öppnas med hjälp av den till synes knapplösa nyckeln.
Men en bil vars billigaste modell kostar över en miljon kronor som nyproducerad ska inte bara vara praktisk, den ska också vara rolig att köra. Model X 75D, som är den billigaste av modellerna, har enligt Tesla själva en högsta hastighet på 210 km/h och accelererar från 0 till 100 km/h på 6,2 sekunder. Det här kan jämföras med en av de vanligaste lyx SUV:arna med bensinmotor, Porsche Cayenne, som i sin mest avskalade modell har en topphastighet på 230 km/h och accelererar upp till 100 km/h på 7,7 sekunder.
Någonting som kan påverka körupplevelsen är Model X:s enorma panorama-framruta, som likt en Volkswagen Up! låter såväl chafför som passagerare få en bättre vy framåt.
Att köpa en elbil har flera fördelar. Model X:s elmotor är till exempel placerad i bilens golv, vilket ger en lägre tyngdpunkt och bättre väghållning. Det innebär även att massor av plats frigörs i bilens huv, där du nu kan stoppa ditt bagage.
Tekniska funktioner och andra nördiga detaljer
Vi har redan pratat om de coola dörrarna, men vad finns det mer för futuristiska tekniska detaljer i den här bilen?
En av de största trenderna inom motorindustrin för tillfället är självkörande bilar. Tesla är inget undantag, och Model X är utrustad med många funktioner för att låta dig som chaufför köra lite mindre. Bland annat upptäcker den automatiskt tomma parkeringsplatser längs vägen när du kör, och om du har lust att ta tillfället i akt och parkera i fickan är det bara att luta sig tillbaka och låta bilen sköta fickparkerandet.
Den här typen av omgivningsscannande teknik används även i Model X för att upptäcka fordonen runt omkring dig, inte bara bilar utan även cyklister. Model X är även utrustad med automatiska bromsar som rycker in om du inte hinner upptäcka ett plötsligt hinder.
Snabba fakta:
Tesla Model X Pris: C:a 1 – 2 miljoner kronor beroende på modell och tillbehör Räckvidd: 427 (75 kWh) – 542 km (100 kWh) Högsta hastighet: 210-250 km/h Bagageutrymme: 2 180 liter Hjulsdrift: 4-hjulsdrift Strålkastare: LED Dörrar: 5 Säten: 5-7 Mer info: https://www.tesla.com/sv_SE/modelx
Mitt jobb som chefredaktör är att se till att innehållet vi producerar håller högsta möjliga kvalitet. Kontakta mig om du har frågor eller synpunkter på det vi publicerar!