Standardmodell och plusmodell verkar vara ett populärt sätt att släppa mobil just nu. Huawei gjorde det redan förra året med P9 och P9 Plus, och att P10 skulle följas av en P10 Plus kändes därför naturligt. Till skillnad från senast släpps de nära varandra, och vi behöver inte vänta flera månader på den större versionen.
När vi testade P10 tidigare i år tyckte vi den var snabb, snygg och välbyggd. Den hade också samma roliga kamera som föregångaren. Däremot skrev vi att den tappat mycket av det som gjorde P9 unik i både design och funktion. Huawei P10 Plus
Mer egen design i Plus
Därför är det en positiv överraskning att P10 Plus lyckas bättre med att skaffa sig en egen yttre identitet, och inte bara ser ut som en Iphone-klon. Med det sagt finns det en del likheter med Apples telefoner, både i dess rundade sidor och placeringen av plastlist på baksidan för antenner.
Det är främst telefonens bakstycke som står för det unika. Här möts vi av en specialslipad matt yta som på nära håll påminner lite om fiskfjäll. På avstånd ger den P10 Plus en snygg, halvglansig yta. Den är också bekväm att hålla i och ska enligt Huawei vara nästan omöjlig att repa. Telefonen är tunn, bara sju millimeter och utan utstickande kameralins. Den är dessutom lätt för att vara en 5,5-tummare och känns väldigt bekväm i handen trots det rejäla formatet.
Under skärmen på framsidan sitter nu också en fingeravtrycksläsare, precis som på P10. Vi tycker även här att det rent ergonomiskt och estetiskt är synd att den flyttats från baksidan, men förstår också att det har sina praktiska fördelar. Dels är det lättare att göra fodral till en telefon med sensorn framtill, dels kan den nu också jobba som hemknapp.
Fint räfflad baksida. Ett oväntat grepp som faktiskt funkar.
Funktionsrikt gränssnitt
På tal om att jobba som hemknapp är fingeravtrycksläsaren inte inställd att göra det som standard – det får vi gå in i inställningsmenyn och fixa till. Vi är lika tveksamma till den här som i P10. Det är samma upplägg, bara en hemknapp och inga touchkontroller vid sidan av. Backfunktion och appväxkling nås istället med olika gester på knappytan, något som tyvärr inte fungerar helt klockrent.
Huaweis egna gränssnitt EMUI har många sådana små möjligheter till egen anpassning av gränssnittet, som kan vara roliga att testa. De flesta kan ignoreras, men du kanske vill kolla in möjligheten att få tillbaka app-meny istället för att ha alla appar på hemskärmen. Här körde Huawei tidigare uteslutande med Iphone-upplägget, men numera kan du välja själv. Det uppskattas.
Huawei P10 Plus har fått ett eget tema, och det varierar också beroende på vilken färg av luren du har.
Bättre ljud och bild
Skillnaden på P10 och P10 Plus är faktiskt ganska många när vi börjar gå igenom specifikationer och funktioner. För det första har vi fått en 1440p-skärm, något som inte heller P9 Plus hade. I gengäld hade P9 Plus amoled-panel, men här har Huawei gått tillbaka till en ips. Det har både för- och nackdelar. Den är ljusstarkare, ungefär 500 cd/m2, men vi saknar den höga konstrasten och den extra stunsen i färgerna som amoled kan ge.
Här hittar vi också samma högtalarlösning som i Huawei Mate 9 Pro. Ljudet är samlat till mono i nederkant när telefonen är på högkant, men växlar till stereo med överraskande tydlig spridning när telefonen befinner sig i landskapsläge. Ljudet övertygar i volym och fyllighet, men kan möjligen upplevas som rörigt i mellanregistret när vi drar upp volymen. Men för att vara en mobilhögtalare håller det hög klass.
Ljudet ur hörlursuttaget håller samma klass som i P10, och troligen är det samma hårdvara. Det är väl godkänt, men inte absolut bästa valet för en audiofil. Samtalskvalitet när vi håller luren mot örat är riktigt bra – vi får både kraftfullt och klart ljud, och bra brusfiltrering på oss själva i mikrofonen.
Usb typ c och hörlursuttag.
Snabbast på vissa saker… än så länge
Under huven hittar vi en del uppgraderingar. Framför allt får vi två gigabyte extra ram-minne, vilket kan vara bra på en stor telefon där du kanske vill köra dubbla appar i split-screen. Dessutom har vi 128 GB flash-lagring istället för 64 GB.
Processorn är samma som i P10 och Mate 9 Pro. Den ligger bra till prestandamässigt i kampen med Snapdragon 821 och Apple A10.
Här sitter också ett batteri på 3 750 mAh. Det verkar behövas, då skärmen ser ut att dra en del extra. Vi får ut en arbetsdag av intensivt användande ut den, vilket är godkänt. Med medföljande laddaren får vi fulladdat batteri kvickt.
Uppgraderad optik och ny zoom
Det Huawei mest av allt säljer sina flaggskeppslurar på är den unika kameran. De var en av de första med dubbla linser baktill, men det är den monokrom sensorn som gör kameran speciell. Färgfoton tas genom att bild från bägge sensorerna kombineras i efterhand (rgb-information från den ena och ljusstyrka från den andra).
Nytt i P10 Plus är att kamerorna har fått uppgraderad optik från Leica som ska släppa in lite extra ljus. Annars är det samma sensorer och samma funktioner som i P10. Det innebär ett snyggt och lättjobbat kameragränssnitt med många roliga (och en del ganska onödiga) extrafunktioner. Här finns även speciallägen nära till hands, framför allt ett intuitiv skärpedjupsfunktion, så kallad bokeh, med virutell bländare.
Vi får en bildkvalitet som för det mesta övertygar men som tappar en del vid kraftig inzoomning. Numera har de samma zoomfunktion som Iphone 7 Plus, med optisk zoom en del av vägen, tack vare två linser med olika upplösning, och sedan digital zoom en bit till.
Det enda reglaget i porträttläge ställer in det något kryptiska “artistisk effekt”. Vad det nu är.
Porträtt är grejen, tydligen
Funktionen som Huawei själva vill lyfta fram är ett nytt automatiskt läge som ska ge ”perfekta portträtt”. Det porträttläget främst gör är att upptäcka ansikten i 3d (möjligt just tack vare två parallella sensorer) och automatiskt ge dem rätt fokus och skärpedjup. Det verkar också som en viss efterbehandling finns för att jämna ut ljudtoner sker, men vi får ingen detaljerad information om exakt vad läget egentligen innebär.
Det känns som mycket hajp för rätt lite effekt. Istället tycker vi fortfarande att kamerans svartvita läge är den stora stjärnan, och något ingen annan mobilkamera gör lika bra.
Omdöme
Huawei P10 Plus gör det mesta rätt, men lyckas ändå inte riktigt blåsa oss av stolen. Den jobbar hårdare på att imponera än Huaewi P10, men frågan är hur långt det räcker. I det här toppsegmentet av mobiler är konkurrensen stenhård, och det känns som om Huawei behöver något extra för att stå sig mot konkurrenter som Samsung Galaxy S8 Plus, Iphone 7 Plus, och kommande Xperia XZ Premium.
Med ett par extra features, kanske vattentålighet, hifi-audio eller trådlös laddning, hade P10 Plus förtjänat en extra poäng. Nu ska den leva enbart på kameran. Den är visserligen intressant, men det är många andra av vårens och höstens mobilkameror också, på olika sätt. Kanske kan priset locka, P10 Plus är tusenlappen billigare än en Galaxy S8 Plus, trots mer lagringsplats.
Huawei P10 Plus kan beställas nu och börjar levereras 12 april.
Fakta Huawei P10 Plus
Tillverkare: Huawei Funktion: Smartphone Systemkrets: HiSilicon Kirin 960 Processor: 4x Cortex A72 2,36 GHz + 4x Cortex A53 1,8 GHz Grafik: Mali-G71 MP8 Minne: 6 GB Lagring: 128 GB, plats för mikro sd Bildskärm: 5,5 tum ips, 1440×2560 bildpunkter Kameror: 20 megapixel med led bak (12 MP rgb + 20 MP monokrom), 8 megapixel fram Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, galileo, nfc, ir Operativsystem: Android 7.0 med EMUI 5.1 Batteri: 3750 mAh, 6h 16min webbvideo (wifi), 8h 10min blandad användning (4g), ca 30h samtal (3g) Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla simkort Storlek: 7,4 x 15,4 x 0,7 cm Vikt: 165 g Pris: 8 000 kr