Nu för tiden är vi vana vid att många tekniska produkter marknadsförs som ”smarta”, och då framför allt telefoner, tv och klockor. Det är helt enkelt prylar som kan lite mer än vi är vana vid.
Vad är då nästa steg? Om man ska tro Google kommer många av oss att knalla omkring med smarta glasögon inom några år, och företaget satsar därför på att utveckla en egen Android-baserad modell med inbyggd bildskärm som hela tiden finns placerad framför ögonen.
Möjligheterna är oändliga!
Hitta, sök, plåta!
Det fanns länge planer på att införa en funktion för ansiktsigenkänning i Google Glass, men efter att ha lyssnat på test-användare och andra tyckare har den biten lagts på is så länge. Anledningen är att man anser att den skulle kunna göra intrång i den personliga integriteten. Det finns däremot en möjlighet att funktionen implementeras i ett senare skede, i alla fall om man lyckas komma på någon bra metod för att skydda personer som inte vill bli igenkända och registrerade av Google Glass.
Google är inte ensamma om att utveckla smarta glasögon. Redan i slutet av mars i fjol lanserade Epson sin motsvarighet Moverio BT-100, där en av de största skillnaderna jämfört med Google Glass är att de kan visa en genomskinlig skärmbild motsvarande 80 tum framför hela synfältet. Moverio BT-100 är dessvärre också mycket klumpigare och levereras med en sladdansluten kontroll och vanliga öronsnäckor för ljudet. Vuzix M100 är ett annat exempel som påminner en del om Google Glass när det gäller skärmen, men däremot är de helt beroende av en smart telefon.
Vad är då nästa steg? Om man ska tro Google kommer många av oss att knalla omkring med smarta glasögon inom några år, och företaget satsar därför på att utveckla en egen Android-baserad modell med inbyggd bildskärm som hela tiden finns placerad framför ögonen.
Google Glass, som glasögonen kallas, har i mångt och mycket samma funktioner som en smart telefon, men den stora finessen är att de inte nödvändigtvis behöver styras med fingrarna och att de hela tiden är tillgängliga. De banar vägen för det man kallar för förstärkt verklighet, det vill säga att man blandar information från den fysiska omgivningen med datorgenererade inslag.
Möjligheterna är oändliga!
Klicka på bilden för att se i större format

Hitta, sök, plåta!

Tänk dig att du är ute på sightseeing i ett främmande land. I takt med att sevärdheterna passerar förbi kan glasögonen hämta aktuell information om dessa. Behöver du hjälp med att översätta något ber du bara Google Glass om hjälp. Så snart du ser något intressant kan du beordra glasögonen att ta en bild eller spela in en video. Och även publicera den direkt på nätet. Samma funktioner kan även komma till nytta i vardagen. Du kan räkna med att det kommer att utvecklas massor av appar som drar nytta av glasögonen på sätt som du inte trodde var möjliga!
Hämta appar med nya funktioner
I dag finns det inte särskilt många appar för Google Glass men utbudet utökas allt eftersom. Twitter har till exempel tagit fram en app för att bland annat skriva tweets, svara på direktmeddelanden och ta emot mobila notifieringar om tweets. Facebooks app tillåter att du delar foton du har tagit med Google Glass och självklart går det också att göra statusuppdateringar. CNN, New York Times, Elle och Evernote erbjuder också egna appar.
Dyker upp till nästa vår
Tusentals prototyper av Google Glass testas just nu av utvalda personer men än så länge är det oklart när glasögonen kan tänkas komma ut på den kommersiella marknaden. I våras meddelade Googles vd Eric Schmidt att lanseringen inte blir av förrän tidigast våren 2014, men enligt obekräftade uppgifter som tidningen Computer World har snappat upp kan Google Glass mycket väl dyka upp redan i år. Uppgifterna kommer från två olika håll så det kan mycket väl finnas ett uns av sanning i dessa rykten.
Glasögonen kan identifiera personer

Konkurrenterna låter inte vänta på sig
